Zomertijd, festivaltijd. Het Groene Geheim was er vroeg bij, er viel een flinke bui. Maar na regen komt zonneschijn, oftewel na de grote regentijd, komt de grote droge tijd. De tropen komen naar je toe, op reis gaan hoeft niet meer. Hoogste tijd dus voor het Keti Koti festival om de bevrijding van de slavernij te vieren én te gedenken. Want het slavenleven was bepaald geen feestje daar op die plantage. Een mooi moment ook om je punt te maken, liefst met een haiku. Ook dat willen we in Almere graag leren. Dat kan tijdens de bewegingskunst van Sachi Miyachi, of declameer je verzen in de knusse beeldentuin van Willem Koot.
Ik ben een verbinder
Het verhaal van oud-agent Otwien Vlieri.
Elk jaar op 1 juli wordt in Nederland en Suriname de afschaffing van de slavernij in 1863 herdacht. Dat wordt ‘Keti Koti’ genoemd, Surinaams voor ‘verbroken ketenen.’
Tijdens de Keti Koti-plechtigheid in 2023 bood de koning in het Oosterpark excuses aan voor het slavernijverleden.
Op dezelfde dag draaide Otwien Vlieri na achttien jaar zijn laatste dienst bij de politie. Hij stapte naar voren, deed zijn pet af en ging door de knieën met gebalde rechtervuist omhoog.
"Op dat moment voelde ik me heel sterk. Ik voelde de kracht van mijn voorouders en ik zag Nelson Mandela met een big smile naar me kijken, zo van ik ben trots op je," zegt hij daarover.
Het is Vlieri's manier om te laten merken wie hij is en waar hij voor staat: afscheid nemen van de functie die niet meer paste bij zijn definitie van inclusie. "Het werken als politieman is een van de mooiste banen die er is, maar er is ook veel interne discriminatie en racisme." Hij heeft geprobeerd daar verandering in te brengen door bewustwordingstrainingen te geven binnen het korps, door collega's daarin mee te nemen en op een effectieve manier duidelijk te maken wanneer er sprake was van institutioneel racisme. Hij gebruikte daar zijn zelf ontwikkelde methode voor: de 5-O's, als knipoog naar Hawaii five-o, de Amerikaanse misdaadreeks over een elite-politieteam op Hawaï.
"Ik heb wel eerder te maken gehad met racisme en discriminatie, maar nog nooit zo erg als bij de politie," zegt hij. “We hebben nog een hele lange weg te gaan met z'n allen en we moeten er niet van wegkijken. Ik heb een paar kleine succesjes behaald, maar ..."
Mensen helpen, vooral jongeren, daar krijgt Vlieri energie van. Met zijn bedrijf Otwienvlieri.com ondersteunt hij jongeren die zware delicten hebben gepleegd, op een laagdrempelige manier. Dat betekent samen kijken en helpen een plan voor de toekomst op te stellen. Ook hier gebruikt hij de 5-O's. Die staan voor ontdekken, ontwikkelen, onderscheiden, overzicht en Otwien of wie ben jij.
Hij noemt zich een verbinder en hoopt een rolmodel te zijn door de keuzes die hij heeft gemaakt. Vóór zijn baan bij de politie was hij bodyguard van grote artiesten; veel van huis en best gevaarlijk werk. Uiteindelijk werd hij politieagent om wat vaker bij zijn gezin te kunnen zijn. Vlieri is de trotse vader van twee dubbelbloedtienerkinderen.
Sinds kort werkt hij met coaches Roquillio Muntslag en Winston Rose in de WOR. Dat staat voor weerbaarheid, opbouwen en risico’s vermijden. Als WOR zijn zij het aanspreekpunt voor jongeren die even niet goed weten wat te doen met hun leven.
Daarnaast is Vlieri actief als gastdocent veiligheid/preventie en als host op events, o.a. voor Bureau Gelijke Behandeling, Gemeente Almere en diverse jongerenorganisaties.
Vlieri blijkt bovendien een gedreven storyteller te zijn. Je krijgt het gevoel alsof je erbij was, ook al gaat het om voorvallen bij de politie en verhalen uit zijn jeugd.
Het allerleukste vindt hij het overbrengen van een boodschap. "Mijn droom is een inclusieve samenleving."
Dialoogtafels
De Zuiderzee, de zeebodem waarop Almere is gebouwd, was het scheepvaartknooppunt dat Nederland tot een van de welvarendste landen ter wereld maakte. Daarmee heeft Almere meer geschiedenis dan vaak wordt verondersteld. De nawerking van ons slavernijverleden zit nog diepgeworteld in de mensen, ook in bewoners uit onze stad.
De SMOA Dialoog is een programma waarbij we samen stilstaan bij het omgaan met de gevolgen van het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden. Deelnemers delen persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens in relatie tot dit thema. In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden gaan zij in gesprek over samen helen en stilstaan bij dat verleden, samen helen en herdenken en de betekenis daarvan in hun dagelijks leven.
Met deze dialogen wil SMOA bijdragen aan het bestrijden van vooroordelen en discriminatie. Zij hoopt op die manier zwart, wit, en alles daartussenin, dichter bij elkaar te brengen door wederzijds begrip te vergroten.
Het programma start met de uitvoering van rituelen die verwijzen naar de slaventijd. Daarna volgt het voorstellen van de twee dialoogleiders door de host. Deze leiders, Jerzy Soetekouw en Phaedra Haringsma stellen de vragen en bewaken het proces. Er zijn maximaal tien tafels en iedere tafel heeft een vertegenwoordiger die namens de degenen aan die tafel, samenvat wat er besproken is. Dat kunnen ook tips en adviezen zijn. Het belangrijkst is dat de deelnemers vragen en grieven in relatie tot het thema mogen uiten.
De dialogen verlopen altijd ordelijk en worden afgesloten met een dankwoord van de voorzitter Glen Leeuwin.
Hierna is het tijd voor de gezamenlijke maaltijd. Die maaltijd herinnert aan het slavernijverleden en wordt door alle aanwezigen gegeten/genuttigd. Tot slot zijn er optredens van verschillende artiesten met muziek, dans en spoken word.
Aanschuiven aan de SMOA Dialoogtafels is gratis. Ze worden georganiseerd in de Kunstlinie, het Stadhuis en de Cultuurdome in Almere. Meer informatie op www.smoa.nl
Herdenking en viering Keti Koti festival 2024
In Almere wordt op maandag 1 juli een groots Keti Koti Festival georganiseerd in Kunstlinie en op de Esplanade. Stichting Keti Koti Flevoland en stichting Untold zetten kunst en cultuur in om alle Flevolanders bij elkaar te brengen en kennis te laten maken met deze belangrijke dag.
Meer informatie over Keti Koti festival en het reserveren van tickets via kunstlinie.nl/ketikoti2024. De meeste activiteiten zijn gratis te bezoeken.
Expositie: ontketende vrijheid
Ontketende vrijheid is een expositie die is gewijd aan het Slavernijverleden. We herdenken een pijnlijke periode uit onze geschiedenis en creëren bewustwording over wat vrijheid betekent. We beseffen daarbij het belang van persoonlijke vrijheid en het zelf vorm kunnen geven aan je eigen ontwikkeling.
De deelnemers aan het atelier De 4 Elementen hebben met verschillende technieken en objecten gezocht hoe vrijheid kan worden vormgegeven. Het resultaat is een feest van diversiteit, die ook vrijheid symboliseert.
Adres atelier De 4 Elementen: De Steiger 74B, Almere Haven
Kunstkijken
Een mooie zondag in Almere nodigt uit voor een wandeling of een fietstochtje. Van Almere Buiten naar Almere Haven of van Haven naar Buiten, de Almeerse natuur is verrassend mooi. Elke derde zondag van de maand kun je de beeldentuin van Willem Koot bezoeken.
Als je over de rode loper door de poort de tuin instapt, word je omarmd door bloemen en groen. In die natuur kun je de stenen beelden zien staan. Je komt bij een tent waar tekeningen, schilderijen of fotografisch werk hangen van professionele kunstenaars uit Almere en Amsterdam. Achterin de tuin is het atelier open. Daar kun je ontdekken hoe een idee voor een werk wordt uitgevoerd. Je hoeft niet direct van kunst te houden om dit mee te maken. De beeldentuin is in de Medaillonstraat in de Sieradenbuurt in Almere Buiten. In de komende maanden ben je welkom op zondag 21 juli en zondag 18 augustus. Je wordt van 14.00 tot 18.00 uur gastvrij ontvangen met een glaasje bubbels. Aanmelden is niet nodig.
Welke kunstenaars er op jouw zondag zijn kun je op de website zien: www.willemkoot-sculpturen.nl. Voor vragen kun je hem ook bellen: 06-53817728.
Een bijzondere activiteit in onze stad
Almere heeft sinds 2014 een haiku kern. Een van de negen kernen in Nederland die onderdeel zijn van de landelijke vereniging.
De leden van de kern houden zich bezig met het schrijven en uitwisselen van kleine Japanse gedichten die Haiku’s genoemd worden. De haiku is voortgekomen uit een spel dat aan het hof van de keizer van Japan werd gespeeld. Dat begon met een haiku. De vorm ligt min of meer vast en bestaat uit 3 regels van afgewisseld vijf, zeven en weer vijf lettergrepen.
Vanaf 1959 groeit de belangstelling voor Japanse poëzie in Nederland en ontstaan groepen die de dichtvorm beoefenen. In Almere is de kern in 2014 opgericht door Nico van Dam en Hetty Mulder.
De Almeerse groep, bestaande uit negen leden, komt maandelijks bij elkaar in de Bibliotheek in Almere stad nadat elke deelnemer één of meer gedichten van tevoren heeft ingestuurd. Er is gezamenlijk een onderwerp gekozen. Men leest elkaar tijdens de bijeenkomst voor en maakt keuzes uit de mooiste haiku’s die bewaard worden voor een bundel. Je schrijft een haiku wanneer iets je treft, probeert daar iets van vast te leggen zoals een ander bijvoorbeeld een schetsje maakt.
In samenwerking met Haiku Kern Almere heeft Kersenbloesemfeest 2024 Almeerse inwoners uitgenodigd om een haiku te schrijven. Dat bleek succesvol en vele mensen stuurden een tekst in.
In 2017 gaf de kern al een bundeltje uit genaamd ’Kring op de zeebodem’, nog steeds verkrijgbaar voor drie euro bij Hetty Glashörster. (hetty@glashorster.nl). En er werd een Floriade bundel uitgegeven waarin het verloop van de opbouw tot aan de opening van de Floriade beschreven wordt. Die bundel kun je nog lenen in de bibliotheek in Stad.
Belangstellenden die zich willen aansluiten bij de kern kunnen zich melden op bovengenoemd e-mailadres.
Tot slot een voorbeeld van een haiku.
Over de polder
Glijdt de schaduw van een wolk
Elk huis wordt geraakt
Zeer toepasselijk voor onze provincie en zijn bewoners!
Neem eens een kijkje bij Stichting AAP!
Ben je ook zo benieuwd wat voor dieren allemaal opgevangen worden bij Stichting AAP?
Iedere week worden er vanaf vrijdag tot en met zondag rondleidingen gegeven. Je wordt door enthousiaste vrijwilligers meegenomen over het complex die vol passie ontroerende en soms ook schokkende verhalen vertellen over de achtergrond van de dieren die hier opgevangen worden.
Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 500 dieren verzorgd worden bij de stichting?
Ben je benieuwd hoe Stichting AAP mishandelde en verwaarloosde dieren weer probeert te socialiseren of wil je weten hoe chimpansee ‘Buddy’ die gevonden werd op een vuilstort in Spanje zijn bijnaam ‘Brandweerman Buddy’ heeft gekregen?
Meld je dan aan voor één van de rondleidingen die komende maand gegeven worden.
Dat kan via https://www.aap.nl/aanmelden-rondleiding-opvangcentrum-nederland/
Dierengedichten
Nederlanders dichten graag, Meer dan je denkt en het leuke is: iedereen kan het! Vooral dieren zijn een dankbaar onderwerp.
Vos
Slim en sluw
Als reputatie vastgelegd
Dus deel ik mijn hol
Met een das of een konijn
Zelf graven is niet fijn
Dan tijd voor een gezin
Vier tot tien jongen of daar tussenin
Alle aandacht voor onze welpen
Tot ze zichzelf kunnen helpen
Kip
Tok tok tok
Laat me uit dit hok
Ik wil rennen door de moestuin
Dat maakt me heel erg blij
Als dank voor jou een ei
Gezond ouder worden
65-plussers gezocht die willen vertellen over hun leven en hun behoeften in het gezond ouder worden.
De samenleving is erg veranderd de afgelopen jaren. Mensen worden ouder, er is minder geld en aandacht voor welzijn (zoals buurtcentra), de zorg thuis moet in steeds minder tijd en veel contacten gaan tegenwoordig digitaal of online.
Hogeschool Windesheim Almere doet in samenwerking met GGD Flevoland onderzoek naar hoe de 65-plusser in Almere die veranderende samenleving beleeft en hoe hij/zij het leven vormgeeft in het kader van ‘ouder worden’. Wat zijn bijvoorbeeld de behoeftes, zorgen en wensen bij het ouder worden? Wat doet men al en wat is nodig om gezond ouder te worden?
Het perspectief van 65-plussers wordt vaak nog weinig meegenomen in onderzoek en beleid. Daarom is de mening van de 65-plusser van belang! Door mee te doen aan het onderzoek verbetert de kennisontwikkeling over het gezond en vitaal ouder worden van Flevolanders.
Aanspreekpunt bij dit onderzoek is Anne Thijssen.
65-plussers die vanuit eigen ervaringen, wensen en ideeën graag willen meedenken of hierover vragen hebben, kunnen met haar contact opnemen.
Het telefoonnummer van Anne Thijssen is 06 - 304 78 512 of stuur een e-mail naar: a.a.m.thijssen@windesheim.nl
Je kunt een afspraak maken voor een gesprek op een tijdstip en locatie die het beste uitkomt, bijvoorbeeld bij je thuis, in een buurtcentrum of op Hogeschool Windesheim.
Sachi Miyachi
Kunstmuseum M. presenteert tentoonstelling van kunstenaar Sachi Miyachi.
In Kunstmuseum M. is van 12 juli tot en met 21 december 2024 de tentoonstelling De Baan – Oefening in Optimisme te zien. In deze expositie nodigt kunstenaar Sachi Miyachi de bezoeker uit de spelende mens in zichzelf te activeren, met een grote houten installatie die speciaal voor deze ruimte is gemaakt.
De tentoonstelling bestaat uit een golfbaan die de bezoeker uitnodigt een actieve houding aan te nemen. Met de club in de hand word je in zeven holes langs allerlei grote en kleine obstakels gevoerd: van een berg gemaakt van versnipperde bouwplannen tot windmachines en een drijvend eiland. Miyachi gebruikte hiervoor gedeeltelijk overgebleven bouwmaterialen van De Floriade, die in 2022 op deze plek in Almere plaatsvond.
Deze spelelementen nodigen je uit in beweging te komen in een wereld die soms verlammend en angstaanjagend kan zijn. Het golfparcours dient daarbij als een metafoor voor de hindernisbaan die het leven kan zijn. Hoe oud je ook bent en welk spel je ook speelt, een luchtige en optimistische houding komt altijd van pas: wanneer je misslaat, kun je het altijd nog een keer proberen.
Miyachi nodigt bezoekers ook uit met elkaar in gesprek te gaan. In de ruimte is een driehoekige tafel geplaatst, waarop verschillende puzzels liggen om samen op te lossen. Ook andere interventies voorzien je van stof tot nadenken en discussiëren, zoals een kleine sculptuur die eeuwig rondjes draait en een serie bokalen van gerecyclede materialen, die Miyachi samen met sieraadontwerpster Morgane De Klerk maakte. Samen vormen zij een ode aan alle grote en kleine doelen die een mens in een leven kan bereiken.
Sachi Miyachi (Tokio, 1978) maakt installaties, performances en tekeningen. In Tokio volgde ze een kunstopleiding aan de Wako University en in Amsterdam studeerde ze aan de Gerrit Rietveld Academie en aan het Sandberg Instituut. Eerder exposeerde zij in het Van Abbemuseum in Eindhoven, in de Oude Kerk in Amsterdam en tijdens de IJsselbiennale.
Kunstmuseum M. is een museum voor immersieve kunst en landschapskunst in Almere. De kunst is niet alleen in het museum te vinden, maar sluit aan bij de indrukwekkende collectie Flevolandse landschapswerken.
Kunstmuseum M. staat aan Melica 200, 1325 WZ Almere (Floriade terrein)
Voor openingstijden bel.: 036-20 30 467
De gouden tip
Het raadsel van de plastic flessen is opgelost.
Enkele maanden geleden maakten wij melding van ‘het raadsel van de plastic flessen’. Niemand wist waar de plastic flessen in de bomen aan de Breukelengracht in Stedenwijk vandaan kwamen. De vraag was wie ons kan helpen dit mysterie op te lossen.
Na een tip van oplettende lezer Frank zijn we erachter dat het een kunstenaar is die de beschilderde flessen in de bomen heeft gehangen. De gemeente kwam bij Frank om te vragen of hij misschien wist van wie de flessen waren. Ze gingen de bomen snoeien en wilden graag dat de flessen verwijderd zouden worden. Frank kwam uit bij de kunstenaar.
Het is Guus, een 85-jarige man die zelf de bomen in zijn tuin in Stedenwijk heeft versierd met zijn kunst. Deze hangen nu vol met de beschilderde flessen.
Tijdens zijn werk in de Paviljoens, die hij nog steeds mist, kwam Guus voor het eerst in aanraking met kunst. “Eerlijk gezegd snapte ik er niets van. Maar tijdens een vakantie in Portugal begon ik met beschilderen van de waterflessen en ik kreeg er steeds meer plezier in.”
Het is nu een grote hobby van Guus, die zelfs tijdens zijn vakantie hiermee doorgaat.
Jammer genoeg zijn de vogelhuisjes aan de Louis Paul Boonstraat onbewoond gebleven. De vogels prefereerden toch de heg in mijn tuin boven het huisje aan de boom.
Zomerschool
De Zomerschool voor Senioren wordt in 2024 voor de 15e keer georganiseerd. De activiteiten hebben een recreatief, educatief en/of cultureel karakter en vinden plaats op dinsdag en donderdag, van 23 juli t/m 29 augustus. Inschrijven kan op verschillende locaties op 4 en 9 juli of online.
Voor meer informatie: www.zomerschoolvoorseniorenalmere.nl.
Dit is de laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. Eind augustus verschijnt de volgende nieuwsbrief voor september. Fijne vakantie!