Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
juni 2024
 

Inhoud

Kom uit je stoel. Het is bijna zomer. Al loop je geen vierdaagse, blijf in beweging. Met slecht weer heb je altijd nog EK, OS en Wimbledon. Maar er zijn ook mooie podcasts, al hoor je die niet als het keihard regent. Het klimaat doet wat het wil. Neem in ieder geval de tijd om na te denken over later; waar ga je heen op je ouwe dag. Misschien moet je verhuizen en bijvoorbeeld afscheid nemen van je mooie binnentuin in Filmwijk. Hoe dan ook bereid je tijdig voor, anders kom je zomaar terecht in SILO 8.

Een paar keer in de week komt Jitske Weegenaar (82) naar sportschool Van de Kamp in Tussen de Vaarten om daar met een groepje mensen te sporten, gecoacht door Roland van de Kamp. De groepsleden variëren in leeftijd, Jitske is de oudste, maar dat zou je niet zeggen. Ze komt op de fiets naar de sportschool, helm op. 

Haar lievelingssport is wandelen. Het gaat dan niet om stukjes kuieren, bij een zonnetje. Nee, forse afstanden, weer of geen weer. Vaak met haar man Ben (81). Allebei hebben ze zware shag gerookt, daarmee zijn ze ruim 20 jaar geleden gestopt. Over het wandelen zegt Ben: ‘Het is een verslaving.’ 

Jitske is begonnen: ‘Onze dochter ging meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen, nou ja, ik ging ook.’ Ben begon wat later, vandaar dat hij de Vierdaagse 19 keer gelopen heeft en Jitske 20 keer. Dit jaar zijn ze weer van de partij, ze doen 30 kilometer per dag. Goed getraind, een paar keer per week trekken ze de wandelschoenen aan. Eens per week, meestal op zaterdag, trekt Jitske er in haar eentje op uit. ‘Even flink wat kilometers maken, ruim 30, ik heb het nodig.’ En een paar keer per week naar de sportschool, natuurlijk. 

Er komt een moment dat je vanwege je leeftijd of veranderde omstandigheden moet overwegen te verhuizen. Voor de een is dat moment er nu al, voor de ander is dat van later zorg. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om daar alvast over na te denken. WoonWijs kan daarbij helpen.
 

WoonWijs is een project van De Schoor met het doel senioren (55+) informatie te geven over wonen ‘nu’ en in de (nabije) toekomst. De vrijwilligers die betrokken zijn bij het project geven die informatie bij voorkeur tijdens een huisbezoek. Bij Wonen ‘nu’ kun je denken aan aanpassingen in en aan het huis om langer en beter in je huidige huis te kunnen wonen of je kunt overwegen om te verhuizen. Aanpassingen aan je huis kunnen een uitkomst zijn bij ouderdom of ziekte. Ze worden onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), net als bijvoorbeeld huishoudelijke hulp.
Meer informatie over WoonWijs vind je hier, of neem contact op met projectcoördinator en ouderenwerker Jolanda Gudde: jgudde@deschoor.nl, 06-39231165.
Naast informatie over wonen ‘nu’ geven de vrijwilligers ook informatie over wonen in de toekomst. Tijdens de huisbezoeken horen de vrijwilligers regelmatig dat senioren best graag willen verhuizen, maar dan wel het liefst in hun eigen buurt. De redenen voor verhuizing kunnen heel verschillend zijn; een te groot huis, hoge huur, minder inkomen, ziekte, ouderdom, eenzaamheid en geen partner meer hebben. In de huidige tijd heb je niet zomaar een andere sociale huurwoning of een seniorenwoning. Ze zijn er wel, maar er is echt een tekort aan dit soort woningen.
Om sneller in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning of een seniorenwoning helpt het als je lang staat ingeschreven bij Woningnet Almere, ook bekend als DAK regio Almere. Hoe langer de inschrijvingsduur, hoe groter de kans op een andere woning. De inschrijfkosten zijn € 20,00 per jaar (tarief 2024). Meer informatie over Woningnet Almere vind je op https://www.woningnetalmere.nl/ 

 

Niemand kan in de toekomst kijken en zijn toekomstige woonwensen voorspellen. Wat je alvast wel kunt doen is inschrijven bij Woningnet Almere, zodat je sneller in aanmerking komt voor een andere woning als dit noodzakelijk wordt. 
Het team WoonWijs-vrijwilligers is op zoek naar uitbreiding. Heb je interesse in het informeren van senioren over o.a. levensloopbestendig wonen en het in kaart brengen van de mogelijkheden? Meld je dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op woonwijs@deschoor.nl.

Mocht je denken dat klimaat een landelijke kwestie is, waar je op lokaal niveau weinig aan kunt doen, dan brengen de klimaatburgemeesters van Almere je graag op andere gedachten. Onder het motto ‘inspireren, verbinden en activeren’ proberen zij de burgers van Almere uit te leggen dat alle beetjes helpen. Of het nu gaat om duurzaam wonen, minder CO₂-uitstoot, bewuster omgaan met energie, alles is terug te voeren tot handelingen ‘op de vierkante centimeter’, aldus klimaatburgemeester Chris Soebroto. Samen met MariannA Bakker en Emiiy Lara-Kabos vormt hij het trio klimaatburgemeesters Almere, aangemeld bij het ministerie EZK (Economische Zaken en Klimaat) en gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaatweek begin november vorig jaar. 
‘Het werk van de klimaatburgemeesters in Almere is stadsbreed,’ zegt Chris. ‘Alle aspecten van het dagelijks leven worden erbij betrokken: van mobiliteit tot anders eten, energie- en watergebruik, hergebruik, ontstenen en vergroenen.’ 
‘Het is werken aan bewustwording,’ vult MariannA aan. ‘Via krant, radio en tv, de website (https://klimaatburgemeesteralmere.com) en door het organiseren van de Klimaatweek. Die wordt in 2024 gehouden van 11 t/m 17 november.’  
De keuze voor de drie klimaatpioniers was niet toevallig. Chris Soebroto is als vrijwilliger actief bij AlmeerMinder, een platform van energie-ambassadeurs die zich inzetten voor verduurzaming van woningen. Daarnaast is hij klimaatschrijver van o.a. lesmateriaal. MariannA Bakker is communicatiespecialist met hart voor duurzaamheid en betrokken bij campagnes rond zwerfafval, plastic, water, energie en verspilling. Emily Lara-Kabos is video- en fotokunstenaar en wil met haar werk mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van de natuur. 

 

Chris heeft veel kennis in huis en doet meestal de woordvoering op radio en tv. MariannA is vooral bezig met het organiseren van evenementen, verzorgt de publiciteit en onderhoudt het netwerk.
Klimaatburgemeesters worden niet betaald. Er is ook geen budget. Wel is er overleg met wethouders en ambtenaren om te kijken welke plannen haalbaar en betaalbaar zijn. 
‘De kunst is om de organisaties en platforms die zich met klimaat en energie bezighouden en wel over budget beschikken, in te schakelen en te stimuleren’, zeggen ze. ’Zo werken we samen met groene energiecoöperaties als Almeerse Wind en De Groene Reus en met actiegroepen als Grootouders voor het Klimaat.’

 

Nuttige informatie over de klimaatburgemeesters en over bedrijven en organisaties die je verder op weg helpen naar duurzaam wonen en leven staan op de website: https://klimaatburgemeesteralmere.com/duurzaam-wonen-en-energie/
Tips over energiebesparing, subsidies en het financieren van verduurzaming en blogs over de ontwikkelingen op klimaatgebied, kun je vinden op: https://klimaatburgemeesteralmere.com/blog-en-tips/ 
‘Klimaatburgemeester Almere’ zit ook op Facebook. Stel jouw vraag in de chat Samenwerken? Of mail naar: info@klimaatburgemeesterAlmere.com.

REMIX, het eerste popkoor in Almere, bestaat al meer dan 25 jaar en kijkt inmiddels op fantastische ervaringen terug: prijzen en bekers in Apeldoorn, Noordwijkerhout, Hilversum en Medemblik, optredens in o.a. een Berlijnse dierentuin, het Londense Hyde Park en natuurlijk talloze malen in Almere. Door het koor zelf werd dit beleefd als een vriendschappelijke en bijzondere tijd met elkaar. Vorig jaar was er alvast een lang weekend in Zeeland met een zonnig optreden bij het Korenfestival Middelburg VÓLkoren. 

 

Remix wil al deze muzikale herinneringen graag delen met zijn enthousiaste publiek. Daarom zijn er in juni twee grote optredens, op zaterdag 15 juni om 20.00 uur en zondag 16 juni om 14.00 uur. De muzikale geschiedenis van Remix komt voorbij met begeleiding van een gave liveband in Theater Corrosia Almere Haven. Het belooft nog mooier te worden dan het memorabele optreden in 2018.
Kaarten zijn te bestellen via de website https://www.popkoorremix.nl/. De tickets worden verstuurd naar het opgegeven mailadres. 

Een tijdje geleden hebben we het uitgebreid gehad over podcasts. Dat speelde in de coronatijd, want podcasts luisteren is natuurlijk een fantastisch tijdverdrijf als je veroordeeld bent tot thuisblijven. 
Maar corona of geen corona, podcasts zijn niet meer weg te denken in onze auditieve wereld. Sinds het verdwijnen van hoorspelen en de langere radio-documentaires zijn ze alleen maar populairder geworden. Ze zijn er in alle soorten en maten en de kwaliteit wordt ook steeds beter.
Omdat de term podcast dit jaar twintig jaar bestaat besloten de diehard podcastfans in Nederland – en dat zijn er nogal wat - een verkiezing uit te schrijven voor ‘de beste podcast ooit’. Op zichzelf nogal gewaagd natuurlijk: ‘de beste podcast ooit’, want hoe weet je dat nu al. Toch is de verkiezing geslaagd.
Maar liefst 4500 luisteraars hebben online gestemd op hun favoriete verhalende podcast van de afgelopen twintig jaar. Een commissie van vier podcastexperts stelde een lijst van ruim 200 titels samen waaruit luisteraars minimaal drie en maximaal tien favorieten konden kiezen. Het resultaat willen wij de lezers van de AlmerePlus Nieuwsbrief niet onthouden. De beste verhalende podcast ooit en de uitgesproken winnaar van deze verkiezing is de podcast ‘Bob’ uit 2017 van het AudioCollectief Schik. 
Het verhaal van ‘Bob’ gaat over de 84-jarige Vlaamse Elisa, die lijdt aan dementie. Ze heeft het steeds vaker over ene Bob, een buurjongen op wie ze als tiener verliefd was. Ze beweert zelfs dat ze een kind van Bob heeft gekregen dat ze af moest staan. De makers gaan op onderzoek uit: klopt haar verhaal wel? Ze doen dat met heel veel respect voor Elisa en op een haast poëtische manier. Toch blijft deze podcast zes afleveringen lang spannend. Voor veel luisteraars was Bob de eerste kennismaking met het fenomeen podcast en volgens de meeste is het nog steeds de beste die ze ooit gehoord hebben: ‘Bob is de beste verhalende podcast ooit. Die heeft alles. Mysterie, liefde, ontroering, je leert veel bij over ouderdomsdementie.  

Luister naar podcast Bob via: https://www.vpro.nl/dorst/producties/bob.html of:
https://www.nporadio1.nl/podcasts/bob.

Bij Vis à Vis hebben ze daar wel wat ideeën over en daar is een prachtig theaterspektakel over gemaakt. SILO 8 zit vol met grollen en speciale effecten maar laat mensen er vooral over nadenken dat ouderen niet zomaar producten zijn. Ze zijn geen plantje dat je af en toe wat water en plantenvoeding geeft. 

SILO 8 is een zinderende voorstelling vol humor en ontroering die zich afspeelt in het verzorgingshuis van de toekomst. Met de memory deletemachine wist Dr. Wolff de herinneringen van de ouderen. Haar motto luidt: “de afwezigheid van herinneringen betekent een toename van levensgeluk en dus een rustige oude dag”. In deze voorstelling neemt de kracht van de herinnering het op tegen de harteloze efficiëntiemaatschappij. De bewoners van SILO 8 blijken veerkrachtiger dan gedacht. Ze verzetten zich op inventieve wijze tegen de naderende onwetendheid.

 

Theater Vis à Vis is gevestigd aan de Muiderzandplaats 1 in Almere. SILO 8 wordt gespeeld van 30 mei t/m 28 juli op woensdag t/m zondag. Voor informatie over kaartverkoop voor de voorstelling en over de mogelijkheid bij Vis à Vis te dineren kun je kijken op www.visavis.nl, bellen naar 036 820 03 33 of stuur een mail naar kaartverkoop@visavis.nl.
Met de code DESCHOORSILO8 ontvangen lezers van de AlmerePlus Nieuwsbrief 15% korting op reguliere kaarten. Bestellen kan via www.visavis.nl/actie (maximaal 6 kaarten per bestelling).

De Filmwijk is het product van een Bouwexpositie, ook wel BouwRai genoemd, die in 1992 werd gehouden op initiatief van de Nationale Woningraad. Deze buitenexpositie van de Nationale Woningraad-BouwRai omvat 36 verschillende woningbouwprojecten. Filmwijk telt 588 koop- en huurwoningen in uiteenlopende prijsklassen. Er is ook een basisschool (De Polygoon) en een gezondheidscentrum.  
Leen en Dineke woonden eerst in Drenthe. Omdat de grote tuin veel onderhoud vergde, vertrokken ze naar Almere en kochten een appartement in het centrum. Ze misten toch een tuin en al fietsend door Almere ontdekten ze de laatste onverkochte woning met kleine tuin aan de Clark Gablestraat. 
Filmacteur Clark Gable werd bekend als ‘The King of Hollywood’. Tijdens de bouw van de BouwRai in Filmwijk kreeg een van de zijstraten van de Hollywoodlaan zijn naam. 
Projectarchitect Ir. F.J. van Dongen ontwierp de woningen ‘Compositae’ in de Clark Gablestraat. Aannemingsmaatschappij Olde Rikkert B.V. uit Almere zorgde voor de bouw. Deze BouwRai kreeg als aanbeveling ‘Grensverleggend Bouwen’. Want de voorgevel van het huis van Dineke mag er misschien wat saai uitzien, als je in de binnentuin komt waan je je in een waar paradijs. 

 

De binnentuin was aanvankelijk open en werd dan nog wel eens gebruikt als hondentoilet. Al gauw kwam er een afsluitbare poort. Het onderhoud van de binnentuin gebeurde in de eerste jaren door de makelaar. Vanaf de verkoop van de laatste woning van het project is dat op basis van mandeligheid (een bijzondere vorm van mede-eigendom). De binnentuin is gemeenschappelijk bezit en het bestuur regelt het onderhoud. Dat gebeurt door een enthousiaste tuinvrouw. Vanuit de tuin is zichtbaar dat, aan één kant van de binnentuin, de bovenverdieping aan de achterkant van de woningen is opgebouwd met glasplaten in de kleuren grijs, blauw en zwart. Die bovenverdiepingen staan los van elkaar en zijn niet allemaal even groot. Aan de andere kant van de binnentuin loopt de bovenverdieping van de woningen door. Deze glasplaten hebben allemaal dezelfde blauwe kleur. In 1992 was de standaardhoogte van benedenruimtes in woningen 2.30 m. De woningen aan de Clark Gablestraat hebben echter een hoogte van 2.50 m. en door de grote glazen schuifpui wordt het ruimtelijk effect vergroot. Ogen de woningen aan de straatkant gesloten, aan de tuinkant zijn alle woningen open door die grote schuifpui met zicht op de eigen patiotuin.

 

Net zoals in de woningen van de BouwRai in Muziekwijk (1990) was er ook in Filmwijk de mogelijkheid om de indeling aan te passen en zo de woning ‘levensloopbestendig’ te maken. Na ruim 30 jaar is de gemiddelde leeftijd van de bewoners gestegen en zijn er minder kinderen in de binnentuin. De sfeer is goed en (zoals het hoort) helpt iedereen elkaar, indien nodig.

Nee, er wordt geen koe geslacht tussen 19 juni en 28 juli. Bloedbad is de vertaling van het Engelse woord “Carnage”, de titel van de zomervoorstelling van Suburbia.
De nogal gemene komedie is wereldwijd bekend onder de originele titel De God van de slachting. Het stuk is geliefd bij regisseurs, acteurs én publiek en werd in 2011 door Roman Polanski verfilmd.
Grootouders zullen ongetwijfeld ervaring hebben met vechtpartijtjes van kleinkinderen op straat of op het schoolplein. Als dat gebeurt tijdens een oppasdag van opa en oma volstaat vaak een gesprek, een pleister en een knuffel. De financiële gevolgen daarvan moeten door de wederzijdse ouders worden opgelost. Van beschaafde mensen verwacht je dat het in een beleefde ontmoeting geregeld wordt. Echter, dit is de zomervoorstelling van Suburbia. Het is ook de laatste regie van Albert Lubbers die jarenlang prachtige zomervoorstellingen bij Suburbia heeft geregisseerd. De acteurs zijn: Hanne Arendzen, Ali-Ben Horsting, Kirsten Mulder en Chiem Vreeken. Net als de andere acteurs heeft Kirsten veel speelervaring, maar ze speelt nu voor het eerst bij Suburbia. Chiem speelde vorig jaar de rol van Francis in Tom op de Boerderij. Ali-Ben en Hanne speelden in de voorstelling EX en werkten in 2022 en 2023 mee aan de dodenherdenking in onder andere het Bos der Onverzettelijken, eveneens onder regie van Albert Lubbers.

 

De zomervoorstelling Carnage is te zien van 19 juni t/m 28 juli op Stadsboerderij Almere, op De Kemphaan. Speeldagen zijn op woensdag tot en met zondag. Aanvang 20.30 uur en zondag om 15.00 uur. Voorafgaand aan de voorstellingen op zondag is er om 14.00 uur een inleiding. Je kunt ook een driegangendiner boeken op woensdag tot en met zaterdag om 18.30 uur. Het diner en de voorstelling zijn overdekt. Meer informatie: www.suburbia.nl.
Lezers van de AlmerePlus Nieuwsbrief k € 5,00 korting op een kaartje. Bestel kaarten met korting via www.suburbia.nl en vul de kortingscode in: ALMEREPLUS24. Dan verschijnen de speciale kortingskaarten in het menu; selecteer het gewenste aantal kortingskaarten. 

En ontvang een VVV-bon van €50,-!
Woon je in de gemeente Almere en ben je 55 jaar of ouder? Praat dan mee over vitaal ouder worden tijdens drie bijeenkomsten in Almere.
Het RIVM doet samen met de GGD Flevoland en de Gemeente Almere onderzoek naar de opvattingen onder 55-plussers over ‘vitaal ouder worden’ en wat zij nodig vinden om te blijven doen wat ze willen doen bij het ouder worden
Het onderzoek strekt zich uit over drie bijeenkomsten van ongeveer drie uur op een dinsdag of donderdag, in de periode juni tot augustus op een locatie dicht in de buurt
Het is wel de bedoeling dat je aan alle drie bijeenkomsten deelneemt. Ze worden gepland in overleg met de twaalf andere deelnemers. 
Er is eten en drinken aanwezig (lunch, koffie/thee etc.). Als tegemoetkoming voor aanwezigheid op alle drie de bijeenkomsten wordt een VVV-bon van 50 euro verstrekt
Meer informatie over dit onderzoek en aanmelding voor deelname kan voor vrijdag 14 juni bij: vital4all@rivm.nl.

Op donderdag 6 juni is in het Buurtcentrum Het EveNaarHuis in Almere Buiten een buurtlunch, van 12.00 uur tot 13.30 uur. Op het menu staat o.a. champignonsoep, gevulde pannenkoek met vega gehakt, kaassaus en spinazie. Dat alles voor maar € 2,50. Aanmelding bij Danielle Lanzaat: dlanzaat@deschoor.nl, of 06 52625558. Adres: Sumatraweg 352, 1335 JM Almere.

Bij deze nodigt Kleur in Cultuur, Avanti en De Schoor je van harte uit voor de voorstelling "Als je mocht kiezen...".

In verschillende wijken van Almere is door kinderen gewerkt aan exposities en live-performances over het thema ‘identiteit’, die zijn samengevoegd tot een doorlopende multi-disciplinaire voorstelling. In deze voorstelling zullen kinderen onder andere dansen, beatboxen, rappen, acteren, performen en een fashion-show lopen! Als bezoeker word je meegenomen in een ‘experience’, waarin je zelf ook wordt uitgedaagd om na te denken over het thema identiteit.
De voorstelling is het eindresultaat van een samenwerking tussen Kleur in Cultuur, Avanti en De Schoor.
Wanneer: zaterdag 22 & zondag 23 juni
Waar: Cultuurdome, Middachtenlaan 21, 1333 XS Almere
Openingstijden Cultuurdome: 10.00 - 16.00 uur.
Aanvangstijden voorstelling: 11.00 - 15.00 uur.
Kosten: Gratis.

ALMO is een project waarin met Almeerders een nieuw object op het Almeerderstrand wordt ontwikkeld. ALMO is onderdeel van het Gebiedsconcept Muiderduin (meer info op www.kustzonepoort.nl). Onderdeel van die ontwikkeling is het realiseren van een object wat bijdraagt aan actieve cultuurbeleving. Een object dat iets toevoegt aan het gebied en te gebruiken is door (strand)bezoekers, bewoners, bij festivals en evenementen, zonder dat er toezicht of programmering nodig is. De ambitie is om het ontwerp samen met Almeerders en strandbezoekers te maken.

 

In verband met het 10-jarig bestaan van Zuiderduin, belooft de komende editie van Expeditie Duin nog specialer te worden na de succesvolle eerste editie. ALMO is daar natuurlijk bij. De agenda voor de komende maand ziet er goed uit! 
Om te beginnen is er op 2 juni, van 12.00 tot 17.00 uur een Open Strand Feestje. Je kunt verschillende schetsontwerpen bekijken en laten weten waar je warm van wordt.
Bekijk hier het volledige programma van Open Strand Feestje.
Op 15 juni van 12.00 tot 17.00 uur is het PoortSociaal/Tomatensoep festival - Duik in de schetsontwerpen en laat ons weten welke jou echt enthousiast maken! Vind hier meer info over Poort Sociaal/Tomatensoep festival.
Almere Speelt is het thema op 29 juni van13.00 tot 16.00 uur. ALMO komt tot leven! Help mee het concept-ontwerp uit te zetten op het strand en ervaar ALMO tijdens een live-performance van Polderboy Jolle Roelofs.
ALMO is op zoek naar de (amateur)fotograaf in jou! Hou je ervan om leuke plaatjes te schieten en ben je graag betrokken bij ALMO? Dan zoeken wij jou! Je bent aanwezig op onze ALMO-evenementen en je maakt de leukste shots voor op de website en de socials. Voor elke klus krijg je een vergoeding. We zijn op zoek naar een team fotografen die elkaar kunnen afwisselen. Lijkt het je leuk en wil je meer weten? Mail dan direct naar samenmet_almo@strandlab-almere.nl.

© De Schoor 2024
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl