NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
April 2021
 

Inhoud

 

Voorlopig zitten we nog in lockdown. In ieder geval tot half april. Voor veel mensen een ramp, voor anderen maakt een maandje meer of minder toch niet zoveel meer uit. Maar een ding is zeker: dat streaming, teams en zoom zijn we nu wel een beetje zat. Weg met de laptop, tablet en telefoon. Ga d’r uit, want buiten is het lente!


Gek genoeg is er niemand die ons tegenhoudt. Al moet je wel om tien uur ’s avonds binnen zijn en kun je voorlopig niet naar het theater, de bioscoop of het café. Troost je, buitenshuis is er meer dan genoeg te beleven. De natuur doet namelijk gewoon wat-ie elk jaar doet. Het enige wat we zelf moeten doen is in beweging komen: wandelen bijvoorbeeld. De paden op, de lanen in! 


Met wandelen verbruik je energie en het is ook nog goed voor je spieren, je botten en je hersenen. En niet onbelangrijk in deze tijd: wandelen verhoogt de weerstand en verbetert het immuunsysteem. Dus waar wacht je nog op!


Wandelen met meer mensen is leuker en je wordt minder gauw moe. Maar het hoeft natuurlijk niet. De vraag is dan ook niet óf je gaat wandelen, maar hoe (en wanneer). En het allerleukste is: Almere leent zich uitstekend voor nieuwe ontdekkingstochten. Er zijn prachtige wandelroutes. Loop bijvoorbeeld eens naar De Blocq van Kuffeler, om te kijken hoe we droge voeten houden in Flevoland. Deze nieuwsbrief vertelt daar meer over. En richting het oosten staan binnenkort de bollenvelden weer in volle bloei.

 

De Narcissen hebben het zoals gewoonlijk weer gewonnen. Duizenden gele kelken wuiven ons vrolijk tegemoet in de Almeerse bermen. Voorzichtig doen ook de Tulpen hun best en tonen alvast hun groene bladeren. Ooit werd de Tulp ontdekt in de bergen van Kazachstan en meegenomen en geplant in de mooiste tuinen van Constantinopel. Sultan Suleyman de Eerste gaf ieder jaar een feest als de Tulpen bloeiden. De Perzische naam voor de tulband van de Sultan is “tulipan” en daar dankt de Tulp waarschijnlijk zijn naam aan. Vanuit Turkije, via Wenen, kwam de Tulp uiteindelijk naar West-Europa en in de tuin van de Hortus in Leiden. Uiteindelijk werd, door een inbraak in die Hortus, de tulp verder over Nederland verspreid. Inbreken is strafbaar, maar deze inbraak zullen we de dief of dieven alsnog graag vergeven. Binnenkort bewonderen we weer de prachtige bollenvelden met Tulpen in schitterende kleuren.

 

Wandelen en mantelzorg lijken twee totaal verschillende dingen. Maar in deze bijzondere tijden is de VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere) erin geslaagd ze te combineren. Zo kan het gebeuren dat er tweemaal per maand een groepje wandelende mantelzorgers op pad gaat op wisselende locaties. Vrijdag 19 maart was dat in het Kromslootpark. Een uur lang, ervaringen uitwisselen als mantelzorger en genieten van het wandelen in de natuur. Mantelzorg consulent Ada van Gent heeft een kleine groep geformeerd, vier mensen deze keer. Die kunnen dan twee aan twee lopen en af en toe met elkaar wisselen, dan spreek je verschillende mensen. 


“Vóór corona deden we dat aan tafel,” zegt ze “nu merken we dat we al wandelend makkelijker met elkaar praten.” Corona is dus in dit geval een blessing in disguise. Want mantelzorgers hebben behoefte aan delen met elkaar, dat levert veel begrip en herkenning op. Het is fijn om lotgenoten te ontmoeten, je hart te kunnen luchten, indrukken op te doen en tips uit te wisselen. 


“Mantelzorg is voor mij een 24/7 job en dat levert veel stress op,” beaamt mantelzorger Trudy Kanis. “Elke dag.” Ze vindt het dan ook heerlijk om ontspannen wandelend van gedachten te wisselen met andere mantelzorgers. 
“Wandelen is fijn, maar ik doe het liever niet in m’n eentje,” zegt ze. “Aanvankelijk liep ik met een vaste partner, maar dat verandert na een tijdje. Ik vind het prima.”


Ada van Gent begrijpt dat enthousiasme wel. “Wandelend in gesprek zijn heeft meerwaarde,’ zegt ze. “Bewegen en buiten-zijn doet wat met je brein. Het praat makkelijker en is meer ontspannen. Er is minder oogcontact, dat geeft ruimte in je hoofd, ruimte voor nieuwe inzichten.” 

 

Niet in de laatste plaats speelt de natuur een grote rol, daar zijn Ada en Trudy het allebei wel over eens. Het Kromslootpark is prachtig en er zijn meer mooie plekken om te wandelen in Almere. Zo is de afgelopen maanden o.a. gewandeld bij de Oostvaardersplassen, De Kemphaan en het Beatrixpark. Elke keer wordt er gekozen voor een andere wandelroute. 

 

Op dinsdag, 13 april gaat er weer een groepje mantelzorgers aan de wandel. Dit keer van 19:30 tot 20:30 uur. Verzamelen bij Buurtcentrum de Draaikolk, Lekstraat 2.
Inlichtingen en aanmelding: Ada van Gent, tel. 036-5341404 / 06-40872069, of kijk op de website: https://www.vmca.nl/mantelzorg/ Mailen kan ook: a.vangent@vmca.nl 
 

 

Je kunt elkaar niet zien
wel omzien naar elkaar

 

Iemand een berichtje sturen
bellen in stille uren

 

Even aan die ander denken
liefde en aandacht schenken 

 

Het kost zo weinig
maar doet zo veel
 

 

Al zijn de sportscholen alweer een tijdje gesloten, er is een keur aan mogelijkheden om in de buitenlucht, alleen of met een kleine groep te bewegen. Wandelen bijvoorbeeld. 
Er is ook een leuke (gratis) app ommetje van De Hersenstichting, ontwikkeld door Eric Scherder. Als je die hebt gedownload, word je er in een welkomstmail nog eens op gewezen hoe leuk het is om samen met anderen te wandelen. Je kan zelfs met vrienden, familie of collega's een team vormen om een eigen competitie te starten of wandelen tegen de rest van Nederland. De app helpt je om een team samen te stellen. Na iedere wandeling van minimaal 20 minuten krijg je een leuk hersenfeitje en wandelpunten. Het stimuleert je om naar buiten te gaan en een klein stukje te lopen.  


Zodra de coronaregels weer versoepelen, zou je ook kunnen kijken bij 5000 stappen.nl. Dit is een stichting die wekelijks een wandeling van een uur (ongeveer 5 km) maakt. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd van €1,- per keer: https://www.5000stappen.nl Er zijn in Almere verschillende vertrekpunten en ook veel rustpunten. Als je goed oplet zie je ze opeens: de banken en de picknick tafels. En om erachter te komen hoe ver je nog moet lopen om te kunnen uitrusten is zelfs daarvoor een app: benches. Zoek ‘m op in de App Store of in Google Play. Zet wel je locatie aan.

 

Op internet kun je zoeken naar wandelen in Almere. Je krijgt dan een enorm aanbod van wandelingen die je kan maken in Almere. Met de site https://www.routeyou.com kun je je eigen woonomgeving selecteren en dan zie je bij alle wandelroutes de afstand, route-informatie, bezienswaardigheden en de moeilijkheidsgraad. Je kan ook een kaart downloaden met de route. Meer prachtige wandelroutes in en rond Almere vind je op:  https://www.visitalmere.com/nl/ontdek/wandelen/wandelroutes#list 

 

Wandelgroep Kruidenwijk organiseert iedere vrijdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur een 5 km wandeling (op 1,5 meter afstand van elkaar). 
Laat je verrassen door de mooie natuur in Almere, trek je wandelschoenen aan en neem een flesje water mee. 

 

Aanmelden vooraf is verplicht. Neem voor meer informatie (bijv. over het vertrekpunt) contact op met Mimi Ariesen via Facebook of telnr. 06-36395597.
In de volgende editie van AlmerePlus geven wij een tip over de begeleide wandelroute in de Regenboogbuurt. 

 

Als het om bewegen gaat, kunnen de buurtcoaches natuurlijk niet achterblijven. Misschien ken je ze al: Arieke Hoogland en Sebastiaan Kempers, actief als buurtsportcoaches in Almere Stad Oost die jong en oud in beweging brengen en de weg wijzen naar al het mogelijke sport- en beweegaanbod. Zeker tijdens corona is dat hard nodig.  
Volgens Sebastiaan, die inmiddels vier jaar buurtsportcoach is binnen Almere is er wel degelijk een verschil in het beweeggedrag van de mensen tijdens corona: 
“Ik merk dat mensen minder motivatie hebben om te bewegen. Dit komt onder meer doordat mensen niet goed weten wat er allemaal wél kan op beweeggebied vanuit huis. Mensen zien vaak niet de mogelijkheden die zij thuis hebben om te bewegen. Denk aan extra de trap op en af lopen, de keukenkastjes opnieuw indelen, de losse bladeren in de tuin aanvegen, met een omweg naar de supermarkt wandelen en alle andere huishoudelijke taken die ons in beweging brengen. Juist nu is gebleken dat bewegen erg belangrijk is. Als buurtsportcoach heb ik samen met Arieke de mooie taak om iedereen in beweging te krijgen en te houden.”

 

Ook online bieden zij mogelijkheden om thuis te bewegen. Op onderstaande Youtube kanalen staan ‘beweegfilmpjes’ die je thuis kunt uitvoeren. Veel beweegplezier!
https://www.youtube.com/channel/UCGJHkp4MkT0Dob7iYrX8cKg
https://www.youtube.com/channel/UCm3I8wuMYBILQ59WpRzUCZA/playlists

 

Ben je geïnteresseerd in beweegtips en/of beweegaanbod of ben je benieuwd naar de Buurtsportcoach bij jou in de buurt neem dan contact op met
Sebastiaan: 06 - 42 741 984 of skempers@deschoor.nl
Arieke: 06 - 29 044 739 of arieke@sciandri.com

 

Voor iedereen met meer levenservaring en vrije tijd organiseert de Buurtkamer van De Schoor een koffiemomentje. Juist omdat het in deze tijd zo fijn is om persoonlijk contact te hebben. 
De koffie-uurtjes vinden plaats in kleine groepjes en worden op de volgende plekken aangeboden: 

  • Buurtcentrum Het Kardoes (J.G. Suurhoffstraat 45), dinsdag van 13.00-14.00 uur
  • Buurtcentrum De Draaikolk (Lekstraat 2), woensdag van 13.30-14.30 uur
  • Buurtcentrum De Cartoon (Gerrit Th. Rotmanlaan 28) ma + do van 10.00-11.00 uur

In verband met het beperkte aantal plaatsen, is het verplicht om vooraf aan te melden bij Sadia Benhija, tel. 06-42741976 of per e-mail: selbenhaji@deschoor.nl.
 

 

Als hart en ziel van de Stichting InnerCircle weet Caroline In ’t Veld hoe ze de doelstelling van deze stichting moet verwezenlijken. Het samenbrengen van groepen mensen die elkaar van nature niet zullen ontmoeten lukt haar goed. Ze doet dat met muziek, het middel bij uitstek om contact te leggen met kwetsbare groepen in onze samenleving. Dat is haar missie. Iedereen heeft er recht op om mee te doen in de samenleving en cultuur verbindt. 

 

Zo heeft Caroline ex-gedetineerden in contact gebracht met theedrinkende oma’s in buurthuis Bij Bosshardt in Almere Buiten. Het buurthuis is vernoemd naar de bekende majoor van het Leger des Heils, die nog te bewonderen is als standbeeld zittend op een bankje op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam.  
Vanaf 2010 was Caroline betrokken bij de Penitentiaire Inrichting Almere Binnen waar ze cursussen zou verzorgen via Internet. Het probleem was dat de gedetineerden geen Internet hadden in hun cel. In 2017 kreeg ze van een wijkteam geld voor een kunstproject in de gevangenis. Ook werd er een crowdfunding gestart die veel geld opbracht. Helaas werd het Huis van Bewaring in 2018 gesloten. Om de overgebleven Euro’s van de crowdfunding voor culturele projecten in te kunnen zetten werd Stichting InnerCircle opgericht. 
Met haar band ‘In ’t Veld’ treedt Caroline graag op in Ouderencentra. Tijdens de eerste lockdown lukte dat nog aardig met de noodzakelijke aanpassingen. Ze speelde accordeon en zong in de tuin of voor de ramen. Ze maakt er een vrolijke boel van met ballonnen en liet de toeschouwers meestampen en zwaaien. Meezingen was helaas niet toegestaan vanwege de rondzwevende aerosolen. Ze hoopt dat buiten optreden gauw weer mogelijk wordt als de terrassen opengaan en dan speelt ze ook graag weer in het theater. 

 

Op zaterdag 20 maart was er een online-presentatie van het album Encore van Caroline en haar band, uitgezonden vanuit de nieuwe zaal in de bibliotheek Almere Stad, terug te kijken op https://www.youtube.com/channel/UCJ3dljjaVVdoMRrnHmXpaYA en op de website van De Nieuwe Bibliotheek. 
Encore gaat over reizen, zowel fysiek als in je gedachten. De fysieke lancering van het album is hopelijk in het najaar in de Kunsthal in Almere Stad (voorheen Expo Kunstlinie) ten tijde van de expositie ‘thuis, geur en geluid van Almere’.
Caroline zet zich graag in voor kwetsbare groepen en vindt dat iedereen moet durven dromen en zijn of haar talenten moet ontwikkelen. Zij is bovendien betrokken bij Omroep Almere en adviseert om te luisteren naar de Podcast van Dick Ramp, Cor Toorenburg en Vincent Neel: ‘Ontevreden ben ik zelden’. Ga naar:  https://omroepalmere.nl/category/podcast/

 

De GedachtenKamer is een ontmoetingsmogelijkheid voor en door bewoners met beginnende vergeetachtigheid of dementie en hun mantelzorgers uit Almere.
Je kunt bij de GedachtenKamer terecht voor contact, emotionele steun, informatie en advies.
Ook tijdens corona gaan deze bijeenkomsten door, juist omdat wij er voor elkaar willen zijn. En dit kan goed op afstand. Het is een fijne open groep waarin er veel gedeeld wordt. Het lot brengt samen, en leidt vaak tot waardevolle contacten. Zeker in deze bijzondere tijd is de groep heel hecht. 

 

In deze tijden is de GedachtenKamer geopend op woensdag van 10.30 tot 12.00 uur in buurtcentrum Cobra (Hildo Kropstraat 6-8). Wij werken alleen op afspraak (dus binnenlopen zonder afspraak is niet mogelijk).
Wil je eens komen kijken of heb je vragen, neem dan contact op met Christa van Doorn via tel. 06-39839254 of stuur een e-mail naar cvandoorn@deschoor.nl.
 

 

DE HOGE VAART VERSTRENGELD
  MET DE LAGE VAART WARRELT
  IN EEN WOESTE WATERTANGO
OMHOOG NAAR HET MARKERMEER
Niels Blomberg-Waterdichter-Waterschap-Zuiderzeeland 2010

 

Aan de zijkant van het allereerste gebouw in Almere, gemaal de Blocq van Kuffeler vind je deze tekst. Op de foto-expositie ‘Almere Boven’ kon je goed zien hoe dit gebouw uitstak boven het water van het Markermeer en onze toekomstige stad.
Nog voor het droogmalen van dit deel van Flevoland werden de Hoge en de Lage Vaart uitgegraven. Almere ligt in het laagste deel van de polder en vier Centrifugaalpompen zorgen ervoor dat, bij te hoge waterstand, water uit de Lage Vaart wordt overgepompt naar het Markermeer. Het water wordt zes meter omhoog gepompt om door tunnels onder het gebouw in het Markermeer te kunnen stromen. Hetzelfde gebeurt met het water uit de zuidelijker en hoger gelegen Hoge Vaart. Dat water wordt vijf meter omhoog gepompt om in het Markermeer te verdwijnen. Vanuit het gebouw is goed te zien dat de waterstand in de Hoge Vaart een meter hoger is dan in de Lage Vaart. In de persbuizen onder het gebouw zijn mechanisch bedienbare persschuiven en terugslagkleppen aangebracht om terugstromen van het water te verhinderen. Een reserveschuif, alsmede twee enorme generatoren en een tank met dieselolie zijn aanwezig voor het geval de stroom zou uitvallen. Aan elektriciteit kost het bemalen van de complete polder met drie elektrische gemalen 1,2 miljoen Euro per jaar. 

 

Door de opvoerhoogten en een capaciteit van 3,2 miljoen liter per minuut is de Blocq van Kuffeler een van de grootste gemalen ter wereld. Waterbouwkundigen uit kwetsbare gebieden zoals Bangladesh en de streek rondom New Orleans komen op bezoek om ervan te leren. Soms wordt er ook water ingelaten, maar dat gebeurt via een sluis alleen in de Hoge Vaart. Het is nodig in tijden van droogte, bij voorbeeld voor de landbouw in de omgeving van Zeewolde en om de Veluwe randmeren door te spoelen. Het water wordt via gemaal Lovink bij Harderwijk geloodst in de Randmeren. Het gemaal in Almere is ontworpen door de in Delft afgestudeerde waterbouwkundige Victor de Blocq van Kuffeler. Hij leefde van 1878 tot 1963 en was vicevoorzitter van de Zuiderzeeraad. Helaas heeft hij niet meer kunnen meemaken dat Koningin Juliana het gebouw op 18 oktober 1967 opende. Op 29 mei 1998 was de hele polder droog. 


Behalve de Blocq van Kuffeler in Almere en gemaal Lovink in Zeewolde (1957) heeft Flevoland nog het gemaal Wortman in Lelystad (1956) en gemaal Colijn (1956) bij Ketelhaven. Samen pompen deze vier gemalen 720 miljoen liter per jaar weg. 
Door voortschrijdend inzicht in de Waterbouwkunde is de Flevopolder van het vasteland gescheiden door randmeren. Dat is niet het geval bij de Noordoostpolder en de Wieringermeer. Na het droogmalen van deze polders ontstonden er problemen in de provincies Overijssel en Noord-Holland. Door een lagere waterstand gingen de funderingen verzakken en de houten heipalen van de woningen verrotten. Een eventuele aanleg van de Markerwaard, die al door Victor de Blocq van Kuffeler is bedacht zal daarom (voorlopig?) niet plaats vinden.
Als alles weer “normaal” is, zullen er hopelijk weer rondleidingen zijn in de Blocq van Kuffeler. Koning Willem Alexander is al verschillende malen op bezoek geweest, hij heeft tenslotte ook Waterbouwkunde gestudeerd. Meer weten over de gemalen? Kijk op www.zuiderzeeland.nl

© De Schoor 2021
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl