Het nieuwe jaar zit vol verrassingen. Heel even letten we niet op en plotseling zetelt Ank Bijleveld op het stadhuis, want Franc vertrok naar Den Haag. Niets lijkt blijvend in Almere; bestuurders, ambtenaren en CEO’s, ze komen en gaan. Zelfs gebouwen verdwijnen. De Beurs is een droevige puinhoop en misschien ontkomt ook De Trekvogel niet aan de sloophamer. Maar de Almeerder zelf blijft overeind, zorgt voor een schone wijk, laat zich verrassen door toevallige kunst of onderhoudt als oerdegelijke zendamateur contacten met de wijde wereld.
Eenzaamheid
In Almere voelt meer dan de helft van de inwoners zich weleens eenzaam. Of je nu jong bent of oud, een baan hebt of werkloos, veel de deur uit gaat of juist thuisblijft. Eenzaamheid kan iedereen raken. Om eenzaamheid in Almere te verminderen is de website www.alleenensameninalmere.nl gelanceerd.
Op deze website vind je informatie over eenzaamheid. Wat is eenzaamheid eigenlijk, wat zijn de gevolgen wanneer je last hebt van eenzaamheid en wat kun je zelf doen om het te verminderen?
De Beurs en De Trekvogel
Na de emotionele perikelen rond de sloop van De Beurs, waarbij het zakelijk instinct van het vastgoed als winnaar uit de bus kwam, lijkt opnieuw een iconisch gebouw ten prooi te vallen aan de sloophamer: De Trekvogel aan de Oostvaardersdijk, het allereerste gebouw in de zuidelijke Flevopolder dat aanvankelijk dienstdeed o.a. als kantine voor arbeiders, maar gaandeweg uitgroeide tot een alom bekend en gerespecteerd bezoekerscentrum.
Erfgoedvereniging Heemschut vroeg juni vorig jaar de ‘monumentstatus’ aan, wat prompt door het college van B&W werd geweigerd. De Trekvogel is eigendom van de Stichting Flevo-Landschap en je zou verwachten dat die de monumentenstatus voldoende ondersteunt. Niet dus. De stichting heeft besloten de boel te slopen, vanwege de deplorabele staat en de aanwezigheid van asbest. Erfgoedvereniging Heemschut is daar uiteraard woest over en ook bouwkundigen vragen zich af wat duurder is: een hagelnieuw bezoekerscentrum of de renovatie van het huidige gebouw. De laatste optie heeft immers als extra voordeel dat de cultuur-historische waarde behouden blijft. Want al zijn we er in Almere aan gewend geraakt dat alles nieuw-nieuw-nieuw moet zijn, dan betekent dat nog niet dat je elke kans om eigen geschiedenis op te bouwen en te cultiveren consequent de nek moet omdraaien.
Dameskoor Almere komt terug!
Van zingen word je blij en zingen in een koor is ontzettend leuk en gezellig. Het Dameskoor Almere heeft zich ingespannen om een herstart te maken, nu als zelfstandig koor en niet meer deel uitmakend van een stichting.
Als we weer mogen genieten van Kunst en Cultuur zal er ook weer gezongen worden onder de vakkundige leiding van Miranda Driessen. Zij is opgeleid aan het conservatorium van Maastricht en is al jaren werkzaam als componist en zangdocent. Sinds een paar jaar is zij ook bevoegd als koordirigent.
Het repertoire zal bestaan uit licht klassieke liederen maar ook hedendaagse popmuziek of liedjes uit musicals zoals bij voorbeeld de West Side Story. De koorleden krijgen de muziek met noten en tekst op papier.
Waar: Buurtcentrum De Inloop, ’s Hertogenboschplein 8 in Stedenwijk Zuid, Almere Stad. Wanneer: elke woensdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur.
Informatie: coördinator Willie Renshoff, wil_renshoff@hotmail.com
Welkom in het Odensehuis
Binnenkort opent het Odensehuis in Corrosia. Het Odensehuis is een ontmoetingsplek door en voor mensen met geheugenklachten of dementie. Ook familieleden, vrienden, vrijwilligers en professionals zijn welkom. Er wordt samengewerkt met jongerenorganisaties en onderwijs, zodat jongeren de kans krijgen ervaring op te doen. Zij helpen bij het organiseren en begeleiden van activiteiten en ontdekken zo hun talenten. Jongeren en ouderen leren van elkaar, delen levenswijsheden en genieten over en weer. Daardoor ontstaat een andere beeldvorming van dementie.
Almere leert van de ervaringen van zo’n 35 andere Odensehuizen in Nederland. Deelnemers vertellen: “Dementie wordt begrepen in een sfeer van ontspanning. We kunnen ook even lachen." En: “Eigenlijk mogen we gewoon doen wat we willen. Zo is het. Je hebt geen stempel op je. Dat is het leuke. Dus je bent gewoon vrij in wat je wilt doen.”
Niet de dementie, maar wie je bent en wat je kunt staat centraal. Mensen met en zonder dementie bepalen samen de sfeer en koers in het Odensehuis. Uitgangspunt is de Sociale Benadering Dementie. Het doel is met elkaar te bespreken wat dementie voor je dagelijkse leven betekent. Je krijgt ondersteuning en informatie bij praktische vragen. Het Odensehuis draagt bij aan een dementievriendelijke gemeente.
Meer weten? Neem een kijkje op www.odensehuisalmere.nl. Wil je meedenken over het reilen en zeilen van het Odensehuis? Welkom! Neem dan contact op met de kwartiermaker Claudia Severs, via csevers@deschoor.nl of 06-28 53 36 29 (di, wo, do bereikbaar).
Plogging in de Striphelden buurt
Zaterdagmorgen 09.00 uur. Een groepje mensen gewapend met vuilniszakken en knijpers verzamelt zich bij de tbs-kliniek om te gaan ploggen.
Plogging is een samenvoeging van de Zweedse woorden ‘oprapen’ en ‘joggen’. Zoals de naam al zegt raap je tijdens het (hard)lopen rondslingerend afval op.
In de Striphelden buurt ergerde Erwin Tool zich mateloos aan alle rondzwervende troep die hij vooral in de berm, bosjes en op rotondes tegenkwam als hij naar huis reed. Hij wilde hier wat aan doen en ging met een vuilniszak en handschoenen op pad.
Na verschillende keren er alleen op uitgetrokken te zijn zag hij in zijn straat twee dames en een buurman die ook bezig waren met het opruimen van de troep in de bosjes en op straat. Onder het motto ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’ en wat berichtjes heen en weer gingen ze al snel met z’n vieren aan de slag.
De reacties uit de buurt waren positief. Dit bracht Erwin op het idee om in de app Nextdoor een oproep te plaatsen of er misschien meer mensen interesse hadden om de buurt gezamenlijk schoon te houden en al snel was de Stripheldengroep geboren. Momenteel bestaat deze groep uit 15 vrijwilligers, variërend in de leeftijd van 14 tot 76 jaar, die iedere zaterdagmorgen een uurtje aan het ploggen is. De sfeer onderling is erg goed, Eén van de deelnemers: “Niet alleen wordt de buurt schoongehouden, ook ben ik lekker buiten bezig, en krijg ik andere sociale contacten. Erg fijn in deze coronatijd, waar je vaak optrekt met een kleine groep bekenden.” Regelmatig krijgt men positieve reacties van de buurtbewoners. Eén van de buurtbewoners was zelfs zo enthousiast dat zij alle ploggers op een dag trakteerde op een uitgebreid ontbijt.
Ook is er een groep ouders, onder het motto ‘jong gedaan is oud geleerd’, met hun kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar aan het ploggen geweest. Erwin had speciaal voor deze gelegenheid kleine knijpers en kleinere zakken geregeld en een formulier gemaakt, van sigarettenpeuk tot blikje en alles wat ertussen zit, waarop de kinderen konden aanstrepen wat ze allemaal aan afval gevonden hadden.
In eerste instantie werd alleen in de Stripheldenbuurt geplogd, later is ook in de Indische- en de Eilandenbuurt een ploggroep opgericht.
De speciale afvalzakken, knijpers en eventueel ringen voor de afvalzakken worden door de gemeente beschikbaar gesteld. Aan het eind van het ‘ploguurtje’ wordt aan de gemeente doorgegeven waar de zakken staan, deze worden dan opgehaald.
Het streven van Erwin is om dit jaar in eerste instantie alle buurten van Almere-Buiten mensen te enthousiasmeren om ook een groep ploggers op te starten.
Meer weten? Neem contact op met Erwin Tool, te bereiken via de app Nextdoor, te downloaden via App Store of Google Play Store.
Kunstambassadeurs; kunst gevonden?!
Het kan zomaar gebeuren dat je tijdens een wandeling op een zonnige dag een kunstwerk ontdekt. Zo ligt op het gras in de wijk Noorderplassen West voor restaurant De Kaptein een plaat steen of beton of ... ja, wat is het eigenlijk?
Het is te bijzonder van vorm om na oplevering van een nieuwbouwproject daar neergegooid te zijn. Wie weet wat dit is? Is dit kunst? Zo ja, wie is de maker en wanneer heeft hij of zij dat gemaakt. Wat stelt het voor? Als je daar informatie over hebt, wil je dan een email sturen aan info@kunstambassadeurs.nl.
Zendamateurs
Het is geen toeval dat Huub en zijn vrouw sinds kort op de bovenste verdieping van een torenflat wonen. Om goed te kunnen zenden en ontvangen is dit de ideale plek in Almere, om van het uitzicht maar niet te spreken. Omdat zijn vader ooit een ontvanger bouwde werd bij Huub de interesse gewekt en zocht hij bij het afval op straat naar oude radio’s om die op zolder te demonteren. Met tweedehands legerapparatuur begon hij zelf te bouwen.
Al veertig jaar woont deze senior in Almere en inmiddels is hij een bekende zendamateur in binnen- en buitenland. Nederland telt ruim 10.000 zendamateurs waarvan de meeste lid zijn van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland, afgekort: VERON. Het leuke van deze hobby is het contact met andere zendamateurs over de hele wereld en de gesprekjes die daaruit kunnen ontstaan. Er zijn ook wedstrijden voor zendamateurs die wel dertig uur duren, wat betekent dat je ook al die tijd wakker moet blijven. Tijdens de wedstrijden is er geen tijd voor leuke gesprekken want de bedoeling is om in die tijd zoveel mogelijk contacten te “werken”. Als bevestiging van die contacten zijn er QSL-kaarten die de zendamateurs elkaar sturen en dat zijn ware kunstwerkjes.
Zendamateurs proberen ook te zenden vanaf bijzondere plekken of met alternatieve hulpmiddelen. Zo heeft Huub in 1991 een vermelding in het Guinness Book of Records gekregen met zijn vliegerexperiment. Toen de wind gunstig was bracht hij twaalf kleine en drie grote vliegers 100 meter hoog de lucht in met daaronder een horizontale antenne van 40 meter. In 10 uur tijd lukte het om 50 verbindingen te krijgen.
Iedereen kan zendamateur worden. Het is raadzaam om eerst een tijd te ontvangen. Voor zenden is een licentie nodig. Je kunt starten na een opleiding tot D-amateur en uiteindelijk kun je met meer opleiding een “full license” verkrijgen. Informatie over amateurzenden kun je vinden op de site van VERON, www.veron.nl. De afdeling Lelystad organiseert bijeenkomsten voor geïnteresseerden. Als je in je omgeving een zendamateur kunt vinden zal die je ongetwijfeld willen adviseren over de aanschaf van apparatuur. Een betrouwbaar adres daarvoor is Hamshop, maar er is ook goede tweedehands apparatuur te koop. Een machtiging om te mogen zenden kost € 55,00 per jaar.
Er zijn onder de tientallen miljoenen zendamateurs wereldwijd veel senioren, maar gelukkig is er ook voldoende jonge aanwas. Als je van plan bent om aan deze bijzondere hobby te beginnen is het fijn als je huisgenoten erachter staan want ze zullen je vele uren gaan missen als je leuke gesprekken hebt met zendamateurs op de andere continenten.
Documentaire gemist?
In het weekend van 8 en 9 januari werd de documentaire ‘De sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen’ uitgezonden bij Omroep Flevoland. Als je de documentaire hebt gemist, kun je ‘m alsnog bekijken op de website van Omroep Flevoland en via de website van De Schoor.
In ‘De sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen’ wordt de huidige situatie van wonen voor senioren in beeld gebracht. Meer informatie bij: Soraya Koning skoning@deschoor.nl
of Claudia Severs csevers@deschoor.nl.
Wist je dat...
...Vrouwen van Nu op donderdag 17 februari een korte jaarvergadering houdt? Na de pauze komt Mardjan Seighali vertellen over haar indrukwekkende boek "Tot op de dag", dat ze schreef naar aanleiding van haar vlucht uit Iran met haar twee kleine kinderen en haar ervaringen in het volstrekt vreemde Nederland.
Buurtcentrum Cobra, Hildo Kropstraat 8. Aanvang 13.30 uur. Alle vrouwen welkom.
Seniormomentjes
Een bril zoeken
Die op je voorhoofd staat
Mijn horloge
Al om m’n pols gedaan
En waar is mijn mobiel?
Shit, nog in de wc
Ouder worden, onvermijdelijk
Maar dat zoeken ……….