A A A
Je bent hier > Buurtkracht > Buurtkrachtblogs

In onderstaande blogs vertellen bewoners hoe zij hun kracht inzetten voor anderen en inspireren jou dit ook te gaan doen!

#Buurtkrachtblog 5 - Een activiteit organiseren

Wil je een leuke activiteit voor de buurt organiseren? Super! Een activiteit organiseren kan voelen als een grote opgave. Wij hebben actieve bewoonster Shabana uit Almere Haven geïnterviewd om je een voorbeeld te geven van wat er mogelijk is, welke stappen je kunt nemen, en welke mogelijkheden er zijn om je te helpen.
 

 

Welkom, Shabana. Bedankt voor je tijd! Laten we beginnen met de eerste vraag: wat voor activiteit heb je georganiseerd?
Een paasactiviteit voor kinderen bij De Speelhaven in Almere Haven. Kinderen konden er spelen, knutselen en op de foto gaan met de paashaas. Ouders konden elkaar ontmoeten. Iedereen uit Almere Haven was welkom om er een gezellige dag van te maken!

 

Hoe ben je in contact gekomen met De Speelhaven?
Ik ken Fred (van der Pool, beheerder De Speelhaven – red.) al heel lang. In onze gesprekken was het organiseren van deze activiteit eens ter sprake gekomen omdat ik graag wat wilde organiseren. Ik kom uit Amsterdam, waar eigenlijk altijd wel iets georganiseerd wordt, en dat miste ik een beetje hier. Daarom heb ik besloten zelf het initiatief te nemen.

 

Wat heb je moeten regelen om de activiteit bij De Speelhaven te organiseren?
Ik heb vrijwilligers geregeld om eten en drinken uit te delen, te helpen bij het knutselen en een oogje in het zeil te houden. We hebben fruit gesponsord gekregen van supermarkt Dirk Almere Stad, en na afloop was er ijs gesponsord door ijssalon Mariola. We hebben ook een aanvraag voor budget gedaan bij Havenidee, hiervan hebben we het drinken betaald. Dankzij het wijkbudget van gemeente Almere konden we knutselspullen kopen. We hebben ook nog een springkussen gehuurd, wat de kinderen heel erg leuk vonden. En Fred was zelf aanwezig in de kiosk van De Speelhaven zodat mensen ook koffie, thee en ander lekkers bij hem konden kopen.

 

Hoe heb je de sponsoring van Dirk geregeld?
Ik heb een mailtje gestuurd om te vragen of ze fruit wilden sponsoren en ze hebben toegezegd.

 

Hoe heb je de sponsoring van het ijs geregeld?
Ik heb zelf contact opgenomen met ijssalon Mariola om te vragen of ze wilden sponsoren.

 

Hoeveel vrijwilligers hielpen er mee?
Er hielpen zes vrijwilligers mee tijdens de activiteit.

 

En hoe heb je die geregeld?
De vrijwilligers waren vriendinnen van mij die graag wilden helpen.

 

Wat heb je gedaan aan publiciteit?
Er is veel gepromoot via Facebook en mond-tot-mond reclame. Ook hebben we flyers opgehangen op drukbezochte plekken in Haven: verschillende winkels, supermarkten, Corrosia, restaurantjes. Eigenlijk overal waar het mocht, zodat zoveel mogelijk mensen het zouden zien. Mensen hebben ook flyers in hun brievenbus gekregen.

 

Hoe werd het bezocht?
Het was gezellig druk. Mensen hoefden zich niet aan te melden, dus we weten niet hoeveel mensen er uiteindelijk op de flyers zijn afgekomen. Maar de activiteit is goed bezocht en zeker voor herhaling vatbaar.

 

Heb je nog tips voor iemand anders die een activiteit wil organiseren?
Gewoon doen! Vraag om hulp binnen je netwerk: je kent meer mensen die willen helpen dan je denkt. En probeer regelmatig iets te organiseren, zodat mensen betrokken en geïnteresseerd blijven.

 

Wil jij ook een activiteit organiseren, bij De Speelhaven of ergens anders? Voor ondersteuning, tips, en ideeën kun je altijd contact opnemen met Buurtkracht: buurtkracht@deschoor.nl.

#Buurtkrachtblog 4 - Dit zijn de populairste planten

In de plantenbiebjes zijn allerlei verschillende kamer- en tuinplanten te vinden die bewoners kunnen brengen, ruilen en meenemen. Maar welke planten zijn nou het meest populair?

 

We vroegen de buurtbewoners achter de Plantenbieb Almere Tussen de Vaarten, Plantenbieb Almere Filmwijk en Plantenruilkast Poort.

 

1. Siernetels
Siernetels zijn populair omdat veel soorten van zijn met verschillende kleuren en patronen. De plant komt oorspronkelijk uit Azië, maar is nu veel te zien in Nederland als kamer- of tuinplant.

 

2. De pannenkoekplant
Deze plant is makkelijk te onderhouden en is een sierlijke plant door de schattige ronde bladeren. Er groeien snel kleine stekjes uit waardoor ze vaak te zien zijn in de plantenbiebjes. 

 

3. Kleurrijke planten
Planten met kleurrijke bladeren zijn erg populier in de plantenbiebjes. Denk bijvoorbeeld aan Begonia’s. Je hebt ontzettend veel verschillende soorten en kleuren Begonia’s.  

 

4. Moestuinplantjes
Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende fruit-, groenten- en kruidenplantjes. Hoe leuk is het om jij eigen producten te kweken? 

 

Wil je ook een plantenbieb beginnen, en heb je vragen? Neem dan contact op met Buurtkracht: Buurtkracht@deschoor.nl 

 

Voor meer Ruil- en weggeefinitiatieven in Almere zie de Facebookgroep Ruil- en weggeefinitiatieven Almere

Wil je meer inspirerende verhalen en blogs lezen? Volg onze pagina: Buurtkracht Almere

 

#Buurtkrachtblog 3 - Een weggeefkast starten

‘Ik wil ook graag een weggeefkast in mijn tuin hebben!’ Regelmatig hoort Carin – bekend van de weggeefkast in de Faunabuurt (Weggeefkast Faunabuurt | Facebook) - deze opmerking. Dit verlangen is het begin van iets moois. Maar voordat je gaat starten zijn er 7 vragen die op je af komen. Het vooraf beantwoorden van deze vragen zorgt voor een goed begin. Carin – die we de ‘weggeefkast influencer’ noemen - helpt je daarbij in deze blog!

 

1.    Wat is je doel?
Vind je het belangrijk dat spullen hergebruikt worden? Wil je iets betekenen voor mensen die minder te besteden hebben? Is jouw doel om buurtgenoten elkaar te laten ontmoeten? Of heb je een ander doel voor ogen? Jouw antwoord bepaalt welke spullen er in de kast komen, waar je de kast neerzet en waar je het bestaan ervan bekend maakt. 

 

2.    Wie is je doelgroep?
Staan er spullen in voor alle leeftijden? Alleen voor kinderen? De keuze van je doelgroep heeft natuurlijk invloed op de spullen die erin staan. Vaak trekt een kast de spullen aan die er al in staan. Dus als er speelgoed in staat, gaan mensen speelgoed doneren, en als er kleding is, wordt er kleding gegeven. 

 

3.    Wie bepaalt de inhoud van de kast?
Er zijn in Almere verschillende weggeefkasten. Bij sommige mogen buurtbewoners in de kast zetten wat ze willen. De eigenaar haalt hoogstens achteraf eruit wat kapot is of niet schoon. Bij andere kasten sorteert de eigenaar de aangeboden spullen vooraf. Plaats je een stop op nieuwe spullen? Maak je gebruik van een (kleine) opslag? Vul je zelf de kast weer aan?

 

4.    Wie kan wanneer bij de kast?
Is de kast dag en nacht open? Of maak je gebruik van een handzame kast die je eenvoudig binnen kan zetten als het donker is? Kan iedereen – dus ook onder de twaalf – makkelijk in de kast komen? En plaats je het speelgoed op een plek waar alleen volwassenen bij kunnen, of juist ergens onderaan zodat het voor kinderen goed zichtbaar is wat er staat?

 

5.    Waar plaats je de weggeefkast?
Een weggeefkast moet makkelijk bereikbaar zijn voor bewoners. Maar wil je de kast vanuit je huis kunnen zien, of juist niet? Uiteraard ben je altijd afhankelijk van de ruimte bij jouw huis.

 

6.    Hoe maak je de weggeefkast bekend?
Maak je gebruik van social media (Facebook, Nextdoor of Hoplr)? Hang je een flyer op in het buurtcentrum? Of flyer je in de buurt? En hoe zorg je dat het bekend blijft? 

 

7.    Wanneer ga je beginnen?
Elk initiatief heeft een begin. Maar wanneer is het voor jou de tijd om te beginnen?

 

Wil je ook een weggeefkast beginnen, en wil je daarin graag ondersteund worden? Neem dan contact op met Buurtkracht: Buurtkracht@deschoor.nl
Je mag ook contact opnemen met Carin via haar Facebookpagina: Weggeefkast Faunabuurt | Facebook
 

#Buurtkrachtblog 2 Een boodschappenkastje starten?

Een boodschappenkastje is een kastje waar allerlei producten in kunnen worden gelegd. Denk bijvoorbeeld aan rijst, een blik soep, maandverband en tandpasta! Deze producten kunnen door andere buurtbewoners weer worden meegenomen of geruild. Maar waarom is het nou zo fijn dat bewoners een weggeefkast starten? We gingen in gesprek met Kim. Deze bewoonster uit Stedenwijk heeft een weggeefkastje in haar voortuin staan en we waren benieuwd naar haar redenen zijn om dit initiatief op te zetten. 

 

  • Er zijn genoeg mensen die het hard nodig hebben
    Niet iedereen kan gemakkelijk rondkomen of een goede maaltijd bekostigen. Producten voor hygiëne en menstruatie zijn ook niet goedkoop, maar wel van belang dat mensen ze in huis hebben. Hoe fijn is als je hier in kan bijdragen voor jouw buur(t)?
     
  • Buren staan dichterbij dan familie
    Familie is niet altijd in de buurt om te helpen, maar iedereen heeft wel buren! Als buurman of buurvrouw kan je een al een groot verschil maken door samen met de buurt producten aan te bieden voor de buurtbewoners die het kunnen gebruiken. “We moeten aan elkaar denken in deze tijd.” zegt Kim van de boodschappenkast in Stedenwijk.
     
  • Het maakt de buurt levendiger
    Een boodschappenkast in de wijk zorgt voor actie in de buurt. Verschillende bewoners en voorbijgangers komen producten brengen, ruilen of meenemen. Zo is er elke keer weer een ander assortiment in de boodschappenkast te vinden en wordt de buurt actief met elkaar.
     
  • Weggeekasten zijn populair
    Op steeds meer plekken duiken deze boodschappenkastjes op. Hier wordt dan ook veel gebruik van gemaakt. Boodschappenkastjes zijn een populair ruil- en weggeefinitiatief.

 

Je vindt het boodschappenkastje van Kim aan de Helmondstraat 4, Stedenwijk, Almere.

Wil jij ook een boodschappenkast starten en heb je behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met buurtkracht@deschoor.nl

#Buurtkrachtblog 1: in 7 stappen een plantenbieb 

De plantenbieb, op steeds meer plekken in Almere komt hij op. Verschillende soorten planten en zaden zijn erin te vinden om een groene boost te geven aan de stad. Misschien wil je er zelf wel één beginnen, maar hoe doe je dat?

We vroegen de buurtbewoners achter de Plantenbieb Almere Tussen de Vaarten, Plantenbieb Almere Filmwijk en Plantenruilkast Poort naar hun ervaring.

 

Start met behulp van deze 7 stappen jouw eigen plantenbieb!

 

1. Bedenk een goede plek
Heb je een mooie open voortuin of is er een ruimte rondom je huis? Laat je plantenbieb opvallen door een goed zichtbare plek te kiezen die makkelijk bereikbaar is. Let met de plantjes wel op dat ze droog en niet constant in de felle zon staan.
 

2. Creëer een overdekte kast
Staat er nog een oude kast in je huis? Of ben je handig genoeg om zelf aan de slag te gaan met wat houten planken? Gebruik het om een plantenbieb te starten. 
Wil je de kast vullen van planten met verschillende hoogten? Plaats dan de planken op verschillende hoogten of zet houten kratjes op zijn kant.
 

3. Versier de plantenbieb!
Versier je kast of gebruik een mooie felle kleur om de plantenbieb op te laten vallen. Je kan bijvoorbeeld lampjes ophangen die op zonne-energie werken of een mooie quote er op zetten, Zo trek je ook de bezoekers die voorbij lopen en is het initiatief makkelijk te vinden. 
 

4. Geef uitleg en regels
Geef een uitleg over wat een plantenbieb is en welke regels jij hebt voor het ruilen, geven en meenemen van stekjes. Heb je openingstijden voor je plantenbieb? Geef het aan! Dit kan bijvoorbeeld door een A4-tje uit te printen en te plastificeren. Vind je het fijn om naast planten ook gelddonatie te ontvangen voor de plantjes? Maak een ‘blanco’ tikkie aan en hang de QR-code hiervan in de kast. Zo kunnen bezoekers zelf bepalen hoeveel geld ze doneren.
 

5. Verzamel plantjes
Heb je zelf een paar stekjes, zaadjes of moestuinplantjes? Dat is een goed begin om je plantenbieb te kunnen starten! Vraag buren, vrienden en familie of zij nog plantjes hebben om te doneren voor jouw startende initiatief. Vergeet niet bij de planten aan te geven wat voor plant het is. Zo kunnen anderen gemakkelijker informatie over de plant vinden. Heb je zelf nou niet de groenste vingers? Maak dan gebruik van een plantenapp zoals ‘Plantnet’. Hiermee kun je gemakkelijk opzoeken wat voor planten er in jouw biebje staan.
 

6. Zet je plantenbieb in de spotlights!
Zet je social media skills in om je plantenbieb bekendheid te geven. Gebruik bijvoorbeeld Facebook, Hoplr, Instagram of Tiktok. Bedenk het maar! Heb je een Whatsappgroep met de buurt? Of heb je een wijkkrantredactie waarmee je in contact kan komen? Deel jouw nieuwe initiatief! Je kunt je ook gratis aanmelden bij de Facebookgroep ‘Stekjesroute’ of je initiatief delen in de Facebookgroep ‘ Ruil- en weggeefinitiatieven Almere’.
 

7. Doe het goed, of doe het niet
Het onderhouden en opzetten van een plantenbieb kost tijd. De stekjes hebben verzorging nodig en wees actief in het maken van reclame. Zo zorg je ervoor dat er goed gebruik wordt gemaakt van de plantenbieb en dat er genoeg plantjes er weer terug in komen.

 

Wil jij ook een plantenbieb starten en heb je behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met buurtkracht@deschoor.nl 

 



Copyright De Schoor 2024