Valt er eigenlijk wat te vieren deze Kerstmis? Sinds vorig jaar ziet de wereld er niet echt veel vrolijker uit. Vrede op aarde is er voorlopig niet. En de bedoeling is toch dat het elk jaar wat beter wordt. Ook hebben we flink gemopperd op het bestuur. Het moest allemaal anders. Op het stadhuis weten ze ervan mee te praten. Maar toch, als je wat dichter om je heen kijkt, gebeurt er genoeg om blij van te worden. Een wijkagent die zich inzet voor de buurt, de orgelman die zich niet laat wegpesten, de gemeente die discussies organiseert over inclusie en diversiteit. Prachtig allemaal. Alleen die kasteelruïne aan de overkant van de A6 …. dat is toch wel een dingetje.
Wie gun jij een (hart)verwarmer?
Het Ouderenwerk van De Schoor komt ook in 2024 met een initiatief om ouderen in Almere een hart onder de riem te steken. Dit keer met een (hart)verwarmende actie in de donkere dagen ná Kerst. Juist in deze periode is het extra belangrijk om te laten merken dat wij aan onze ouderen denken.
Tot en met 31 januari 2024 kun je een (hart)verwarmend pakket aanvragen voor een oudere in Almere. Het pakket bevat een kersenpitkussen*, theeglazen, thee, chocolade en twee bonnen voor een gratis kop koffie of thee in een van onze buurtcentra. Je brengt het pakket zelf naar de oudere, zodat jullie elkaar kunnen ontmoeten onder het genot van een glas thee.
Kan jouw opa/oma, moeder/vader, goede buur of vriend/vriendin een (hart)verwarmend pakket gebruiken? Elke zelfstandig wonende Almeerder van 55 jaar of ouder komt in aanmerking. Geef deze persoon nu op en wie weet sta je begin 2024 bij haar of hem aan de deur.
Je kunt jouw aanmelding doorgeven van 1 tot en met 31 januari a.s. via www.deschoor.nl/WinteractieOuderenwerk. Je kunt op het formulier aangeven waar en wanneer je het pakket ophaalt. Let op! Er is een beperkt aantal (hart)verwarmende pakketten beschikbaar. Meld je daarom snel aan, want op = op.
*) Een kersenpitkussen geeft langdurig warmte af na verwarming in de magnetron.
Het sprookje van Kasteel Almere
Er was eens een wethouder in Almere die droomde van een kasteel. Het moest aan de overkant van de A6 komen, de highway naar het hoge noorden, zodat iedereen het kon zien. Ooit had hij in de Belgische Ardennen bewonderend voor Chateau Jemeppe gestaan, ergens tussen Bastogne en Namen. Ja, zoiets moest het worden. Een sprookje. Uitermate geschikt als trouwlocatie, conferentieoord en viersterrenhotel.
In die laatste jaren van de 20e eeuw lijken er geen grenzen meer te zijn aan de groei. In Almere wordt volop gebouwd, de ene woonwijk na de andere. Een nieuw tijdperk dient zich aan. Romantiek hoort daarbij. In 2000 gaan de eerste palen van het kasteel de grond in, maar na twee jaar is het geld alweer op en de bouwvakkers gaan naar huis. Niemand in Almere weet hoe het verder moet. Na een veiling komt het kasteel in handen van de Rabobank en in 2005 koopt hotelketen Gravin BV het kasteel in aanbouw. Almere veert op: die naam heeft wel iets adellijks. Komt ons sprookje dan toch uit? De gravin wil het kasteel wel afbouwen maar daarbij ook zorgwoningen realiseren. Dat vindt de gemeente echter niet groen genoeg. Gravin BV heeft er genoeg van en gooit de boel in de verkoop. Dan staat in 2015 WitchWorld voor de deur; de horrorpark-projectontwikkelaar probeert mee te liften op de euforie rond de Floriade. Het is een gok en we weten allemaal hoe dat is afgelopen. De associatie wordt al gauw gelegd. Wie nu over de A6 rijdt wordt met de neus op de feiten gedrukt. Het kasteel torent uit boven het Waterlandse Bos als een zichtbaar bewijs van financiële catastrofes en bestuurlijk onvermogen. De magie is weg. Het gebouw verpaupert en gaat zienderogen achteruit. Het beoogde groen wordt gedomineerd door woekerende reuzenbereklauw.
Maar de Rabobank is het kasteel niet vergeten. BFD Gebiedsontwikkeling, de projectontwikkelingstak van de bank, koopt de boel onder voorbehoud. Men wil er 850 woningen bouwen, in en rond het kasteel. Deze maand zet de gemeente opnieuw de hakken in het zand. De woningnood mag nog zo alarmerend zijn, de bestemming blijft ‘groen’ en ‘recreatie’. De koop gaat niet door. ‘De gemeente is bovendien geen eigenaar van de grond en kan daarmee ook privaatrechtelijk niet de waarde van de grond beïnvloeden’, schrijft Almere Deze Week geheimzinnig. Wie dat wel is, staat er niet bij. Dus dat betekent dat de gemeente al die jaren met de handen op de rug gebonden heeft staan toekijken bij dit debacle en als enige bijdrage af en toe ‘nee’ heeft geroepen. Verder niks. Hoe is dat mogelijk? Bestuurlijke dwaling is niet strafbaar, hooguit krijgen bestuurders een standje na een gemeentelijke enquête. Die gaat nu overigens wel plaatsvinden over de Floriade. Misschien kunnen ze daarbij ook de gang van zaken rond Kasteel Almere even meenemen.
Wijkagent Jan van Brugge
“De politie is je beste kameraad”, dat zong ooit Benny Vreden, ook bekend van “Barend Bluf” en vele schoolmusicals. Na een studie en werk als verpleegkundige werd Jan van Brugge in augustus 1997 politieagent. Na hoofdagent en brigadier is hij nu wijkagent in Literatuurwijk. Hij bezoekt bewoners met problemen na een melding van de meldkamer. Als een politie-eenheid heeft moeten reanimeren of hulp heeft geboden bij psychische problemen in de wijk, gaat Jan daar vaak de volgende dag op huisbezoek.
De Politie in Nederland is onderdeel van een fijnmazig netwerk waarin ook gemeenten, woningcorporaties, gezondheidscentra en jongeren- en ouderenwerk zitten. Samen proberen zij problemen op te lossen en volgens Jan is deze aanpak uniek in de wereld.
De gedachte dat er veel minder politie op straat loopt was tot twee jaar geleden niet juist. Nu is dat helaas wel een probleem vanwege de vergrijzing en dreigt er een tekort. Volgens Jan was het vroeger een roeping om politieagent te worden en wordt het tegenwoordig meer gezien als werk.
De problemen zijn nu complexer en er zijn voor jongeren veel meer verleidingen dan vroeger. Geld en materiële zaken worden als belangrijk ervaren. Voorheen kon Jan op straat al vaak een inschatting maken over gedrag van jongeren omdat er “hanggroepen” waren. Tegenwoordig gaat menselijk contact via mobiele telefoon en andere sociale media. Daarom is er nu de digitale wijkagent die het internet afspeurt. De criminaliteit heeft zich grotendeels verplaatst van de fysieke wereld naar de digitale wereld. Leven in die huidige digitale wereld heeft als voordeel dat mensen via whatsappgroepen snel anderen kunnen waarschuwen als er ergens narigheid is of dreigt. Een nadeel is volgens Jan dat de menselijkheid verdwijnt en mensen zich moeilijker in een ander kunnen verplaatsen.
De opleiding tot politieagent is veranderd. Binnen een jaar gaan de studenten al de straat op om startbekwaam te worden. Zij moeten leren om zelfstandig problemen op te lossen. Daarom wordt er ook veel aandacht besteed aan luisteren en gespreksvaardigheid. Een andere verandering is dat promotie voorheen gebeurde op basis van dienstjaren en nu op basis van competentie. Er is ook meer ruimte voor ‘anders zijn’ en bij aanname van personeel wordt er ook gekeken naar de man/vrouwverhouding. Bij problemen door het mooie werk als politieagent is er vakkundige begeleiding op allerlei gebied. Zoals Jan zegt: “Je beoordeelt het gedrag, niet de mens!”
Onze orgelman
Orgelman Zico van Pareen heeft onlangs van de gemeente een speelverbod gekregen. Op zeven plaatsen in onze stad mag hij zijn orgel niet meer laten horen. Van Pareen is niet alleen beroepsorgeldraaier maar ook inwoner van onze gemeente. Elke woensdag kun je zijn orgel horen op het Stadhuisplein. En dat is al bijna vijftien jaar het geval.
Niet iedereen houdt van deze muziek, maar je hoeft er dan ook niet langdurig naar te luisteren. Binnen enkele minuten ben je na het passeren van het orgel al buiten gehoorsafstand. Toch zijn er heel veel mensen die de Hollandse klanken en de herkenbare melodieën waarderen. En, als je even blijft stilstaan, zie je ook jonge kinderen genieten die met de orgelman, die zelf nooit stilstaat, meebewegen. Een en al vrolijkheid.
Het orgel speelt een half uur op één plek. Genoeg om te kunnen zien dat veel mensen even blijven staan en soms zelfs spontaan gaan dansen, en dat kinderen wat muntgeld mogen geven. Ook veel voorbijgangers, die op het eerste gezicht geen Nederlandse achtergrond hebben, belonen de orgelman met wat kleingeld. Maar volgens de gemeente wordt de orgelmuziek door veel mensen als hinderlijk ervaren en niet gewaardeerd.
Of deze conclusie is gebaseerd op onderzoeksresultaten is niet bekend. Verdere onderbouwing van dit besluit ontbreekt.
Draaiorgels zijn cultureel erfgoed en het beroep van orgelman, nog slechts door twaalf personen in ons land uitgeoefend, is immaterieel cultureel erfgoed. Je zou denken dat we daar trots op zijn. Hopelijk zullen de vele steunbetuigingen die Zico van Pareen momenteel krijgt, bijdragen aan het terugdraaien van dit besluit.
Koersbal
Elke dinsdag van 09:30 tot 11:30 uur wordt enthousiast koersbal gespeeld in Buurtcentrum De Ruimte aan het Nimfenplein 1 in Almere Poort. Als je zin hebt, kun je gewoon meedoen. De activiteit is geheel vrijblijvend en er wordt niet in competitieverband gespeeld.
De spelregels zijn simpel. Er is wat behendigheid en concentratie nodig voor dit spel, maar dat is gemakkelijk aan te leren.
De huidige groep bestaat uit zeven mannen en drie vrouwen, allen 50-plussers. Het maximaal aantal deelnemers is zestien. Er is dus nog plaats voor zes personen!
Voor de kosten hoef je het niet te laten, die bedragen € 2,00 per keer en daar zit een kop koffie of thee bij inbegrepen.
Informatie en aanmelding bij:
Beheerder Marcel Swart, tel: 06-11320785, mswart@deschoor.nl of
Coördinator Jaap Stein, tel. 06-12381550, jaap.stein@gmail.com.
Inclusie breeduit
De gemeente Almere organiseerde enkele weken geleden een lezing diversiteit en inclusie. De middag werd geopend door oud-wethouder Peeters die waarnam voor collega Veeningen. Zij was kort daarvoor bevallen van een gezonde dochter.
Landelijk mag dan de discussie over diversiteit en inclusie onder druk staan – de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen vindt het maar geneuzel en zou het liefst de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme naar huis sturen – de gemeente Almere heeft daar geen boodschap aan. Mooi om te zien dat letterlijk het hele scala aan diversiteit bij de lezing aanwezig was. Het neuro-fysieke spectrum - zoals dat zo mooi werd uitgedrukt - van autisme, bipolair tot schizofreen en zwakbegaafd of downsyndroom. Hetzelfde gold voor de seksuele pool, aseksueel tot panseksueel, , jong tot oud en wit tot zwart. Kortom, een bewijs dat inclusie breder is dan het bijeenbrengen van etnische verschillen.
Er was veel te leren die dag, bijvoorbeeld dat de grootste etnische groep in Nederland de witte Nederlander is en niet de Surinamer, Turk of Marokkaan. Voor alle aanwezigen een eyeopener, wat natuurlijk voor de nodige hilariteit zorgde.
De hamvraag: hoe betrek je niet-geïnteresseerden bij het inclusievraagstuk, want uiteindelijk was het toch een beetje preken voor eigen parochie. Als deskundig antwoord werd benadrukt vooral niets te forceren en open te blijven staan voor de dialoog. Na afloop was er gelegenheid tot netwerken en als verrassing kregen de deelnemers een goody bag met een lekker biologisch sapje en potje jam.
Klassieke Hatha Yoga en Mindfulness
Klassieke Hatha Yoga en Mindfulness: ‘Motivatie is belangrijker dan ervaring’
In het Filmwijkcentrum aan het Walt Disneyplantsoen geeft Daphne Hatt klassieke Hatha Yoga les in combinatie met eigentijdse mindfulness. ‘Door ontspanning en focus leer je beter om te gaan met de ongemakken des levens,’ aldus Daphne. Elke les is een balans tussen inspanning en ontspanning met persoonlijke begeleiding en praktisch advies. ‘Zo kom je weer fris, fit en soepel in het leven te staan.’ Daphne heeft ruim 30 jaar ervaring met diverse yoga- en meditatievormen en geeft al acht jaar les bij De Schoor.
Als je wilt ervaren wat yoga voor jou kan betekenen, kun je een proefles nemen à € 4,00. Het tarief is € 24,00 per maand.
Er zijn speciale lessen voor Senioren: woensdag 17:00 - 18:00 uur.
Voor alle leeftijden, beginner en half gevorderd: woensdag 18:15 - 19:30 uur.
Locatie: Filmwijkcentrum, Walt Disneyplantsoen 76/78, Almere Stad
Aanmelden en informatie: harttyoga@gmail.com.
Kerstagenda buurtcentra
De medewerkers en vrijwilligers van De Schoor organiseren de komende dagen weer volop activiteiten rondom de feestdagen.
Op 21 december opent de expositie The Fire in Their Eyes, een samenwerking van filmmaker Beri Shalmashi en Kunstlinie. The Fire in Their Eyes volgt de diepe wortels van jin, jiyan, azadî (vrouw, leven, vrijheid), de leus die zich als een draaikolk door het Midden-Oosten beweegt. Het vormt de rode draad in een reis door de regio. Van de Koerdische vrouwelijke strijders in Rojava (Noord Syrië) tot in de straten van Teheran. De expositie trekt langs mensen die het vuur van hun revolutie met blote handen dragen. Centraal staat het werk van kunstenaars die deze chronische actualiteit op eigenzinnige wijze vormgeven.
Beri Shalmashi is filmmaker en een prominente stem over Koerdistan en Iran in de Nederlandse media en politiek. Zij was ook afgelopen jaar zeer actief in het duiden van de protesten in Iran. Voor Kunstlinie cureert zij werk van kunstenaars die diezelfde chronische actualiteit op eigenzinnige wijze vormgeven.
‘Met de kracht van deze makers als kloppend hart, is de expositie een kijkje in een wereld waarin mensen geen andere keuze hebben dan strijdbaar zijn, terwijl alles in hun wezen zo verlangt naar zachtmoedigheid.’
The Fire in Their Eyes opent op 21 december en is te bezoeken tot en met 28 januari 2024 in Kunsthal, Kunstlinie Almere, Esplanade 10, 1315 TA Almere. https://kunstlinie.nl.