Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
juli 2022
 

Inhoud

Er wordt wat gemeurd en gemopperd over de Floriade. Te duur, te weinig bezoekers, geen weelderige natuur en in het achterhoofd het chagrijn van die enorme budgetoverschrijding. Het gemeentebestuur kon er niet meer van slapen; vlak voor de wisseling van de wacht gooide het de handdoek in de ring. 


Toch hoor je ook positieve geluiden, steeds vaker zelfs, al worden ze overschreeuwd en weggehoond door de sceptici. En de verrassing komt dit keer uit een onverwachte hoek. Een van onze redacteuren nam een kijkje en is nu helemaal om. Bovendien kun je er met de fiets naartoe! Hoe mooi kan het zijn.


‘Op de fiets kom je ver en het kost bijna niets’. Zoiets moet je vieren, want we hebben een energiecrisis. Juist daarom is de fervente stadsfietser in Almere zwaar teleurgesteld door het besluit van de gemeente om de bewaakte stalling af te schaffen. Het stadhuis probeerde nog de steun van de middenstand in te roepen, maar Almeerse ondernemers staan niet te trappelen om de financiering van dit stukje gemeenschapsleven over te nemen. Zij geloven nog altijd in volle parkeergarages, want in een kofferbak past nou eenmaal meer dan in een fietstas.  


En er is meer fietsverdriet. Het onderhoud hapert. Almeerse fietspaden zijn een aanslag op de gezondheid. Honkedebonk en vloekend over boomwortels, richels, goten, ongelijke tegels en verkeersdrempels. Alsof de verantwoordelijke ambtenaren zelf niet meer weten wat fietsen is. Nee, op deze manier wordt Almere nooit de fietsstad, waar wij allen van dromen. En opnieuw geven we Floriade de schuld.

 
Maar de diehard fietser laat zich niet zo gauw afschrikken. We zijn in Almere wel wat gewend. Waar vroeger stuifzand regeerde, liggen nu rustieke wateren en lommerrijke parken. Dat is vooruitgang! Daarom gaat de Almeerse fietser door met ontdekken en trapt dapper naar Oosterwold of naar de Realiteit. Legio kansen voor mooie fietstochten in onze uitgestrekte tuinstad! Al is in de polder windkracht vier wel zo’n beetje het maximum. En we doen het nu, want de zon schijnt. Daarom blijft de redactie de hele zomer doorfietsen en slaan we gewoon een nieuwsbrief over. De eerstvolgende nieuwsbrief (voor september) verschijnt eind augustus. Geniet van de vakantie. Time waits for no one!

 

En: Je bent welkom als je zin hebt om mee te schrijven aan onze maandelijkse nieuwsbrief; meld je aan op: almereplus@deschoor.nl

 

Nee, sla dit stukje nu niet direct over, het is een verslag over één van de vele interessante paviljoens die te vinden zijn op de Floriade.

 

Eerlijk is eerlijk, toen ik hoorde dat de Floriade in Almere georganiseerd zou worden stond ik niet echt te springen, eigenlijk was ik een fel tegenstander. Maar uiteindelijk wilde ik met eigen ogen zien wat er allemaal te bekijken en te doen is. Een Floriade-pas gekocht - ik kan er tenslotte op de fiets heen - en in plaats van het gewone ommetje is het heerlijk struinen door de tuinen.  Vooral de Chinese bamboe tuin is de moeite waard. Buiten het gratis klassieke concert op zondag zijn er ook dagelijks lunchconcerten en theater- en andere voorstellingen. Kortom, voor elk wat wils!
Dit stukje in het bijzonder gaat over paviljoen Circuloco, compleet circulair gebouwd en opgebouwd uit vier containers. Zelfs de spijkers, gebruikt voor de aankleding, hebben een tweede leven gekregen. Buiten de kunst van lokale kunstenaars die je hier vindt met onder andere leren tassen en schorten, gemaakt van een bank die ze bij de kringloop hebben weggehaald, zijn er ook andere innovaties. Er wordt zelfs elektriciteit gewonnen uit planten; je kan door aanraking een lamp laten branden of zelfs je mobiel opladen.

 

Al met al een leerzame en leuke ervaring, zeker de moeite waard om een keertje te gaan kijken, mede door de enthousiaste verhalen van de medewerkers. Zij kunnen je vast nog veel meer vertellen. 
Ik ga in ieder geval nog vele keren kijken om mij te laten informeren over bv het kweken van kunstvlees en de vele andere innovaties die zeker weten in de toekomst toegepast gaan worden.
Oh ja, natuurlijk zijn er vast negatieve puntjes, maar die vallen voor mij in het niet bij zoveel moois en interessants.
En mocht je na een dag struinen erg moe geworden zijn, er zijn genoeg plekjes om even bij te komen. 

 

Op internet staan aanbiedingen om met korting een dagkaart aan te schaffen. Ga naar: https://floriade.com/nl 
Goed nieuws: voor inwoners met een krappe beurs verloot de gemeente Almere elke maand 375 entreekaarten, Meer informatie en inschrijving: https://www.almere.nl/floriade-actie.  

 

Veel plezier!!

 

Als vervolg op De Fantasie, de ontwerpprijsvraag “Ongewoon Wonen”, gerealiseerd aan het Weerwater, was er in 1985 weer een prijsvraag, deze keer onder de naam “Tijdelijk Wonen”. Er was bij de deelnemers in eerste instantie geen locatie bekend, alleen de afmeting van het perceel waarop gebouwd mocht worden: maximaal 20 x 20 meter. 


Uit de ingezonden ontwerpen werden zeventien winnaars geselecteerd die mochten gaan bouwen. Zo kwam een nieuw project tot stand: De Realiteit. 
Een van de woningen is “Meerzicht” van de inmiddels gepensioneerde architect Bart Jan van den Brink. Hij is ook secretaris van de Vereniging van Eigenaren en hij stimuleert de andere eigenaren om hun huis en de omgeving netjes te houden. Dat is best lastig want verschillende woningen fungeren als vakantiewoning of B&B en zijn niet permanent bewoond. De locatie van deze woningen is ideaal, vlak bij het strand, midden in de natuur en naar het stadshart is het maar een kwartiertje fietsen. 



De criteria voor deze ontwerpwedstrijd waren vindingrijkheid, uitvoerbaarheid van de constructie, materiaalgebruik, vormgeving, woonvorm en energiehuishouding. De bouwperiode lag tussen 1987 en 1992. “Meerzicht” is de eerste woning in Nederland die door de zon verwarmd werd. Op het dak liggen met water gevulde zonnecollectoren. Het verwarmde water wordt opgeslagen in een reusachtige metalen verticale tank. De tand des tijds heeft helaas bijverwarming noodzakelijk gemaakt. 
Omdat het woongenot tijdelijk zou zijn was het niet mogelijk een hypotheek te krijgen om de bouw te financieren. De grond werd voor vijf jaar gratis ter beschikking gesteld en het bouwen van de woning moest door de uitverkoren ontwerpers zelf gedaan worden. Bart Jan heeft veel zelf gedaan, zoals o.a. het vervaardigen en monteren van de gevel met veel staal en glas. Tijdens de bouw moesten er veel beslissingen genomen worden en soms noodzakelijke aanpassingen aan het ontwerp. De woning heeft terecht de naam “Meerzicht” want vanaf de bovenverdieping heb je inderdaad ‘meer zicht’ en ‘zicht op het meer’, de Noorderplassen.  


De tijdelijkheid van het woongenot geldt niet meer. Na vijftien jaar konden de eigenaren de grond kopen als recreatiegrond en er blijven wonen. Op het terrein zorgen eigenaren zelf voor het onderhoud, alleen de weg en de bermen worden door de Gemeente onderhouden. Een klein minpuntje van deze prachtige plek is bij sommige woningen het geluid van het verkeer op de Hogering, bij een bepaalde windrichting. 


Op het terrein van De Realiteit ontbreekt momenteel een woning: “Markies”, een woning op wielen met de mobiliteit en de afmeting van een caravan. Het is toegestaan om deze woning met ingeklapte zijstukken te vervoeren op B-wegen. “Markies” staat op een bouwtentoonstelling in Zwitserland. 


De woningen zijn aan de buitenkant te bekijken; respecteer daarbij wel de privacy van de bewoners. Leuk als doel van een fiets- of wandeltochtje.

 

De stichting Zomerschool voor Senioren verzorgt ook dit jaar in de maanden juli en augustus voor de 50-plussers een aantal activiteiten op het gebied van ontspanning, cultuur en educatie, inspanning en gezelligheid. Inmiddels voor het 14e jaar. 
Bij ontspanning kun je denken aan het genieten van een muzikaal optreden, een lekkere lunch of met de bus erop uit. Als je je wilt inspannen, kan dat o.a. tijdens het jeu de boulen, midgetgolfen of (een van de twee) fietstochten. Deze fietstochten hebben altijd een educatief tintje. 

 

Je kunt je inschrijven voor een of meerdere activiteiten op de volgende inschrijfmiddagen: 

Dinsdag 5 juli en donderdag 7 juli van 13.00-15.00 uur op de volgende locaties:

 

-Stad: Buurtcentrum Kolkzicht, Klokkenluiderstraat 57
-Haven: Senior-Live, Kerkgracht 51
-Buiten: Buurtcentrum De Wieken, Wipmolenweg 54

 

Bovendien op donderdag 7 juli van 10.00-12.00 uur bij restaurant De Ziel van zorgcentrum De Archipel in Literatuurwijk. 
 

 

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.zomerschoolvoorseniorenalmere.nl

 

Volgens Wim en Annie van Leeuwen is de Boerderij ‘Uniek Leven’ - annex theehuis en lunchroom – uniek op meerdere manieren. In de eerste plaats vanwege de schitterende plek vlak bij de Groene Kathedraal, daarnaast omdat ook hun dochters er wonen met hun gezinnen en uniek vanwege de mensen die daar werken. 


Het was al jaren een droom om te wonen en te werken in de natuur maar toch in een stad en een plek te bieden voor de dagopvang van jong dementerenden. Inmiddels zijn Wim en Annie gepensioneerd en na een aanloop van acht jaar is het tenslotte gelukt om zich te vestigen in Oosterwold.  Aan de bouw ging een archeologisch onderzoek vooraf waarbij een menselijk fragment van 10.000 voor Christus werd gevonden. Een ecologisch- en bodemonderzoek waren nodig om uiteindelijk de benodigde vergunningen te krijgen.  Wim en Annie stonden hoog op de ranglijst voor dit deel van Oosterwold en hebben hun gedroomde plek gekregen. Omdat ze er met drie gezinnen gingen wonen lukte de financiering en konden ze in 2018 beginnen met bouwen. Terwijl ze ondertussen in een stacaravan woonden werd er twee jaar lang gebouwd met behulp van een adviesploeg uit Tsjechië en met milieuvriendelijke en herbruikbare materialen. Zonder kruipruimte (geen koudebrug), met driedubbelglas en zonnepanelen zijn het huis en de in juli 2020 geopende lunchroom energieneutraal en toekomstbestendig. Bij mooi weer is er ruimschoots plek op de terrassen en er wordt gebouwd aan een klein kinderspeeltuintje. 

 

Ondanks het feit dat de lunchroom en het theehuis vanwege Corona anderhalf jaar dicht zijn geweest is de moed van de familie van Leeuwen niet in de schoenen gezakt. Er zijn heel veel activiteiten en er is altijd wat te zien en te doen. Zo is er ook een minibibliotheek waar je een boek mag meenemen en een klein brocantewinkeltje. Iedereen is welkom op vrijdag, zaterdag en zondag en je mag er rondwandelen langs de boomgaard, door de groentetuin en de Kruidenreus bezoeken. Alle producten die hier worden geoogst zijn biologisch en worden grotendeels verwerkt in het theehuis. Als je wilt trouwen in de Groene Kathedraal, waarvan Wim kunstambassadeur is, kan dat geregeld worden met een receptie op Boerderij Uniek Leven. Er werken momenteel geen jong dementerenden maar wel mensen met een rugzakje of een afstand tot de arbeidsmarkt. In het verleden heeft Wim bij De Schoor gewerkt en daar veel kennis opgedaan. 

 

Boerderij en Theehuis Uniek Leven is een geweldige plek om tijdens een fietstocht even uit te rusten en rond te kijken. Annie maakt het gebak voor bij de koffie zelf. Bovendien ligt het gerenoveerde, beroemde Land Art kunstwerk De Groene Kathedraal van Marinus Boezem op loopafstand. Informatie op Facebook: @almereboerderijuniekleven.

 

Van het zingen van mooie liederen word je héél vrolijk, want zingen is ontspanning! 
Als je dat ook wilt, moet je eens bij het Almere+ koor komen kijken, luisteren en meezingen! 
Er is nog plaats voor nieuwe leden (m/v)! 

 

Repetities zijn op donderdags van 14.00 tot 16.00 uur in buurtcentrum Meenten en Grienden, Jaagmeent 189, Almere Haven. Het buurtcentrum is goed te bereiken met de bus. Uitstappen halte Meenten. 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de dirigent Gerard Poot: 06-19354352 of pootgerard@gmail.com. Website is: https://gemengdkooralmereplus.jimdofree.com/ 
Tot gauw! 

 

Voor de 9de keer wordt de Senior Challenge georganiseerd tijdens de Challenge Almere – Amsterdam. De Senior Challenge is een recreatieve triatlon voor senioren vanaf 55 jaar en vindt plaats op vrijdag 9 september in Almere. Het evenement is voor Almeerders, Flevolanders en ook voor niet- Flevolanders. Kortom, voor iedereen!
Bij de Senior Challenge kun je ook dit jaar kiezen uit drie afstanden:

 

  • Korte afstand: 20 minuten zwemmen - 25 km fietsen - 5 km wandelen
  • Middenafstand: 20 minuten zwemmen - 35 km fietsen - 5 km wandelen
  • Lange afstand: 20 minuten zwemmen - 35 km fietsen - 10 km wandelen

 

Het zwemonderdeel vindt plaats in het zwembad bij Van Rheenen Sport op het Sportpark Fanny Blankers Koen (FBK). Onder begeleiding van FRTC Almere volgt daarna het fietsgedeelte. 


Deze mooie tocht door Almere eindigt op de Esplanade waar in de VIP-ruimte van de Challenge Almere - Amsterdam een lunch klaar staat. Na de lunch volgt het laatste onderdeel, het wandelen, onder begeleiding van Trim Slim. Alle deelnemers finishen in het stadion van de Challenge en sluiten de dag af onder het genot van een hapje en een drankje. Dus, ben je 55 jaar of ouder, sportief ingesteld en in voor een unieke uitdaging? Meld je dan nu aan!

 

Aanmelden:
De betrokken sportverenigingen bieden een trainingsprogramma aan waar alle deelnemers zich voor kunnen aanmelden. De kosten voor de Senior Challenge zijn 10,00 euro per persoon. Dit is inclusief het trainingsprogramma, een finisher-shirt, een bidon, fruit, koffie en thee bij ontvangst, een lunch, een medaille en een borrel bij de finish. Meer informatie en aanmelden kan via www.challenge-almere.com/races/challenge4all Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er snel bij.
 

Veiligheid in coronatijd. Als aanvulling op de bestaande telefooncirkel stuurt Otto de Vries iedere dag om zes uur ’s avonds aan aantal senioren in Almere een email. Na zijn reactie op een advertentie in de krant, jaren geleden, werd Otto benaderd door een toenmalige Ouderenwerker. 


Met een fulltimebaan en vele jaren vrijwillige thuiszorger bij de VMCA te zijn geweest, voelde Otto er wel voor om het plan voor een emailcirkel verder te ontwikkelen. In de eerste jaren waren er bijna twintig senioren die iedere avond door Otto werden gemaild. Op weekdagen en op zon- en feestdagen; altijd gaat er een mailtje uit naar de senioren die zich daarvoor hebben aangemeld. De bedoeling is dan dat er de volgende morgen tot een uur of half elf wordt teruggemaild. Het retourmailtje hoeft geen uitgebreid verhaal te zijn, een simpel OK is voldoende. Als er geen reactie komt binnen twee uur, gaat hij bellen of eventueel kijken of alles in orde is. 


Voordat het Emailnetwerk na aanmelding gaat functioneren, wordt er een uitgebreide introductiemail met uitleg gestuurd. Iedere deelnemer moet in principe twee waarschuwingsadressen opgeven waarvan Otto het telefoonnummer krijgt. Op deze adressen is ook een sleutel van de deelnemer. Als dat niet lukt is het advies om een sleutelkastje met code aan de buitenkant van de woning te (laten) installeren waarvan de code bij Otto bekend wordt gemaakt. 


Gelukkig is er niet altijd iets ernstigs als een deelnemer niet terugmailt. Soms wordt het vergeten of is de desbetreffende persoon even boodschappen gaan doen. Als het wel zorgwekkend is, wordt 112 gebeld en dat is in al die jaren ook wel eens gebeurd. 

 

Voor de deelnemers is het een prettig idee dat Otto er is om op afstand op te letten en in actie te komen als dat nodig is. 
Als je ook graag gebruik wilt maken van het Emailnetwerk, neem dan contact op met Mariette Alberda, malberda@deschoor.nl

 

WHOP Almere is een groep Almeerse 50-plussers die elkaar graag eens per maand ontmoeten om (mee) te zingen of een instrument te bespelen. De WHOP heeft een thema op basis waarvan iedere zanger of muzikant drie liedjes kan kiezen om te zingen of te spelen. De bijdrage is €4 incl. een kop koffie of thee. 

 

KOMENDE THEMA’S:
ZA 9 JULI “REIZEN IN DE WERELD”
ZA 3 SEPTEMBER: EEN KIND WENST... 
ZA 1 OKTOBER: HERFST KOMT ERAAN 
ZA 29 OKTOBER: LANDEN, STEDEN, DORPEN 
ZA 26 NOVEMBER: AFSCHEID 
ZA 17 DECEMBER: FEESTEN 

 

Waar: Buurtcentrum De Inloop ‘s Hertogenboschplein 8, Stedenwijk Almere 
Wanneer: Van 10.00 tot 12.30u open podium voor zingen en muziek maken!!! 
Meer info en aanmelding: whopalmeregoespop@telfort.nl.

 

Op 1 juli is het 159 jaar geleden dat Nederland de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afschafte. In Suriname heet dit ‘keti koti’: verbroken ketenen. Elk jaar wordt de wreedheid van de slavernij en de bevrijding herdacht en gevierd; in Suriname, op de Caribische eilanden, èn in Nederland. Dus ook in Almere.

 

Op zondag 3 juli wordt op het Stadhuisplein flink uitgepakt met het ‘keti koti festival’. Tussen 12:00 en 21:00 uur treden diverse artiesten op zoals Jaïnda, Combinatie 16, Prisiri Band, Rapper Bully en Stoffie meets Tèvè. Ook is er een multi culti markt en natuurlijk lekker eten en drinken. Vier het mee!

  • Stad en Natuur ook in de zomer diverse activiteiten aanbiedt, voor jong en oud? Dat je op zondag 19 juni kennis had kunnen maken met de bijenstal op de Kemphaan en deelnemen aan demonstraties en workshops. 
  • En dat je op vrijdag 15 juli meer te weten kan komen over het ontstaan van het Vroege Vogelbos. Kijk voor het volledige programma op www.stadennatuur.nl/activiteiten/alle-activiteiten.html
  • De Buurtkamers een groot deel van de zomervakantie gewoon geopend zijn? Kijk op de website van De Schoor voor de openingstijden per locatie: www.deschoor.nl/buurtkamers.
  • Er weer een rommelroutes zijn, waar je tweedehands spullen heel gemakkelijk kan weggeven, verkopen of ruilen? In veel wijken van Almere wordt de rommelroute weer georganiseerd. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kan je je opgeven. 
    Meer informatie op rommelroutealmere.nl
© De Schoor 2022
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl