De Floriade mag wat kosten. Maar wat geeft het als je er wat goeds aan overhoudt. Een voorziening voor de toekomst, zoals een ecologische hogeschool voor de generatie next en een verzorgingsflat voor ouderen. Twee vliegen in een klap en beide bezig met de kwaliteit van leven. Maar denk niet dat senioren in Almere zijn uitgepraat; Jo Bosma blijft zich roeren, al is hij 88. Wonen blijft een prangend thema: de gemeente ziet dat een woonvoorziening voor senioren ook het algemeen belang dient.
Flora
In februari 2022 betrekken de eerste bewoners hun nieuwe appartementen in het verzorgingstehuis Flora, op het terrein van de Floriade, enkele maanden dus voor de opening van de wereldtuinbouwexpo. Nu wordt er nog druk gebouwd.
Het gaat om 130 woningen, waarvan 120 zijn bestemd voor mensen met dementie en tien voor kortdurend verblijf. Je kunt je afvragen of dat wel samengaat, zo’n druk publieksevenement en een voorziening waar rust heerst en mensen zich veilig moeten voelen. “Daar is zeker over nagedacht,” zegt Frédérique Mensink van de Zorggroep Almere. “De Floriade wordt natuurlijk een heel spektakel, maar de bezoekers hebben niet zomaar toegang tot het wooncentrum. Dat is een afgesloten geheel met gezamenlijke buurt- en tuinkamers en inpandige balkons. ” Volgens Mensink is Flora daar ook niet specifiek neergezet vanwege de Floriade. Wel past het uitdrukkelijk in de nieuwe woonwijk die daar zal ontstaan: Hortus, met veel groen, parken en wandelmogelijkheden die naadloos aansluiten bij de groene leefomgeving binnen het centrum. Alle appartementen in het gebouw liggen aan een woonstraat die uitkomt op een plein. Verdwalen kan niet, je komt altijd weer in je eigen woonstraat teug.
De Zorggroep Almere hanteert de filosofie van verschillende leefmilieus binnen de voorziening, net zoals bij het centrum Polderburen in Parkwijk. Er wordt vooral gekeken naar karakters en leefstijlen die bij elkaar passen. Niet expliciet naar verschillende culturen, aldus Frédérique Mensink: “Er is in Almere opvallend weinig vraag naar aparte voorzieningen vanuit de diverse bevolkingsgroepen, althans geen eigen tehuizen. Er wordt daar dan ook niet speciaal op geworven.”
Inschrijven voor Flora is trouwens nog mogelijk. Bel naar de klantenservice van Zorggroep Almere: 036-5454778 of kijk op https://www.zorggroep-almere.nl/woonzorgcentrum/flora/
Gezond eten
Een ding is zeker, de toekomstige bewoners van Flora zijn qua voeding verzekerd van een gezonde omgeving. De naaste buurman van Flora, de Aeres Hogeschool, gaat zich namelijk op het Floriadeterrein speciaal bezighouden met het toegankelijk maken van duurzame en gezonde voeding. In opdracht van de Flevo Campus wordt dat bij Aeres verder onderzocht, want Almere is daarvoor uitermate geschikt. ‘Het is een soort tuinstad, met veel groen, veel ruimte en vruchtbaar land er omheen’, aldus de landbouwsocioloog Esther Veen die sinds 1 juli bij Aeres is aangesteld als lector stedelijke voedselvraagstukken. Kijk op www.flevocampus.nl
Taalspreekuur
Nederland kent 2,5 miljoen laaggeletterden van 18 jaar en ouder. In Almere zijn ongeveer 13.000 inwoners laaggeletterd. Deze Almeerders beheersen het Nederlands onvoldoende met lezen, schrijven en luisteren. Hierdoor missen zij veel van wat er om hen heen gebeurt. De Nieuwe Bibliotheek Almere probeert hierop in te spelen en biedt mensen verschillende mogelijkheden om hun kennis in de Nederlandse taal te verbeteren.
Hier kun je informatie krijgen over mogelijkheden die er in Almere zijn om de taalvaardigheid verder te ontwikkelen. Behalve de officiële en bekende onderwijsaanbieders, zijn er ook onderwijsaanbieders, die een initiatief zijn begonnen om laaggeletterden te helpen en op die manier meer vertrouwen te geven in hun taalvaardigheid. Het Taalspreekuur is van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur in de bibliotheek in Stad.
Taalcafé ‘Taal en Thee’
Het Taalcafé is bij uitstek geschikt voor het oefenen van de spreekvaardigheid. In (kleine) groepjes worden, aan de hand van diverse onderwerpen of spelletjes, gesprekken gevoerd. Het Taalcafé vindt iedere donderdag van 10.00-11.00 uur plaats in bibliotheek Stad op de 2e verdieping, in de Business Lounge en is voor iedereen toegankelijk.
Leesclub
In een Leesclub wordt gezamenlijk een boek gelezen. Dit zijn bestaande boeken die in eenvoudig Nederlands herschreven zijn. Het groepsverband geeft de mogelijkheid om de Nederlandse taal te verbeteren. Communiceren is een belangrijk onderdeel voor taalverbetering. Er zijn verschillende Leesclubs. Inschrijven hiervoor kan via het Taalspreekuur.
Ken je iemand voor wie de Nederlandse taal lastig is, wijs dan op genoemde mogelijkheden. Wil je zelf je taalvaardigheid verbeteren? Dan ben je altijd welkom bij het Taalspreekuur in De Nieuwe Bibliotheek!
Er zijn in Almere overigens meer projecten gericht op verbetering van taalvaardigheid, onder andere bij Humanitas, De Schoor, VMCA en Het Gilde Almere. Ook het ROC Flevoland, Stichting Prago en IVIO bieden taalcursussen aan. Meer informatie vind je op de website van de Stichting Lezen en Schrijven: www.lezenenschrijven.nl
Drie wooncoaches in Almere
De krapte op de woningmarkt en de krankzinnige prijsopdrijvingen gaan ook aan Almere niet ongemerkt voorbij. De gemeente heeft daarom samen met vijftien andere grote steden een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer en de formateurs met de oproep om een ‘forse investering’ te doen in de woningbouw.
Ook 55-plussers in Almere ondervinden de krapte op de woningmarkt. Want, als je dan uiteindelijk besluit om te verkassen uit je inmiddels te ruime woning, komt vervolgens de vraag: waar kan ik heen?
Hulp daarbij is zeer welkom. In Almere bestond al de regeling ‘Van Groot Naar Beter’, waarbij speciale woningen beschikbaar komen voor senioren die willen verhuizen. Ter ondersteuning daarvan was tot nu toe (slechts) een wooncoach beschikbaar. De gemeente heeft dat op 1 oktober uitgebreid naar drie. De wooncoaches werken voor heel Almere vanuit de woningcorporaties De Alliantie, Ymere en Goede Stede. Senioren kunnen op die manier extra hulp krijgen bij hun verhuiswens. Als senioren sneller kiezen voor een andere woning komt dat de doorstroming ten goede, zo redeneert de gemeente en dat draagt dan weer bij aan het oplossen van de vastgelopen woningmarkt. Dat is in ieders belang.
Natuurlijk is van verhuisdwang geen sprake. Als je niet wil verhuizen kan de wooncoach ook helpen bij het langer zelfstandig wonen en adviseren over aanpassingen in de woning.
Uitnodiging documentaire
“De sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen”
Gelukkig oud en zelfstandig blijven. Een doel voor velen, een realiteit die helaas niet voor iedereen is weggelegd. In deze documentaire, gefilmd in Almere, brengen de ouderenwerkers van De Schoor de huidige situatie in wonen voor senioren in beeld. De documentaire laat zien waar senioren in Almere tegenaan lopen en wat de mogelijkheden en oplossingen kunnen zijn.
De première is op woensdag 10 november van 11.00-14.00 uur in De Glasbak, theater en cultureel centrum, Lierstraat 21 Almere.
Na afloop is er een informatiemarkt waar de senioren en netwerkpartners met hun vragen terecht kunnen over kopen, huren, aanpassingen, domotica, welzijn, digitale wereld en bewonersinitiatieven.
Na de première wordt de documentaire in november op diverse locaties vertoond:
Buurtcentrum Filmwijkcentrum, Walt Disneyplantsoen 76/78, maandag 15 november 14.00-16.00 uur.
Buurtcentrum De Inloop, ’s Hertogenboschplein 8, woensdag 17 november 14.00-16.00 uur.
Buurtcentrum De Ruimte, Nimfenplein 1, donderdag 18 november 14.00-16.00 uur.
Buurtcentrum De Cartoon, Gerrit Th. Rotmanlaan 28, dinsdag 23 november 11.00-13.30 uur.
Kerkcentrum Goede Rede, Kerkgracht 60, donderdag 25 november 10.00-13.00 uur.
Stichting Fietsmaatjes Almere is een vrijwilligersorganisatie voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets, maar dit door een beperking in bewegen, zien, horen en cognitie (b.v. dementie) niet meer zelfstandig kunnen. Ook mensen die kampen met eenzaamheid behoren tot de doelgroep. De stichting koppelt de gasten aan de vrijwilligers en probeert daarbij een goede match te maken. Hiermee draagt Fietsmaatjes bij aan het realiseren van een goed sociaal klimaat in Almere. Vrijwilligers en gasten vinden het fijn om buiten te zijn en te fietsen en bij een (vast) koppel vrijwilliger-gast is er daardoor een grote wederkerigheid.
De afgelopen anderhalf jaar drukte Covid-19 uiteraard een stevig stempel op de activiteiten van Fietsmaatjes Almere. Na de eerste lockdown in juni 2020 werd, op initiatief van het landelijk netwerk van lokale Fietsmaatjes organisaties, besloten om op de duo-fietsen kuchschermen te monteren. Daarnaast werd een landelijk preventieprotocol ontwikkeld en ingevoerd. In de loop van de zomermaanden werden de beperkende maatregelen versoepeld. Zodoende kon er weer worden gefietst. De behoefte om fietstochtjes te maken nam weer toe en na de beperkingen meldden zich weer nieuwe vrijwilligers en gasten aan. Zo kon in de zomer zelfs aan de Almere Floriade Fietstocht worden deelgenomen en dat werd een groot succes.
Ondanks de Covid-19 problemen in 2020 is er meer dan 7600 kilometer gefietst. Dit jaar laat een duidelijke groei zien: tot 1 oktober zijn er al 1271 ritten gemaakt waarbij er 18012 kilometers zijn weggefietst.
Los van alle problemen van de afgelopen tijd zal de ontwikkeling van de bevolking in de (nabije) toekomst een toenemend aantal ouderen te zien geven. Daarmee mag je ook een groeiend aantal potentiële gasten voor Fietsmaatjes Almere verwachten. Dat betekent dat veel tijd en aandacht uit zal gaan naar het werven van nieuwe gasten en vrijwilligers. De stichting realiseert zich dat er ook nieuwe duo-fietsen aangeschaft zullen moeten worden. Daarom is er veel aandacht voor structurele inkomsten uit donaties en sponsoring. Een crowdfundingsactie afgelopen juli en augustus was heel succesvol, maar donaties zijn nog steeds heel welkom. Voor inlichtingen en aanmelden als gast of vrijwilliger ga naar: www.fietsmaatjesalmere.nl
Fietsmaatjes Almere is springlevend en de enthousiaste vrijwilligers en gasten voegen samen iets toe aan het leven van alledag. En ook al zitten we nu in de herfst en komt de winter eraan, als het weer het toelaat blijven de fietsmaatjes fietsen!
De Gouden Tempel van Shri Vishnu
Erg ver reizen is niet nodig om eens een bezoek te brengen aan een hindoetempel.
In Almere Buiten staat, aan de Tempoe Doeloestraat 250, de Gouden Tempel van Shri Vishnu. Een prachtige Mandir waar het Hindoeïstische geloof beoefend wordt.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. De religie kent vele goden, maar eigenlijk geloven de hindoes maar in één goddelijke kracht: het universum.
De drie belangrijkste goden in het hindoeïsme zijn: Brahma, de schepper; Vishnoe, de beschermer en Shiva, de verwoester die ruimte maakt voor nieuwe dingen.
De goden hebben vaak meerdere hoofden en armen, het voorwerp waarmee ze zijn afgebeeld staat voor hun speciale krachten.
Hindoes bidden niet tot hun goden, maar vereren ze. De diensten die men houdt in de tempel zijn vaak opgedragen aan een bepaalde god of godin. Van deze god of godin staat een beeld in de tempel.
In de tempel gelden wel regels, de dresscode voor vrouwen is dat de schouders, borst, bovenarmen bedekt moeten zijn en de lengte van de rok of de broek is minimaal onder de knie.
Voor de mannen geldt dat de schouders, navel, borst en bovenarmen bedekt moeten zijn en de broeklengte is tot op de enkel.
Ook moeten de schoenen uit voordat de tempel betreden wordt.
Het hindoeïsme kent vele feestdagen, waaronder Divali, het vijfdaagse lichtjesfeest. Hindoes vieren dan de overwinning van het goede op het kwaad. Rond de donkerste nacht van het jaar worden de huizen versierd met lichtjes. Op 3 november a.s. wordt er buiten bij de tempel Divali gevierd, aanvang 17.00 uur.
Meer informatie vind je op de website : www.shrivishnumandir.nl
Markante medeburger Jo Bosma
Wie is toch die schrijvende lezer in Almere Deze Week en wat motiveert Jo Bosma om regelmatig onrecht in de samenleving aan de kaak te stellen?
Geboren in 1933 in Oud-Zuylen in een warm gezin met negen kinderen heeft Jo de ellende en de honger van de tweede wereldoorlog meegemaakt. Van zijn tiende tot zijn twaalfde jaar woonde hij bij familie in Friesland en na de oorlog een jaar in Denemarken bij een chique familie. Daar ging hij naar een Deense school waar hij Engels en Deens moest spreken. Bij terugkomst in Nederland kon hij naar de zesde klas, het laatste jaar van de lagere school. Met een buiging begroette hij de meester, waar zijn klasgenoten erg om moesten lachen, maar zo was de Deense traditie.
Op 16-jarige leeftijd ontmoette hij Ina waar hij 70 jaar in liefde mee getrouwd is geweest. Ina zat bij het Leger des Heils en Jo sloot zich daar ook bij aan. Samen volgden zij de opleiding tot Officier van het Leger des Heils en hebben zij hun leven in dienst van “de ander” gesteld.
Sinds 2017 stuurt hij zeer regelmatig reacties naar “wat lezers schrijven” van Almere Deze Week. Dat gaat dan niet over een verstopte put of iets dergelijks maar over mensen. Vanwege zijn jeugdervaringen kan hij kinderleed niet verdragen maar de situatie van dak- en thuislozen beroert hem het meest. Naast het hoofdkwartier van het Leger des Heils aan de Spoordreef in Almere Stad is een opvang voor dak- en thuislozen. Behalve opvang voor dag en nacht is er en in hetzelfde gebouw is ook de beschermde woonvorm Domus voor opname, begeleiding en behandeling voor een langere periode. Ook Kwintes werkt op deze wijze.
Door de bezuinigingen van de afgelopen jaren zijn er Asielzoekerscentra gesloten en zijn er minder financiële middelen beschikbaar voor opvang van dak- en thuislozen. Het initiatief van de gemeente Almere om tenten op te zetten bij het AZC om 500 mensen op te vangen vindt Jo positief, zolang dat niet ten koste gaat van de plaatselijke dak- en thuislozen. Deze achtergestelde groep mensen heeft het al moeilijk genoeg.
Met deze 88-jarige markante Almeerder kun je uren praten over de Almeerse samenleving en het rechtvaardigheidsprincipe. Arm en rijk moeten dichter bij elkaar komen en wij zouden als samenleving het geld moeten opbrengen om de stille armoede te bestrijden. Wij moeten blijven vechten tegen onrechtvaardigheid, tegen een “onechte” wereld en vóór sociale cohesie. Samen delen en er zijn voor elkaar.
Wist je dat...
...vanaf dinsdag 2 november de interculturele huiskamer voor vrouwen vanaf 55 jaar van start gaat in buurtcentrum Kolkzicht, Klokkeluiderstraat 57? Vrouwen kunnen langskomen voor een kop koffie of thee en gezellige activiteiten. De huiskamer is wekelijks geopend van 13.00-16.00 uur. Meer informatie: Saida Ezzafzafi 06-43507050 of Nancy Peper-Kasan 06-28351311.
...er elke derde donderdag van de maand door Vrouwen van Nu in Almere een afdelingsmiddag wordt georganiseerd in buurtcentrum Cobra, Hildo Kropstraat 8? 0p donderdag 18 november neemt Janny Regnerus ons mee op haar reizen door Mongolië en Japan. Het begint om 13.30 uur. Vrouwen die overwegen lid te worden van Vrouwen van Nu zijn van harte welkom om kennis te maken. Website: www.vrouwenvannu.nl/Almere
...op vrijdag 5 november vanaf 18.30 uur de kick-off van Walking Rugby voor 55-plussers plaats vindt bij Rugby Club Bulldogs, Competitieweg 7? Rugby is voor iedereen, dus ook voor ouderen en in deze aangepaste vorm, waarbij onder anderen niet gesprint mag worden en lichamelijk contact niet is toegestaan, is dit misschien precies wat je zoekt! Ontmoet anderen, heb plezier en wie weet ontdek je nieuwe talenten. De kick-off start met een gezamenlijke maaltijd, waarna van 19.00 tot 20.00 uur een training volgt. Aanmelden of informatie: walkingrugby@rcbulldogs.nl of bel naar Brigitte Johnston 06-20497854.
...de Wegwijzer in Almere Buiten een nieuw centrum van klassieke muziek aan het worden is? Het bekende Almeerse violistenechtpaar Igor en Daria Ruhadze heeft daarvoor het Nieuw Podium Klassiek Almere opgericht. Zo was er eerder dit jaar al een optreden van de Almeerse pianiste Marietta Petkova. Dit seizoen komen er 31 klassieke concerten in Almere Buiten.