Bekijk deze e-mail in de browser
 
Buurtkracht nieuwsbrief
Januari 2024
 

Inhoud

Buurtkracht krijgt versterking van twee nieuwe collega's (die al wel heel wat jaren werken bij De Schoor):

Sebastiaan gaat zich vooral bezig houden met het gebiedsgericht werken in Stad West, de rommelroute en het buurtkracht kenniscentrum.

Leonie gaat haar kennis van Poort inzetten voor het gebiedsgericht werken en het buurtkracht kenniscentrum.

Afgelopen december zijn er vanuit Team Buurtkracht twee Buurtkrachtacties opgezet: De Warme Winter BuurtBorrel en de Kerstpakkettenruilactie. Beide acties stonden in het teken van buurtverbinding en het omkijken naar elkaar in de decembermaand.

 

Warme Winter BuurtBorrel
Bij de Warme Winter BuurtBorrel zijn er binnen 48 uur 40 borrelpakketten uitgedeeld aan bewoners die in hun buurt een kerst- of nieuwjaarsborrel organiseerden. We hebben twee ophaalmomenten georganiseerd, waarbij bewoners de pakketten kwamen ophalen. De starterspakketten bestonden onder andere uit chocolademelk, slagroom, marshmallows en een mooie houten fakkel waar buurtbewoners samen van konden genieten. Bewoners waren enthousiast over de actie en de borrelpakketten. We hebben ook al leuke foto’s van de buurtborrels mogen ontvangen door de organisatoren. Deze actie resulteerde er ook in de bewoners de gehele straat uitnodigden of omkeken naar buren die normaal alleen thuis zitten. Deze Buurtkrachtactie is financieel ondersteund door het wijkbudget vanuit de gemeente Almere.

 

Kerstpakkettenruilactie
De Kerstpakkettenruilactie is opgezet ter ondersteuning van de ruil- en weggeefinitiatieven. Bewoners die in december een kerstpakket ontvingen konden de producten die zij niet gebruiken aan een Kerstpakkettenruillocatie bij hen in de buurt doneren. Inwoners met een kleine beurs konden deze producten uit de kastjes halen, waardoor iedereen een beetje een kerstpakket heeft kunnen krijgen. In totaal waren er 8 kerstpakkettenlocaties, verdeeld over de hele stad. Wij danken alle initiatiefnemers van de locaties voor hun inzet!

 

Heb je nog een goed idee voor een Buurtkrachtactie? Laat het ons weten via buurtkracht@deschoor.nl.

Vanaf mei 2024 starten we weer met de Rommelroute! De website wordt op dit moment aangepast en up-to- date gemaakt, zodat jij je binnenkort kunt inschrijven hiervoor.

Ben jij geïnteresseerd om voor jou wijk de rommelroute te coördineren? Meld je dan gauw aan! De Schoor | Rommelroute Almere | Aanmelden hoofdpagina-organisatoren. Op 1 april willen we de flyer klaar hebben.

 

Ben je nieuw met het organiseren voor een Rommelroute in jouw wijk? Mail dan naar rommelroute@deschoor.nl.

Vanaf 1 januari is er vanuit Buurtkracht per stadsdeel een opbouwwerker. 
Deze opbouwwerker gaat o.a. samen met actieve buurtbewoners een Actieve BuurtBewonersAvond’ (ABBA) organiseren voor dat stadsdeel. Lijkt het jou leuk om mee te helpen? Laat het weten!

 

De opbouwwerker van het stadsdeel komt ook graag in contact met de bewonersinitiatieven en ontmoetingsruimtes in dat stadsdeel, dus waar mogen we aansluiten voor een kopje koffie/thee en een kennismakingsgesprek?   

Heb je een leuk idee voor jouw wijk? En kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? 

Wij helpen graag:

 

Almere Haven - Kees Groenestein
kgroenestein@deschoor.nl of 06-21546443

   
Almere Poort - Leonie Gleiser (vanaf half februari) 
lgleiser@deschoor.nl of 06-21836549
   
Almere Buiten - Yvara de Koning 
ydekoning@deschoor.nl of 06-13282043
   
Almere Stad West - Sebastiaan Kempers 
skempers@deschoor.nl of 06-42741984
   
Almere Stad Oost - Laura van Hemert 
lvhemert@deschoor.nl of 06-52421772

Op vrijdag 8 maart 2024 is het weer Nationale Pannenkoekdag, de 17e editie! Tijdens dit bijzondere evenement wordt de verbinding gezocht tussen buren om in het hele land ouderen in het zonnetje zetten met zelfgebakken pannenkoeken.

 

Via het Initiatievenbureau kan Buurtkracht startpakketten aanvragen, zodat jij als actieve buur ook een pannenkoekendag in de buurt kan organiseren. Heb je belangstelling voor een pakket? Laat het dan weten voor 7 februari via: buurtkracht@deschoor.nl 

 

Gratis Nationaal Pannenkoekdag Startpakket 
In het startpakket vind je oa pannenkoekenmix, vloeibare margarine, tafelkleden, servetten, koksmutsen, placemats en slingersjablonen. 

Wat ontstond als activiteit met haar zoontje om te oefenen met sociale vaardigheden, monde uit tot een super actieve facebook community van bijna 5000 leden.

 


 

Hoe het allemaal begon…
Ruim 10 jaar geleden is Wendy samen met haar zoon Finn (toen nog 6 jaar oud), winkelaars bij de supermarkt gaan aanspreken met de vraag voor stickers van een spaaractie te ruilen. 
“Mijn zoon heeft autisme en vond het lastig om mensen aan te kijken. Ik vond het belangrijk dat hij in verschillende sociale situaties kon oefenen om mensen aan te spreken. Hij wilde graag plaatjes ruilen dus gingen wij samen naar de supermarkt en kon hij het zelf gaan vragen aan de voorbijgangers ” 
Het lukte Finn niet altijd om bij de supermarkt de spaaractie compleet te krijgen en daarom deed Wendy ook wel eens een oproepje op Facebook of mensen wilden ruilen of doneren. 

 

Het liep een beetje uit de hand
Steeds meer vriendinnen gingen helpen en vroegen ook hun contacten op Facebook weer om hulp. Zo ontstond er een netwerk van mensen die met elkaar spaarden voor verschillende acties. Er werd verzameld, uitgewisseld en langzamerhand werden er steeds meer acties toegevoegd. Spaarpunten, stickers, zegels, kortingscodes, noem maar op... het assortiment breidde zicht steeds meer uit.
Wendy werd vaak getagd in berichten in verschillende facebookgroepen en haar contactenkring werd heel groot. Steeds meer mensen wilden helpen met de acties en door alle reacties wist zij op een gegeven moment niet meer in welke groepen zij wie had gesproken en hoe zij weer met hen in contact kon komen. 
“Het liep een beetje uit de hand. Het heeft gelukkig niet voor grote problemen gezorgd maar ik was echt het overzicht kwijt. Er moest iets veranderen want dit gaf mij heel veel onrust”. 


Zij heeft een facebookgroep opgezet en zo is ‘Wendies ruilsite voor spaaracties’ ontstaan. Op die manier kon zij meer overzicht creëren en konden mensen elkaar makkelijker vinden. Er was duidelijk behoefte aan een plek waar mensen elkaar konden helpen met de spaaracties.


Wendy's huis is de plek van waaruit diverse ruil- en spaaracties worden georganiseerd. Mensen komen spullen brengen, spullen halen en Wendy zorgt ervoor dat alles netjes wordt gesorteerd en dat er voor iedereen eerlijk verdeelde stapeltjes zijn. Gelukkig krijgt zij hier vaak hulp bij van mensen die zij in de tussentijd heeft leren kennen via haar facebookgroep.


“Het is wel de bedoeling dat, als mensen iets willen ophalen, zij ook iets meenemen om te ruilen. Bijvoorbeeld met voetbalplaatjes, dan zoeken zij bepaalde nummers en die ruilen ze dan bij mij voor andere.” 

 

De voorraad van Wendy werd ook steeds groter waardoor zij veel extra spullen had. Die geeft zij graag weg. “Er komen hier ook mensen die niets te ruilen hebben. Zij hebben niet het geld om bijvoorbeeld aan de acties mee te doen omdat zij niet bij de duurdere supermarkten boodschappen kunnen doen. Hen geef ik dan gewoon de plaatjes mee of ik maak setjes van stickers en het bijbehorende boek. Ik vind het belangrijk dat die acties voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor de mensen die minder te besteden hebben”. 

 

Ruim 4600 leden en de ambitie om te groeien
Tijdens en zeker na coronatijd is er een enorme explosie van aanmeldingen op de facebookpagina. Veel acties zijn nu digitaal met digitale spaarkaarten, QR-codes en pasjes. Zelfs buiten Almere hebben mensen zich aangemeld voor de facebookgroep en zo wordt er bijvoorbeeld op Texel ook gespaard. Via de post ontvangt Wendy dan bijvoorbeeld de volle spaarkaarten. “De spullen die overblijven geven we aan één van de vele goede doelen in Almere of daarbuiten, zoals bijvoorbeeld Els Wensjes, Het Flevoziekenhuis of Almeerse Handen Ineen. Daar werken we dan ook nauw mee samen en zo steunen we elkaar". 


Wendy vindt het heel belangrijk dat mensen met een kleine portemonnee mee kunnen doen aan acties waar zij anders niet voor in aanmerking komen. Daarnaast hoopt zij dat haar initiatief en de acties bijdragen aan meer saamhorigheid, waarbij mensen elkaar helpen en elkaar dingen gunnen. 


“Er zijn veel mensen die helpen met de acties. Ook wildvreemden. Dat is echt super. We doen het echt samen met elkaar! Het is een hele community geworden. Ik richt mij zoveel mogelijk op het positieve en wil mensen helpen. Ik hoop dit nog heel lang te mogen en kunnen doen. We willen dan ook echt nóg groter worden en nog meer mensen bereiken, binnen en buiten Almere”.
Zoon Finn is ondertussen zelf niet meer zo van de spaaracties maar helpt zijn moeder geregeld mee. Ze organiseren samen ruilacties bij supermarkten.

 

Wil je de acties van Wendy steunen en/of bent je nieuwsgierig geworden naar de facebookgroep?
Neem gerust een kijkje op: Wendies ruilsite voor spaaracties
Via deze link legt Wendy uit wat haar ruilsite doet en hoe zij te werk gaat (aanrader!) 

 

Dit verhaal is mogelijk gemaakt door de medewerkers van Buurtkracht, een initiatief van De Schoor.


Heb jij ook een mooi verhaal of ben je nieuwsgiering naar wat Buurtkracht allemaal doet? Kijk op onze website: Buurtkracht

© De Schoor 2024
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
Buurtkracht maakt deel uit van De Schoor, Welzijn in Almere