NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
juni 2021
 

Inhoud

Nog even en we kunnen fietsend, wandelend of rennend naar het Floriade-eiland, ons nieuwe Shangri-La. Met de Weerwaterbrug komt er weer een stukje toekomst van Almere dichterbij. En het mag wat kosten. Want een stad die is geboren op de tekentafel, moet blijven vernieuwen. Er is geen alternatief, we koesteren immers geen historisch centrum. Daarom kun je in Almere alle kanten op. Of je nou kiest voor een aardehuis in Oosterwold of voor een torenflat in Filmwijk. Maar een stad is natuurlijk meer dan een tijdelijke woon- en verblijfplaats of een vluchtig moment in de geschiedenis. Over een paar generaties moet er toch zoiets zijn als een stadsziel of stadsidentiteit. Een ding is zeker, de Weerwaterbrug gaat volgens de ontwerpers wel honderd jaar mee. Dat moet voldoende zijn voor onze kinderen en kleinkinderen om joggend en fietsend verder aan de stad te bouwen.

Niet een, maar liefst drie “prikploegen” houden de buitenruimte rondom de Boulevardflat afvalvrij. Ooit bestond deze flat uit louter huurappartementen en toen was er een team vrijwilligers voor de hele Boulevardflat. Nu zijn er dus drie ploegen waaronder een team van zes senioren met de gemiddelde leeftijd van 80 jaar dat zwerfaval opruimt rondom de Hardewijkoever.

Piet Roos van 91 coördineert het afvalprikken. Iedere eerste dinsdag van de maand gaat hij met nog twee heren en drie dames aan de gang om rondom het gebouw de rommel op te ruimen. De Gemeente heeft indertijd handschoenen, prikkers, hoepels om de zakken aan op te hangen en de zakken zelf beschikbaar gesteld. Sinds zijn vaste contact bij de Gemeente door personeelsverloop verdwenen is, koopt Piet de zakken ook nog vaak zelf.
 

De hoeveelheid afval hangt nauw samen met de schoolvakanties. Als de scholieren vakantie hebben is er aanmerkelijk minder afval. Ook evenementen hebben invloed op de hoeveelheid.
Tijdens de speedbootraces die jaren geleden op het Weerwater werden gehouden waren er nauwelijks genoeg zakken voor het vele afval. Afval tijdens en na de triatlon is er nauwelijks. Dat wordt altijd keurig opgeruimd.

Het aantal mondkapjes dat wordt gevonden valt reuze mee, wel vond Piet eens een biljet van 20 Euro. Het meest bijzondere was de vondst van een gloednieuw fototoestel met de aankooprekening erbij. De camera schijnt vanaf een balkon tussen de struiken te zijn gevallen, maar is weer op het juiste adres teruggebracht.

Als de Coronabeperkingen worden opgeheven gaat de ploeg na het opruimen weer lekker samen koffiedrinken. En als de gezondheid het toelaat prikken ze nog wel een tijdje door. Graag zouden ze zien dat de Gemeente wat meer prullenbakken neerzet, in ieder geval bij ieder bankje in de stad. Die prullenbakken moeten dan ook wel regelmatig worden geleegd om Almere schoon te houden. 

Van Earthship naar Artship naar aardehuis, van New Mexico via Zwolle naar Almere Oosterwold. De Amerikaanse architect Michael Reynolds (1945), pionier van Ecologisch bouwen, bouwde het eerste duurzame aardehuis in de Verenigde Staten. In die allereerste versie zaten veel bouwfouten en er waren veel problemen met de wet- en regelgeving zodat hij zijn titel als Architect in 1990 verloor. Na vele verbeteringen van het oorspronkelijke ontwerp werd hij in 2007 gerehabiliteerd.

 

Geïnspireerd door een televisieprogramma over de nieuwe Almeerse wijk Oosterwold kochten Egon Kracht en Noortje Braat daar kavel nummer 1. In 2017 begonnen zij met de bouw van hun aardehuis. Bij een recyclebedrijf van autobanden bestelden zij 700 banden maar kregen er 1100 die voor het grootste deel in hun woning verwerkt zijn. De autobanden werden gevuld met zand en klei, op elkaar gestapeld en met leemstuc afgewerkt. Zo ontstond de goed isolerende noordoostwand van het aardehuis.

De overige wanden zijn gemaakt van hout en aan de binnenkant afgewerkt met leemstuc en in aardekleuren geschilderd. Zoals het hoort bij een aardehuis heeft het geen verdieping en loopt het met houtvezel geïsoleerde en van zonnepanelen voorziene dak schuin af. Voor de rechte voorwand met ramen staat een extra schuine wand met dubbelglas. Deze wand is zo geplaatst dat op 21 december de zon er loodrecht opstaat voor optimaal gebruik van de zonnewarmte in de winter. Met een haard van op elkaar gemetselde bakstenen van verschillende kleuren en losse elektrische warmtepanelen voor extreme kou is het aangenaam verblijven in de woonkamer. Op de binnenzijde van de autobandenwand zijn kleine nisjes gecreëerd waarin kleine kunstwerkjes staan. De creatief betegelde badkamer en de verwerking van glazen flesbodems in een muur maken dit een bijzonder huis.

Om het huis heen is genoeg ruimte voor de moestuin die voor het grootste deel nog aangelegd moet worden. Buiten staat nog de bouwkeet waarin jaren gewoond is totdat Egon en Noortje in maart van dit jaar eindelijk in hun aardehuis konden gaan wonen. Buiten is een stuk van de “kale” autobandenwand te zien, daar komt een muziekstudio. Egon componeert en speelt contrabas en richtte muziekgroep The Troupe op. Noortje speelt viool en zingt en is Cultuurscout van het Cultuurfonds Almere.
 

Over dit interessante duurzame aardehuis en de muzikale activiteiten van zijn bevlogen bewoners kunt u informatie vinden op Internet net als over pionier Michael E. Reynolds.

Het theehuis in Doepark Nooterhof in Zwolle is ook een aardehuis en er is zelfs een aardehuiswijk in de gemeente Olst.

Wandelaars en fietsers kennen hem wel. En ook onder buspassagiers is het inmiddels een bekende verschijning: De Gouden Man aan de Boomgaardweg. Een beetje achteroverleunend, met zijn hand voor de ogen tegen het licht, spiedend naar de hoogste etage van de woontoren. Nou ja, woontoren … vijftien etages is ook weer niet zó indrukwekkend. In Rotterdam lachen ze erom. Toch houdt hij zich vast aan een lantaarnpaal. Is dat uit verbazing, of bewondering? Dat zou raar zijn, want aan de Fellinilaan bouwden ze ook al zo’n ding met nog twee verdiepingen meer bovendien. En daar was geen enkele verbaasde gouden man te bekennen.

 

Woningbouwvereniging de Groene Stad heeft bij de gemeente lang moeten zeuren om toestemming te krijgen voor de bouw van de woontoren aan de Boomgaardweg. Rond de eeuwwisseling was Almere nog een beetje aan het zoeken. Houden we het laag, of gaan we de hoogte in? Blijven we vriendelijk, groen en waterrijk of worden we het New Jersey van Amsterdam? Voor de romantici met tuindorp visioenen was het al lang duidelijk. Daar waar de Cinemadreef overging in de Parkwijklaan verliet je de stad en reed je je eigen groene droomlandschap tegemoet, een overdaad van rust en ruimte met behoud van alle comfort. En al leken de sportvelden aan de Lage Vaart nog op Siberische vlakten waar ’s winters de wind door het clubhuis huilde; ooit zullen ook hier beroemde voetballers vandaan komen. Ooit.

En juist op die plek, waar je de waan van alle dag achter je wil laten, waar de vrijheid lonkt, doemt - schijnbaar uit het niets - het ultieme symbool van urbanisatie op: de woontoren. Waarom? We hebben het water overwonnen, de gele koolzaadvelden omgeploegd, Almere Buiten gebouwd. En dan dit.  

Als De Gouden Man een toevallig passerende wandelaar was geweest, moet hij zich daar toch op z’n minst boos over hebben gemaakt. Maar het verhaal gaat dat hij bouwvakker was. Zo is hij ook gekleed. Hij had meegebouwd aan de woontoren! De Groene Stad (die tegenwoordig ‘De Alliantie’ heet) had hem ervoor betaald. Voelde hij zich medeplichtig? Of was het eerder trots? Want, eerlijk is eerlijk, hij heeft toch maar een mooi stukje werk afgeleverd. Sterker nog, er hadden nog wel een paar etages bovenop gekund, ziet hij met zijn kennersoog. Minstens zo hoog als de woontoren aan de Fellinilaan. Met fantastisch uitzicht.
 

De Gouden Man is gemaakt door André Havas, die na de Hongaarse opstand in 1956 naar Nederland vluchtte. Havas is behalve beeldhouwer ook psychotherapeut. Mocht er bij De Gouden Man een dilemma hebben bestaan tussen schuld en trots, dan was de Groene Stad bij Havas dus aan het goede adres. Havas koos voor de trotse bouwvakker, gemaakt van brons, verguld met bladgoud. Ere wie ere toekomt. Vooruitgang kun je niet tegenhouden.   

Audiotour door het Kotterbos als Ode aan het Landschap

In de Oostvaardersplassen zijn twee volledig nieuwe en corona-proof audiotours beschikbaar gesteld. Met behulp van een app kun je gratis en op eigen gelegenheid wandelingen maken, die zijn gecreëerd in het kader van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau bedachten samen de app ‘Meesterwerk Nederlands Landschap’. Met het thema ‘Ode aan het landschap’ wordt het heden, verleden en vooral de toekomst van het landschap in de spotlights gezet. Via de app zijn tijdens deze tour, naast informatie en poëzie, ook foto’s en landschapsschilderijen van Hollandse meesters te bewonderen.

 











Bruine Kiekendief. Foto: Erna Koelman

  1. Tour Kotterbos – Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders
    De tour: ‘Oostvaardersplassen Almere, Ode aan het Landschap’ is 7,5 kilometer lang en leert de wandelaar in beeld en geluid van alles over de landschappen en dieren die je onderweg tegenkomt. Van het relatief jonge polderbos en de vogelrijke natuur tot de poelen en de Natuurboulevard met zijn bijzondere begroeiing en bewoners. Op verschillende plekken worden wandelaars uitgenodigd om even stil te staan bij alles wat zij zien en horen. Het start- en eindpunt van deze tour is Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders (Almere) Oostvaardersplassen Almere - Ode aan het Landschap | izi.TRAVEL
     
  2. Tour Oostvaardersveld – Buitencentrum Oostvaardersplassen
    De tour: ‘Nationaal Park Nieuw Land: De wondere wereld van de Oostvaardersplassen’ is 7 km lang en biedt veel informatie, foto’s en een quiz. Aan bod komen onder andere de geschiedenis, het heden en de toekomst van het gebied en diverse informatie over fauna en flora. Het startpunt van deze tour is bij Buitencentrum Oostvaardersplassen (Lelystad) Nationaal Park Nieuw Land: De wondere wereld van de Oostvaardersplassen | izi.TRAVEL

De tours zijn op eigen tempo te wandelen en bieden diverse uitkijk- en rustpunten. Beide tours zijn terug te vinden in de izi.TRAVEL app., te downloaden via de Google Play Store of App Store.

Maar met drie zwaluwen gaat het vast wel lukken. Vogelaar Joost Zwanenburg heeft zowel de Gierzwaluw, de Oeverzwaluw als de Boerenzwaluw gezien en gehoord rondom de Boulevardflat in Almere Stad.

Hij kijkt en luistert niet alleen naar vogels maar hij schildert ze ook op de muren van de Boulevardflat. Op verzoek van de Vereniging van Eigenaren versiert hij de muren van dit gebouw met dieren uit de natuur. Daarbij gebruikt hij spuitbussen met verf zoals hij deed toen hij als teenager graffiti maakte. Twintig jaar geleden ging dat stiekem, nu wordt hij ervoor betaald.
 

Een opleiding tot schilder heeft hij nooit gehad. Hij belandde in de filmindustrie maar door zelfstudie heeft hij zich bekwaamd in het maken van prachtige muurschilderingen. Inmiddels is hij bezig aan de laatste schilderingen op de kopse kant van de Vollenhoveschans, het meest rechtse gedeelte van de Boulevardflat, gezien vanaf het Weerwater. Op de muur links zijn twee Blauwborsten te zien en daarnaast een IJsvogel en rechts twee Kolganzen en wolken.

 

Het ziet er geweldig uit, indrukwekkend als je erlangs loopt, rijdt of fietst. Die afstand neemt Joost ook regelmatig om te kijken of het lukt zoals hij het heeft bedacht. Zoals dat gaat met kunstenaars, ben je niet altijd direct tevreden. 

Met ingang van dinsdag 18 mei a.s organiseert de stichting Almeerse Senioren Theatergroep 1 x per week of 1 x per twee weken (afhankelijk van de belangstelling) een koffieochtend. I.v.m. Corona zijn de koffieochtenden gesplitst in twee delen: van 10.00 tot 11.00 uur en van 11.00 tot 12.00 uur.

Deze koffieochtenden zijn bedoeld om even gezellig met andere deelnemer(s) en ondergetekende “bij te praten” maar ook als spreekuur, bijvoorbeeld over vragen rond maatschappelijke kwesties. Uiteraard worden de coronaregels in acht genomen. De locatie wordt later bekend gemaakt.

Aanmelden is verplicht (telefonisch of per email) onder opgave van naam, adres, tel.nr, datum en tijdstip van deelname, vaccinatiegegevens en specifieke vragen bij:

Stichting Almeerse Senioren Theatergroep, Mariejan Vermeulen-Jonker, verm6939@planet.nl of tel. 06-444 223 07

Kosten: Spreekuur is gratis, koffie/thee/frisdrank; € 1,-

Hoewel de versoepelingen rond theater en concert op dit moment nog niet geheel duidelijk zijn, is hier alvast een voorzichtig overzicht van de concertagenda in juni. Onder voorbehoud! Gezien de onzekerheid of de concerten doorgaan, kunnen kaarten worden gereserveerd zonder direct te betalen. Er volgt een betaalverzoek als doorgang zeker is. 

  1. Soloconcert van gitarist Peter Constant, met ’Kleine Lieder Ohne Worte’ op vrijdag 4 juni om 14.00 uur. (Prijs incl. consumptie)
  2. Ensemble De Nootzaak (vier blazers en piano) speelt Beethoven en Brahms in het programma ‘Ludwich’, op vrijdag 11 juni om 20.00 uur
  3. Dirigent Hans Welle geeft college over muzikale thema’s, m.m.v. pianist Matthijs Jongen, op woensdag 16 juni om 20.00 uur
  4. Ravi Shankar 100 jaar. Siddarth Kishna en Florian Schiertz op sitar en tabla, op vrijdag 18 juni om 20.00 uur
  5. Op vrijdag en zaterdag 25 en 26 juni de zogeheten ‘piano days’, verdeeld over vier concerten.
  6. ‘Weense klanken’ van o.a. Beethoven en Strauss door The Haque String Trio op zondagmiddag 27 juni om 14.00 en 16.00 uur.

Voor meer informatie over prijzen etc. ga naar: https://www.goederedeconcerten.nl  

...de mode industrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is?

Daarom verzorgt STRANDLAB een reeks workshops rond mode, creativiteit en duurzaamheid. De eerste is op 19 juni, door Mia Stik: ‘maak je eigen tas’. Vervolgens op 17 juli, door Naomi Neijssen: ‘geef je kleding een tweede kans met druktechnieken’ en op zaterdag 14 augustus de workshop ‘een zelfgemaakte kimono’ door Laura Meijering. De reeks wordt afgesloten met een modeshow op zondag 15 augustus.

Aanmelding via tessa@strandlab-almere.nl o.v.v. workshop, met de datum van deelname en de leeftijd. Er is een maximumaantal deelnemers.

© De Schoor 2021
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl