De Schoor is overal in Almere. We kennen de mensen en weten wat er in de wijken en buurten speelt. We gaan integraal, mét bewoners, met vragen, behoeften en sociale vraagstukken aan de slag.
Jaarrekening 2023
Jaarrekening 2023 inclusief directieverslag en verslag Raad van Commissarissen (inclusief hun beloning): klik dan hier.
Inhoudelijke jaarverantwoording 2023
Onderstaand lees je - in vogelvlucht - wat we in 2023 hebben bereikt.
Kansrijk opgroeien en talenten ontwikkelen
Cijfers
Doorlopende lijn
We zijn er in Almere voor kinderen en jongeren van 2 tot 27 jaar. Onze teams van de afdeling Jeugd werken nauw met elkaar samen, zodat kinderen bij ons bekend zijn en makkelijk door kunnen stromen naar de verschillende activiteiten. Dit bevordert de ontwikkeling van de jonge deelnemers!
Coaches VE
Onze vijf stedelijke coaches Voor- en Vroegschoolse Educatie hebben hun inzet gericht op het verzorgen van workshops en trainingen voor kinderopvangorganisaties. Ze spelen een actieve rol bij het beoordelen van de Stedelijke Kwaliteitsschaal van de gemeente Almere. Deze schaal biedt inzicht in zowel de sterke punten als de gebieden waar verbetering mogelijk is en stelt zo concrete doelen vast voor verdere ontwikkeling.
Spelend Leren Thuis
Sommige ouders kunnen ondersteuning gebruiken bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. In 2023 zien we een lichte stijging van het aantal deelnemers bij onze gezinsgerichte programma’s, waar volop aandacht is voor taal- en opvoedingsondersteuning. We merken dat ouders met handige tips al snel aan de slag kunnen om hun kinderen spelend te laten leren. En ook met het spelplezier van de kinderen zit het wel goed. We zien vele lachende gezichten, vrolijke gebeurtenissen, enthousiaste dansers, springers, blotevoetenlopers, liedjeszangers, muziekmakers, trommelaars, kunstenaars, klauteraars en smikkelaars.
Sterk in kinderwerk
Het team Kinderwerk richt zich met name op gezonde leefstijl, bevordering van taalontwikkeling, omgaan met financiën en heeft aandacht voor spelend leren, levensecht leren, talentontwikkeling en het ontwikkelen van sociale en sportieve vaardigheden. Kinderen kunnen hiervoor terecht op de jeugdlanden, in de speeltuin, bij het kinderopbouwwerk, bij de Dagarrangementen en bij de Droomspeelbus.
Dynamisch jongerenwerk
Ons jongerenwerk past zich constant en flexibel aan de veranderende behoeften en uitdagingen van jongeren aan. Met verschillende programma's, innovatieve aanpakken en brede samenwerkingen, leggen we de nadruk op veiligheid, preventie en betrokkenheid van ouders. Op deze manier hebben we een positieve impact op het leven van veel jongeren. In een wereld waarin offline en online samenkomen, zijn onze jongerenwerkers actief op straat, in jongerencentra en op scholen. We bieden gerichte ondersteuning aan specifieke doelgroepen, zoals meidenwerk, Learn2Work, Boys Only en Diversity voor LHBTIQ+ jongeren.
Veilige buurt, fijne wijk
Cijfers
Buurtkracht
Buurtkracht, zo noemen onze opbouwwerkers hun werkwijze om inwoners te ondersteunen bij hun initiatieven om fijn samenleven mogelijk te maken. Aansprekende voorbeelden zijn de Repaircafés, Rommelroutes, ruil- en weggeefinitiatieven. Opbouwwerkers zijn als het ware de smeerolie in wijk of buurt. Ook in elk wijkteam is een opbouwwerker te vinden.
Ondersteuning door de wijkteams
Onze maatschappelijk werkers en opbouwwerkers maken deel uit van de negen wijkteams, samen met een cliëntondersteuner van MEE Samen, een vrijwilligersconsulent van de VMCA en een gemeentelijke Wmo-consulent. Zij kennen hun wijken en buurten en weten wat er speelt. Met hun fijnmazige netwerk helpen ze bewoners op weg. In 2023 zagen we een verdere toename in zwaardere en complexere wijkteammeldingen. Ook zagen we inwoners vaker terugkomen bij het wijkteam vanwege wachttijden bij bijvoorbeeld diverse Wmo-aanbieders, GGZ en POH.
In gesprek met de buren bij overlast
Vrijwillige buurtbemiddelaars brengen buren bij elkaar als er sprake is van overlast. De buren gaan samen op zoek naar een oplossing om een conflict op te lossen. De top 5 van meldingen bij Buurtbemiddeling in 2023 hadden betrekking op:
1) geluid
2) pesten
3) tuin
4) dieren
5) bedreiging en intimidatie
Het stembureau dichtbij
In vrijwel alle buurtcentra konden Almeerders in november hun stem uitbrengen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Een mooie manier om eens binnen te lopen in het buurtcentrum.
Financieel en sociaal zelfredzaam
Cijfers
Passende werkwijze
Bij het project Taal in de Wijk helpen vrijwilligers de deelnemers om de Nederlandse taal te leren. De vernieuwde werkwijze sluit aan op de inburgeringsthema’s. Deelnemers én vrijwilligers zijn blij met deze insteek omdat die zo beter bij de leefwereld van de deelnemers past.
Weggeefinitiatieven
Almere kent 80 weggeefinitiatieven in de vorm van bijvoorbeeld boodschappen- of boekenkastjes. Buurtkracht verzamelt informatie over al deze initiatieven en brengt ze in beeld. Daarnaast zijn in veel buurtcentra gratis menstruatie- en incontinentiematerialen beschikbaar. Een welkom aanbod voor Almeerders met een smalle beurs.
Besparen door te verduurzamen
De FIXbrigade is van start gegaan in Almere Haven en nu ook actief in Almere Buiten. Bewoners krijgen tips hoe ze hun huis eenvoudig kunnen verduurzamen en zo kunnen besparen op hun energieverbruik. Ook voeren de fixers eenvoudige klusjes uit en stellen ze de materialen die hiervoor nodig zijn gratis beschikbaar.
Welzijn werkt!
De twee Participatiefabrieken ondersteunen Almeerse inwoners bij het vinden van passend (betaald) werk, om (weer) mee te doen aan het maatschappelijk leven of sociaal actief te zijn bij diverse activiteiten in de stad. Welzijn werkt! Ook voor deze inwoners. We richten ons met name op twee groepen: bijstandsgerechtigden die taalverbetering nodig hebben (conversatie, lezen en/of schrijven, denk aan statushouders) en (kwetsbare) werkzoekenden 45+ die al meer dan twee jaar in de bijstand zitten.
Over belastingen en toeslagen
De dienstverlening van de sociaal raadslieden is zo laagdrempelig mogelijk ingericht. De meeste vragen zijn over belastingen en toeslagen gegaan. Daarnaast kunnen gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire terecht bij het team Maatwerk Brede Ondersteuning.
Aandacht voor alle leefgebieden
Maatwerkers – dit zijn maatschappelijk werkers met veel kennis van financiële zaken - richten zich niet alleen op de schulden van Almeerders, zij kijken naar alle leefgebieden. Zo kunnen zij mensen nog beter helpen. Motiveren, inzicht vergroten, aandacht voor versterken van vaardigheden en bewuste keuzes maken zijn onderwerpen die aan de orde komen.
Ontmoeting en verbinding
Cijfers
Speerpunten
Eenzaamheid, (energie)armoede, taal- en laaggeletterdheid, positieve gezondheid, veiligheid, empowerment, diversiteit, en activering zijn belangrijke speerpunten in al onze projecten en activiteiten.
Werken in een nieuw gebied
In Almere Hout werken collega’s van het opbouwwerk, kinder- en jongerenwerk samen met de (nieuwe) bewoners. Ze organiseren er activiteiten voor jong en oud. Het is cruciaal dat bewoners vanaf het prille begin van de wijk elkaar leren kennen en de buurt ‘hun’ buurt maken.
Record voor poppodium de Meester
Het is een recordjaar voor de Meester geweest, met meer evenementen en bezoekers dan ooit, maar ook met zorgen over de financiële toekomst. Naast programmering in het eigen pand, programmeren we ook op diverse locaties in de stad.
Groei van bezoekers
De beperkende maatregelen vanwege corona zijn gelukkig geheel van de baan. Almeerders voelen zich weer veilig om te komen en deel te nemen. Almeerders bezoeken de locaties weer volop, zo valt uit de cijfers af te lezen.
Panelgeprekken
Jaarlijks houden we in de buurtcentra panelgesprekken met bezoekers, vrijwilligers en gebruikers. Om te bespreken wat goed gaat en wat beter kan. Daar is uitgekomen dat we in 2024 meer aandacht gaan besteden aan de bekendheid van de buurtcentra en het werven van meer vrijwilligers.
Invulling van de dag
Cijfers
Een uitdaging
Vrijwilligers vinden blijft een uitdaging. Mensen willen zich wel vrijwillig inzetten, maar zich niet te veel binden aan vrijwilligerswerk, zo merken we. Onze adviseur Vrijwillige Inzet besteedt veel aandacht aan waardering, communicatie en ondersteuning van de collega’s.
Dagbesteding in de buurtcentra en op Jeugdland
In samenwerking met verschillende zorgpartners vinden vormen van dagbesteding plaats op zowel Jeugdland als in enkele buurtcentra. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met Woonzorg Flevoland in buurtcentrum Cobra.
Vergeetachtigheid
Met meer ouderen en ouderen die ouder worden, groeit ook het aantal bewoners met (beginnende) vergeetachtigheid. Op diverse plekken kunnen deze Almeerders én hun mantelzorgers terecht voor ontmoeting en lotgenotencontact. De mensen delen ervaringen, ondernemen samen activiteiten en genieten van het samenzijn.
Gezond en vitaal leven
Cijfers
Welzijn op Recept
In Almere wordt actief gewerkt aan het bevorderen van een gezonde leefstijl. Bij Welzijn op Recept verwijzen huisartsen patiënten door naar een van onze welzijnscoaches. Dat doen ze wanneer de klachten niet zozeer medisch van aard zijn; eerder spelen sociaal maatschappelijke problemen een rol.
Team Sport
Het is een spannend jaar geweest voor het team Sport. De aanbesteding Buurtsportcoaches is ons helaas niet gegund waardoor we afscheid hebben genomen van onze buursportcoaches en de activiteiten hebben overgedragen aan de nieuwe aanbieders.
Naar eigen kunnen meedoen
Het aantal ouderen stijgt in Almere vier keer zo hard als landelijk: dit vraagt om passende voorzieningen. We schenken aandacht aan zo lang mogelijk mee kunnen doen naar eigen kunnen. Belangrijke thema’s hierbij zijn levensloopbestendig wonen, veiligheid, eenzaamheid en zingeving.
Goed geïnformeerd
Vrijwilligers van WoonWijs in Almere informeren oudere Almeerders over de mogelijkheden rondom levensloopbestendig wonen. Dat kan gaan over aanpassingen in huis of het zoeken naar andere woonruimte. Vrijwilligers van WegWijs in Almere helpen bij de zoektocht naar een ontspannende of sportieve activiteit, een cursus, vrijwilligerswerk, vervoer of informatie over wonen, zorg en welzijn. Ter ondersteuning hebben zij een overzichtelijk informatiepakket gemaakt dat te vinden is op onze website en achter wordt gelaten bij huisbezoeken.
De Schoor in 2023
Cijfers
Werken bij De Schoor
Medewerkers zijn heel tevreden over hun werk bij De Schoor, zo blijkt uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Ze voelen zich betrokken bij hun werk en zetten zich met hart en ziel in voor het welzijn van de Almeerders. Er is veel aandacht voor professionalisering, ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Op www.werkenbijdeschoor.nl laten we zien wat het betekent om bij ons te werken en welke vacatures er zijn.
Leren bij De Schoor
De meeste stagiairs vinden we ook dit jaar bij de afdeling Jeugd. Vanuit hun mbo- of hbo-opleiding brachten zij in praktijk wat ze vanuit school hadden meegekregen. Een waardevolle en nuttige kennismaking met het vak van sociaal werk.
Vrijwillige inzet bij De Schoor
Honderden vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor hun mede-Almeerders. Naast de vrijwilligers die in en vanuit onze accommodaties vrijwilligerswerk doen, telt Almere heel veel actieve inwoners die zich inzetten in en voor hun eigen leefomgeving.
Samenwerken in en voor de stad
Om meedoen in Almere mogelijk te maken, werken we nauw samen met veel partners in de stad op tientallen verschillende plekken: in buurt- en jongerencentra en andere ontmoetingsplekken, op de jeugdlanden en in de speeltuinen, op scholen, op straat en soms bij de mensen thuis.
Zichtbaarheid
Almeerders kunnen voor tal van vragen bij ons terecht op onze websites, (sociale) media, digitale nieuwsbrieven. En natuurlijk staan onze medewerkers en vrijwilligers hen graag te woord.
Terug |