Wie verre reizen maakt kan veel verhalen. In dit dubbeldikke zomernummer staan de plekken waar dat kan: Burendag, Almereplus beurs, het slotakkoord van ‘Zomer in Haven’ en natuurlijk good old Floriade, waar we ook nog kunnen leren hoe met droogte om te gaan. Nu al een plek om nostalgisch over te worden, want in oktober is het feest voorbij. Maar dan is er nog de Nieuwe Bibliotheek waar genealogen elke maand geduldig op je wachten om het verhaal over je voorouders aan te horen. En daar hoef je niet eens voor te reizen. Kortom, we gaan met nieuwe energie het najaar tegemoet, al vallen door de droogte nu al bladeren van de bomen. Met leeftijd heeft het dit keer niets te maken. Want oud is het echte goud.
Goud in Almere
Als je borsten in je taille hangen
Vlekken verschijnen op je wangen
Je sleutels altijd zoek
Nu al te krap die nieuwe broek
Je kinderen steeds zachter praten
Dan krijg je in de gaten
Ik word nu oud
En behoor tot het Almeerse (G)oud.
Op de Floriade kun je nog tot 9 oktober terecht. Het loont echt de moeite om daar vaker naartoe te gaan. Eén bezoek is bij lange na niet genoeg. In paviljoens waar je in eerste instantie vluchtig doorheen wandelde, ontdek je de tweede of derde keer allerlei nieuwe details die de moeite van dat extra bezoek volop waard zijn. Tegelijkertijd merk je dan hoe actueel de Floriade eigenlijk is.
Neem bijvoorbeeld het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten, ‘Where The Land Meets The Sea’. Zo droog als daar zal het hier misschien nooit worden, maar we zijn deze zomer wel geschrokken waartoe droogte leidt. Daarom kunnen we nog veel leren van landen die daar al honderden jaren mee kampen. In het paviljoen van de VAE zie je hoe in een land van waterschaarste, verzengende hitte en zoute grond toch op een duurzame wijze voedsel kan worden gekweekt. En, niet onbelangrijk, de muur rond het paviljoen is gemaakt van 3D gerecycled plastic.
Ook het paviljoen van Duitsland, Biotopia, is erg actueel. Door het thema: ‘Duurzaam en gezond leven in de steden van de toekomst’, is dit paviljoen ook uitermate geschikt om met je (klein)kinderen te bezoeken.
En dan is er nog het paviljoen ‘natural’, een houten paviljoen. Hier zie je hoe snel, makkelijk en duurzaam veel nieuwe woningen kunnen worden gebouwd. Zelfs fruit en groenten zijn als bouwmaterialen gebruikt.
Ook op Green Island is het nodige te beleven. Hier staat de welbekende tiny church, die te vinden is in Almere Poort. En in de tuin vind je verschillende sculpturen met een verhaal.
Wat je zeker niet mag overslaan is het paviljoen ‘Shades of Nature’ dat de Wolunie van Almere heeft neergezet. De buitenkant is een groot oog, gemaakt van rolletjes stof. Als je binnenloopt zie je een wand die is gemaakt van veren en lappen vilt aan de ene kant, terwijl aan de andere kant weckflessen staan met kleurstoffen, waarin een schaapje ‘zwemt’. Dit alles in prachtige kleuren, net een gebrandschilderd raam als de zon erdoor schijnt.
Erg spannend is om je bezoek af te sluiten met een virtuele ballonvlucht boven Flevoland. Het kan allemaal op de Floriade! En dan te bedenken dat dit maar een kleine greep is uit het overweldigende aanbod. Je raakt er niet gauw uitgekeken. Ga daarom beslist nog een paar keer terug. Bij ieder bezoek ontdek je weer wat nieuws.
Save the date: AlmerePlus Beurs!
Na enkele jaren afwezigheid kunnen we met veel enthousiasme mededelen dat de AlmerePlusBeurs weer gaat plaatsvinden. Het doel van de AlmerePlusBeurs is om de inwoners van Almere te informeren over en te enthousiasmeren voor het diverse aanbod op het gebied van o.a. welzijn, vrijetijdsbesteding, wonen, vervoer en gezond ouder worden.
In de hal van het Stadhuis zullen diverse inspirerende stands informatie geven over o.a. leuke uitjes, mantelzorgondersteuning of het gebruik van digitale middelen. Noteer dus alvast zaterdag 1 oktober in de agenda. In de volgende AlmerePlus zal meer informatie bekend worden gemaakt.
What’s in a name?
Het lijkt misschien makkelijk om een paar straatnamen te bedenken maar de praktijk is veel ingewikkelder.
Sinds 10 januari 2006 bestaat er in Almere een ‘Naamgevingscommissie openbare ruimte Almere’ die zowel uit inwoners als uit ambtenaren bestaat. Gestreefd wordt naar diversiteit van de leden op het gebied van culturele achtergrond en leeftijd. Ook streeft men naar een gelijk aantal mannen en vrouwen. Een commissielid heeft vier jaar zitting en kan nog eenmaal herkozen worden. Als er een vacature is voor een burgerlid komt daarvoor een oproep, bijvoorbeeld in Almere Deze Week. De commissie komt zes tot zeven keer per jaar bij elkaar en heeft een geheimhoudingsplicht over de inhoud van de vergaderingen. Tweemaal per jaar hebben de voorzitter en de secretaris portefeuillehouderoverleg met de Burgemeester van Almere.
De commissieleden zijn vakkundig op verschillende gebieden, zoals bijvoorbeeld archeologie, stedenbouw, planologie, hulpdiensten, posterijen, straatnaamborden en woningnummering. Creativiteit is een belangrijke eigenschap voor een commissielid als er gebrainstormd wordt over nieuwe namen. Personen mogen pas vernoemd worden vanaf tien jaar na overlijden, met uitzondering van leden van het Koninklijk Huis. Ideeën voor de naamgeving van nieuwe straten kunnen van de bewoners van Almere komen maar ook uit andere delen van Nederland.
Op dit moment houdt de commissie zich bezig met de uitbreiding van Nobelhorst en Oosterwold. Belangstellenden voor een kavel in Oosterwold kunnen zich melden bij de Gemeente om een “stip” te zetten op een kavel in een beschikbaar gebied. Samen met andere kaveleigenaren vormen zij dan een kavelvereniging en kunnen een naam bedenken voor hun wijk en de straten. De criteria voor naamgeving zijn te vinden op de site van Gemeente Almere. Alle kavelbezitters moeten het eens zijn met de keuze, dat wordt door de Naamgevingscommissie gecheckt. Bij gebrek aan creativiteit heeft de Naamgevingscommissie een zogenaamde “voorraadlijst” met ideeën die ooit zijn ingebracht. Als het de naam van een persoon betreft die na onderzoek niet van onbesproken gedrag blijkt te zijn geweest, dan gaat het niet door. De te vernoemen persoon moet wel blijk hebben gegeven van bijzondere verdiensten en een naam moet niet te veel lijken op een andere naam binnen Almere. Ook mag de naam maximaal 24 tekens hebben, inclusief de spaties. Een voordracht voor een wijk- of straatnaam wordt voorgelegd aan het College die het advies van de Naamgevingscommissie meestal goedkeurt.
Ook al heeft de Gemeenteraad besloten zich voorlopig niet bezig te houden met het nieuwe domein Pampus, de gedachten van de Naamgevingscommissie gaan inmiddels wel over het bedenken van thema’s voor de straatnaamgeving. Alle inwoners van Almere kunnen suggesties mailen naar naamgeving@almere.nl
Burendag
Burendag in Almere, je leert je buurtbewoners beter kennen.
Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op of rond de 4e zaterdag in september gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt.
Burendag vindt plaats in het weekend van 23, 24 of 25 september. Lijkt het je leuk om buurtbewoners (beter) te leren kennen of wil je zelf de handen uit de mouwen steken, kom dan gezellig langs op een van de locaties. Kijk op www.burendag.nl/mijn-buurt voor een overzicht van de bijna 100 activiteiten die momenteel al zijn aangemeld.
Zomer in Haven
Als deze nieuwsbrief verschijnt zijn de zomerdagen in Almere Haven nog in volle gang. Maar, niet getreurd, in het weekend van 2 - 4 september is er nog een herkansing. Ook dan valt er nog genoeg te beleven. Een klein overzicht:
Op vrijdag 2 september begint de botterrace. Zo’n 20 a 25 botters uit oudere steden aan de voormalige Zuiderzee als Urk, Bunschoten, Enkhuizen, Spakenburg, Vollenhoven, Kampen, Harderwijk, Elburg en natuurlijk onze eigen botter, de AM 1, doen mee. De Almeerse Botter wordt beheerd en onderhouden door de Stichting tot behoud van de Almeerse Botter AM 1.
Het hele weekend (dus van 2 tot 4 september) kun je je tegoed doen aan vers gerookte paling, onder het genot van een lekker koel biertje uit de bierproeverij al luisterend naar een keur van muziek: shantykoren, een dj, de vertolker van André Hazes, brassbands, maar ook klassieke muziek, kortom voor ieder wat wils.
Op zondag 4 september is er weer de brocante antiekmarkt. Voor meer informatie, de juiste tijden en de locaties kijk je op de website www.zomerinhaven.nl of haal je bij de VVV in Stad het blad Zomer in Haven, waar ook een heleboel andere tips in staan.
WoonWijs start in Stedenwijk
Prettig wonen willen we allemaal.
Als we ouder worden, veranderen vaak onze woonwensen. Sta je wel een stil bij de vraag:
Is mijn huidige woning nu/straks nog steeds de meest geschikte woonplek?
Er kan een moment komen dat je hulp nodig hebt in het dagelijkse leven. Kun je dan blijven wonen waar je nu woont? Kan je woning daarop aangepast worden en welke stappen moet je daarvoor zetten? Als je moet verhuizen, heeft dit allerlei praktische en financiële gevolgen. Het is goed om hier tijdig bij stil te staan. Zeker met de huidige woning- en zorgkrapte. Stel dat je in deze situatie terechtkomt. Wie helpt jou dan?
Per september 2022 start het ouderenwerk van De Schoor met het project WoonWijs in Stedenwijk. Graag gaan we samen op zoek naar de sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen. Ben je 55 plus? Huur je een woning of bezit je een woning in Stedenwijk? Dan staan onze getrainde vrijwilligers van WoonWijs jou graag terzijde om samen die sleutel te vinden.
Hoe werkt het?
Senioren (55 plus) wonend in Stedenwijk moeten zich eerst aanmelden. Vervolgens neemt een vrijwilliger van WoonWijs contact met je op voor een gratis huisbezoek om jouw woonwensen te bespreken. Wil je in je eigen woning blijven? Dan wordt samen gekeken of jouw huis levensloopbestendig (te maken) is. Na afloop van het huisbezoek krijg je een overzicht welke aanpassingen er eventueel nodig zijn. Wil je liever verhuizen? Ook dat bespreek je samen met de vrijwilliger en je krijgt informatie over wat ervoor nodig is om deze stap te zetten.
Aanmelding kan via de website www.deschoor.nl/woonwijs.
Een mail sturen kan ook: woonwijs@deschoor.nl of bel met 036-5278500.
Het leven zit vol verhalen
Iedere eerste zaterdag van de maand zit een gezellig clubje senioren in de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad. Zij zijn het bestuur en de leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging en kunnen je helpen met voorouderonderzoek. Uiteraard begin je zelf met het verzamelen van informatie en vragen te stellen binnen je eigen gezin en familie. De NGV biedt ook een cursus aan om je bekend te maken met de onderzoeksmethoden en het jargon.
Voor slechts € 49,- per jaar kun je lid worden van de vereniging, afdeling Flevoland. Zij organiseren iedere maand voorouderspreekuren in Almere en in nog vier andere plaatsen in Flevoland.
Als eerste stap in het onderzoek is het raadzaam om te kijken op www.wiewaswie.nl of op www.archieven.nl en belangrijk is het om de gevonden gegevens vast te leggen. Dat kan in het gratis te downloaden programma Aldfaer. Niet alleen Almeerders, maar ook andere onderzoekers zullen veel moeten reizen en moeten neuzen in (meestal provinciale) archieven om hun voorouders op te sporen. Prettige bijkomstigheid is dat je dan ons eigen land weer beter leert kennen.
Als je op stamboomonderzoek gaat weet je van tevoren niet wat je zult tegenkomen. Waren er dronkaards onder je voorouders of zaten ze langdurig in de gevangenis? Eind vorig jaar meldde Peter Paludanus zich op een voorouderspreekuur. Hij vertelde dat hij afstamde van de beroemde Bernardus Paludanus. Als kind werd hij al geconfronteerd met zijn bijzondere achternaam. Regelmatig werd hem gevraagd of hij uit Griekenland komt. Maar Paludanus is een Latijnse naam uit de 16de eeuw, afgeleid van Paluda dat moerasplant betekent.
Bernardus Paludanus werd op 28 oktober 1550 in Steenwijk geboren als Berent ten Broecke in een niet bepaald onbemiddeld gezin. Hij vertrok op 17-jarige leeftijd naar Italië om te studeren aan de universiteit van Padua. Hij reisde veel en verzamelde antiquiteiten en (onderdelen van) bijzondere planten en dieren. Toen hij in 1580 promoveerde tot doctor in de filosofie en de medicijnen heeft hij zijn naam veranderd in Bernardus Paludanus. Na zijn promotie belandde hij in Leipzig waar hij werd aangesteld als lijfarts van de vorstelijke familie Von Schönburg. Uiteindelijk weer terug in Nederland vestigde hij zich als stadsdokter in Zwolle. Na drie keer trouwen en veel kinderen rijker werd hij uiteindelijk stadsgeneesheer in Enkhuizen en overleed daar in 1633.
Zo zijn er heel veel prachtige verhalen over voorouders te vertellen. De Nederlandse Genealogische Vereniging geeft een paar maal per jaar het blad Genealogica uit waarin heel veel tips en mooie verhalen. Informatie of aanmelden als lid van de Nederlandse Genealogische Vereniging kan via de website www.ngv.nl.
Uitfestival Almere
In het weekend van 23, 24 en 25 september is er ontzettend veel te doen tijdens het Uitfestival Almere. Het is de start van het culturele seizoen. Het gehele weekend staat in het teken van muziek, dans, theater, cultuur, kunst, fotografie, film en meer!
De laatste editie van het Almere Uitfestival was in 2019. In dat jaar kon je je zintuigen laten prikkelen in het Labyrinth of the Senses en aanstormend talent ontdekken tijdens de Popronde. Daarnaast kon je als liefhebber van vinyl je hart ophalen op de platenmarkt en larpers zich uitleven tijdens de Fantasy Parade. Er was een openluchtbioscoop, spectaculaire straattheater, een montmatreplein en een voorproefje op het nieuwe theaterseizoen maakten dit een niet te missen weekend.
Het programma in 2022 wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.
Meer informatie https://www.almerecentrum.nl/nl/floriadejaar-agenda
036 Jong Amere
Het kan nog, vandaag, 25 augustus. In de voorstelling “036JongAlmere” van SMOA (Stichting Multiculturele Organisatie Almere) gaan jongeren op zoek naar hun eigen identiteit. Volgens de organisatie vinden de jongeren in deze theatervoorstelling hun superkracht in het ‘anders zijn’.
Het verhaal van 036JongAlmere:
Almere is een jonge stad. Een groot deel van de inwoners is jong. Buitenstaanders zeggen van Almere: “Je zou er nog niet dood gevonden willen worden.” Maar dat geldt niet voor de jeugd die er woont. Voor hen is Almere hun thuis, een veilige woonplaats. Op weg naar volwassenheid banen ze zich een weg door een verscheidenheid aan culturen en krijgen ze te maken met vooroordelen, discriminatie en werkeloosheid. In deze theatershow wordt het leven van enkele van deze jongeren gevolgd, terwijl ze op zoek gaan naar hun identiteit.
Ze komen erachter dat anders zijn helemaal geen straf is. Sterker nog: het is misschien wel een superpower. Blijf hopen op een mooie toekomst. Laat je dromen je hoop worden. ’Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder’
Theatermaker Marjan Oostrum MOT maakte een grappige en ontroerende voorstelling met dans, rap en poëzie bijgestaan door amateurs en aanstormende talenten.
Wanneer: donderdag 25 augustus aanvang om 20.00 uur.
Waar: Esplanade.
Gooise Operette: Trial By Jury
Als een van de weinige operettegezelschappen die ons land nog rijk is, treedt de Gooise Operette op in haar brede regio en laat u genieten van de wereld van de operette als muziektheatervorm. Deze keer op het Stadhuisplein van Almere!
Op het programma staat de vrolijke eenakter Trial By Jury. Het is een korte muziektheaterproductie, gezongen in de Nederlandse taal en begeleid op piano. In de voorstelling bemoeit het ensemble zich als jury en journalisten met een rechtszaak, geleid door een niet al te nuchtere rechter. De kwestie gaat over liefde en overspel, met aan het einde (natuurlijk) … geluk!
Het programma wordt omlijst door muzikale highlights uit het repertoire van de componisten Gilbert & Sullivan. Deels Engels en deels Nederlands gezongen.
Dirigent: Miroslav Dimitrov. Regisseur: Martin Pleyte. Pianist: Matthijs Jongen
Wanneer: 15 september om 20.00 uur.
Waar: Stadhuisplein.
Wandelen met Goede Rede
Heb je al eens een muziekwandeling gemaakt in Almere? Nu kan het nog.
Goede Rede concerten organiseert in samenwerking met een IVN-gids verschillende wandelingen door Almeers natuurgebied. De gids vertelt onderweg alles over de planten, de dieren en de historie van het gebied. Onderweg word je op verschillende momenten verrast door mini concertjes klassieke muziek.
Op 28 augustus gaat de wandeling van ongeveer 4 km langs het strand van Almere Haven.
Op 4 september wandel je door het Beatrixpark. Deze wandeling is ook geschikt voor rolstoelen en is ongeveer 3 km.
De laatste wandeling is 29 oktober, een spannende avondwandeling door het Vroege Vogelbos dat dit jaar 50 jaar bestaat.
Uitgebreide informatie over de kosten en inschrijven op de site van Goede Rede www.goederedeconcerten.nl
Walking Football 50+ bij Sporting Almere
Het gewone potje voetbal, maar dan in aangepaste vorm. Met walking football maken we de balsport voor de ouderen doelgroep mogelijk; ook voor degene die passie heeft voor de sport, maar niet goed meer kan meekomen met de recreanten. Zo kan je je leven lang bewegen bij de club, van jong tot oud!
Gedeelde passie, meedoen, gezelligheid en sociale contacten opbouwen staan hoog in het vaandel.
Bij Sporting Almere ligt de ambitie om walking football te integreren binnen de club, vóór de doelgroep en dóór de doelgroep. Input vanuit de doelgroep is van belang. Heb je interesse en wil je uitzoeken of walking football wat voor je is? Vul dan de vragenlijst in op: https://www.thesistoolspro.com/survey/mhnjm62b01fd248a02.
Er is plaats voor meerdere teams, zodat een (interne) competitie ook mogelijk is in de toekomst.
Wist je dat…
...Er ook in de maand september tours worden georganiseerd naar de Marker wadden? Meer informatie en prijzen op de site www.Nieuwland-experience.nl
...Er op 12 september weer een Almeers dictee wordt gehouden? Bij de editie 2022 kun je net als andere jaren deelnemen als individu of als groep. Opgeven kan uiterlijk tot 1 september. Stuur een e-mail naar: Almeersdictee@denieuwebibliotheek.nl