Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
Juli 2021
 

Inhoud

De vier grote steden in Nederland willen dat 1 juli een nationale feestdag wordt. Op die dag in 1863 werd de slavernij afgeschaft. Ze kijken naar de geschiedenis, en die is soms lastig verteerbaar. Almere bestaat pas 45 jaar. En opvallend genoeg heerst ook hier wel eens schaamte omdat er helemaal geen geschiedenis is. Het kunstwerk Garden of Love and Fire bij de Pampushavenweg wil ons zelfs laten verdwalen in de geschiedloosheid van Almere. Toch is er in het korte bestaan van Almere heel veel gebeurd, dat bewijst de geschiedenis van Wim Leemans opgetekend in zijn levensboek ‘De Eerste Almeerder’. In al die jaren draaide het om de toekomst, net als bij de wijnstokken van de stadswijngaard Hof van Almere aan de Kemphaanweg en die zijn intussen ook alweer elf jaar oud.

Het is zo ver! Behalve restaurants, musea en theaters, gaan ook de buurtcentra van De Schoor, Welzijn in Almere weer open. Er zijn nog wel beperkende maatregelen en veel activiteiten gaan op afspraak, maar langzaam maar zeker komt alles weer op gang. Ga voor de details naar de website van De Schoor.

In Almere Haven wordt flink uitgepakt met het buurtfestival Enter Almere Haven, dat plaatsvindt op zaterdag 3 en zondag 4 juli in Haven Centrum, de Meenten/Grienden en de Wierden/Laren. Dit festival zou oorspronkelijk in juni 2020 plaatsvinden. 

Op het programma staan 25 acts en kunstprojecten, die gratis te bekijken zijn. Er moet in verband met de coronamaatregelen wel worden gereserveerd. Dit kan via de website van Corrosia of door het scannen van de QR-code op de posters. Bekijk het hele programma en reserveer een gratis kaartje via www.cultureelcentrumcorrosia.nl/programma/enter.

Onlangs werd het levensboek De Allereerste Almeerder: Wim Leeman gepresenteerd. Levensboeken worden geproduceerd onder auspiciën van Humanitas, afdeling Almere en geschreven door vrijwilligers. Het zijn geen commerciële uitgaves met een internationaal boeknummer (ISBN), die in de boekhandel worden verkocht. Levensboeken zijn er voor familie, vrienden en kennissen. Vanwege de historische betekenis van de hoofdpersoon voor Almere, is De Allereerste Almeerder: Wim Leeman ook aangeboden aan het Stadsarchief.  

 

Een levensboek vertelt het persoonlijke verhaal van een hoofdpersoon in tekst en beeld. En zoals mensen verschillende levens leiden, zo verschillen ook de levensboeken. Het kan gaan over een geliefde onderwijzer(es), een succesvolle ICT’er van het eerste uur of iemand die uit een sekte is gestapt. 
Nadat een vrijwilliger aan een hoofdpersoon is gekoppeld, een kopje koffie is gedronken, gaat het beginnen. Meestal start de vrijwilliger, de samensteller, met interviews, die met toestemming worden geregistreerd op de mobiele telefoon. Het lijkt daarmee op een proces van opnemen, uitwerken en redigeren. Maar er is meer aan de hand: door te vertellen over het eigen leven kan een hoofdpersoon het verleden vaak beter een plek geven. De vertelsessies kunnen inzicht geven, voor de hoofdpersoon zelf, maar ook voor de samensteller.
Bij het verhalentraject komen vaak ook de fotoalbums en plakboeken tevoorschijn. Soms lokken foto’s nieuwe verhalen uit, soms ondersteunen foto’s en knipsels het verhaal. Bij hoofdpersonen die in de publieke belangstelling hebben gestaan, zoals de hoofdpersoon van De Allereerste Almeerder is het interessant om bronnenonderzoek te doen in het stadsarchief, het krantenarchief (delpher.nl), in de beeldbank van het Nationaal Archief (nationaalarchief.nl) of bij het centrum voor familiegeschiedenis (CBG). Dat levert vaak verrassende vondsten op, niet alleen over de hoofdpersoon, maar ook over de tijd waarin hij of zij groot is geworden. 
Wanneer de verhalen zijn verteld en het beeldmateriaal is geselecteerd, wordt begonnen met de verwerking van tekst en beeld tot een boek met hoofdstukken, paragrafen en illustraties. De boeken in wording worden door collega-vrijwilligers meegelezen, de teksten, waar nodig, gecorrigeerd en de foto’s kritisch bekeken. Wanneer de hoofdpersoon en de samensteller het eens zijn over de definitieve versie, kan het manuscript naar de drukker voor een kleine oplage van het boek, vaak 10 tot 50 exemplaren. De drukkosten zijn voor rekening van de hoofdpersoon, ruwweg 10 euro of minder per exemplaar, afhankelijk van de omvang, uitvoering en oplage. 

 

Het levensboekproject wordt doorgaans afgesloten met een feestje: de aanbieding van het boek. In coronatijd vaak met drie tot vier personen, maar vanaf juli kan dat weer met familie, vrienden en kennissen.   
Meer informatie over het levensboek? Mail Marjan van Doorn: m.vandoorn@humanitas.nl  

Begin juni is de interculturele huiskamer voor vrouwen vanaf 55 jaar uit Almere Haven van start gegaan. De huiskamer is een plek voor kwetsbare migrantenvrouwen uit Haven, die bijvoorbeeld een sociaal geïsoleerd leven leiden. Vanwege de coronamaatregelen start de huiskamer vooralsnog met een wekelijks koffie/theemoment, wat later uitgebreid wordt met een interculturele lunch en activiteiten. De activiteiten worden samen met de bezoekers ingevuld. De locatie is voorlopig Corrosia, Markt 39 in de Serre. 

Meer informatie: Saida Ezzafzafi, sezzafzafi@deschoor.nl tel 06-43507050 of Nancy Peper-Kasan, npeper@deschoor.nl tel 06-28351311.

Op een mooie dag fietsen of wandelen naar een tuin van liefde en vuur?  Architect Daniel Libeskind ontwierp het kunstwerk Polderland Garden of Love and Fire dat in 1997 werd geplaatst aan de Pampushavenweg in Almere. Libeskind werd voor zijn ontwerp geïnspireerd door het gedicht “A flame of living love” van de Spaanse dichter/mysticus Juan de la Cruz (1542-1591). Deze dichter, al jong toegetreden tot de orde van de Karmelieten, is de enige dichter ter wereld die ooit heilig is verklaard. In 1991 was er in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de tentoonstelling Fuente (het Spaanse woord voor “vuur”) vanwege de vierhonderdste sterfdag van Juan de la Cruz.
 

O flame of living love                       
that at its deepest centre
wounds now my soul with tenderness!
Since you no more remove,
end then, if you intend to;
tear now the veil of mutual sweetness!

 

Polderland Garden of Love and Fire is een meditatietuin met vijf basislijnen. De lijnen geven de verbintenis aan van mensen in andere plaatsen en tijden. De drie kanalen staan symbool voor de imaginaire verbinding van de drie steden: Salamanca, de stad waar Juan de la Cruz studeerde, Berlijn waar Libeskind in 1997 woonde en Almere, waar het kunstwerk is. De strip met het kunstwerk zelf is gemaakt van aluminium en beton en is de vierde lijn. Het symboliseert de ontdekkingstocht tijdens het menselijk leven en je mag er doorheen lopen. Het voetpad met de bruggetjes over de kanalen is de vijfde lijn. De totale oppervlakte van deze landschapskunst is 250 x 250 meter. Lijnen spelen een belangrijke rol in het leven van Libeskind. Zij fungeren als verbinding of als grens en geven uitdrukking aan de loop van het leven en de geschiedenis. De leegte tussen die lijnen symboliseert de geschiedloosheid van Almere en geeft de ontworteling van de bewoners van het polderland weer. Het geometrische patroon van de lijnen past volgens Libeskind in het Almeerse landschap.  

Je wilt vaker gaan wandelen, maar liever niet alleen….

Sluit je dan aan bij Stichting 5000 stappen in Almere. De stichting heeft diverse startplekken op verschillende dagen bij buurtcentra van De Schoor. Elke week staan wandelvrijwilligers voor je klaar om samen in de groep een wandeling door de buurt te maken. Na een uur wandelen door de wijk, drinken we bij het buurtcentrum nog een bakje koffie of thee als afsluiting. Het is natuurlijk niet verplicht om elke week mee te wandelen, je kan meedoen wanneer het jou uitkomt.

Wandelen is gezond, het helpt om de gevolgen van ouderdom te vertragen. Wandelen is bovendien een effectieve manier om af te vallen, het stimuleert je hersenactiviteit en het vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Elke dag een korte wandeling heeft al vele gezondheidsvoordelen. Nog fijner is het om dat samen in een groep te doen: je geniet van de natuur, je blijft enthousiast en je ontspant. 

 

Deelname is € 1,- per wandeling, hiermee draag je bij aan Stichting 5000 stappen.nl.
Meld je aan via info@5000stappen.nl of neem contact op via telefoonnummer 06-82327971

Mocht je geen heel uur kunnen wandelen dan is het wellicht een goed idee om bij Wandelgroep Randstad aan te sluiten. Deze groep is speciaal voor mensen die minder goed kunnen lopen. Elke dinsdag kan je om 13.15 uur meewandelen bij startlocatie Preventiecentrum aan de Randstad 22-01.

Een glaasje witte wijn of een Rosétje in de tuin of op een terras. Het geluid van het inschenken geeft al dat ultieme zomergevoel, maar voordat de wijn in de fles zit gaat er heel wat aan vooraf. Wijn komt niet meer uitsluitend uit zuidelijk gelegen landen. In Nederland wordt de laatste jaren steeds meer aan wijnbouw gedaan, ook in Almere. 
Op een van de heuvels in het duinachtige landschap van Braambergen ligt het Hof van Almere van wijngaardenier René Bliekendaal en zijn vrouw Els. Al op zijn twintigste werd René door een collega enthousiast gemaakt voor het maken van wijn. In 2003 werden de eerste wijnstokken geplaatst op een volkstuinencomplex in Kruidenwijk. Al gauw werd er uitgekeken naar een grotere locatie en kwam via de Gemeente het idee om een wijngaard te beginnen op Braambergen.   
Voor Almeerders die al heel lang in onze stad wonen is Braambergen aan de Kemphaanweg nog bekend als een vuilstort. De voormalige stort is in de jaren negentig bedekt met vele lagen ondoordringbare folie, puin, klei en zand en een laag vruchtbare aarde. Tegenwoordig kun je naast het werken op en bezoeken van de wijngaard Hof van Almere ook mountainbiken. Voor een wijngaard blijkt het een ideale plek te zijn vanwege een helling van 30 % waarop de oudste wijnstokken staan.  

In 2010 werden er 50 rijen van 20 stokken geplant op de traditionele manier. Dat betekent dat de druivenstokken tot kniehoogte groeien en de uitlopers tot ongeveer twee meter hoog. Onderhoud en plukken op deze hoogte en op een helling is geen makkelijke klus. Er is een grote ploeg vrijwilligers die gezamenlijk de wijngaard onderhoudt. In dit seizoen bestaat dat onder andere uit het verwijderen van blad dat aangetast is door de galmijt. Zoals alle jaren moeten ook de uitlopers worden opgebonden. Het “poetsen” van de wijnstok is een leuk karwij. Aan de onderkant van de wijnstok verschijnen ook blaadjes. Die gaan er af omdat het onnodig veel energie van de plant kost. 
 

Drie jaar geleden zijn er nog 500 wijnstokken extra geplant op het vlakke deel van de wijnheuvel. Ditmaal volgens een nieuw systeem waarbij de rijen met stokken verder uit elkaar staan met daartussen wilde bloemen. Deze bloemen hebben een gunstig effect op de wortels van de wijnstokken. De uitlopers vormen een bladerdak waaronder de trossen druiven groeien, wat handiger is voor de pluk. Dit nieuwste deel van de wijngaard is toegankelijker voor bezoekers en wordt schertsend al de “seniorenwijngaard” genoemd. Meer informatie over het Hof van Almere kun je vinden op hun website www.hofvanalmere.nl o.a. over de open dag op zaterdag 3 juli a.s.  

Een bekende uitdrukking van buitenlanders over Nederland is “God created the world but the Dutch created the Netherlands”. Niet zo gek, want Nederland is voor een groot deel teruggewonnen land dat ook nog onder de zeespiegel ligt. 
Dat geldt ook voor Almere, omringd door het Gooimeer, het IJmeer en het Markermeer. Bij het ontstaan van Almere in de zeventigerjaren betekende dit, dat er een reddingsbrigade moest komen. Omdat het Gooimeer binnen het gebied van de reddingsbrigade van Naarden viel, bood deze gemeente zich aan om Almere onder haar hoede te nemen. 
Maar door de groei van Almere tot een volwaardige stad werd het tijd dat Almere een eigen reddingsbrigade kreeg. Diana Werkman was degene die, samen met haar familie, het initiatief heeft genomen om in Almere een zelfstandige en autonome reddingsbrigade op te zetten. Na een intensieve tocht langs allerlei overheidsinstanties en dankzij haar grote doorzettingsvermogen werd de Almeerse Reddingsbrigade op 6 maart 1985 een feit, met Almere Haven als standplaats. 
 

De Almeerse Reddingsbrigade bestaat geheel uit vrijwilligers en is uitgegroeid tot een volwaardig en erkend instituut en heeft nu 250 leden (waarvan 80 actief) en zeven boten. Zij bewaakt het Surfstrand en het Almeerder Strand. Op deze twee posten zijn op hoogtijdagen altijd een EHBO-werker en lifeguards aanwezig. 
Het gaat niet alleen om de Almeerse stranden, want als onderdeel van de Reddingsbrigade Nederland is zij ook inzetbaar bij wateroverlast elders in het land. Zo werd zij in 2003 opgeroepen hulp te verlenen bij overstromingen. De reddingswerkers krijgen hiervoor vrij van school en werk. Niet alleen bij grote wateroverlast wordt de hulp van de Reddingsbrigade ingeroepen. Ook bij evenementen zoals bijvoorbeeld de Nieuwjaarsduik, de Triathlon en de Sinterklaasintochten in Almere en Amsterdam is de Reddingsbrigade aanwezig, om eventuele calamiteiten te voorkomen. Zij zet zich volledig in om de veiligheid van iedereen te garanderen.

 

Behalve toezicht houden op de wateren in en rond Almere geeft de Almeerse Reddingsbrigade ook zwemlessen voor alle leeftijden in het zwembad in Almere Poort. 
De oudste leerling is 70 jaar. 
Zwemmen is natuurlijk een belangrijk onderdeel bij de opleiding tot lifeguard. Dat begint al bij de zwemdiploma’s A en B en junior reddend zwemmen. Daarnaast bestaat er ook een praktijk- en een theoriegedeelte wat de opleiding totaal en erkend maakt.
We kunnen ons dus veilig voelen in de wateren in en om onze stad met de Reddingsbrigade Almere.

... het Strandlab dit jaar het festival 2turvenhoog organiseert. Misschien een idee om eens te gaan kijken met de kleinkinderen. Meer info op: Strandlab Almere.

…. er van donderdag 8 t/m zaterdag 10 juli het festival musique plaatsvindt in de Goede Rede in Almere Haven. Het is dan weer drie dagen lang volop genieten van klassieke muziek in al zijn variaties. Ook zijn er orgel- en carillon concerten en vindt er een kunstexpositie plaats. Meer info op: www.goederedeconcerten.nl/festivalmusique2021

…. de expositie Thuis in de Kunstlinie te bekijken is. In deze tentoonstelling staan de effecten van geur en geluid in de huiselijke omgeving centraal. 
Meer info op: www.kunstlinie.nl/kunsthal/thuis/ 

…. de wereld sowieso een beetje verder opengaat? Kijk ook voor theaterbezoek bijvoorbeeld op de kalender van de Kunstlinie: https://kunstlinie.nl/programma/#/
 

© De Schoor 2021
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl