A A A
Je bent hier > Nieuws > De Schoor bestaat 35 jaar: ‘In het buurtcentrum voelen jong en oud zich thuis’

Bron: Almere Deze Week

 

ALMERE - Welzijnsorganisatie De Schoor viert dit jaar haar 35-jarig bestaan. In een serie van drie artikelen besteden we aandacht aan dit jubileum. Het eerste artikel ging over de geschiedenis van het welzijnswerk in Almere. Dit tweede artikel belicht het brede activiteitenaanbod van De Schoor in onze stad. Almere DEZE WEEK nam een kijkje bij buurtcentrum Cobra in Tussen de Vaarten.

 

Het is gezellig druk in het buurtcentrum aan de Hildo Kropstraat. In de centrale ruimte spelen enkele bezoekers hun wekelijkse potje domino, terwijl in de Buurtkamer een groep dames koffie zit te drinken. Een van hen heeft zelfgebakken taart meegebracht. “Straks kunnen ze ook aanschuiven bij de Buurtlunch. Voor 1,50 euro kunnen mensen gezellig mee eten”, vertelt Nancy Peper-Kasan, ouderenwerker en coördinator van de Buurtkamer. Gastvrouwen en -heren dekken de tafels en schenken koffie en thee. “We hebben veel vaste vrijwilligers”, zegt Nancy. “Mensen uit de buurt, maar ook vanuit het AZC. Die kunnen hier hun eigen vaardigheden inzetten en tegelijkertijd oefenen met de Nederlandse taal.”

 

Buurtbewoners doen mee

Sharony Elshout is sociaal verbinder bij buurtcentrum Cobra. “Ik zet mij in om buurtbewoners en collega’s te verbinden en het buurtcentrum echt een ontmoetingsplek voor iedereen te maken. Jong en oud voelen zich hier thuis”, vertelt zij. “Ik kijk waar buurtbewoners behoefte aan hebben en hoe zij dat zelf in het buurtcentrum kunnen organiseren. Elkaar dichtbij huis kunnen ontmoeten is cruciaal voor een stad. Dat was ook een van de conclusies van het onderzoek dat vorige week is verschenen over de sociale veerkracht van Almeerders: de sociale staat van Almere.”

 

‘Cobraderie’

In het buurtcentrum kom je van alles tegen. “Creatieve activiteiten zoals naaien en schilderen, taallessen voor nieuwkomers, samen koken en diverse beweegactiviteiten, zoals het Ommetje door de Buurt.” Er is een buurtmoestuin waarin mensen kunnen tuinieren en een weggeefwinkeltje waarvoor bezoekers de naam hebben bedacht. “Het is de ‘Cobraderie’ geworden”, lacht Nancy. “Een dame die goed kan mozaïeken heeft er samen met andere buurtbewoners een naambord voor gemaakt. Eigen inbreng van bezoekers is altijd welkom. Het buurtcentrum biedt verder ruimte aan het wekelijkse spreekuur van het wijkteam en aan de Gedachtenkamer waar op woensdag mensen met beginnende dementie elkaar ontmoeten. En Woonzorg Flevoland organiseert wekelijks dagbesteding voor mensen met dementie, waar ook onze bezoekers bij aan kunnen haken.”

 

Weerbaarheidstrainingen

In de sportzaal wordt budo, kickboksen en pencak silat gegeven. Ambulant jongerenwerker Tommy van den Berg coördineert het Budoproject. “Dit is 15 jaar geleden opgezet in samenwerking met Tactus Verslavingszorg om jongeren met een verslaving weerbaarheidstraining en kickboksles te geven. Zo leren ze discipline, samenwerken, elkaar helpen en agressie reguleren,” vertelt hij. “Daarbij wordt ook informatie gegeven over middelengebruik.” Inmiddels is het project ook voor jongeren met andere problematiek. “Jongeren die worden gepest, mentale problemen hebben, of in een slechte thuissituatie zitten bijvoorbeeld. Als zij na het traject verder willen met kickboksen, kunnen ze doorstromen naar onze reguliere lessen.” Tommy vindt het mooi om te zien hoeveel invloed het project heeft op het toekomstperspectief van jongeren. “Zo zijn vier vroegere Budo-cliënten nu mijn vaste collega’s binnen het team Jongerenwerk. Enkele talentvolle jongeren verdienen nu zelfs hun geld als professionele kickboksers. Dit soort succesverhalen maken me trots en geven ontzettend veel voldoening.” 

 

Activiteiten voor jongeren

Als ambulant jongerenwerker gaat Tommy op straat ook met jongeren in gesprek over wat ze willen en nodig hebben. “We organiseren veel activiteiten. Zoals een barbecue, een kookworkshop of een uitje naar Walibi in de zomervakantie. En jongeren komen ook gewoon lekker chillen en gamen tijdens de open inloop.” Almere Stad Oost mist een echt jongerencentrum, zegt Tommy. “Maar de gemeente realiseert wel een sportieve skills garden in het park tussen Filmwijk en Danswijk, waarbij wij ook betrokken zijn.”

 

NLdoet op 15 maart

Sharony besluit: “We roepen buurtbewoners op om in het kader van de campagne NLdoet de handen uit de bouwen te steken op vrijdag 15 maart. We gaan onze patio opknappen en de buurtmoestuin moet weer lenteklaar worden gemaakt. We hopen op veel helpende handjes. Samen zorgen we ervoor dat het buurtcentrum een fijne plek is in de wijk, om elkaar te ontmoeten en samen leuke dingen te doen.”



Copyright De Schoor 2024