Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
januari 2022
 

Inhoud

Zo aan het eind van het jaar merken we plotseling weer hoeveel rituelen en tradities we gezamenlijk nog koesteren: gezelligheid, kerstverlichting, eten met familie, suikerzoete reclamesprookjes van onze grootgrutters en de onvermijdelijke goede voornemens. Helaas dineren we opnieuw op anderhalve meter afstand en blijven opa en oma uit de buurt. Maar de goede voornemens blijven en zoals altijd gaan die over eten en drinken. Iets wat we elke dag doen, maar omdat het op deze dagen een onsje meer mag zijn, kastijden we onszelf daarna met honger en onthouding. Dat jojo gedrag is verkeerd, dat weten we. Daarom kunnen we maar het liefst zo snel mogelijk met die voornemens beginnen. Eentje springt er altijd uit: wandelen. Bijvoorbeeld langs de originele villa’s van De Fantasie. Via het nieuwe rondje Weerwater zijn ze niet te missen.

Als we dan toch aan de wandel zijn in Almere, nemen we eerst een kijkje bij de kerststallen in de Regenboogbuurt, voordat ze weer in de schuur staan. Op https://regenboogbuurt.nl stippel je een route uit. 
 

Daarna krijgen we de smaak echt te pakken, want we houden wel van een frisse neus. Op de website https://visitalmere.com gaat een wereld voor ons open! Er staan verrassend gedetailleerde wandelroutes waaronder het museumbospad (met op 19 januari een speciale excursie), de architectuurwandeling, wandelroute Hans Prins, City Roots-Almere Haven, City Waves-Almere Poort en nog veel meer. Voor de diehard wandelaars onder ons misschien gesneden koek, maar voor menige Almeerder een prachtige en gezonde gelegenheid om de eigen stad beter te leren kennen.

Onder de naam ‘Welzijn op Recept’ werken huisartsen en De Schoor samen om sociale problemen als eenzaamheid tegen te gaan. Huisartsen verwijzen patiënten door als ze vermoeden dat de klachten van een patiënt te maken hebben met een probleem op sociaal gebied. 

 

Volgens sociaal werker Ingmar van Duijn ontvangen huisartsen regelmatig patiënten met dergelijke klachten. ‘’Dan heeft de huisarts hen behandeld en soms ook onderzoek gedaan waar niets uit is gekomen. In veel van dit soort gevallen gaat het om sociale oorzaken, bijvoorbeeld eenzaamheid. Door corona en de bijkomende maatregelen krijgen we minder bezoekers bij onze buurtcentra en merken we dat de druk op de huisartsen toeneemt.’’
 
Zodra de huisarts de patiënt doorverwijst, komt er een melding binnen bij De Schoor. Van Duijn:‘’In eerste instantie zal een medewerker van projectteam Welzijn op Recept telefonisch contact opnemen met de patiënt. Daarna gaan we op bezoek bij de patiënt om informeel en laagdrempelig kennis te maken. Tijdens dat gesprek proberen we erachter te komen wat de patiënt leuk vindt en kán.’’ De Schoor heeft diverse welzijnsarrangementen met specifieke thema’s zoals bewegen, kunst en cultuur.

Welzijn op Recept Almere is een samenwerkingsproject tussen Zorggroep Almere en De Schoor, Welzijn in Almere. Er zijn in Almere drie welzijnscoaches actief. Ga voor meer informatie naar https://website.deschoor.nl/html/index.php?projectID=21

Op 10 november ging in het cultureel centrum De Glasbak de documentaire “De sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen” in première. Ruim zeventig bezoekers waren aanwezig, senioren en netwerkpartners. Na afloop was er een kleine informatiemarkt met o.a. wooncorporaties, domotica, wooninitiatief en hypotheekadvies. 
De reacties uit het publiek waren overwegend positief: “Het was een mooie bijeenkomst, informatief en inspirerend! Het zet je aan het nadenken” 
Gemiddeld beoordeelden de bezoekers de film op een acht, een mooi cijfer! 
Binnenkort wordt de documentaire vertoond bij Omroep Flevoland. Hou de programmering in de gaten! Vanaf 10 januari 2022 is de documentaire ook te zien via de website van de Schoor. 

 

Wat is jouw sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen? Heb je vragen over de documentaire of heb je een woonvraag? Je kunt altijd contact opnemen met de ouderenwerkers Soraya Koning of Claudia Severs. 
Stuur een mail naar Soraya Koning: skoning@deschoor.nl of Claudia Severs: csevers@deschoor.nl of bel telefoonnummer: 036-5278 500

 

Toen René van Zuuk besloot te gaan studeren aan de Technische Universiteit van Eindhoven twijfelde hij tussen Natuurkunde en Bouwproductietechniek. Het werd het laatste omdat hem dat spannender leek. Hij heeft een voorliefde voor bijzondere projecten en daarvan heeft hij er vele gerealiseerd.
In 1982 schreef Stichting De Fantasie een prijsvraag uit voor “Ongewoon Wonen”. Het was een experiment, er hoefde geen rekening gehouden te worden met bouwvoorschriften en er hoefde niet gefundeerd te worden. Er waren tien kavels beschikbaar aan de oever van het Weerwater in Almere Stad. De acht inzenders die werden geselecteerd bouwden hun woningen die daar vijf jaar mochten blijven staan. Gelukkig is die tijdslimiet afgeschaft en de bijzondere woningen staan er nog steeds. Voor de twee overgebleven kavels werd in 1987 wederom een prijsvraag uitgeschreven. René werd de winnaar van die tweede ronde en bouwde daar zijn woonhuis. 
Het pand heeft een stalen constructie en is door René eigenhandig afgebouwd. Het draagt de naam Psyche, naar een koningsdochter uit de Griekse mythologie en de geliefde van de God Eros. Volgens de mythe kan alleen Eros vliegen maar op talloze afbeeldingen zijn beiden voorzien van vleugels. In de dakconstructie van het kantoor zijn deze vleugels duidelijk herkenbaar. 

 

Er zijn nog veel meer projecten van René in Almere. In 1994 heeft hij een villa in Filmwijk ontworpen. Villa Van Diepen moest gebouwd worden op een kavel bij een rotonde. Om het licht van de koplampen van het verkeer niet naar binnen te laten schijnen werd de woonkamer aan de oostkant en op de eerste verdieping gesitueerd. 
Het gebouw The Wave met de golfvormige gevel en de ernaast gelegen pier zijn ook door hem ontworpen. Refererend aan het haventje beelden de witte verticale en diagonale buizen van de fiets- en voetgangersbrug de masten van zeilschepen uit.





 

                     

René heeft uiteraard meegedacht over de bebouwing op de Floriade. Als een architect een ontwerp maakt, is hij niet de enige. Er wordt een “tender” uitgebracht en dan is het maar afwachten hoe dat uitpakt. Inmiddels is de door hem ontworpen Beverbrug onthuld en ook de “rondje Weerwaterbrug” is van architectenbureau Van Zuuk. Beide circulaire bruggen zijn gemaakt van cementloos beton. Bij de productie van cement komt heel veel CO2 vrij en dat is schadelijk voor het milieu. De meest spectaculaire brug echter bevindt zich in Dordrecht, de Prins Clausbrug, geopend in 2021. Het was een prijsvraag voor architecten met maar liefst 127 internationale inzendingen. 
Bij een prijsvraag van het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) was hij een van de zes winnaars uit 330 deelnemers. Met elementen van bio-foam is het mogelijk om snel en goedkoop woningen te bouwen. Als dat geen oplossing is voor het huisvesten van asielzoekers? 

In editie 6 van de podcast ‘In Almere’ draait alles om vrijwillige inzet. De economische waarde van vrijwilligerswerk in Nederland wordt geschat op 8,5 miljard euro per jaar. Maar wat zegt dat? Hoe bereken je überhaupt alles wat in relaties tussen mensen speelt, zoals aandacht, zorg voor elkaar, plezier, inspiratie, wederkerigheid ertoe doen in euro’s?

In gesprekken met Alex Boonstra (De Schoor) en Aranka Verheugd (VMCA), vrijwilliger Henk Hovis, coördinator Mireille Maste van Buurtbemiddeling én twee Almeerders op straat blijken juist in deze factoren de échte waarde van vrijwillige inzet te schuilen. Iedereen doet wel iets voor een ander. Daarom past de term vrijwillige inzet beter dan het ‘oude’ vrijwilligerswerk. En alles draait om ‘de pretoogjes’ bij vrijwilligers. Als die er zijn, doen ze iets wat ze leuk of uitdagend vinden. Zo maken ze een verschil voor een ander. Luister zelf maar hoe!  Ga naar: www.deschoor.nl, podcast 6-vrijwillige inzet.

We moeten er even doorheen, door de maanden december en januari met kou en duisternis, sneeuw en ijs. Gelukkig is er de gezelligheid van het Kerstfeest en het vooruitzicht dat de dagen weer langer worden. Elkaar verhalen vertellen of voorlezen is een prima tijdsbesteding voor de komende winterdagen.

 

Lucia Fer, opbouwwerker bij De Schoor, vertelt in haar Koto-outfit verhalen over Anansi. Deze verhalen over de achtpotige spin komen oorspronkelijk uit West-Afrika. Ze zijn indertijd door slaafgemaakte Afrikanen naar het Caraïbisch gebied, de Antillen en Suriname gebracht. Anansi heeft een vrouw, Mama Akoeba en twaalf kinderen om voor te zorgen. Wie niet sterk is moet slim zijn, dat geldt zeker voor Anansi. Het favoriete verhaal van Lucia is hoe Anansi een oplossing vindt om van zijn schuldeisers af te komen. Een ander mooi verhaal is dat van de bananen. De vele verhalen over Anansi worden en werden jarenlang van generatie op generatie doorgegeven en zijn nog op youtube te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=mrQE73XrEWs. Ook bij de boekhandel liggen prachtig geïllustreerde Anansi verhalen.  

 

Als negentienjarige kwam de in Suriname geboren Lucia naar Nederland om in Amsterdam Cultureel Maatschappelijke Vorming te gaan studeren. Na haar hbo-opleiding volgde ze nog een Master Social Work. Ze woont al 40 jaar in Lelystad en heeft daar onder andere als Projectleider Brede Scholen gewerkt. Op de locaties werd kunst en cultuur gebracht zodat basisschoolleerlingen daarmee kennis konden maken. Zo verscheen Anansi dan ook in een toneelspel van de leerlingen van groep zeven en acht. De maatschappelijke thema’s in de verhalen waren vaak de basis voor gesprekken over problemen, maar ook over moed, kracht en doorzettingsvermogen. Van drie deelnemende scholen groeide het project uit tot 22 scholen totdat het door de gemeenteraad wegbezuinigd werd en Lucia de organisatie verliet. 
In Almere heeft Lucia als opbouwwerker bij De Schoor met de wijkverpleegkundige en een ZZP’er “Samen 70+” opgericht. Senioren die zich eenzaam voelen ontmoeten elkaar op dinsdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur in buurtcentrum Cobra in Tussen-de-Vaarten. Ze praten over vroeger, lachen veel en doen spelletjes. Voor senioren die niet zo mobiel zijn hebben deze dames ook nog gezorgd voor een buurtmobiel met de naam “Het Vaartje”. Vrijwillige chauffeurs halen en brengen niet-mobiele ouderen van en naar locaties in de wijk. Wil je ook chauffeur worden, neem dan contact op: tel. 06-307 78 596, of stuur een mailtje naar hetvaartje@deschoor.nl 
Maar bekijk eerst de video: https://www.youtube.com/watch?v=S2Ys1N1OzZ8  

 

Lucia Fer heeft ook nog een alterego, Miss Joosje, een 80-jarige, nieuwsgierige, oudere Surinaamse dame die graag de verhalen van Anansi vertelt. Zij doet dat in coachingsessies en in workshops. Voor de pauze verschijnt ze in Koto-outfit en na de pauze leidt ze de nabespreking in gewone kleding. 
Meer weten over de vele activiteiten van Lucia? Kijk op www.schrijvenenvertellen.com.

 

 









 

© De Schoor 2021
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl