1. Wie ben je en wat doe je bij De Schoor?
Ik ben Judith Wijnen, 67 jaar en woon sinds 1986 in Almere. Ik heb onder andere gewerkt bij Zorggroep Almere als hoofd Personeelszaken en later bij Koninklijke Visio, waar ik projecten leidde om jongeren met een visuele beperking weer aan het werk te krijgen. Ik heb altijd een zwak gehad voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Momenteel ben ik gepensioneerd en trotse oma van vijf kleinkinderen, waar ik met liefde op pas. Daarnaast doe ik veel vrijwilligerswerk.
2. Wat is de reden dat je op zoek was naar vrijwilligerswerk?
Eigenlijk ben ik niet actief op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk, ik rolde er min of meer in. Toen mijn kinderen naar school gingen, begon ik met vrijwilligerswerk op hun school. Rond 2000 werd ik gevraagd voor een bestuursfunctie bij De Schoor. Zo ben ik begonnen met mijn vrijwilligerswerk binnen De Schoor.
3. Hoe heb je deze plek gevonden?
Na drie termijnen (negen jaar) in het bestuur was het tijd om het stokje over te dragen. Bij De Schoor kwam toen een plek vrij binnen de (externe) klachtencommissie, en dat doe ik nu nog steeds met veel plezier. Inmiddels ben ik al jarenlang lid van de klachtencommissie en hebben we in die tijd slechts twee klachten hoeven behandelen. De procedure begint met gesprekken tussen de betrokken partijen om samen een oplossing te zoeken. Als dat niet lukt, kan er een officiële klacht worden ingediend bij de klachtencommissie. Na het aanhoren van beide partijen, schrijft de commissie een advies aan de directeur-bestuurder. De commissie bestaat uit drie leden en heeft dit jaar een bijeenkomst gehad om de klachtenprocedure te evalueren en te kijken of deze nog passend is. De klachtencommissie komt jaarlijks bijeen om de ontwikkelingen binnen De Schoor te bespreken, zodat ze goed voorbereid zijn als er een klacht komt.
4. Wat brengt het doen van vrijwilligerswerk jou?
Ik vind het belangrijk om iets toe te voegen aan de wereld. Ik help graag mensen om hun talenten en krachten te ontdekken, zodat ze daarna zelfstandig verder kunnen. Mijn moeder zei altijd: “Je bent niet alleen voor jezelf op aarde.” Ik denk altijd in mogelijkheden en ben creatief in het bedenken van oplossingen, vaak buiten de gebaande paden. Als ik iets wil, zet ik door; lukt het niet linksom, dan probeer ik het rechtsom. Ik heb een sterke gedrevenheid om dingen op te lossen en daarmee anderen te ondersteunen, zonder hen te betuttelen. In april heb ik een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen voor al mijn vrijwilligerswerk, onder andere bij De Schoor, Humanitas, de cliëntenraad van Zorggroep Almere, op de scholen van mijn kinderen en het Hospice.
5. Wanneer ga jij blij naar huis?
Ik ga blij naar huis als ik het gevoel heb dat iemand of een groep verder kan, dat problemen zijn opgelost of dat er mooie plannen zijn gemaakt waaraan ik een bijdrage heb kunnen leveren. Daar word ik gelukkig van. “Ik word blij als ik mensen gelukkig kan maken.”
6. Waarop ben je het meest trots als vrijwilliger?
Ik ben trots dat ik heb bijgedragen aan een goede, open cultuur binnen De Schoor, en dat zie ik tot op de dag van vandaag terug. Er wordt nog steeds veel aandacht besteed aan een goede sfeer, zowel in fijne tijden als in uitdagende momenten. Tijdens mijn bestuursfunctie heb ik ooit met het hele bestuur bij burgemeester Jorritsma gezeten. We vonden dat nodig, er werd naar ons geluisterd, en we kregen ons gelijk. Daarna konden we weer samen verder. “Knokken mag, maar wel op een beschaafde manier. Samen het goede voorbeeld geven.”
7. Waarom zou je andere mensen aanraden om vrijwilligerswerk te doen?
Je krijgt er ontzettend veel voor terug. Het mooie van vrijwilligerswerk is dat je nieuwe mensen ontmoet, samen iets opbouwt, problemen oplost en goede gesprekken voert.
|