A A A
Je bent hier > Voor Netwerkpartners > In tijden van toenemende armoede

Samen meedoen mogelijk maken in tijden van toenemende armoede

Zomer 2022 hebben we ons koersplan Samen meedoen mogelijk maken uitgebracht. Dit koersplan bevat een aantal ambities waarvan het tegengaan van armoede er een is. Armoede en schulden staat enorm in de belangstelling en dat is niets voor niets. Het afgelopen jaar zijn we geconfronteerd met stijgende prijzen van vooral voedsel en energie. We zien dat steeds meer Almeerders moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Hoopgevend en hartverwarmend is het te zien hoe op tal van manieren hulp en ondersteuning wordt geboden, door familieleden, buurtbewoners, vrijwilligers én professionals. We kunnen bijna de parallel trekken met de begintijd van de coronapandemie in 2020 toen ook tal van initiatieven werden genomen om mede-Almeerders de helpende hand te bieden en een hart onder de riem te steken. Toen draaide het vooral om het bestrijden van eenzaamheid. Het rapport In tijden van corona is nog na te lezen – en te bekijken – op onze website.


Opnieuw laat de welzijnssector zien hoe belangrijk het is om op de actualiteit in te kunnen spelen: Almeerders snel, laagdrempelig, dichtbij, preventief én met geringe kosten van dienst te zijn. Om goed beeld te krijgen van alle initiatieven én om nog beter zicht te krijgen op wat echt nodig is, hebben we in oktober en november 2022 per stadsdeel meedoensessies met medewerkers georganiseerd rond het thema Armoede:

  • Wat zien we in ons dagelijks werk gebeuren m.b.t. armoede en schulden?
  • Wat doen we om de Almeerders hierin te ondersteunen?
  • Wat zouden we nog meer kunnen doen en hoe werken we rond dit thema samen in wijken en buurten?

In deze sessies keken we in eerste instantie niet naar de cijfers, maar veel meer naar de signalen en verhalen die op ons afkwamen. In alle sessies kwam eenzelfde beeld naar voren, gebundeld in het artikel: In tijden van toenemende armoede.Copyright De Schoor 2024