Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
oktober 2023
 

Inhoud

Voor onze nieuwe burgemeester is er een wereld opengegaan. In de eerste zes maanden heeft hij al van alles ontdekt, maar Almere biedt nog zoveel meer. Heeft hij bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan de modelvliegers die voorbij het mooie Oosterwold tussen de windmolens laveren? Komt hij naar de AlmerePlusBeurs? En mogen de koudwaterzwemmers zijn komst tegemoetzien als de watertemperatuur is gezakt en de blauwalg is verdwenen? Want het wordt oktober en de herfst komt eraan. Gelukkig hebben we Divali, het lichtjesfeest, als hoop en inspiratie tegen korter wordende dagen.

De AlmerePlus is een maandelijkse nieuwsbrief voor senioren in Almere, samengesteld door senioren. We zijn op zoek naar versterking van de redactie. Vind je het leuk om maandelijks of af en toe verhalen te schrijven, meld je dan aan op almereplus@deschoor.nl. Ook voor nieuws en tips kun je terecht op dit mailadres.

Hein van der Loo, de nieuwe burgemeester van Almere, telt zijn zegeningen. “Ik heb bewust voor Almere gekozen,” zegt hij. “Ik was vier jaar burgemeester in Zwijndrecht en ik had het naar m’n zin, maar Almere heeft bij mij iets aangewakkerd. Ik ben over deze jonge stad gaan lezen, heb mensen gesproken, nieuwsgierige vragen gesteld. En ik werd steeds enthousiaster. Ik ben gaan ontdekken hoe uniek het ontstaan van Almere is en hoe prachtig de ontwikkelkans naar de toekomst. Ik kwam tot de conclusie dat er eigenlijk geen leukere en mooiere stad is om burgemeester van te zijn. Vanwege de opdracht om het goede te behouden en de kansen voor gezonde groei. Ik voel me helemaal thuis.” 


Hein van der Loo is op 8 maart 2023 geïnstalleerd als burgemeester van Almere en als zodanig verantwoordelijk voor bestuur, openbare orde & veiligheid en externe betrekkingen. Hij is geboren in Noord-Brabant in 1971, studeerde bestuurskunde in Rotterdam en was burgemeester van Zwijndrecht. Daarvóór werkte hij o.a. bij de Rabobank en ABN AMRO en bekleedde toezichthoudende functies bij maatschappelijke organisaties. Hein van der Loo is getrouwd en heeft vier zoons. 


Ruim zes maanden alweer werkt Hein van der Loo vanaf de vijfde etage van het stadhuis. Binnenblijven is geen optie, ook niet na een intensief introductieprogramma. “Ik wil dicht bij mensen zijn,” zegt hij, “buiten dit gebouw ontdekken wat we binnen beter moeten doen. Wat we hier doen moet een uitvloeisel zijn van wat buiten gebeurt en niet andersom.” 
De afstand tussen inwoner en bestuur is volgens hem nog te groot. “Inwoners moeten zich gehoord en gezien weten. Ik hecht aan het beeld van burgervader. Dat is mijn intrinsieke motivatie om burgemeester te zijn, namelijk het betrekken van mensen bij elkaar. De verbinding zoeken.” En, alsof hij zich speciaal richt tot de oudere inwoners van Almere: “Natuurlijk, je moet investeren in nieuwe scholen, sportverenigingen, in de jeugd. Maar we moeten ook de generatie koesteren die ons hier heeft gebracht en die besloten heeft hier te blijven wonen.” 
De nieuwe burgemeester is tijdens zijn kennismaking met de stad onder de indruk geraakt van wat de eerste bewoners hebben bereikt. Het was voor hem een boeiende ontdekking. Hij heeft gemerkt dat er een generatie 55-plussers is die heel nadrukkelijk heeft gekozen voor Almere. 
“Ik sprak een ouder echtpaar in Oosterwold,” vertelt hij enthousiast. “Die zijn daar stadslandbouw aan het optuigen, naaste hun gewone werk, en nu komen hun dochters uit Amsterdam hier in Almere meehelpen om die missie te volbrengen.” 
Zijn tocht voerde ook naar De Zonnebloem. Willeke Alberti was verhinderd, maar de nieuwe burgervader zong uit volle borst mee met een zaal van bijna 150 mensen. En tijdens ontmoetingen in verschillende buurtcentra – “Haken bleek niet mijn grootste talent” - kreeg hij opnieuw een bevestiging van wat in zijn ogen een burgervader moet zijn. “Ik heb gemerkt dat 55-plussers vooral een burgemeester willen die toegankelijk is, die dichtbij is en die hen helpt door als gemeente te investeren in goede toegankelijke voorzieningen.”

Het beeld van Almere naar buiten toe is niet altijd positief. Niet helemaal duidelijk is hoe dat zo is ontstaan. De nieuwe burgemeester wil hier in ieder geval graag wat aan doen. “Ik ben de ambassadeur van onze stad, samen met alle inwoners,” legt hij uit, “en uit de reacties van mensen met wie ik mijn eerste ervaringen heb gedeeld, merk ik dat hun mening 180 graden is gedraaid. Ze denken er anders over dan 6 maanden geleden! Als ik de verhalen van Almere vertel dan hoor ik verrassing en enthousiasme terug. Positief zijn over Almere, dat doen we zelf.”
Ook wordt er wel eens smalend gekeken naar Almere; als een stad zonder geschiedenis, gebouwd op nieuw land. Hein van der Loo draait het liever om. Hij ziet het juist als een voordeel dat we geen geschiedenis met ons meedragen, want dan kunnen we de stad ook maken met elkaar. “Hoe mooi is dat,” roept hij uit. “Dat is mijn enthousiasme over Almere, dat we samen geschiedenis aan het schrijven zijn. We zijn niet in de 11e eeuw begonnen; we staan nog aan het begin van dat boek. Mij fascineert dat. Ik kijk in gedachten juist ook wel eens 100 of 200 jaar verder en wat er dan op deze grondvesten gebouwd is “
Is Almere over 100 jaar dan niet een gigantische voorstad geworden? Het New Jersey van Amsterdam? “Absoluut niet,” zegt hij verontwaardigd. “Almere moet een eigen ziel behouden en beslist geen suburb van Amsterdam worden. Het is een eigen plek om te werken en te wonen, om samen te leven.  Natuurlijk blijven we in nauw contact met het oude land. Want als wij denken over het ontwikkelen van Pampus – daarbij gaat het om 500 hectare grond – dan is een IJmeer-verbinding tussen Amsterdam en Almere broodnodig voor de bereikbaarheid van het gebied. We bouwen onze eigen Almeerse gemeenschap, een samenleving in en op nieuw land voor Almeerders en heel Nederland.”
Burgemeester Hein van der Loo wil de goede contacten van die eerste maanden vasthouden, structureler maken. Dat kan bijvoorbeeld door regelmatig podcasts uit te brengen, gespreksmiddagen te houden, buurtcentra te bezoeken of spreekuren te organiseren. “Er moet een permanente dialoog zijn tussen bestuur en inwoners,” zegt hij “want samen maken we de stad.” 
Zijn eerste kennismaking met Almere is alvast openbaar gemaakt met een voor iedereen toegankelijk videoverslag op Facebook en X (voorheen Twitter): https://fb.watch/mNlNyqPCtI/ en https://twitter.com/BMAlmere/status/1685290152627675136.

 

De burgemeester is een luisterend oor, maar hij kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Hij is niet verantwoordelijk voor alles wat er in Almere gebeurt. Als je klachten hebt over de gemeente, bv over parkeren, vergunningen, overlast, etc., dan kun je terecht bij ombudsman Munish Ramlal van de ‘metropoolregio’ Amsterdam. Het kantoor van Ramlal is gevestigd in Amsterdam, het telefoonnummer begint met 020, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat Almere stiekem toch een deel van de hoofdstad aan het worden is. 
Ramlal is jurist en wil vooral mensen bijstaan die tegen bureaucratische muren aanlopen, of vinden dat zij door de gemeente niet correct zijn behandeld. Dat varieert van het begrijpelijk maken van ambtelijk taalgebruik tot het bijstaan van boze bewoners in de nieuwe wijk Nobelhorst. 
Veel Almeerders kennen het bestaan van de gemeentelijke ombudsman nog niet. Ramlal heeft daarom besloten wat meer aan de weg te timmeren. In zijn ‘ombulance” komt hij naar de mensen toe zodat hij zich ter plaatse kan oriënteren. Af en toe staat hij ook op de markt en hij houdt een keer in de maand spreekuur.


Een ombudsman is niet zomaar een gekwalificeerde burger; hij heeft speciale bevoegdheden. Zo is de gemeente verplicht de ombudsman alle informatie te verstrekken voor zijn onderzoek. Oordelen en adviezen van de ombudsman zijn niet bindend, maar hebben wel gezag. Ombudsman van de metropoolregio Amsterdam/Almere Munish Ramlal:
E-mail: info@ombudsmanmetropool.nl 
Jacob Bontiusplaats 9, 1018 LL Amsterdam, Tel.: 020-6259999
Spreekuur: Elke laatste donderdag van de maand van 16:00 tot 18:00 uur in de kelder van het stadhuis van Almere.



 

Ook dit jaar organiseren de ouderenwerkers van De Schoor, in samenwerking met Goud in Almere de gratis toegankelijke AlmerePlusBeurs voor 55-plussers. Met kraampjes en workshops wordt door meer dan 50 organisaties informatie samengebracht over welzijn, wonen, vrijetijdsbesteding en vervoer bij het (gezond) ouder worden. Wij verwachten dat deze dag een inspirerend, informatief en gezellig evenement wordt. 
Deze editie van de AlmerePlusBeurs wordt tevens opgeluisterd door Het Danspaleis; een gezellige en laagdrempelige dansmiddag voor senioren op muziek van toen. Het maakt niet uit of je wel of niet goed ter been bent. Ook vanuit je (rol)stoel of achter je rollator zul je merken dat je niet stil kunt blijven zitten of staan!

Kijk voor meer informatie en een overzicht van de aanbieders op www.deschoor.nl/almereplusbeurs.


Wanneer: zaterdag 7 oktober 2023 in het stadhuis, Stadhuisplein 1, Almere

  • 10:00 - 15:00 uur AlmerePlusBeurs
  • 14.00-16.00 uur Het Danspaleis

Waar:

  • AlmerePlusBeurs in de grote hal en passages
  • Het Danspaleis in de Burgerzaal


 

In 1978 werd Modelvliegtuigsport Vereniging Almere (MVA) opgericht en gevestigd op het terrein waar nu de UFO (Fashioncenter) en het Van der Valk hotel staan. De A6 werd pas twee jaar later geopend.
In 1992 verhuisde de vereniging naar een zelfgebouwd clubhuis op Kluutweg 1 in Almere. Je vindt de Kluutweg als je de Tureluurweg in Oosterwold afrijdt en onder de A27 door linksaf gaat. Op het terrein van totaal negen hectare nemen het clubhuis, het vliegveld en het parkeerterrein een hectare in beslag. De overige acht hectare zijn beschikbaar voor het luchtruim en het kort gehouden grasland om te landen.   
De vereniging telt momenteel 120 leden, met een gemiddelde leeftijd van 60+. Er wordt gevlogen met verschillende soorten vliegtuigen. Vroeger waren de meeste vliegtuigen zelfbouw van balsahout maar tegenwoordig worden er ook andere materialen gebruikt, zoals schuim. Sommige vliegtuigen zijn door leden zelf ontworpen en gebouwd, maar er zijn ook bouwpakketten te koop. Het is ook mogelijk om een toestel tweedehands te kopen.

Geïnteresseerden en toekomstige nieuwe leden wordt geadviseerd om niet meteen een modelvliegtuig of bouwpakket aan te schaffen. Het is beter om eerst kennis te maken met de vereniging en je uitgebreid te laten voorlichten over de vele vliegmogelijkheden. Je kunt vliegen met een helikopter, een zweefvliegtuig of een schaalmodel van een bepaald type vliegtuig. Alles wat in de ‘grote’ luchtvaart bestaat, is mogelijk in het modelvliegen. Er zijn modelvliegtuigen die je radiografisch en ook met twee lijnen kunt besturen. Als aandrijving zijn er brandstofmotoren, benzine of methanol, van 0,10 pk tot wel 5 pk, maar tegenwoordig komen er steeds meer elektromotoren. Het laten vliegen van een modelstraaljager is heel spectaculair. Deze gaan ongeveer 250 km per uur en wegen wel 20 kilo. Binnen de vereniging zijn instructeurs die alles afweten van de verschillende vliegtuigen. Zij zijn op vrijdagmiddag aanwezig om nieuwe leden aan te leren hoe je met de zender en het vliegtuig omgaat. Voordat je zelfstandig op het terrein van MVA mag vliegen doe je een examen om het vliegbrevet te halen. Als lid van MVA ben je ook lid van de overkoepelende bond KNVvL die iedere twee maanden een magazine uitgeeft. 
Er zijn ook mogelijkheden om wereldwijd deel te nemen aan wedstrijden. Dat vereist wel veel training in deze technische sport waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat. 
Meer informatie over de MVA en hun activiteiten in de komende maanden vind je op hun website, www.modelvliegenalmere.nl. 
 

Als een partner, vader, moeder, broer of zus dementie of Parkinson heeft, dan is dat van grote invloed op de mensen om hem/haar heen. Het vergt een grote lichamelijke inspanning van hen. Daarnaast kan het ook veel spanning veroorzaken en allerlei vragen oproepen. 
Gezondheidszorg Maatschappelijk Werkers van Zorggroep Almere zijn o.a. gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en dementie. Zij geven cursussen voor mantelzorgers (informatief) en leiden gespreksgroepen (lotgenotencontact).  Er wordt besproken hoe om te gaan met deze ziekten: wat verandert er bij de patiënt, wat betekent het voor de omgeving, hoe houd je jezelf overeind en waar vind je informatie en hulp?

Het cursusprogramma biedt naast een aantal vaste thema`s, veel ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers. Op deze manier sluit de inhoud aan bij je persoonlijke omstandigheden. Het motto “zorgen voor jezelf is zorgen voor de ander” komt in alle onderwerpen terug. In de gespreksgroepen luisteren we naar elkaars persoonlijke verhaal, geven we elkaar tips en denken we mee over oplossingen en mogelijkheden.

Het aanbod bestaat uit:

  • Cursus omgaan met dementie voor mantelzorgers: 8 bijeenkomsten van twee uur en één terugkombijeenkomst. 3x per jaar. De data van de cursussen worden afgestemd op de beschikbaarheid van de begeleiders en het aantal aanmeldingen.
  • Cursus omgaan met de ziekte van Parkinson voor mantelzorgers: 8 bijeenkomsten van twee uur en één terugkombijeenkomst. 2x per jaar. De data van de cursussen worden afgestemd op de beschikbaarheid van de begeleiders en het aantal aanmeldingen.
  • Gespreksgroep naasten van mensen met dementie: 10x per jaar 2 groepen op de vrijdagmorgen van 10:30 – 12:00 en vrijdagmiddag van 13:00-14:30. Dit jaar zijn er nog bijeenkomsten op 3 november en 15 december. 
  • Gespreksgroep naasten van mensen met ziekte van Parkinson: 10x per jaar 2 groepen op maandagmiddag van 13:30-15:00 uur. De komende bijeenkomsten zijn voor groep 1 op 9 oktober, 6 november, 11 december en voor groep 2 op 16 oktober, 13 november, 18 december. 

Alle bijeenkomsten zijn in Zephyr, Fiep Westendorpstraat 1, Almere-Buiten (Stripheldenbuurt). Deelname is gratis en bedoeld voor inwoners van Almere.
Interesse of vragen? Neem contact op met Danielle Hup, Gezondheidszorg Maatschappelijk Werker (06 5100 0802/dhup@zorggroep-almere.nl) of met het secretariaat van het Geriatrisch Expertisecentrum (036 545 4244). 
 

De afgelopen tijd was het water in het Gooimeer allesbehalve koud, integendeel het was soms boven de 20 graden. Door enkele koudwaterzwemmers werd zelfs een zomerstop overwogen. Ongeveer 10 jaar geleden volgde Gerard een cursus koudwaterzwemmen. Dat deed hij bij de broer van Wim Hoff, bekend van de ijsbaden. Gerard begon toen in februari met koudwaterdippen bij de kanoverenging achter de jachthaven van Almere Haven en ging vervolgens ook zwemmen.

Een oproep op Facebook drie jaar later om op vrijdagochtend naar het surfstrand van Almere Haven te komen maakte meer mensen enthousiast. Nog steeds is de vrijdagochtend de vaste zwemochtend maar inmiddels is er ook een appgroep. Zo kunnen er spontaan afspraken gemaakt worden om op meerdere dagen ’s morgens om kwart over acht of op andere tijden met elkaar te zwemmen.
Als er ergens in het Almeerse buitenwater weer eens blauwalg voorkomt, wordt er een waarschuwing geplaatst. Door de Provincie Flevoland wordt het water overal gecontroleerd. Als het water weer helder en veilig is, staat de waarschuwing er soms nog wel. Volgens ervaren koudwaterzwemmers hangt het verschijnen van blauwalg nabij het surfstrand heel erg af van de windrichting. Ze zijn het er allemaal over eens dat het de hoogste tijd is dat er een buitenbad komt zodat er ook gezwommen kan worden in de periode dat er regelmatig blauwalg voorkomt.   
De zwemmers benadrukken het positieve effect op het lichaam van zwemmen in koud water. Dat effect blijkt in de winter het grootst te zijn. De hele dag door geeft het een helder en fris gevoel. En, zoals een van de zwemmers het verwoordde: “Het koude water helpt je om meer contact met de aarde en met jezelf te krijgen.” Jan, een van de senioren zwemt sinds 2 jaar bijna iedere dag een kwartiertje in het Gooimeer.  Als hartpatiënt wil hij dat zo lang mogelijk blijven doen want na het zwemmen voelt hij zich de hele dag fit. Gerard zwemt op verschillende dagen maar altijd op vrijdagochtend om 08.15 u. Iedereen die het eens wil proberen nodigt hij uit om ook op die dag naar het surfstrand in Almere Haven te komen. Op de Facebookpagina Koudwater Almere kun je meer informatie vinden. Je kunt ook een email sturen naar koudwateralmere@outlook.com.
 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 30 september organiseren De Schoor en het ROC van Flevoland het Kom Erbij Festival. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid nodigen we je uit om deel te nemen aan een dag vol ontmoetingen, inspiratie en nieuwe verbindingen! Dit festival is voor alle inwoners van Almere. Laat je betoveren door de vrolijke klanken van onze dj, doe mee met één of meerdere workshops en geniet van lekkere hapjes. Geef ruimte aan boeiende gesprekken in het babbelbos en doe mee aan een scala aan leuke activiteiten.
Wanneer: zaterdag 30 september van 10:00 – 15:00 uur
Waar: MBO College Almere, Straat van Florida 1
Kosten: gratis entree
Kijk voor meer informatie op www.deschoor.nl/komerbijfestival.
 

Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert een opfriscursus voor fietsers en e-bikers van 55 jaar en ouder. De deelnemers en een trainer gaan met elkaar in gesprek over verkeersregels en -gedrag. De cursus duurt 2 ½ uur. Samen met andere deelnemers frissen fietsers de verkeerskennis op. Onderwerpen als omgaan met verschillende medeweggebruikers en vitaliteit komen op een ontspannen manier aan bod. De trainer maakt gebruik van foto’s, video’s en stellingen. Ook worden de verkeersregels besproken. Natuurlijk is er ruimte voor vragen. 


Wanneer: woensdag 8 november a.s. van 09:30 tot 12:00 uur 
Waar: buurtcentrum Het Boegbeeld, Prozastraat 121, 1321 GZ Almere


Aanmelden kan tot 1 november a.s. via de website www.vvn.nl/opfriscursussen of mail naar steunpuntoost@vvn.nl o.v.v. VVN Opfriscursus Fiets Almere. Vermeld daarbij naam, adresgegevens, geboortejaar en telefoonnummer. Buurman/buurvrouw, familielid of kennis zijn ook welkom, mits aangemeld. Deelname is gratis. Voor meer informatie bel naar: 088 – 524 89 20. 
 

In het Filmwijkcentrum aan het Walt Disneyplantsoen geeft Daphne Hatt klassieke Hatha Yoga les in combinatie met eigentijdse mindfulness. “Door ontspanning en focus leer je beter om te gaan met de ongemakken des levens,” aldus Daphne. Elke les is een balans tussen inspanning en ontspanning met persoonlijke begeleiding en praktisch advies. “Zo kom je weer fris, fit en soepel in het leven te staan.” Daphne heeft ruim 30 jaar ervaring met diverse yoga- en meditatievormen en geeft al acht jaar les bij De Schoor.
Als je wilt ervaren wat yoga voor jou kan betekenen, kun je een proefles volgen à € 4,00. Het reguliere tarief is € 24,00 per maand.

Er zijn speciale lessen voor Senioren:

woensdag 17:00 - 18:00 uur. 
Voor alle leeftijden, beginner en semi-gevorderd: woensdag 18:15 - 19:30 uur. 
Locatie: Filmwijkcentrum, Walt Disneyplantsoen 76/78, Almere Stad
Aanmelden en informatie: hattyoga@gmail.com
 

Gedurende de maanden juli en augustus werden dit jaar voor de 15e keer allerlei activiteiten georganiseerd door de Zomerschool voor Senioren Almere.
De Zomerschool voor Senioren is een samenwerking tussen de KBO en De Schoor, Welzijn in Almere. Elk jaar weer wordt geprobeerd een gevarieerd programma aan te bieden waar ontspanning, cultuur, educatie, gezelligheid maar vooral ontmoeting centraal staan. Veel senioren zijn in de zomerperiode alleen omdat het netwerk om hen heen op vakantie is en het verenigingsleven stil ligt.

De Zomerschool voor Senioren voelt als op vakantie gaan. Dit jaar zijn er drie bustochten gemaakt naar Het land van Strijen en de Hoekse Waard, Texel en De Groene Schuur in Groessen. De sportieve deelnemers kwamen ook aan bod met o.a. midgetgolfen, jeu de boules en fietsen. 
Het volledige programma en foto’s zijn te bekijken op de Facebookpagina Zomerschool voor Senioren Almere of www.zomerschoorvoorseniorenalmere.nl. 
Mede door het enthousiasme van de deelnemers was het weer een geslaagde editie. Tot volgend jaar!
 

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor eens per maand terecht bij Goedkope Keuringen in Buurtcentrum De Inloop, 's-Hertogenboschplein 8. Een afspraak maken kan uitsluitend via telefoonnummer 085 - 48 83 616 of via de website: www.goedkopekeuringen.nl. Alle keuringsartsen zijn aangesloten bij het ZorgDomein.


Tarieven per juli 2023 (incl. BTW): 
75+ B/E en medisch € 50,00, C/D/E en Taxipas € 65,00


Voor de keuring moet eerst een Gezondheidsverklaring gekocht worden. Het formulier daarvoor kun je downloaden op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD). 
De ingevulde Gezondheidsverklaring moet naar het CBR worden gestuurd, die dit vervolgens weer terugstuurt om te worden ingevuld door de keuringsarts. Let op: dat kan een paar weken duren (per post of via de mail). Houd daar rekening mee!

Op 28 oktober wordt op de Esplanade Divali (spreek uit: diwalli) gevierd. Je kan dan tussen 13:00 en 21:00 uur genieten van Bollywood muziek en dans, optredens, kunstenaars, een expositie en een modeshow met als klap op de vuurpijl de pyromusical vuurwerkshow, die begint om 20.30 uur.
Divali is één van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme en komt oorspronkelijk uit India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet, dipavali, dat ‘rij lichtjes’ betekent. Tijdens het feest, ook wel lichtjesfeest genoemd, worden op en rond het huis lichtjes aangestoken. Divali staat symbool voor ‘de overwinning van het goede over het kwade, de overwinning van het licht over de duisternis en de overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid’.
Dit jaar begint Divali officieel op zondag 12 november. Als je door de wijk rijdt zie je dan ook hier en daar huizen, versierd met (kerst-)lichtjes en soms ook met rangoli, tekeningen met gekleurd poeder. 
Het is een vrolijk feest voor iedereen en wordt meestal gevierd in familieverband of in de mandir, de tempel, in Almere is dat de Sri Vishnu Mandir. 
Veel plezier op 28 oktober. Wij wensen allen een ‘Shubh Divali’ (gelukkig lichtjesfeest).

© De Schoor 2023
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl