Bekijk deze e-mail in de browser
 
AlmerePLUS
September 2021
 

Inhoud

Het was een zomer met bosbranden en overstromingen. De alarmerende boodschap in het VN-klimaatrapport behoefde geen nadere toelichting. Wat doet Almere eigenlijk aan klimaatbeleid? De stad ziet in de visienota “Almere Stad met Toekomst, kijk op 2050” een ‘circulaire economie’ voor zich en ‘nieuwe stedelijke voedselsystemen’. Oosterwold wordt benoemd tot ‘Landgoed van Initiatieven’. Het antwoord ligt dus al om de hoek: Stadsboerderij Vliervelden. Een initiatief dat navolging verdient, als de projectontwikkelaars van Eemvallei Stad het biologisch feestje niet verpesten. Een ding is zeker, Stadswijngaard Hof van Almere kunnen ze ons niet meer afnemen. 2021 wordt vast een goed wijnjaar!    

Of je nu op de Goudplevierweg in Almere Oosterwold rijdt of fietst of op de Tureluurweg, de koeienstal van Vliervelden kun je niet missen. Ook de markante stroschuur is een opvallend bouwwerk op de drieënveertig hectare van Vliervelden. 
De gebouwen zijn ontworpen door Marius Ballieux, volgens de organische architectuur. Dat wil zeggen dat het gebouwd is met de “Gulden Snede”, een ontwerp-verhouding die ten grondslag ligt aan alles in de levende natuur, ook het menselijk lichaam. In de natuur is niets vierkant. Wonderlijk, dat we wel vierkante huizen bouwen…

 

De stal is met z’n 90 meter lengte en nokhoogte van 15 meter geen kleine jongen. Het is echter alsof hij oprijst uit het landschap, waardoor het een eenheid met de omgeving vormt. De knik in het gebouw geeft het een vriendelijke uitstraling, ondanks de afmetingen. De stal en de stroschuur zijn betimmerd met larikshout uit Drenthe. Larikshout is een uitstekende vervanger van tropisch hardhout. Het staldak ligt vol met zonnepanelen. Lekker duurzaam!

 

De koeien van de stadsboeren Tineke van den Berg en Tom Saat lopen nu nog heerlijk buiten maar de koeienstal wordt de komende maanden nog gebruikt voor het muziekfestival in Oosterwold, Growing Music. Ook wanneer de koeien op stal staan, zijn er regelmatig bijeenkomsten en zelfs etentjes tussen de koeien. 
Behalve de koeienstal en de stroschuur staat er op het terrein nog een poortgebouw met daarin onder andere de biologische supermarkt Odin en een lunchcafé en eenentwintig appartementen. Odin is de god van de akkerbouw in de Noord-Europese mythologie. Met een lidmaatschap van de Odin supermarkt krijg je korting en kun je deelnemen aan activiteiten. 

 

Het concept voor de invulling van Oosterwold is gebaseerd op een evenwichtige verhouding tussen groen (natuur), blauw (water), rood (huizen) en grijs (wegen). Het idee van Vliervelden in Oosterwold is ontstaan vanuit de activiteiten van de stadsboerderij op De Kemphaan. Er kwamen veel schoolklassen op excursie en kinderen waren geïnteresseerd en wilden meteen boer worden. Oudere bezoekers herkenden de geur van de boerderij. Vliervelden staat voor natuur en landbouw. De naam is ontleend aan de vele vlierstruiken die er in Flevoland te vinden zijn. Het is een gemengd bedrijf met landbouw en vee. Het rundvee bestaat uit zoogkoeien, stier- en koekalfjes.  
Op het terrein is er ook nog een houtwerkplaats, een kinderopvang en een bijenstal.     
Stadsboerin Tineke kan veel en gepassioneerd vertellen over haar bedrijf. In januari 2020 was ze uitgenodigd om de Boerentroonrede te houden op de opening van de Bio-beurs. “Ik wil graag alle boeren moed in praten dat wij, als boeren, goud in handen hebben bij het oplossen van klimaatproblemen”. Geen loze uitspraak voor stadsboerderij Vliervelden want er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een tractor die gaat rijden op waterstof. De hele toespraak is te vinden op Internet. Ga naar: https://www.stadsboerderijalmere.nl/nieuws/140-boerentroonrede-2020 

850 Almeerders zijn op zoek naar een maatje. En de afgelopen jaren zijn het er steeds meer geworden. Bij het maatjesproject kunnen mensen zich aanmelden om een ander te helpen, bijvoorbeeld door samen een stukje te lopen of een kop koffie te drinken. 


Het gaat dan bijvoorbeeld om eenzame 75+’ers of mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook gezinnen hebben soms een maatje nodig voor extra steun bij de opvoeding. Vooral in Almere is de behoefte aan maatjes erg groot. 


Ook organisaties kunnen zich inschrijven voor het maatjesproject. Organisaties bemiddelen dan tussen iemand die hulp nodig heeft en een mogelijk maatje. Onder andere de VMCA en Humanitas doen dat al. Als organisatie kun je projecten indienen bij het Oranjefonds. Tot nu toe zijn er dit jaar 108 aanmeldingen bijgekomen van mensen of organisaties die een maatje zoeken. Meer informatie op www.oranjefonds.nl 

Het begon allemaal met burenhulp. Mevrouw Lenie van der Velde had de Vrijwilligers- en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) gevraagd om een vrijwilliger die eens per week boodschappen voor haar zou willen doen. De opdracht werd aangenomen door een mevrouw uit de wijk. Na het doen van de boodschappen werd er een kopje koffie gedronken en wat gepraat. In een van die gesprekken gaf Lenie aan dat ze vroeger, na de oorlog, had gebasketbald in een damesteam op nationaal en internationaal niveau.


Basketbal is voornamelijk bekend als een mannensport. Voor een vrouw was het spelen op internationaal niveau na de oorlog - zowel in West-Europa als in Oost-Europa achter het IJzeren Gordijn - natuurlijk uitzonderlijk en spannend. In haar sportleven reisde Lenie van Helsinki naar Nice en van Ieper naar Sofia, met bus, trein en vliegtuig.


Als meisje schopte ze overal tegenaan. Haar lakschoentjes hadden kale neuzen. Eigenlijk wilde ze op voetbal. Maar aangezien in Nederland het vrouwenvoetbal pas in 1955 op clubniveau kwam, ging ze in 1938 korfballen bij Blauw-Wit in Amsterdam. Ze speelde vanaf 1946 in de hoogste korfbalklasse. Maar nog kon zij haar energie niet genoeg kwijt en ze begon ook met basketbal bij DED. In 1947 sloot zij zich aan bij de pas opgerichte basketbalvereniging Blue Stars en speelde in het damesteam. Tot 1952 speelde ze zowel korfbal als basketbal; maar ze werd uiteindelijk geschorst door de korfbalbond. Met haar basketbalteams (Blue Stars en Landlust) won ze tientallen keren de landstitel. Ze speelde zowel in de allereerste interland van de Oranjevrouwen, als in de allereerste Europa Cupwedstrijden van een Nederlands clubteam.

 

Op twintigjarige leeftijd kwam ze op 22 januari 1949 in het veld voor haar eerste basketbalinterland. Ze speelde 68 keer met het Oranjeteam won 30 wedstrijden en verloor er 38. Op 1 augustus 1965 kwam er in Polen met haar 68ste interland en met meer dan 350 punten op de teller een einde aan haar internationale carrière. 
Ze speelde bij Blue Stars met het shirtnummer 13 als haar geluksnummer. Maar een 13-jarig huwelijk met de ambitieuze Amsterdamse districtsvoorzitter Joop Remeyer zat er niet in, want het eindigde na 12 jaar abrupt in een scheiding. Ze bleef echter verbonden met damesbasketbal met het trainen van teams. In 1990 ontving zij de Wisselprijs wegens verdiensten voor de basketbalsport in District Amsterdam. Nu leeft Lenie van der Velde teruggetrokken in Almere. 

Je kan nog drie wandelingen maken uit het programma ‘Ode aan het Landschap’. Onder leiding van stadsgids Marie-Josée Röselaers en Sietse van der Wal kun je op 29 augustus in een wandeling het Almeerse duinlandschap ontdekken.


 

 

 

Op 26 september is er een ode aan het Almeerse waterlandschap. Onder leiding van Marie-Josée Röselaers en Lieke Frielink wandel je langs het IJmeer, de Elze van den Ban, kwelwater, sloten, kreken en wadi’s.
De laatste wandeling is een ode aan het Almeerse nachtlandschap en vindt plaats op 31 oktober.
De wandelingen duren ca 2 à 2½ uur. Je dient van tevoren te reserveren.
Reserveren/meer informatie op de website: Strandlab-almere.nl/activiteiten/agenda

De prachtige locatie van de stadswijngaard Hof van Almere langs de Waterlandseweg is tevens het domein van reeën, vossen en meerdere soorten roofvogels. Twee torenvalken zijn er inmiddels gehuisvest en zij helpen met de bestrijding van de woelmuis. Sinds deze zomer staan er voor deze vogels twee torenvalknesten op vijf meter hoge palen. 

 

Door een late start van het voorjaar loopt de ontwikkeling van de wijnstokken enkele weken achter ten opzichte van voorgaande zomers. De vele en langdurige regen kan schimmelvorming veroorzaken op de bladeren en de druiven en daardoor de oogst verminderen. De biologische aanpak van deze bedreiging is een deel van de beschimmelde druivenbladeren en druiventrossen weg te plukken. Door zoveel mogelijk zon en wind door het bladerdek te laten komen worden de schimmels bestreden. 


Ook vogels, wespen en fruitvliegjes moeten worden bestreden. Het is een flinke klus om, samen met de vrijwilligers, netten over de wijngaard te hangen. De netten van 30 bij 30 meter gaan over 12 rijen van de druivenstokken heen en dat op een helling van 30 graden. Daarna worden de netten goed afgesloten met zandslurven voor optimale bescherming. 

 

Medio september wordt de eerste oogst van de Solaris verwacht. Deze zoete witte druivensoort is vroeg in het plukseizoen al rijp en de wijn is heel fruitig van smaak en bijzonder lekker. De pluk van de andere druivensoorten, twee blauwe druiven en de Johanniter (familie van de Riesling-druif) zal eind september en in de loop van oktober plaatsvinden. Dat gebeurt op speciale oogstdagen met veel vrijwilligers. Op zaterdagmiddag 28 augustus is er weer een Open Dag. Aanmelden en informatie over Hof van Almere op de website, www.hofvanalmere.nl.

In oktober 1998 werd door toenmalig burgemeester Hans Ouwerkerk in het ‘Couperus Parc’ (de tegenwoordige Literatuurwijk) het glazen kunstwerk ‘Berg van Licht’ onthuld.


Het is gemaakt door Jan Wolkers en het staat in het water van de Rameaugracht, tussen de Godfried Bomansstraat en de Annie M.G Schmidtstraat. De titel van dit glasobject is ontleend aan het gelijknamige boek van Louis Couperus, Berg van Licht.
Wolkers kreeg de opdracht van een aantal projectontwikkelaars en zij schonken het object aan de gemeente Almere.

 

Het kunstobject is een variatie op het basisidee van het in 1993 door Wolkers ontworpen Vredesmonument in Doesburg. Het bestaat uit drie, 3 meter hoge dragers van roestvrijstaal, geplaatst op een roestvrijstalen sokkel. Elke drager wordt onderbroken door drie dubbele, grote driehoekige omhoogstekende vleugels van glas.
Het kunstwerk 'Berg van Licht' stond nog geen jaar in Almere toen het in juli 1999 door vandalen bekogeld werd, waardoor de diffuus-groene glazen panelen versplinterden. Het zwaargehavende kunstwerk werd gerenoveerd en voorzien van nieuwe glazen panelen, die meteen 'gepantserd' werden. Het glasobject is op 17 november 2000 in de gracht teruggeplaatst. 

Binnenkort gaat Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) weer van start voor mensen van 55 jaar en ouder en voor mensen met een chronische aandoening. MBvO is leuk en gezellig, meestal wordt er na de les nog gezamenlijk een kopje thee of koffie gedronken. 
Vanaf week 34 (23 augustus-27 augustus) starten de lessen op de meeste locaties weer. Ook geïnteresseerd in een MBVO les? Een overzicht met alle lesdagen en locaties vind je hier: https://www.deschoor.nl/html/index.php?pid=162

 

Recreatie Sport Almere (RSA) is een beweegactiviteit waarbij je lekker zelfstandig of onder begeleiding kunt bewegen. Denk aan zelfstandig badmintonnen met anderen en conditionele of spier verstevigende oefeningen en bewegen op muziek onder leiding van een docent. Een overzicht met alle lesdagen en locaties vind je hier: https://www.deschoor.nl/html/index.php?pid=620


Zowel bij MBVO als RSA is de eerste les altijd gratis. Daarna kan een strippenkaart van 5 lessen (€10,-) of 10 lessen (€20,-) worden gekocht. Neem voor meer informatie contact op met buurtsportcoach Sebastiaan Kempers via 06-42741984 of skempers@deschoor.nl.

© De Schoor 2021
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl