Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF ALMERE PLUS
oktober 2024
 

Inhoud

De AlmerePlusNieuwsbrief is er voor en door senioren in Almere en verschijnt maandelijks. Heb je nieuws, tips, wil je reageren op een artikel, of er een schrijven? 

Mail ons op almereplus@deschoor.nl.

Ouderen zijn wijzer, zeggen ze, en minder gevoelig voor verslaving. Anderen vinden dat ze met hun zee van vrije tijd alle beurzen platlopen, het hele jaar in luxe campers rijden en liters wijn wegslobberen. Maar clichés kloppen niet; ook niet over rijke pensionado’s. En van degene die de schoen toch past, belandt de schoenlepel in het museum of op het verkeerde recyclingperron. Nee, liever koesteren we Steven, de altruïstische doedelzakspeler. Die doet gewoon iets zonder dat je ’t vraagt. De grootste gemene deler is natuurlijk een gezond en gelukkig leven. Roken doen we allang niet meer, niet alleen slecht voor longen, hart en bloedvaten, maar ook voor de ogen! Dat hoor je dan weer op zo’n beurs, bovendien een mooie plek om contact te maken met elkaar.  

De jaarlijkse oproep is er alweer
Gaat het lukken, deze keer?
Stoppen met pijp, sigaret of vape
Niet meer ’s morgens meteen die greep
    Op het nachtkastje
    In je borstzakje
Naar dat verleidelijke pakje

Mensen om je heen allang gestopt
Vaak hond uitlaten, iedereen gefopt
En de prijs van tabak vandaag de dag
Daarvan vergaat je iedere lach
    Even diep ademhalen
    Als dat nog gaat
Het is echt nog niet te laat 

Nog een paar dagen 
Dat is al gauw
Stoptober, dit jaar ook voor jou?
 

Op zaterdag 5 oktober organiseren de ouderenwerkers van De Schoor van 10.00-15.00 uur een gratis beurs voor senioren in het stadhuis van Almere. De beurs wordt om 15.00 uur feestelijk afgesloten met een optreden van het Shantykoor Almere in de Burgerzaal.
Op de AlmerePlusBeurs krijg je informatie over de mogelijkheden op het gebied van vervoer, wonen, welzijn en vrije tijd, zorg en ondersteuning, sport en leefstijl, leren en ontwikkelen en gezondheid. De stad Almere biedt tal van activiteiten, ondersteuning en mogelijkheden bij het (gezond) ouder worden. De AlmerePlusBeurs telt circa 55 stands. Zowel professionele organisaties als bewonersactiviteiten zoals hobbyclubs komen graag met jou in gesprek. 

Wil je vrijwilligerswerk doen of ben je op zoek naar een maatje? Wordt de mobiliteit minder maar wil je toch graag meedoen aan activiteiten? Woon je naar je zin en is je woning levensloopbestendig? Zou je digitaal vaardiger willen worden? Voel je je eenzaam of ben je mantelzorger en wordt het allemaal te zwaar? Kun je alles nog wel betalen nu het leven duurder wordt? Ben je op zoek naar een sportieve vrijetijdsbesteding? Op de AlmerePlusBeurs vind je antwoord op al deze vragen en meer. Ben je benieuwd welke standhouders op de AlmerePlusBeurs staan? Kijk op de website: www.deschoor.nl/almereplusbeurs. 
Wanneer: zaterdag 5 oktober

10.00 – 15.00 uur, AlmerePlusBeurs

15.00 – 16.00 uur, optreden Shantykoor Almere
Waar: hal, passages en Burgerzaal van stadhuis Almere

Kosten: gratis

Een voorzorgcirkel is een groep van 10-15 senioren die bij elkaar in de straat, om de hoek of in het appartement wonen. Zij zorgen voor elkaar door ‘uit voorzorg’ een (sociaal) netwerk op te bouwen. Zij spreken af naar elkaar om te zien en te helpen waar nodig. Denk aan o.a. het oud papier buiten zetten, boodschappen doen, maar samen koffiedrinken, in de tuin werken, een fietstochtje maken, enz. Nieuwsgierig hoe je een voorzorgcirkel kunt realiseren? Kom dan naar de informatiebijeenkomst: Hans van Steenis en Rob van der Brugge, initiatiefnemers van de voorzorgcirkels in Muziekwijk, nemen je mee in een inspirerende en informatieve ochtend. Voor koffie, thee en wat lekkers wordt gezorgd. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht: jgudde@deschoor.nl.
De voorzorgcirkels worden ondersteund door De Schoor, Welzijn in Almere.
 

Ook al is het inmiddels herfst, dat is geen reden om in huis te blijven zitten. Juist op mooie zonnige herfstdagen is het gezond om door de Almeerse natuur te lopen of te fietsen. In het Cascadepark in Almere Poort vind je het Labyrint, een toegankelijke moes- en kruidentuin en een tiny church. Daar tegenover staat Het Klokhuis, een opvallend en kleurrijk gebouw in de vorm van een taart.   

In 2009 startte tv-programma Het Klokhuis met een project om kinderen hun eigen huis te laten ontwerpen. Uit meer dan tweeduizend inzendingen werden zes winnende ontwerpen gekozen door architect Jord den Hollander. Samengevoegd werd dat Het Klokhuis in Almere Poort. Het huis is bedoeld als een educatief centrum voor architectuur, bouwen, wonen en gezond leven. Op 8 juni 2011 is het geopend door (toen nog) prinses Maxima. Stichting KindercASLa beheert het pand. 
De creatieve tienjarige Anouk bedacht de kleurige taartvorm. Er is een trap en een traplift naar de entree op zeeniveau. Je kunt daar omhoogkijken om de dakpannen te zien met daarin vogelhuisjes. Op deze eerste verdieping is ook de door Naomi bedachte keuken in de vorm van een slakkenhuis met gekleurde krukken. Zita bedacht een rolkoffer, zoals in een vliegtuig, waarin borden, bestek en andere kleine spulletjes worden opgeorgen. Een huis heeft ook een badkamer, die staat onder de dakramen. Niels bedacht dat je zo vanuit het bad de sterren kunt zien. Het badwater en ook het regenwater moeten gebruikt worden voor het doorspoelen van de toiletten. Thijs heeft de slaapplek bedacht. Vanuit je bed moet je boven je hoofd vissen kunnen zien zwemmen in een aquarium. Nick zag als snelle uitgang een glijbaan met een windmolen ernaast. Zuinig omgaan met energie was in 2011 voor de zes geselecteerde kinderen al een belangrijk onderwerp. 
Er zijn nog veel meer bijzondere details in Het Klokhuis. Zo ‘hangt’ er tussen de verdiepingen een speelhuisje aan een plafond van kunstgras. Dit hangende huisje was bedoeld om in te spelen en te relaxen. 
Het is nu akelig stil in Het Klokhuis. Stad en Natuur had het gehuurd van de Gemeente Almere. Het was een belangrijk punt voor allerlei bewonersinitiatieven, zoals de jaarlijkse avondvierdaagse. Momenteel wordt Het Klokhuis nog slechts gebruikt voor een paar jongerenactiviteiten. 

 

Het unieke Klokhuis en blikvanger van het Cascadepark verdient het om beter te worden onderhouden en weer gebruikt te worden voor activiteiten van bewoners van Almere!
 

Na maar liefst 33 jaar aan het roer te hebben gestaan, vertrekt David van Gennep op 4 oktober als directeur van Stichting Aap. Apetrots is hij op de invoering van de Nederlandse ‘positieflijst’ die op 1 juli 2024 in werking is getreden. Een jarenlang gevecht voor het welzijn van huis- en hobbydieren heeft ervoor gezorgd dat er nu een lijst van 30 zoogdiersoorten is ontstaan die als huis- en hobbydier gehouden mogen worden. Belangrijker is dat ieder dier dat nu niet op deze lijst staat automatisch niet is toegestaan, wat een hoop ellende bij het importeren van exotische diersoorten voorkomt. 
De eerste kennismaking van David met Stichting Aap is op zijn minst opmerkelijk. Tijdens een rondleiding kreeg David het aan de stok met een groene baviaan, wat hem zijn nieuwe gebreide trui kostte. David mocht van geluk spreken dat het daar bij bleef. De dag na deze kennismaking gaf hij zich op als vrijwilliger.
Tien jaar lang heeft David zo’n beetje alles gedaan en gezien wat er binnen de stichting te doen viel. De vrijwilligersfase zat erop en het directeurschap begon.
Stichting Aap stond er slecht voor en David wist zich binnen te werken bij het tv-programma ‘TROS Dierenmanieren’. Achteraf de redding, want met de landelijke exposure groeide het aantal donateurs in rap tempo van 900 naar maar liefst 30.000.
De verhuizing vanuit Amstelveen naar Almere, de opening van Aap in Spanje in 2009, spectaculaire reddingen van chimpansee Achille in 2000 en meer recent van leeuw Govani in 2018. David maakte het allemaal mee.

 

Op 4 oktober 2024 trekt David nog niet helemaal de deur achter zich dicht. Dat zit simpelweg niet in zijn aard. Hij blijft als adviseur aan de stichting verbonden.
David was 33 jaar lang een bruggenbouwer voor het welzijn van dieren. De enige brug die nog ontbreekt is de brug die de Kemphaan weer verbindt met de stichting. Kom op gemeente Almere, maak je slogan waar: ‘Het kan in Almere!’

 

Wat doe je met een partijtje bitumen? Je plaatst het op Nextdoor: wie wil dat voor me wegbrengen, 50 euro. Steven reageerde. Kwam met een busje en laadde alles zelf in, vanwege een hernia bij de aanbieder. Deze haalde 50 euro uit z’n zak; dat was immers afgesproken. ‘Nee,’ zei Steven, ‘dat is nergens voor nodig. Ik vind het belangrijk dat mensen een beetje aardiger zijn voor elkaar.’ We raakten aan de praat. Steven bleek ook doedelzakspeler, bekend onder de naam ‘Steve the Bagpipe Player’. 

Steven vertelt: ‘Ik was 9 toen ik via een vriendje bij een Schotse vereniging terechtkwam. Niet veel later zag ik een optreden van doedelzakspelers. Ik raakte langzaam maar zeker besmet en werd lid van een doedelzakband. Met die band gingen we naar Schotland, ik was 17. Ik raakte verslaafd aan dat prachtige land en zijn aardige bewoners. Op m’n 27ste werd ik ontdekt door een theaterbureau, maar ik was inmiddels ambtenaar, dus ik had toestemming nodig voor nevenactiviteiten. Die kreeg ik en ik heb 42 jaar een paar keer per week op De Dam in Amsterdam gespeeld, in Amsterdam. Na de vut, ik was inmiddels 56, ben ik met m’n Schotse winkel begonnen. Maar ik ben in Nederland blijven wonen, ook vanwege m’n vijf kinderen. Bovendien: je blijft daar buitenlander.’
 

De aankomst in Utrecht was goed. Al van verre werden bezoekers verwelkomd met 'Welkom in de wereld van Jaarbeurs'. Eenmaal binnen was het meteen duidelijk waar de ‘Beleefbeurs’ werd gehouden. Een en al bedrijvigheid, vijf dagen lang van 11:00 tot 16:00 uur en een overzichtelijk programmaboekje wat er per dag en per uur te zien, horen en voelen zou zijn.
Vroeger sprak men van de 50-plus beurs. Nu dus de Beleefbeurs. Een levendige viering voor diegenen die jong van geest zijn en geloven dat 'later' nu is, aldus de samenstellers van het programma. Het was mij niet helemaal duidelijk of dit vanwege het 30-jarig bestaan was of omdat dit voortaan de Be!eefbeurs heet. Naar hun uiterlijk te oordelen waren er weinig bezoekers van onder de vijftig, maar dat kan in de toekomst veranderen. 

Bij Vereniging Eigen Huis konden bezoekers elk uur terecht voor advies over een (levenseinde)testament. Erfrechtplanning, levenseinde, nabestaanden ontzorgd, natuurbegraven, het Oogfonds, Alzheimer Nederland en andere patiëntenverenigingen waren elkaars concurrenten in de twee hallen. Knappe mannelijke en vrouwelijke vijftigers gaven mooie PowerPointpresentaties. Bij de vraag hoe het zat met het ter beschikking stellen van het lichaam aan de wetenschap, werd tot mijn verrassing verteld dat de familie die wens niet hoefde te respecteren en dus alsnog kon besluiten tot het begraven of cremeren van hun familielid.
Met uitzondering van de stands die met erfrecht en levenseindezaken adverteerden waren de onderwerpen ook interessant geweest voor bezoekers onder de vijftig jaar, bijvoorbeeld die over financiën, prostaatkanker, tandheelkunde, gezondheid en voeding. Ook werd antwoord gegeven op vragen over gewrichten, de bekkenbodem en de wervelkolom, lichaamsbeweging, wandelen en massage. 
Welgeteld waren er meer dan honderd stands, maar door de indeling konden bezoekers vrij rondlopen, stilstaan en vragen stellen. Zelfs de reisbranche was goed vertegenwoordigd. Reizen naar Azië, Midden- en Zuid-Amerika en naar Oost-Europa, kamperen in Nederland en verder weg.
Beleving was er dus meer dan genoeg. Workshops, work-outs, loterijen, voorleessessies, interviews en lekker eten, met als afsluitende verwennerij elke dag een live optreden van een Nederlandse diva. Het leven van de 50-plusser lijkt op een groot feest! 
 

In het kader van de Week tegen Eenzaamheid wordt op zaterdag 28 september in buurtcentrum De Wieken het ‘Kom Erbij Festival Almere’ gehouden Dit festival is voor alle inwoners van Almere. Of je nu jong bent of jong van geest, iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan een dag vol ontmoetingen, inspiratie en nieuwe verbindingen! 

Het Kom Erbij Festival Almere belooft een geweldige dag te worden waarbij samenzijn centraal staat. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je meedoen met allerlei activiteiten voor jong en oud. 
Er zijn verschillende organisaties aanwezig die graag met jou in gesprek gaan en je vertellen wat er allemaal nog meer te beleven valt in Almere. Zoek je wat meer diepgang? Doe dan mee met één van de workshops.
Soms kan het wat spannend zijn om ergens nieuw en alleen naar binnen te stappen. Op het plein vind je een samen-naar-binnen-punt. Hier vind je enthousiaste medewerkers van het festival die je graag rondleiden en laten zien wat er allemaal te doen is.
Kijk voor de activiteiten en de workshops op www.deschoor.nl/komerbijfestival.
Wanneer: zaterdag 28 september van 13.00 – 17.00 uur
Waar: buurtcentrum De Wieken, Wipmolenweg 54
Entree: gratis 
 

De AlmerePlusNieuwsbrief belicht elke maand een door een lezer samengestelde collectie van meer of minder opmerkelijke voorwerpen. De verzameling van deze maand bestaat uit: koperen schoenlepels. 
In 2005 overleed de moeder van Marijke. Zij was 83 jaar oud. Vanaf haar 50e levensjaar spaarde zij koperen schoenlepels. Eerst had ze er één, toen kreeg ze er nog eens één, waarop ze bedacht dat het leuk zou zijn om ze te gaan sparen. 
In Nederland, op rommelmarkten en brocante markten, maar ook in het buitenland speurde zij naar koperen schoenlepels. En als haar kinderen en andere familieleden op vakantie waren, speurden ze mee. Het was altijd spannend om te zien of er een te vinden was die nog niet in de collectie zat. 
De verzameling groeide in de loop der jaren naar ruim 75 stuks. Allemaal verschillende exemplaren. Ze werden door haar moeder opgehangen in de gang van de woning, aan de houten lambrisering. Eens in de twee maanden haalde ze de schoenlepels van de wand om ze weer blinkend te poetsen met koperpoets.

Na haar overlijden vonden de kinderen het jammer om de verzameling uit elkaar te laten vallen. Op een familiedag waren ze in Museum ’t Brabants Leven in Den Dungen. Daar worden meer dan 35 ambachten uit het leven van vroeger tentoongesteld, waaronder ook de attributen van een schoenmaker. Er werd contact gezocht met het museum en dat wilde graag de collectie opnemen om deze in de schoenmakerij te hangen. Daar hangen én liggen de schoenlepels nog steeds. Een mooie bestemming voor deze bijzondere verzameling!
 

Op dinsdag 15 oktober staat er weer een Macula café in Almere Haven gepland, bedoeld om contact tussen mensen die lijden aan maculadegeneratie te bevorderen en onderling ervaringen uit te wisselen. 
Maculadegeneratie is een progressieve oogaandoening waar alleen al in Nederland meer dan 100.000 mensen, voornamelijk 50-plussers, aan lijden. Een aandoening waar helaas nog niet veel tegen te doen valt. Bij maculadegeneratie gaat een bepaald deel van het netvlies, de macula, minder goed werken. De kans op maculadegeneratie neemt onder meer toe met de leeftijd, vooral ook door roken. Maar gezonde voeding kan het verslechteringsproces van het zicht vertragen.

 

Op 15 oktober is Janneke Bakker van Passend Lezen uitgenodigd. Zij zal één en ander toelichten over de mogelijkheden van Passend Lezen. Het Macula café vindt plaats in Restaurant De Harmonie, Sluiskade 22, Almere Haven, van 14.00 tot 16.00 uur. Vanwege de beperkte ruimte op deze locatie is aanmelden noodzakelijk. Stuur een bericht naar: maculacafealmere@gmail.com.
 

Almere heeft 3 recyclingperrons waar je veel soorten afval gratis kunt inleveren. Er komen veel bewoners van Almere naar het perron. Coördinator Marcel Hartog werkt er met zes vaste medewerkers en een aantal flexkrachten die oproepbaar zijn op de drukke dagen. De meesten hebben lange tijd bij de stadsreiniging gewerkt en zijn na een speciale opleiding op dit perron aan het werk gegaan. Ze dragen allen bedrijfskleding.
Voor het werk zijn behalve kennis van de diverse soorten afval, zoals Klein Gevaarlijk Afval en asbest, vaardigheden nodig voor het besturen van de vrachtwagen en het bedienen van de kraan, de shovels en de vorkheftrucks. Ook worden autobanden gesorteerd en ontdaan van velgen en kilo’s piepschuim vermalen en in pakken geperst die door bedrijven worden afgenomen. Daarnaast zijn communicatievaardigheden belangrijk. Vaak moeten bezoekers overtuigd, geadviseerd of zelfs gecorrigeerd worden.
Hoewel het achterlaten van het afval - zeer goed aangegeven en onder scherp toezicht - meestal zonder problemen verloopt, heeft de gemeente gekozen voor permanente beveiliging en cameratoezicht. De medewerkers dragen altijd een portofoon en roepen elkaar op bij problemen. Marcel vertelt dat er ondanks alles soms incidenten zijn waarbij aanwijzingen van medewerkers genegeerd worden en verbaal geweld wordt gebruikt. Soms zodanig dat hulp van de politie moet worden ingeroepen. Het is voorgekomen, dat de chauffeur van een voertuig die de toegang geweigerd werd, al het meegenomen afval woedend op de oprit deponeerde. Daar was wat hulp bij nodig.

Op de website staat duidelijk beschreven wat wel en wat niet mag worden gestort. De werksfeer op het perron is goed en er kunnen leuke dingen gebeuren. Van een dure ring die nog net wordt opgevist tot een waardevol schilderij dat wordt gevonden tussen het vuil. En het is verbazingwekkend hoeveel nieuwe en ongebruikte spullen er “gered” worden. Van gloednieuwe kleding tot fietsen, huishoudelijke apparaten, speelgoed en nog veel meer. Die spullen zijn, zodra ze gestort zijn, eigendom van de gemeente. Op de perrons kun je ook herbruikbare spullen inleveren. Er is een upcycle plek, “de tent” genoemd. Daar worden bruikbare en herbruikbare zaken gesorteerd. Vervolgens zijn er dan Almeerse partners (o.a. Kringloop, VLA) die de spullen ophalen en een tweede leven geven. De Almeerse aanpak werkt goed doordat Almere werkt met een groep van vaste medewerkers op alle drie de perrons. ‘Het personeel is zeer betrokken', zegt Marcel. Ze zouden wel allemaal iets meer respect en waardering voor hun werk willen, zeker van de bezoekers. Door deze manier van gescheiden inzamelen bespaart Almere ongeveer vier miljoen euro op de kosten van afvalverbranding. Daardoor blijft de gemeentereiniging voor Almeerse inwoners betaalbaar. Inleveren loont.
 

Elke maand is er wel een speciale dag waarop we iets gedenken of in gedachten houden: een thema, een historisch feit of een aandoening. Zo was het op 21 september Wereld Alzheimer Dag, met als leidraad dat we in beweging moeten blijven om onze hersenen zo gezond mogelijk te houden. Een beetje in het verlengde hiervan is het op 10 oktober de Dag van de Mentale Gezondheid. 

Ook dan gaat het om een oproep om goed voor je lichaam en geest te zorgen, zodat je weerbaarder bent voor ingrijpende gebeurtenissen. Op de Dag van de Mentale Gezondheid wordt iedereen uitgenodigd om over je mentale gezondheid te praten en te laten zien dat je openstaat voor het verhaal van een ander. Dat kan op allerlei manieren, zoals bijvoorbeeld met de ‘Walk of Life’ (zie ook het artikel hierna).
 

Iedereen heeft weleens baat bij mentale steun. Toch krijgt lang niet iedereen de mentale steun waar we allemaal recht op hebben. Voor veel mensen is de juiste begeleider, coach, psycholoog of therapeut soms onvindbaar of gewoonweg te duur. 
Daarom lopen hulpverleners nu hun kantoren uit en gaan naar buiten. Tijdens de Walk of Life, van 10 tot en met 13 oktober, wandelen ze om te beginnen elke dag in de natuur in je buurt waar ze tijdens de wandeling gratis een groep begeleiden. Ook daarna ontvangen deelnemers nog een keer per maand hulp en kunnen zij hun weg lokaal vervolgen.
De dagen starten om 9.30 uur en zijn uiterlijk om 14.00 uur afgelopen. Vanuit Almere start een groep onder begeleiding van Petra Bernhardt. Deelname is gratis.

 

Wil jij meewandelen? Meld je dan aan op walkoflife.nl/meewandelen/#aanmelden
 

Met het programma Land Art Lives geeft Kunstmuseum M. in nauwe samenwerking met Land Art Flevoland antwoorden op vragen over de toekomst van Land Art tijdens een internationale conferentie op 3 oktober 2024 in het Agora Theater in Lelystad. Voorafgaand vinden verdiepende activiteiten plaats, waarbij makers, eigenaren en andere experts het gesprek aangaan over de toekomst van land art in Flevoland, Nederland en de rest van de wereld. Dagvoorzitter van de internationale conferentie is kunsthistorica Meta Knol.
Voor tickets, kijk op www.landartlives.nl. Vragen? Mail naar info@landartlives.nl

De zomer is net achter de rug en er ligt nu al een bericht van Route 48 voor je neus, DE kunstatelierroute van Almere. Dit is een uitnodiging aan alle beeldend kunstenaars van Almere om deel te nemen aan Route 48. 
Op zaterdag 30 november – de dag waarop Almere 48 jaar bestaat – en op zondag 1 december openen beeldend kunstenaars in alle stadsdelen van Almere van 12.00 – 17.00 uur hun deuren om bewoners uit de buurt, kunstliefhebbers uit de omgeving en alle andere geïnteresseerden te ontvangen. Zo komen mensen in aanraking met je atelier, wat vaak voor velen een magische omgeving is. Je kunt meer vertellen over je beweegredenen als kunstenaar en uiteraard kun je je publiek meenemen in je kunst. 
Buiten de atelierroute kun je als kunstenaar ook deelnemen aan de Expo Route 48 in Casa Casla. 
Op vrijdag 25 oktober kun je een kunstwerk inleveren en vanaf zaterdag 26 oktober is de Expo publiekelijk te bewonderen. Het publiek kan zich hier al oriënteren op welke ateliers zij gaan bezoeken. De eerste week is de Expo open tijdens Alluminous, wat zo’n 30.000 bezoekers trekt. Er is gezorgd voor goede bewegwijzering langs de route zodat een groot deel van die bezoekers Casa Casla en dus Expo Route 48 bezoekt. 
Stuur een e-mail naar muriel@startculture.com om je aan te melden voor deelname. Of mail voor meer inhoudelijke en praktische informatie.

Een kleine greep uit de evenementen die je eind september en in oktober kunt bezoeken.

 

28 en 29 september

Het Uitfestival in Almere; de start van het culturele seizoen. Het gehele weekend staat in het teken van muziek, dans, theater, cultuur, kunst, fotografie, film en nog veel meer.
 
29 september

Van 15.00 – 20.00 uur is er in het Cascadepark in Almere Poort van alles te doen. Je kunt genieten van cricket en andere leuke spellen of gewoon je spullen verkopen op de kofferbakmarkt. Ook kun je lekkers meenemen om te delen tijdens de wereld-bbq.

 

29 september

In de Literatuurwijk is er o.l.v. Bart Pieters weer een literaire voorleeswandeling. Vertrek om 14.00 uur bij Het Boegbeeld, Prozastraat 121. Einde om ongeveer 15.30 uur.
 
1 oktober

Stadsdialoog in Hogeschool Windesheim over het slavernijverleden in de Oost. Op het programma staan een documentaire vertoning, een panelgesprek, het persoonlijke verhaal van Ernst Kraft van Ermel en culturele optredens met dansgroep Sekar Ayu.
 
2 oktober

In Casa Casla, van 19.00-22.00 uur, Burgers met de Burgemeester. Een avond vol met burgers, hapjes, drankjes, muziek en video met als hoofdgast burgemeester Hein van der Loo. Aanmelden via www.eventbrite.com
 
5 oktober

Het Mantangi Quartet treedt op in de Goede Rede. Mantangi bestaat 25 jaar en viert dit met vier eeuwen strijkkwartet. Kijk op: www.goederedeconcerten.nl
 
19 oktober

Viering van Diwali op de Esplanade. Met Bollywood muziek/dans optredens, exposities, kunstenaars en de spectaculaire eindshow met Pyro Musical – een combinatie van muziek en vuurwerk.
 
20 oktober

Boekpresentatie van Ma Yenko - een Caribisch levensverhaal, van 12.00-14.00 uur bij kunst=leuk, Citadel 22. Tijdens de tentoonstelling Memre den Sranan Uma (gedenk de Surinaamse vrouw) staat het levensverhaal van Vivian Tevreden centraal.

23 oktober

Op de rand van de toekomst - aflevering neurodiversiteit, in de Kunstlinie van 20.00-22.30 uur: een talkshow hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Bedenk hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.


 

© De Schoor 2024
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl