Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePlus
Oktober 2021
 

Inhoud

De buurtcentra gaan weer open (ook zonder QR-code!), de diligences rijden weer en rondom het Weerwater wordt hard gewerkt. Zou COVID-19 echt voorbij zijn? De toekomst ziet er veelbelovend uit. Oké, het wijnjaar op Braambergen was misschien niet spectaculair en er is nog steeds geen regering, maar in de stad is altijd wel iets leuks te doen. De ouderenwerkers van De Schoor gaan op pad, Netwerk Goud ging van start, in de Goede Rede wordt volop gemusiceerd en binnenkort kun je naar het Floriadeterrein, ook zonder kabelbaan. En mocht je de rust liever zoeken in jezelf, ga dan eens mediteren in de Van Hanh Pagode aan de Sumatraweg. 

Als corona ons het laatste anderhalf jaar iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat we ons als welzijnsorganisatie flexibel kunnen opstellen. Alhoewel veel van onze accommodaties de deuren gesloten moesten houden, zochten collega’s naar nieuwe manieren om in contact te blijven met de Almeerders. Er werd koffie gedronken in de tuin, maaltijden/boodschappen bij Almeerders thuis gebracht, bewoners werden met elkaar in contact gebracht, er werd gewandeld op een veilige manier en natuurlijk werd ook op verschillende digitale manieren met elkaar contact gezocht. Alles om alle Almeerders zo veel mogelijk in staat te stellen mee te kunnen blijven doen.
Nu de maatregelen weer iets versoepeld zijn en u als Almeerder weer terecht kunt in onze centra, blijven we kijken naar nieuwe manieren van werken. We hebben immers in de afgelopen periode geleerd dat dat ook op een andere manier kan. We kijken wat de stad en Almeerders nodig hebben en spelen hierop nog meer in dan we al deden.
En dat maakt mij trots en blij. Onze collega’s zetten zich met hart en ziel in voor de Almeerders, ook als niets vanzelfsprekend is. Ik nodig u daarom van harte uit vooral kennis met hen te maken: bij de wijkteams, in de buurtcentra, op de jeugdlanden, in de jongerencentra of gewoon op straat. Het is de moeite waard!

Gerard Boekhoff
Directeur-bestuurder De Schoor, Welzijn in Almere

In de Week tegen Eenzaamheid toeren de ouderenwerkers van De Schoor door Almere. Zij geven informatie over o.a. activiteiten, wonen, sport en bewegen en vrijwilligerswerk.    
Kom voor vragen, meer informatie of een goed gesprek langs op een van onderstaande locaties. De koffie staat klaar! 




 

 

Donderdag 30 september van 13.00 - 15.00 uur op de markt in Almere Buiten
Vrijdag 1 oktober van 10.00 - 12.00 uur op de markt in Almere Haven
Zaterdag 2 oktober van 10.30 - 12.30 uur op de markt in Almere Poort
Woensdag 6 oktober van 10.30 - 12.30 uur op de markt in Almere Stad

Goed oud worden is een belangrijk thema in Almere, want er zijn de komende jaren steeds meer oudere inwoners. Het aantal 65-plussers in Almere stijgt sneller dan in de rest van Nederland. Daarom lanceerde het Netwerk Goud op Burendag (25 september j.l.) een campagne om Almeerders te inspireren met persoonlijke verhalen en vooral om ze te informeren over mogelijkheden, voorzieningen en regelingen. De campagne Goud in Almere brengt deze gemeenschapsinitiatieven samen met als gezamenlijk doel: een Almere waar je waardig oud kunt worden, met ‘kwaliteit van leven’ en waar ouderen van waarde zijn voor de stad, de buurt en de omgeving. 
Het Netwerk Goud in Almere is een samenwerkingsverband van gemeente, senioren, bewonersinitiatieven, organisaties, woningcorporaties en bedrijven.
Binnenkort wordt het Meerjarenperspectief 'Verzilvering van Goud' besproken in de gemeenteraad. 
Kijk op https://goud.almere.nl voor inspiratie en tips.  Iedereen in Almere is welkom om mee te werken en mee te denken. Stuur een mail naar goud@almere.nl 

Ben je iets ouder, neemt je gezichtsvermogen af en wil je graag meer hulp bij de ontwikkeling van je digitale vaardigheden, dan kun je daarvoor terecht in De Nieuwe Bibliotheek.
Hier worden maar liefst zestien workshops georganiseerd met als thema’s o.a. ‘digitale kranten en tijdschriften lezen’, ‘e-boek lezen’ en ‘beeldbellen’. Je krijgt hierbij ook tips hoe je je tablet of smartphone kunt blijven gebruiken bij verminderd gezichtsvermogen.
De workshops beginnen op 13 oktober, wekelijks van 10.00 tot 11.30 uur, in het Nieuwe Lokaal op de vierde verdieping van de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad

 

De eerste vier weken gaat het over het lezen van digitale kranten en tijdschriften, van 10 november tot 1 december over E-books lezen (en lenen), van 8 t/m 22 december komt beeldbellen aan de orde en tenslotte zijn er van 10 t/m 31 januari nog vier afsluitende workshops over digitale toegankelijkheid.  De workshops zijn gratis; toegangskaartjes zijn verkrijgbaar via de website of klantenservicebalie. 
Meer informatie op de website van DNB: https://www.denieuwebibliotheek.nl

Je hoeft niet erg ver te reizen om een Boeddhistische pagode te bezoeken. Je kunt hem zelfs fietsend vinden. Aan de Sumatraweg in Almere Buiten staat de Van Hanh Pagode.
Na de Vietnamoorlog ontvluchtten ongeveer twee miljoen Vietnamezen in gammele bootjes het land, uit angst voor het communistische bewind.
Ongeveer 10.000 Vietnamezen kregen de gelegenheid om in Nederland een vrij bestaan op te bouwen. Ook na de val van de Berlijnse muur verhuisde een aantal Vietnamezen van Oost- naar West-Europa.
De Boeddhistische Vietnamezen waren, omdat hun toenmalige pagode te klein geworden was, op zoek naar een centraal gelegen en goed bereikbare plek om de pagode te bouwen. Een aannemer ging aan de slag met de plannen en de tekeningen, waarna het casco met de hulp van vele vrijwilligers verder kon worden afgebouwd. 
In 2015 was de officiële opening en het resultaat mag er zijn.
Per jaar vinden er drie grote vieringen plaats, waaronder TET, het Vietnamese Nieuwjaar, waarmee de komst van het nieuwe jaar en de lente wordt gevierd. Daarnaast zijn er vieringen voor de dag van de ouders en de geboortedag van Boeddha. Deze vinden plaats in het weekend, zodat iedereen uit Nederland naar de tempel kan komen.

 

Om de veertien dagen is er opdinsdagavond voor belangstellenden tegen een kleine vergoeding een meditatieavond. De eerstkomende is op 5 oktober. Voor aanmelding en informatie mailen naar leveninaandacht@xs4all.nl 

Bij Goede Rede Concerten in Almere Haven staan dit najaar veel concerten op het programma, voor elk wat wils: klassiek, modern, muziekwandelingen, oude muziek en muziektheater! 
Zo zingt Miranda Driessen, zangeres en componiste uit Almere als het ware een trio met zichzelf in ‘Three Voices’ van Morton Feldman op vrijdag1 oktober om 20.30 uur.

Op zondag 3 oktober om 11.00 en 14.00 uur, zijn er twee muzikale wandelingen met een natuurgids, afgewisseld met miniconcertjes in het Kathedralenbos, met of zonder lunch. 



Verder is er op zaterdag 9 oktober van 10.00 tot 21.45uur een muziekdag i.v.m. vijftien jaar Vrienden Klassieke Muziek Almere, met o.a. Pianoduo Scholtens & Janssens, het Matangi Quartet & Carel Kraayenhof.
Op vrijdag 15 oktober speelt Ella van Poucke, met Nathalia Milstein de ‘Suite Italienne’ op cello en piano en op zondag 31 oktober speelt zij met Caspar Vos ‘Rond Rachmaninoff’, respectievelijk om 20.00 en 14.00 uur.  
Informatie en kaarten via: https://www.goederedeconcerten.nl, of neem contact op met 06-80140467.

Wie dacht dat er na corona allerlei populaire activiteiten gesneuveld zouden zijn heeft het mis. Aan de Stichting Diligence Almere zal het in ieder geval niet liggen. De bussen rijden sinds augustus dit jaar weer volop en intussen is er ook voor de komende maanden zoals vanouds een overvol programma.  


Zo kun je er in oktober bijna elke dag op uit, bijvoorbeeld voor een rondvaart in Leiden, museumbezoek in Harderwijk of Haarlem, een rondrit over de Noord-Veluwe, pannenkoeken eten in Lage Vuursche, een huifkartocht door de bossen rond Staverden of een dagje naar Floriworld in Aalsmeer. Maar natuurlijk ook dichterbij, in en rond Almere, zoals een High Tea in Almeerderhout, een rondrit door Nobelhorst en Overgooi, een diner à la carte bij restaurant De Ziel of bij Chapeau Almere. Kortom, te veel om op te noemen.
De begeleiding van de dagtochten is in handen van ervaren vrijwilligers. 

 

Uiteraard gelden nog enkele beperkingen. Deelnemers moeten gevaccineerd zijn en geen corona gerelateerde klachten hebben. In de bus is een mondkapje verplicht. Het maximumaantal passagiers per bus is zeven. Voor een volledige lijst met het programma en mogelijke beschikbaarheid kun je bellen naar 036-2022044 en mailen naar info@diligence-almere.nl of bezoek de website www.diligence-almere.nl

Tussen de Verstoppertjesbrug en de Tollenbrug in het Beatrixpark in Almere Stad staat al sinds 1990 het beeld PRESENT. Gelukkig wordt regelmatig het paadje naar het beeld gemaaid zodat het beeld niet verstopt, maar gemakkelijk te vinden is. Bovendien is er nog een metalen plaatje met vermelding van de kunstenaar op de grond naast het wandelpad. Het beeld bestaat uit drie stenen driehoeken. Het woord PRESENT is in de bovenste steen aangebracht in het lettertype van de inscriptie op de Zuil van Hadrianus in Rome. Het beeld is gemaakt van muschelkalksteen. De goudkleurige lak op de letters is in de laatste 30 jaar danig versleten, maar binnenkort wordt dat hersteld. 

Het woord PRESENT wijst op het aanwezig zijn op een plaats, de tegenwoordigheid van tijd, een gift aan de argeloze wandelaar. Behalve dit kleine beeld heeft Jerome Symons in de loop van zijn leven ook veel grotere kunstwerken gemaakt. Niet alleen in Nederlandse en Europese steden maar ook in China, Zuid-Korea, Taiwan, Brazilië en de Verenigde Staten staan door hem gemaakte kunstwerken. Ze zijn te vinden op Wikipedia. Over de kunstenaar zelf is echter weinig te vinden, behalve dat hij in Nijmegen is geboren en in Arnhem werkzaam was. 
Helaas heeft PRESENT nog geen kunstambassadeur, iemand die af en toe even gaat kijken hoe het kunstwerk erbij staat. Kunstambassadeur in Almere kun je worden door je aan te melden via https://kunstambassadeurs.nl. Na aanmelding krijg je alle informatie en er is de mogelijkheid om een VTS training (Visual Thinking Strategies) te volgen waarbij je open en zonder oordeel leert kijken naar kunstwerken. 

Ondanks de liefdevolle verzorging van de 1500 wijnstokken zal het jaar 2021 niet te boek staan als een goed wijnjaar bij stadswijngaard Hof van Almere op Braambergen. Dat geldt trouwens voor bijna heel Europa. Hof van Almere is ook nog eens een biologische wijngaard, er wordt dus absoluut niet gespoten tegen valse en echte Meeldauw en andere narigheid. De grootste tegenvaller dit jaar was het weer. Het voorjaar kwam laat waardoor er weinig zonnewarmte en zonlicht was. Er viel heel veel regen en zodoende kwam de wijngaard een beetje vroeg in de Herfststand. De gemiddelde opbrengst van een liter wijn per wijnstok zal dit jaar van de Solaris waarschijnlijk niet gehaald worden. 

 

Op 17 september werden de 200 Solaris wijnstokken geplukt door een paar van de pachters en vrijwilligers. Na een instructie van Rene Bliekendaal, samen met echtgenote Els eigenaar van Hof van Almere, konden ervaren en nieuwe plukkers aan de gang. Behalve op plastic krukjes was er ook een plukster die, met een veiligheidsriem om haar taille, op een handig makkelijk verplaatsbaar eenpoots-krukje zat. Aan de onderkant van de poot zit een tennisbal om te voorkomen dat je weg kunt zakken in de grond. Helaas gebeurde dat toch een keertje in een gangetje van een veldmuis. Hier en daar sprong een kikkertje weg en een verdwaalde wesp kwam kijken. Wespen hadden tijdens de groei van de druiven geen toegang vanwege de netten. 
Het plukken is een secuur werkje, druiven met witte of blauwe schimmelvlekjes worden weggegooid. Druiven die al een beetje ingedroogd zijn, op weg naar de status van rozijn, mogen blijven, vanwege het suikergehalte. De hoge, kleine druifjes moeten blijven hangen. 

 

De geplukte druiven gaan vervolgens door een apparaat waar de steeltjes van de druiven worden gescheiden. De druiven worden in plastic bakken afgedekt, daarna geperst en vervolgens opgeslagen in stalen vaten waar speciale wijngisten aan toegevoegd worden. De wijn wordt meerdere keren ‘overgestoken’, dat wil zeggen afgeheveld en in schone vaten gedaan. Deze periode van rust en oversteken wordt in het jargon “het opvoeden van de wijn” genoemd. Na ruim een half jaar heb je een jonge en frisse witte wijn. De termijn van een half jaar geldt ook voor rosé. Volgend jaar mei zal de Solaris worden gebotteld.
Beginnende wijngaardeniers zijn altijd van harte welkom om ervaring op te doen en een plukmiddag is een mooie leerschool. Eigenaren van wijngaarden in Almere zijn geen concurrenten maar collega’s. Er is hier genoeg ruimte en er zijn genoeg afnamemogelijkheden voor de wijn. Sinds een paar jaar is er een collectief, Urban Vineyard Almere waar ervaren en beginnende wijngaardeniers zich kunnen aansluiten. Informatie hierover vind je op de website: www.urbanvineyard-almere.nl.

… je in Almere op allerlei plekken gratis een scootmobiel kunt lenen? Dat is handig als je zelf even iets slechter ter been bent of als je visite krijgt van iemand die slecht loopt. Een leenscootmobiel geeft je net dat extra stukje vrijheid om te reizen in Almere wanneer je maar wil.
Om deze scootmobiel te gebruiken heb je een legitimatiebewijs nodig, je vult een formulier in en als er een scootmobiel beschikbaar is kun je meteen op pad.
Op https://wijkteams.almere.nl/ondersteuning-zoeken/vervoer/leenscootmobielen 
vind je meer informatie over de uitleenpunten, de haal- en brengservice, een langere huurperiode en een cursus hoe je veilig in je scootmobiel kan rijden. 
 

...de eettafel bij de ontmoetingsruimte Haaiplein 25 weer van start is gegaan? Je kunt hier 2x per maand op maandagavond vanaf 17.00 uur genieten van een heerlijke warme maaltijd met dessert. Gezellig samen eten is leuker dan alleen! Eet je ook een keer mee? Graag vooraf opgeven bij Joke Nijendaal via 06-28138320.
 


Wil je reageren op deze nieuwsbrief, heb je tips en ideeën of wil je graag lid worden van de redactie, mail naar almereplus@deschoor.nl 

© De Schoor 2021
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl