Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
december 2024
 

Inhoud

Oorlog op aarde kennen we nu wel, vrede niet. Officieel zijn we tolerant en deze maanden willen we dat graag bewijzen. Zo werkte Sinterklaas zich het schompes om alle kinderen in het uitgestrekte Almere op één dag blij te maken. De Kerstman kent dat tijdprobleem niet, hij komt uit de ruimte net als zijn webwinkel. Maar voor mensen met een smalle beurs blijft het moeilijk. Annie en Dora in Almere Buiten koken daarom lekker door en ook de banketbakker aan de Traverse doet er een schepje bovenop. Een beetje lief zijn voor elkaar is niet zo moeilijk. Meepraten kan ook, bij het Cliënten Beraad Almere of in de Adviesraad Sociaal Domein. De deur staat altijd open.

Het Cliënten Beraad Almere (CBA) organiseert op 12 december een openbare bijeenkomst voor Almeerders met een smalle beurs. De bijeenkomst is bedoeld als feestelijke afsluiting van het jaar. Locatie is buurtcentrum Het Kardoes, J.G. Suurhoffstraat 45, Staatsliedenwijk. Iedere deelnemer krijgt 4 euro reiskostenvergoeding. Ook zorgt het CBA voor koffie en thee. Er is deze keer sprake van diverse, feestelijke verrassingen. De deuren zijn open van 13.30 tot 17.00 uur. 

Het CBA organiseert al sinds 1993 openbare bijeenkomsten, ook wel Beraadsgroepen genoemd. Normaal gesproken kent elke Beraadsgroep een informatief thema. Zo komt op 9 januari Paul Tang vertellen wat hij als wethouder Volkshuisvesting doet tegen de wooncrisis. In elke Beraadsgroep wisselen de aanwezigen informatie uit over het bestaan met een smalle beurs. 
Wie aankondigingen voor Beraadsgroepen wil ontvangen, kan dat per e-mail laten weten: info@cba-almere.nl. Op https://cba-almere.nl worden de Beraadsgroepen aangekondigd. Ook zijn er verslagen van Beraadsgroepen te vinden, naast diverse informatie.

In 2025 viert Amsterdam het 750-jarig bestaan van de stad. Voor de viering van het jubileumjaar worden 750 Amsterdamse verhalen samengebracht onder één digitaal dak. De verhalen zijn vóór en dóór Amsterdammers en iedereen die de stad in het hart draagt. Daarbij mogen we niet vergeten dat Almere al bijna 50 jaar een thuis is voor vele Amsterdammers Niet verrassend dus dat bij de eerste 50 verhalen ook een verhaal is over Almeerders en Amsterdammers. Het heet ‘Almere: Van snelle houten huizen naar permanente stenen huizen’ en is geschreven door Jak Boumans. 
Bij het verhaal is van een van de eerste televisiereportages over Almere gevoegd met daarin geruchtmakende interviews van Netty Rosenfeld met bewoners van het Bivak, die uit verschillende windstreken komen. Zo verklaart een van hen, dat je alleen van Friezen op aan kunt: Als een Fries ‘ja’ zegt, is het ‘ja’, maar bij een Hollander moet je nog maar afwachten. 

 

Maar ook Netty Rosenfeld zelf maakt het bont. Als ze in de televisiereportage op bezoek is bij de eerste bewoners van Almere Haven vraagt zij zich af, of de bewoners in deze wildernis niet bang zijn voor huwelijksmoeilijkheden, weggelopen mannen, gebruik van pep- en kalmeringsmiddelen en sherrykransjes als troost (!). 
Het volledige verhaal (met de reportage) is te vinden op:
https://amsterdam750.nl/verhaal/almere-van-snelle-houten-huizen-naar-permanente-stenen-huizen/

Zo op het eerste gezicht denk je dat je een 'doodnormale' banketbakkerij binnenloopt. Heerlijk gebak, zelfgemaakt ijs en ook voor een kop koffie of thee kun je er terecht. Veel van de producten die hier te verkrijgen zijn, komen van de zorgbakkerij die in 2018 haar deuren opende in Oosterwold. De eigenaar van de banketbakkerij, Mettin Bildirici is de grote drijvende kracht achter deze zorgbakkerij.
In de zorgbakkerij werken mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Dat deze groep mensen de eigenaar aan het hart gaat is wel duidelijk als je ziet dat de begeleiding van deze groep mensen plaatsvindt via een positief educatieve benadering.
Centraal daarbij staat samenwerking met ouders, aanpassingen van de omgeving en het op maat aanbieden van educatieve programma's. Inmiddels wordt het project groter en groter en worden ook creatieve activiteiten als tekenen en schilderen en huishoudelijke taken zoals schoonmaken, strijken en lunches klaarmaken als dagbesteding aangeboden.

Op dit moment is de zorgbakkerij op zoek naar sponsoren voor de aanleg van een voedselbos en een moestuin. Deze tuin is bedoeld om de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven zich te ontwikkelen op het gebied van tuinieren, teamwork en verantwoordelijkheid. De opbrengst van de tuin wordt gebruikt in de heerlijke producten van de bakkerij, terwijl de tuin zelf een aanzienlijke bijdrage levert aan de biodiversiteit in Almere. Op deze manier ontstaat er een prachtige synergie tussen de tuin en de bakkerij, waarmee de cirkel van groei, ontwikkeling en productie rond wordt gemaakt.

Reden genoeg om deze banketbakkerij een bezoekje te brengen. Veel Almeerders weten dit al, getuige de vaak flinke rijen voor de deur op de Traverse. Hier koop je niet alleen een gebakje of een kopje koffie, je draagt ook bij aan een belangrijk maatschappelijk project in onze stad. En als je nog niet overtuigd bent, dan doen de medewerkers dat wel. Hoe druk het ook is, zij helpen je altijd met een glimlach.

Over het algemeen zijn de inwoners van Almere tevreden met hun stad. Sommige inwoners hebben speciale hulp en voorzieningen nodig om mee te kunnen doen in de stad. Denk hierbij aan de Wmo-voorzieningen, de jeugdzorg, of regelingen voor lage inkomens en voor huisvesting. Dit noemen we het Sociaal Domein. In 2015 heeft het Rijk deze sociale taken overgedragen aan de gemeente, met daarbij de verplichting om een adviesorgaan van betrokken inwoners aan te stellen. Dit is de Adviesraad Sociaal Domein, de ASD. 
Deze onafhankelijke adviesraad geeft ongevraagd en gevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders vanuit het perspectief van de inwoners van Almere. De ASD is betrokken, deskundig en onafhankelijk. Er zijn twaalf leden, merendeels gepensioneerd, en er zijn ongeveer evenveel dames als heren. Zij zijn vrijwilligers, wonen al lang in Almere en komen o.a. uit het welzijnswerk, onderwijs en de gezondheidszorg. De voorzitter is Vera Kampschöer. De ASD is eigenlijk een soort ondernemingsraad van Almere en vergadert een keer in de maand. De ASD werkt nauw samen met het Breed Overleg Plus, een platform van zo’n 30 inwonersorganisaties, die opkomen voor de belangen van alle Almeerse inwoners. Signalen vanuit het Breed Overleg Plus en vanuit de gemeenschap kunnen onderwerpen zijn voor de vergaderingen van de ASD. Die zijn openbaar en worden op verschillende locaties gehouden. 

 

De adviezen van de Adviesraad Sociaal Domein zijn geclusterd in vijf verschillende domeinen: 
In het domein gezondheidszorg werd onder andere advies gegeven over het Gezondheidsbeleid Almere 2023-2026. Bij Armoede, participatie en wonen heeft de ASD aangedrongen op de “Almerepas” voor sport, theater, enz. voor inwoners met een laag inkomen. Deze is nu opgenomen in het coalitieakkoord. De ASD gaf een ongevraagd advies over de jeugdzorg en over de regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling in het domein Zorg, veiligheid en opvang. Ook adviseert de ASD over de invulling van de Wmo-voorzieningen, en over het belang van voorzieningen in de wijk in het domein Wmo en welzijn onder het motto: beter versterken wat er is, dan steeds iets nieuws beginnen. 

 

Een uitgebreid verslag van de inspanningen en resultaten van de ASD is terug te vinden op Internet. Hoewel volgens de wet de gemeente verplicht is advies te vragen over sociale vraagstukken zijn ze niet verplicht de adviezen op te volgen. Wel moet er binnen zes weken gereageerd worden op een advies. De gemeenteraad kan het advies raadplegen in de besluitvorming. Momenteel bespreekt de ASD zaken als huiselijk geweld, daklozen, woningenverdeling en wijkteams. In 2025 bestaat de ASD tien jaar. Hopelijk kunnen ze ook in de komende tien jaar veel betekenen voor onze stad.

Met enige regelmaat schenken wij in deze nieuwsbrief aandacht aan Almeerders die op de een of andere manier hun stempel hebben gedrukt op de gemeenschap. We noemen ze ‘markante medeburgers’. Deze maand: Bert de Jong. 

 

Daarvoor gaan we terug naar het oorlogsjaar 1944. Bert zat in de vierde klas van de HBS in Hoogeveen en wist van het verschijnen van Trouw en Vrij Nederland. Met medeleerlingen werd ook een verzetskrant gemaakt, niet tegen de Duitse bezetters maar tegen het gezag van de leraren. De schoolleiding verbood het blaadje niet en in 1945 werd het een legale schoolkrant. Bert was en bleef de hoofdredacteur. Na zijn eindexamen in 1946 volgde hij bij dagblad Trouw in Amsterdam een opleiding voor journalisten. Na de verplichte militaire dienst werd hij op de redactie van Trouw benoemd. Daarna werkte hij nog bij het Zeeuws Dagblad en vervolgens in Rotterdam en Den Haag. Later kwam hij weer terug bij Trouw, eerst als parlementaire redacteur en daarna als opinieredacteur en eindredacteur in Amsterdam. Bert heeft veel gereisd in zijn leven. Nu is hij 96 en geniet schrijvend - weliswaar iets minder reizend - van een tweede leven in deze eeuw. Bert schreef het volgende gedicht:

S c h r i j v e n

is

het licht getik
van de zoekende, 
tastende hand 
op het doffe bord
van het computerscherm;

is 
ordenen en 
schikken van zinnen,

voorvallen vertellend,
gedachten vertalend,
gevoelens verbeeldend,
het binnenste geheim ontdekkend,
jezelf helemaal gevend;

is 
leven en 
blijven leven.

Omroep Flevoland en 1Almere hebben er al uitgebreid aandacht aan besteed. Ook hebben Annie en Dora, twee altruïstische buurvrouwen in Almere Buiten, zo’n beetje alle social media platforms gehaald: LinkedIn, Instagram, X en zelfs TikTok schrijven over het hulpsysteem dat de twee dames in de wijk hebben opgezet. Al drie jaar koken ze elke maandag voor minder draagkrachtige Almeerse gezinnen die een extra maaltijd goed kunnen gebruiken. 

 

Nu koken ze voor veertien gezinnen. Hun namen en wensen krijgen ze door van het wijkteam. Daarna gaan ze in de keuken van buurtcentrum EveNaarHuis aan de slag. De bezorging van de maaltijden hebben ze geregeld met jongeren van Learn2Work. Intussen is de hulp uitgebreid naar het doneren van aardigheidjes voor kinderen, zodat die op school ook wat beter voor de dag kunnen komen. Het leuke van dit alles is dat ze zich hierdoor ook zelf beter voelen.

De AlmerePlusNieuwsbrief belicht elke maand een door een lezer samengestelde collectie van meer of minder opmerkelijke voorwerpen. Deze keer gaat het over een collectie horloges. Uitsluitend polshorloges. De eigenaar, Felipe, kwam in 2016 met zijn gezin uit Brazilië naar Nederland. Zijn reislustige vader had hem in de voorgaande jaren al drie horloges geschonken voordat hij in 2019 zelf zijn eerste exemplaar aanschafte. Daarmee begon, zoals dat meestal spontaan gebeurt, het sparen. Hij is niet speciaal op zoek naar de kostbaarheid maar naar de verhalen achter de horloges. Vaak zijn ze natuurlijk toch kostbaar. De merken zijn bijvoorbeeld Oris, Omega, Rolex, TAG Heuer, Seiko.
Hij maakt gebruik van de veilingsite ‘Catawiki’ om op de hoogte te blijven van wat er op de markt te koop wordt aangeboden. Zo heeft hij een horloge gekocht dat is uitgebracht als eerbetoon aan Ayrton Senna, de wereldberoemde en jong gestoven Braziliaanse autocoureur. Een limited edition exemplaar waarop alle internationale tijden en de naam van de coureur af te lezen zijn. 
Ook heeft hij een prachtig horloge dat is gemaakt in het geboortejaar van zijn vrouw. Heel bijzonder en een favoriet van hem is een replica van het horloge dat met de Apollo maanlanding door astronauten is gedragen genaamd de “Omega Speedmaster”. Een goed werkend horloge in de ruimte waar geen elektriciteit is. Eveneens zeldzaam. Voor hem het hoogtepunt uit de collectie. Het merk Oris produceerde ooit een horloge om de bescherming van de walvishaai te ondersteunen. De afbeelding van de haai is op de achterkant gegraveerd.

Zijn voorliefde gaat uit naar horloges gemaakt in Europa, maar Japan is al lang geleden de concurrentie met Zwitserland aangegaan en levert prachtige collecties. En is qua prijs vaak aantrekkelijker, dus ook daarop richt hij zich. Zo is er een mooie replica van een Seiko horloge dat is gedragen in een James Bondfilm. 
Ook een Rolex ontbreekt niet in de collectie. Maar zijn mening over dit merk is dat het door buitensporige propaganda heel populair en kostbaar is, maar lang niet zo sterk en functioneel als andere grotere merken. Hij zou zelf bijvoorbeeld niet sporten met een Rolex om zijn pols. 
Bij elke aanschaf hoort officiële documentatie, d.w.z. echtheidspapieren en de originele box. Hij bezit nu 15 exemplaren en is van plan niet verder uit te breiden als hij het aantal van 20 heeft bereikt. Zijn vrouw besluit mee vanwege de gezinsinkomsten die zij bewaakt. Het is bij elkaar een prachtige verzameling met leuke achtergrondinformatie.

Op 10 december organiseert de VMCA een bijeenkomst voor werkende en studerende mantelzorgers. Deze bijeenkomst staat in het teken van Vitaliteit.
 

Een op de drie Nederlanders is mantelzorger. Zo’n 9% hiervan vindt de zorg zwaar en maar liefst 18% van het ziekteverzuim in Nederland is mantelzorg gerelateerd. Mantelzorg is een serieuze belasting. Het thema van de bijeenkomst op 10 december is dan ook: Hoe kun jij overbelasting proberen te voorkomen door je bewust te zijn van vitaliteit?
We gaan met elkaar in gesprek over dit onderwerp. Als gast hiervoor is Eva Doornebal uitgenodigd. Zij is naast Projectleider Vitaliteit in het Flevoziekenhuis ook als erkend vitaloog eigenaar van E.V.A. – Energiek Vitaal Actief.
Als vitaloog en Leefstijlcoach houdt zij zich bezig met het adviseren en begeleiden van individuen, teams en organisaties op het gebied van vitaliteit, leefstijl en duurzame inzetbaarheid. Door structurele veranderingen aan te brengen kun je namelijk zorgen voor een betere balans. Zij hoopt te kunnen inspireren en motiveren, met als doel bewustzijnsgroei.
Wanneer: dinsdag 10 december van 19.00 - 20.30 uur 
Waar: VMCA-kantoor, begane grond - Wagenmakerbaan 43
Aanmelden: via Bijeenkomst Vitaal, werk/studie en mantelzorg - Almere voor elkaar of aanmeldenvmz@vmca.nl
De inschrijving sluit op 10 december om 13.00 uur.

Kaseko, reggae, jazz en funk: het kloppend hart van Stepping Stones Almere 
Na de succesvolle voorstellingen ‘Woiski vs. Woiski’ en ‘De Gliphoeve’ presenteren Orkater en Bijlmer Parktheater het laatste deel van hun drieluik over de komst van Surinamers naar Nederland, nu ook in de Kunstlinie. Waar eerder het verleden centraal stond, verkent ‘Stepping Stones’ de huidige tijd. 
Het verhaal: Zus en broer Alyssia en Brian hebben hun dromen en ambities. De weg is voor ze vrijgemaakt door de voorgaande generaties. Door hun oom en selfmade man Orlando, rijk geworden in de modewereld, en door oma Hedy, ooit zangeres van de legendarische band Stepping Stones. Maar in hun zoektocht naar een succesvol leven blijkt dat Alyssia en Brian zich niet altijd durven uit te spreken ten opzichte van hun familie en elkaar. Hoe overbruggen ze de stigma’s die er in de maatschappij leven, maar ook de vooroordelen die ze hebben ten aanzien van elkaar?  
Livemuziek is het kloppend hart van de voorstelling én van de familie in ‘Stepping Stones’. Muziekstijlen als jazz, funk, reggae en kaseko zijn daarin het fundament, dat wordt aangevuld met hiphop en fusion. Een must see, ook volgens de NRC die lovend over de cast schrijft: “De voorstelling verliest geen moment haar vuur. Dat is knap, en is te danken aan de overgave van de acteurs, die zo strak op elkaar ingespeeld zijn dat je bij vlagen vermoedt met een echt gezin te maken te hebben.”
 
(foto Bas de Brouwer)

Voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding onder het genot van een drankje. Tijdens deze kennismaking met de muzikale familie ontdek je waardevolle achtergrondinformatie die je blik op het verhaal nog intenser maakt. 
Stepping Stones is op zaterdag 30 november te zien in de Kunstlinie.

X-mas Sing A Long
Op 14 december a.s. worden weer sfeervol samen kerstliederen gezongen in De Goede Rede in Almere Haven, Kerkgracht 60. Om 15.00 uur begint daar de jaarlijkse Christmas Sing A Long die wederom door het koor That’s Life georganiseerd wordt. 

Het koor, dat dit jaar is aangevuld met een aantal kerstprojectleden, is nog altijd op zoek naar vooral bassen en tenoren. Dus als je graag zingt en wilt ontdekken hoe leuk het is om dat in koorverband te doen, kun je je opgeven. Een voorproefje dus op 14 december om 15.00 uur in kerkgebouw De Goede Rede. De zaal gaat open om 14.30 uur en de toegang is gratis. 

Klik op het plaatje voor een vergroting.

 

Expo Route 48
Zaterdag 30 november en zondag 1 december openen beeldend kunstenaars uit Almere hun deuren om buurtbewoners, kunstliefhebbers uit de omgeving en verder iedereen die geïnteresseerd is te ontvangen. Van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 1 december is de Route 48-expo te zien in Casa Casla.

 

Om alvast een voorproefje te krijgen van al het moois wat in de ateliers te bewonderen is leveren de deelnemende kunstenaars een kunstwerk aan voor de expo Route 48 in Casa Casla. Klik op het plaatje voor een groot exemplaar.

Wanneer: 25 oktober t/m 3 november op vrij- en zaterdagen: 18.00 - 23.00 uur.
Overige dagen: 18.00 - 22.00uur.
4 november t/m 1 december weekenden: 12.00 - 17.00 uur.

© De Schoor 2024
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl