Wij hebben schrijver, onderzoeker en podcastmaker Eelco Visser gevraagd Almere te gaan ontdekken. In 10 afleveringen van exact 20 minuten en 21 seconden, rondom belangrijke maatschappelijke thema's en als nieuwsgierige buitenstaander. Wat is Almere voor een stad? Wie wonen er? Hoe gaat het er aan toe in de wijken? Hoe bouwen inwoners, professionals en organisaties samen aan deze jonge en snel groeiende stad? Je hoort het in... In Almere.
Aflevering 10: Sport... in Almere
In aflevering 10 staat sport centraal. Gevoelsmatig een belangrijk thema in een jonge, ambitieuze stad. Almere heeft een prachtig Topsportcentrum, met een topsporthal én een breedtesporthal, een profvoetbalclub én is een groeiende stad met een jonge bevolking. Een stad waar volop beweging in zit.
Maar welke visie ligt er onder sporten en bewegen in Almere? Hoe geven organisaties in de stad hier uitvoering aan? En hoe grijpen talentontwikkeling, gezonde leefstijl en het sociale aspect in elkaar? Ik ga op onderzoek uit. En spreek met Tim Tier (Almere Kenniscentrum Talentontwikkeling van gemeente Almere) en Niels van der Steen, buurtsportcoach bij De Schoor over de visie op sport en bewegen van de gemeente Almere. Vervolgens diep ik met Elien de Heij, teamleider team Sport van De Schoor en Leonie Gleiser, buurtsportcoach Poort de rol die De Schoor speelt in de uitvoering van deze visie verder uit.
Veel luisterplezier bij de laatste aflevering van… In Almere.
Aflevering 9: Leren en werken... in Almere
Aflevering 9 is een volledig 'fysiek' opgenomen editie van In Almere! Over leren en werken.
Met wat je leert als brandstof voor groei. Brandstof richting een mooie toekomst, waarin je kunt gaan doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Maar zowel voor leren als werken geldt; je moet er wel wat voor doen. Soms gaat dat, door allerlei omstandigheden in het leven, minder goed dan je wenst. Hoe kom je dan verder? Wie gaat er naast je staan? En als het leren wél naar wens gaat, en je stage gaat lopen, hoe helpt de stage je dan verder in je ontwikkeling?
Ik ga erover in gesprek met trajectbegeleider Marco van Schaik van Learn2Work en deelnemer CJ. Over de kracht van dichtbij zijn en een extra stap zetten. Met Janneke van Vondel, trajectbegeleider bij de projecten Moms4Moms en #Perspectief. Over het belang van (h)erkenning van wat je wél kan. Zodat je jezelf weer terug kunt vinden.
En met stagiaire Amber Terburg over lerend werken of werkend leren.
Of zoals Gandhi het ooit zei: Leef alsof u morgen moest sterven. Leer alsof je voor altijd leeft. Veel luisterplezier!
Aflevering 8 Politiek... in Almere
Volgende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Editie 8 a en b van onze podcastserie … In Almere staan daarom in het teken hiervan. Op de drempel van deze verkiezingen kun je beluisteren hoe politici van de huidige zes grootste partijen in Almere denken over de waarde van welzijn. In twee gesprekken leidt directeur-bestuurder Gerard Boekhoff van De Schoor drie lokale politici langs een aantal stellingen en vragen. Wat zien zij als de kracht van het welzijnswerk? Op welke thema's zou het vooral het verschil kunnen (of moeten) maken? Is de inzet vooral gewenst op het voorkomen óf oplossen van problemen? Zou de inzet moeten meegroeien met de groei van de stad? Wat is de komende jaren de belangrijkste taak of rol voor welzijnsorganisatie De Schoor?
Je hoort het in aflevering 8a van Aileen Oostveen (VVD), Meke Smeulders (D66) en Jeroen Deben (PvdA) en in aflevering 8b van Annet Raijer (PVV), Esther Hagelaar (Groen Links) en Hans Everhard (SP). Beide gesprekken bieden je handvatten en houvast voor in het stemhokje. Onze belangrijkste aanmoediging is om vooral je stem uit te gaan brengen op een van de 16 partijen die meedoen in Almere. Als de gesprekken een ding duidelijk maken, is het wel dat de bevlogen lokale politici een hoog opkomstpercentage verdienen!
Aflevering 7: Opgroeien... in Almere
Editie 7 van …In Almere, Opgroeien in Almere, is wat anders ingestoken dan gebruikelijk. Geen onderzoekende gesprekken met medewerkers, vrijwilligers, bewoners en collega’s van andere organisaties, maar een driegesprek met twee teamleiders en een manager van De Schoor: Erna Driessen, manager afdeling Jeugd en de teamleiders Els Spraakman (Kinderwerk) en Annet Tuinstra (Het Jonge Kind). Samen zoeken ze naar de kern van het werken voor en mét kinderen en hun ouders.
Dat draait om betekenisvol contact kunnen maken, relaties kunnen aangaan en, met allerlei anderen, kunnen bepalen wat er in een wijk of voor een bepaalde groep kinderen, jongeren of ouders nodig is. Maar ook over versterken door te verbinden. Als ouders of jongeren elkaar vertellen hoe ze iets zouden kunnen doen, is dat extra krachtig! En over het werken in coronatijd, waarin veel creativiteit en doorzettingsvermogen van de kinder- en jongerenwerkers werd gevraagd.
Luister in deze editie maar welke ideeën ze daarbij hebben! Veel luisterplezier.
Aflevering 6: Vrijwillige inzet... in Almere
In editie 6 van de podcast ‘In Almere’ draait alles om vrijwillige inzet. De economische waarde van vrijwilligerswerk in Nederland wordt geschat op 8,5 miljard euro per jaar. Maar wat zegt dat? Hoe bereken je überhaupt alles wat in relaties tussen mensen speelt, zoals aandacht, zorg voor elkaar, plezier, inspiratie, wederkerigheid ertoe doen in euro’s?
In gesprekken met Alex Boonstra (De Schoor) en Aranka Verheugd (VMCA), vrijwilliger Henk Hovis, coördinator Mireille Maste van Buurtbemiddeling én twee Almeerders op straat blijken juist in deze factoren de échte waarde van vrijwillige inzet te schuilen. Iedereen doet wel iets voor een ander. Daarom past de term vrijwillige inzet beter dan het ‘oude’ vrijwilligerswerk. En alles draait om ‘de pretoogjes’ bij vrijwilligers. Als die er zijn, doen ze iets wat ze leuk of uitdagend vinden. Zo maken ze een verschil voor een ander. Luister zelf maar hoe! Op deze pagina, of via je favoriete podcastapp.
Aflevering 5: (G)Oud in Almere
Almere staat vooral bekend als jonge stad waar inwoners en professionals samen aan bouwen. Een stad die nog steeds niet af is. Toch zet ook in Almere de vergrijzing nu echt door. ‘(G)Oud in Almere’ is dan ook een even mooi gekozen als belangrijk speerpunt voor de gemeente.
Hoe kunnen ouderen genieten van een gelukkige en gezonde oude dag? Is er genoeg te doen en zijn de voorzieningen toereikend? Hoe dragen De Schoor, ouderen en collega-organisaties bij aan een gouden oude dag? Wat vinden ouderen zelf dat daar voor nodig is? Die vragen vinden antwoorden in gesprekken met Johan Kivits (verbinder ‘Goud in Almere’, gemeente Almere), Soraya Koning (coördinator van WegWijs en betrokken bij de documentaire ‘De sleutel tot gezond en gelukkig ouder worden’) en Ym de Roos (actieve inwoner en trekker van een bijzonder woonproject in Haven), Nancy Peper en Saida Ezzafzafi (ouderenwerkers en betrokken bij de pilot Kleurrijk Grijs) en Destiny Timmer (combinatiefunctionaris Sport).
Aflevering 4: Alleen en samen... in Almere
Wanneer ben je eenzaam? Is het een situatie die soms bij het leven hoort? Kun je er zelf wat aan doen? Moet je het ‘bestrijden’, bijvoorbeeld met ondersteuning en medicatie, of werk je aan het creëren van mogelijkheden tot verbinding? Hoe doe je dat als welzijnsprofessional, samen met bewoners, collega’s en andere organisaties? Hoe kunnen #zorg en #welzijn elkaar versterken?
In editie 4 van de podcast In Almere verkennen we al deze vragen.
Met dank aan Veronique-Bekendam, directeur Huisartsenzorg van @Zorggroep-Almere, Maaike Vriesema van #welzijnoprecept en #financiënindespreekkamer, Monique Nijp van het Initiatievenbureau, sociaal cultureel werker Vanessa Steenbergen en jongerenwerker Latrell Ceeder.
Aflevering 3: Vakantie... in Almere
In editie 3 van ‘In Almere’ is het thema Vakantie. Wat kun je vlakbij huis allemaal doen? Want de versoepelingen zijn fijn, maar door corona is niets meer vanzelfsprekend. Is het in de zomervakantie goed toeven in Almere? Wat kun je allemaal doen? Wie zetten hun schouders onder alle activiteiten? Podcaster en onderzoeker @Eelco-Visser gaat voor ons op onderzoek uit in editie 3 van…. In Almere! Met dank aan @Kleur-in-cultuur @Biza-Shalmashi @Els-Spraakman @Erwin-Duits @Nel-Huttenga @Zomerschool-Almere @Ingeborg-Korte @Deschoor @Mariette-Alberda én burgemeester @Franc-Weerwind die de vakantie voor iedere Almeerder inluidt met een mooie gastbijdrage! @Gemeente-Almere #almere #samensterker #zomervakantie #gemeente-almere @Almere-Citymarketing #corona
Aflevering 2: Samen leven... In Almere
Samen leven is een werkwoord. Het gaat niet vanzelf, je moet er samen aan blijven werken. Een ding is wél duidelijk: we leven, als mensen, graag samen. Leo Bormans, de auteur van het The World Book of Happiness, vatte dit honderden pagina’s tellende standaardwerk ooit samen in één woord: SAMEN. Omdat iets pas betekenis krijgt als je iets kunt delen. Of zoals Mirjam Visser het in deze aflevering zegt: “We zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig.” Deze coronatijd laat zien hoe sterk deze behoefte is, bij jong en oud.
Samen leven is in verbinding zijn, elkaar kunnen ontmoeten en open staan voor elkaar. Daarnaast heeft een gemeenschap, net als gebouwen, treinrails en tuinen, onderhoud nodig. Hoe leven Almeerders met elkaar samen? Hoe trekken beroepskrachten en inwoners hierin samen op? En waar leidt dat toe? Ik ga op onderzoek uit. En spreek erover met mensen op straat, met sociaal cultureel werker Sadia Benhija en vrijwilliger Mirjam Visser van Buurtkamer De Draaikolk en met jongerenwerker Bastian Pattupeiluhu en voorzitter van de jongerenraad Almere, Andrew Awuku. In Almere.
Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar www.deschoor.nl/podcast of luister via Apple podcasts, Spotify, Deezer of Stitcher. Wilt u via de mail een seintje als de volgende podcast online staat? Reply dan deze mail met dit verzoek of abonneer u op onze digitale nieuwsbrief die in juni 2021 voor het eerst verschijnt.
Aflevering 1: Welkom en Meedoen
Aflevering 1: Welkom en Meedoen
Eelco Visser: “Wanneer voel je jezelf welkom? En als je jezelf niet welkom voelt, kun je dan wel meedoen? Wetenschapper en community builder Kees Fortuin zegt dat een welkomgevoel draait om oprechte interesse. En gelijkwaardigheid. Dan ontstaan relaties tussen mensen waarin je dingen mág vragen en antwoorden wilt geven. Dan ontstaat dat welkomgevoel. Dan word je gezien en kun je van betekenis zijn. En dan ga je met plezier meedoen! Is Almere een stad waar mensen zich welkom voelen? Hoe wordt daar aan gewerkt door bewoners en professionals? Wanneer hebben bewoners in buurten en wijken het gevoel dat ze meedoen? En waar leidt dat toe? Ik ga op onderzoek uit. Bij de VVV en op straat. En spreek wethouder Roelie Bosch en directeur Gerard Boekhoff van De Schoor en met opbouwwerker Ingmar van Duijn en actieve buurtbewoner René Martens. In Almere.”
Terug |