A A A
Je bent hier > Over ons > Mijn mooiste moment

Voor elk Schoormagazine doen wij een oproep aan collega's om hun mooiste moment te delen. Voor editie 13 (voorjaar 2023) hebben we zó veel mooie momenten aangeleverd gekregen, dat ze niet allemaal in het magazine pasten. Daarom onderstaand alle mooie momenten.

 

 

Referinio Plet, jongerenwerker
Samen met mijn collega jongerenwerker Linda de Vries zijn we sinds januari van dit jaar aanwezig op het ROC Flevoland. De eerste weken stonden vooral in het teken van het kennismaken met de studenten, studentenbegeleiders, facilitaire medewerkers, etc. Daarnaast hebben we de afgelopen weken hard gewerkt aan The Hang Out - onze ruimte waar de studenten welkom zijn. We hebben de ruimte zo ingericht dat hij goed aansluit bij de leefwereld van de jongeren. Zo hebben we een loungehoek, een pingpongtafel en een tafelvoetbal. Maar er zijn ook werkplekken om de ruimte op specifieke tijden te gebruiken als stilwerkruimte om zonder afleiding aan schoolopdrachten te werken. We kennen een groot deel van de studenten inmiddels en zijn er al een aantal mooie momenten geweest waarop wij als jongerenwerkers van waarde voor hen konden zijn. Het was dan ook mooi om te zien dat ze in grote getallen aanwezig waren om de ruimte gister officieel met ons te openen. 

 

Laura van Hemert, opbouwwerker
Na een periode van corona hebben wij met verschillende betrokkenen keihard gewerkt om het buurlokaal in Danswijk weer te laten floreren, kwam op dinsdagavond 21 december alles samen…! We hebben in Danswijk het jaar op een culinair feestelijke manier met elkaar afgesloten.
Het was een prachtig mooie samenkomst van bezoekers van het Buurtlokaal “De Dop”. De vrijwilligers en actieve bewoners uit de wijk, de kinderwerker en opbouwwerker en dit alles fantastisch verzorgd door de kinderen van de kinderkookclub van brede school de 7sprong, die een heerlijk 3-gangen diner hadden gemaakt voor de gasten.

 


 

Elly Vangangelt en AnnemIeke Tabak, stedelijk coaches VE
Wij zijn actief betrokken bij de Stedelijke Taalaanpak Almere. Daarom hebben wij leerzame workshop georganiseerd voor professionals. Femke Danse, docent/onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, nam ons mee in de wereld van meertaligheid, waarbij heel wat eyeopeners de revue passeerden. 
Eén eyeopeners was dat al sinds 1930 (!) bekend is dat kennis, algemene ontwikkeling en een rijke taalomgeving de meest belangrijke voorwaarden zijn voor het leren van een taal. Of het nu om de thuistaal van een kind gaat of om de Nederlandse taal. Het leren van de ene taal, staat het leren van een andere taal niet in de weg. Lang werd gedacht dat het ontwikkelen van de thuistaal de ontwikkeling van de Nederlandse taal in de weg zou staan. Niets is minder waar! Hoe meer concepten een kind in zijn thuistaal/talen aangeboden krijgt, des te sneller een kind Nederlands leert!

 

Emma van Gastel, kinderwerker
Een meisje van 8 jaar heeft lang in het AZC gewoond. Haar familie had een huis toegewezen gekregen, maar buiten Almere. Dat was zwaar voor haar en haar vriendinnetjes, want ze ging ook van school en zou niet meer met hen naar Jeugdland Stad komen. 
De laatste kookclub (waar zij en de vriendinnetjes altijd aan mee hebben gedaan) hadden we speciaal voor haar ingericht: we maakten chocoladecakejes want ze is gek op chocolade. Helaas had zij ontzettende buikpijn en zat ze aan de zijlijn te kijken, huilend. Haar vriendinnetjes hebben haar getroost en zijn bij haar gebleven en hebben gezegd dat ze echt verdrietig mocht zijn en mocht huilen. Dit was zo’n ontroerend moment tussen drie meisjes van 8 jaar, dat het me is bijgebleven. 
Ik hoor van de vriendinnetjes regelmatig dat het goed met het meisje gaat en haar nog steeds zien als het kan. We hebben de afspraak gemaakt dat zij altijd naar Jeugdland mag komen als ze bij haar vriendinnetjes in Almere is om te spelen. We hopen haar nog weer eens te zien. 

 

Irma van der Hoeven, sociaal beheerder
Een mooi moment? Dat zijn er zo veel! Ik denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse Pannenkoekendag: 
vrijwilliger Anneke slooft zich uit in de keuken, de oudere bezoekers genoten aan gezellig gedekte tafels in de bar van de pannenkoeken. Spontaan bleef Anneke doorbakken waardoor ook de kleintjes van de ABCDE-Playgroup van heerlijke pannenkoeken konden smullen, die blije gezichtjes, zo leuk.
En ik denk ook aan de tentoonstelling van Kinderclub Znatoki in buurtcentrum Parkwijk, aan de blije bezoekers en vrijwilliger Lidy van de eettafels, de heerlijke muziek van de Zumbalessen, de leuke gesprekken met cursisten of docenten van de taallessen én aan het uitje met collega’s dat na een lange coronaperiode weer mogelijk was. 
Elke dag is anders, je maakt een planning voor de dag. Geregeld loopt het totaal anders. Ad hoc op zaken reageren, spontane binnenlopers met een verzoek, een luisterend oor bieden:  dat is wat het werk in een buurtcentrum levendig houdt.

 

Kees Groenestein, opbouwwerker 
Begin april opende het 11e Repair Café op feestelijke wijze haar deuren. Vrijwilligers hielpen bewoners uit Nobelhorst met de reparatie van allerlei spullen. Elf klanten wisten het nieuwe Repair Café al direct te vinden met spullen die gerepareerd konden worden.  Zoals een bandje van een fietshelm vastzetten, het stikken van een zoom in een jas tot het repareren van een bureaulampje. Het was mooi om te zien dat alle zeven de vrijwilligers hun eigen specialiteit konden inzetten om buurtbewoners te helpen. Zo krijgen kapotte materialen een tweede leven: goed voor het milieu én voor de portemonnee!

Janneke van Vondel, trajectbegeleider en Tilja Heerschap, jobcoach 
Wij bieden ondersteuning voor mensen die gedupeerde zijn van de Toeslag affaire richting (vrijwilligers)werk, opleiding en taaltrajecten via het project #Perspectief. De aanleiding is triest, maar toch gebeuren er ook mooie dingen en ontstaan er mooie ontwikkelingen. 
Een kleine greep uit de reacties van een paar deelnemers:

  • Het (#Perspectief) had zo moeten zijn en kwam op het juiste moment. Het is superfijn om deze steun te hebben. Anders had ik in mijn eentje nog thuisgezeten. De begeleiding vond ik fijn en was een openbaring wat er kan en wat aan mogelijkheden voor mij zijn.
  • Mijn tijd bij #Perspectief was leuk, het was fijn om weer met gelijkgestemde samen te zijn. De begeleiders willen ook echt graag helpen. Er is met mij een doel opgesteld, ik ben op weg geholpen en heb zo mijn doel behaald. Ik kijk op een goede manier terug.'
  • Dankzij jullie vertrouwen in mij, meer erkenning en dat jullie aangaven dat het om mijn toekomst en dromen ging, was het traject haalbaar voor mij. Vergeet je droom niet. Terug naar je droom en het stukje regie in eigen handen nemen. Daar had ik moeite mee hoe geef je zoiets aan?  Dit is wat er steeds terug kwam en waar ik sterk in ben geworden.

Het geeft een goed gevoel dat we iets hebben kunnen betekenen, kunnen bijdragen in het herstel en deelnemers weer Perspectief hebben kunnen bieden. 

 

Lucia Fer, opbouwwerker
“Wat mooi dat wij hier bij elkaar mogen zitten en van elkaars gezelschap mogen genieten”
Dat is nou een mooi moment., zei een enkeling uit de  VrouwenOntmoetingsGroep uit Tussen de Vaarten. Zij was met veel moeite ingegaan op de uitnodiging om Pasen samen te vieren. Na afloop gaf ze aan dat dit niet had willen missen
Het gaf haar een fijn gevoel om te werken aan een creatieve opdracht en gezamenlijk bij de lunch aan te schuiven.
De VrouwenOntmoetingsGroep komen tweewekelijks op de vrijdagochtend bij elkaar in buurtcentrum Cobra

 

Arzu Karadeniz, opbouwwerker
Je kan het verschil maken!
Ik zie de mevrouw wel eens met die rollator over het plein voor Corrosia lopen. Daar word ik dan helemaal blij van. Dit is slechts een klein voorbeeld uit mijn dagelijkse praktijk. Ik ben nu zes jaar  opbouwwerker in wijkteam Almere Haven. Dan weet je wel wat er gaande is in je stadsdeel, en ook waar de hiaten liggen. Deze oudere mevrouw neemt graag deel aan de wekelijkse Interculturele Huiskamer Marhaba, een initiatief waar ik heel erg blij mee ben. Huiskamer Marhaba is een welkome en warme plek voor sociaal geïsoleerde, eenzame en kwetsbare ouderen met een migratieachtergrond. Een tijdje geleden vertelde collega Saida mij dat een van de deelnemers moeite had met lopen. Deze mevrouw had een rollator nodig maar had geen geld er een aan te schaffen. Rollators worden niet meer vergoed vanuit de basisverzekering en Wmo. Ik plaatste daarom een oproep op Facebook. Blij verrast was ik toen de afdeling gevonden voorwerpen van de gemeente reageerde met de mededeling dat ze een oude rollator hebben liggen in hun depot. Met een mooie rode strik eromheen heb ik de rollator kunnen overhandigen aan deze mevrouw. Wat was ze blij en dankbaar. Dat zijn de momenten waar je het gevoel krijgt dat je als welzijnsprofessional het verschil kan maken in het leven van een bewoner.” 

 

Sofiane Ben Saad, opbouwwerker
We organiseren zitgym voor ouderen in buurtcentrum De Inloop. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om te bewegen. Ook als men (tijdelijk) wat minder beweeglijk is en –bijvoorbeeld- moeite heeft met lang staan of lopen. Het zorgt ervoor dat deelnemers vitaal en soepel blijven bewegen.
Ik vind het heerlijk om met mensen bezig te zijn en steeds te zien hoe mensen onvermoede mogelijkheden in zichzelf naar boven halen. Als ik zie dat iemand met een beperking zijn of haar mogelijkheden ontdekt, na een tijdje een veel betere conditie heeft en dan ook nog eens een keer positiever in het leven staat, dan kan mijn dag niet meer stuk.

 

Annemarie Oosting, sociaal verbinder/beheerder
Ik ben trots op veel mooie dingen in buurtcentrum Het Kardoes. Zoals de weggeefwinkel “Mengelmoes”. De inzet en de volharding waarmee dit gerealiseerd is, is bewonderenswaardig! De buurtbewoners, maar ook mensen van uit o.a. de vluchtelingenopvang, weten ons steeds beter te vinden. Leuk om te zien dat veel ingebracht wordt: klein inventaris, kleding en ook al (houdbaar)voedsel hebben wij inmiddels in ons aanbod. Met sponsorgeld hebben we onlangs de officiële opening van onze weggeefwinkel gezellig kunnen maken met een drankje, een hapje en muziek voor de buurtbewoners en vrijwilligers. 
Veel wijkbewoners maken nu gebruik van onze diensten: dat doet mij goed!
Elke dinsdag en donderdag is onze “Mengelmoes” open van 9:00 tot 12:00 uur. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

 

Bastian Pattipeiluhu, jongerenwerker
Om jeugdparticipatie vanuit het jongerenwerk te bevorderen heb ik een speciale training ontwikkeld, waarbij theorie en praktijk op een interactieve wijze verbonden zijn. Tijdens deze training heb ik vele mooie momenten gezien. Samen met collega Romeo, jongeren van YouNexxt, Young Movement, James en een aantal stagiaires hebben we de training voorbereid en uitgevoerd in de Cultuurdome. Collega's kregen de opdracht om voor diverse complexe casussen een plan van aanpak en advies te schrijven. Via diverse spelvormen konden ze extra data verzamelen bij de jongeren. De plannen / adviezen worden meegenomen in de ontwikkeling van een Jeugdparticipatiemodule in de vorm van een brochure. De achterliggende gedachte van deze interactieve training is bewust worden van o.a. jeugdparticipatie, samen effectief + efficiënt informatie verzamelen + toepassen én dat jeugdparticipatie een recht is van onze jeugd. Na de training was het een mooi moment om daar bij stil te staan.

 

Shamal Hassan, sociaal beheerder
Tijdens NL Doet in buurtcentrum Kolkzicht heeft het balkon een mooie make-over ondergaan.
Buiten vond een zwerfvuilactie plaats door medewerkers van Goede Stede, buurtbewoners en vrijwilligers. Na afloop zorgden vrijwilligers van de buurtkamer voor een lekkere lunch voor iedereen die zich die ochtend had ingezet voor de buurt. Een geslaagde ochtend!

 

Tilja Heerschap, jobcoach
Imade had bij de start van haar traject bij De Participatiefabriek één doel: werken in de zorg met ouderen. Tijdens het traject is zij als vrijwilliger gestart bij woonzorgcentrum De Toonladder. Omdat Imade erg gedreven was zocht mijn collega trajectbegeleider Jolanda contact met mij als jobcoach. Samen bekeken we of de praktijkroute iets voor Imade zou zijn. We hebben taalcoach Karin betrokken die heeft ingezet op een taalgroep ‘Vaktaal in de zorg’. 
Imade heeft inmiddels alle werkprocessen behaald. Dit laat zien dat - door je in te zetten tijdens de praktijkleerroute - het mogelijk is om aangenomen te worden. Hoe mooi is dat?! En Imade? Die is nu uitgestroomd naar parttime betaald werk in de zorg. 
 



Copyright De Schoor 2025