Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
mei 2024
 

Inhoud

Herinneringen zijn als scheepswrakken. Verzwolgen door het wassende water, verborgen in de peilloze diepte van je mailbox, verdrongen door nieuwe oorlogen, genocide en vluchtelingenstromen, of gewoon uit het zicht door slijtage in je hoofd. Alleen een drooggemalen polder, een digitale opfriscursus, een rituele herdenking, of het wonen met andere leeftijdsgroepen en leefstijlen brengt ze stukje bij beetje weer naar boven. De dames van de Almeerse Wolunie pakken het anders aan. Met spinnen en twijnen raken zij de draad nooit kwijt.

‘Eens ging de zee hier tekeer, 
maar die tijd komt niet weer’
(uit: De Zuiderzeeballade)
Wie wel eens door de Flevopolder rijdt, komt onherroepelijk scheepswrakken tegen. Ze zijn begraven door de tijd en worden gemarkeerd door blauw-wit gestreepte palen met een knaloranje zeilschip erop. 
 

Toen de Flevopolder nog Zuiderzee was, was het er best gevaarlijk. De regels uit het beroemde lied ‘De Zuiderzeeballade’ verwijzen daarnaar. Ondiepten en zandbanken maakten het een verraderlijke plas water. Zeker als het ook nog eens ging stormen. De Flevopolder staat dan ook bekend als het grootste droge scheepskerkhof ter wereld. Er zijn al meer dan 400 scheepswrakken ontdekt. 

 

In het museum Batavialand in Lelystad en in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een aardig beeld te krijgen van schepen uit die tijd en van wat ze zoal aan boord hadden.   

Op 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord, zowel in oorlogssituaties als bij vredesoperaties, binnen en buiten het Koninkrijk der Nederlanden. We staan ook stil bij slachtoffers van latere brandhaarden en oorlogsconflicten, evenals bij slachtoffers van genocides na de Tweede Wereldoorlog. De Dodenherdenking vindt plaats bij de Dolfijn in Haven, voorafgegaan door een stille tocht vanaf Kerkcentrum Goede Rede. Inloop vanaf 18.30 uur, de stille tocht begint om 19.05 uur. Het totale programma, met o.a. een toespraak van de burgemeester, eindigt met een kranslegging. Om 21.00 uur is er een herdenkingsconcert in Corrosia.

Eerder op de dag, om 16.00 uur, begint in het Bos der Onverzettelijken voor kinderen en jongeren uit Almere en omgeving de kinderdodenherdenking.
De herdenking wordt voorafgegaan door een informatieve tocht, een zeer leerzame ervaring voor kinderen. 

 

Op het herdenkingsveld spreken onder andere de kinderburgemeester en burgemeester Hein van der Loo. Ook worden liederen gezongen door diverse kinderkoren uit Almere. Even voor half vijf wordt de taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen en volgt de bloem- en kranslegging. Het Bos der Onverzettelijken ligt in Verzetswijk, Weg 1940 -1945, 1318 EL Almere. Deze herdenking vindt plaats van 16.00 - 17.30 uur.

Op 4 mei wordt in de Kunstlinie om 21.00 uur de tweede symfonie van Gustav Mahler uitgevoerd: ‘De Wederopstandingssymfonie’, een monumentaal en zeer imposant werk. De symfonie gaat over de mens in nood, over de dood, verlossing en de wederopstanding. Zeer aangrijpend als de rouw wordt bezongen en het koor het ‘Auferstehen’ inzet en met een overweldigende apotheose als orkest- en koorklanken elkaar opzwepen met zwaar slagwerk, schetterend koper en een groots koor.

Kosten € 10,00. Meer informatie op:
https://kunstlinie.nl/programma/via-musica-festival-herdenkingsconcert/ 

Verder wordt in het kader van Theater na de Dam in samenwerking met Black Pencil en Omroep Flevoland een muzikaal en theatraal televisieprogramma gepresenteerd over (on)vrijheid, geïnspireerd op de getuigenis 'Terug naar Birkenau' van Ginette Kolinka. Het tv-programma is te zien op Omroep Flevoland na de Nationale Dodenherdenking.

Op 5 mei Bevrijdingsdag is er een klassiek concert in de Bonifatiuskerk, Contrabasweg 239, 1311 LB Almer. De voorstelling ‘De Weg’ vertelt het aangrijpende verhaal van Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet-Unie. Voor meer informatie en het bestellen van tickets kun je terecht op https://www.npka.nl/.
 

En natuurlijk kan je op 5 mei terecht op de Grote Markt. Vanaf 13.00 uur treedt hier zoals elk jaar weer een keur van artiesten op met onder anderen Henk Westbroek. Kijk voor het volledige programma op www.bevrijdingsfestivalflevoland.nl.

In Het Vroege Vogelbos tussen Almere Stad en Almere Haven staat de schaapskooi van Stad en Natuur. Daarin liepen tot een paar weken geleden nog schapen en lammetjes. Nu lopen ze buiten en ze hebben een belangrijke taak: het eten van de Reuzeberenklauwen. Omdat er in Nederland geen wolindustrie meer was, werden de vachten van de oorspronkelijke Romney-schapen na het scheren weggegooid. In 2014 was dat voor Stad en Natuur de reden voor de oprichting van de Almeerse Wolunie. Inmiddels is de Wolunie een zelfstandige vereniging met 120 leden. De wol van de schapen van Stad en Natuur wordt door hen gewassen, gekaard, gesponnen, getwijnd en geverfd. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Na het wasproces volgt het kaarden (het ontklitten van de wol). Het spinnen gebeurt door de leden op originele en moderne spinnenwielen of met behulp van een spintol. Twijnen betekent dat er meerdere draden in elkaar gedraaid worden. 

 

Voor het verven is er in het Den Uylpark een verfplantenakker. Dat is eigendom van Stad en Natuur en wordt onderhouden door de wolunie en het IVN. In het voorjaar wordt de akker ingezaaid met bijzondere planten. Zo is er de Meekrap voor de kleur rood. Het groene blad van de 2-jarige Wede moet ’s avonds vers geplukt worden. De volgende dag wordt er mee geverfd en door de indigo in het blad verschijnt er een prachtige blauwe kleur. 


De actieve leden van de Wolunie verwerken de wol tot allerlei producten. Op de Floriade was er onder andere een prachtige viltenwand te zien. Deze staat veilig in een opslag net als delen van het Paviljoen voor een eventuele terugplaatsing op het Floriadeterrein. In de schaapskooi heeft de Wolunie een winkeltje waar prachtige gebreide producten en knotten wol te koop zijn.  

 

De Almeerse Wolunie is een actieve vereniging met bijzondere activiteiten. Zo hebben ze door modeontwerper en graffiti-artiest Casper Jongejan een schipperstrui laten ontwerpen. De trui heeft een mooie groene kleur als verwijzing naar de Almeerse natuur. In september wordt het 10-jarig bestaan gevierd met een tentoonstelling in de bibliotheek. Er worden dan 10 kunstwerken van wol getoond, ontworpen door de in Almere geboren Iris Veentjer. Zij heeft ook een wandkleed getuft dat te zien is bij het Strandlab op het Almeerderstrand. 
Iedere eerste zondag van de maand is de Almeerse Wolunie te vinden in de schaapskooi. Het winkeltje is geopend voor wol en leuke cadeautjes. Informatie over hun activiteiten vind je op www.almeersewolunie.nl.

Opeens hingen ze aan de bomen in de Louis Paul Boonstraat: vogelhuisjes, ook wel nestkastjes genoemd. Hoe ze daar komen of wie ze daar heeft opgehangen; het is nog altijd een groot raadsel. Niemand in de buurt heeft het ophangen gezien, terwijl dat toch met een ladder gebeurd moet zijn. Is het misschien ’s avonds of ’s nachts gebeurt en dan: door wie? Zijn het trouwens wel echte nestkastjes of zit er misschien een camera in en worden we - in ons zo rustige buurtje – stiekem in de gaten gehouden? Allemaal dringende vragen waar wij mee zitten en die tot op heden onbeantwoord zijn gebleven. Maar tot grote opluchting van de buurt is intussen één vraag wel beantwoord; na een gedegen controle door enkele bewoners werd er geen verborgen cameraatje aangetroffen. 

 

Nu is het afwachten of de andere optie wordt bewaarheid, namelijk dat vogels hier hun nestje in bouwen en dat er dan dadelijk jonge vogels uitvliegen. 
Als dat zo is en of daarmee het raadsel wordt opgelost krijg je zeker te horen.
 
Almere heeft trouwens op verschillende plaatsen in de stad met meer mysteries te maken gehad. Hoe zit het bijvoorbeeld met die beschilderde plastic flessen die opeens aan de Breukelengracht in Stedenwijk aan de bomen zijn opgehangen? Bij navraag in de buurt bleek ook hier sprake te zijn van een groot raadsel; waarvoor dienen ze en vooral: wie heeft ze daar opgehangen? 
De eerste flessen kwamen ongeveer een jaar geleden aan de bomen langs het fietspad te hangen. Nu, na een jaar, gaat men er voorzichtig van uit dat het hier om kunst gaat. Sinds die vaststelling hangen de kleine kunstwerkjes inmiddels langs het hele fietspad. Wie dit gedaan heeft blijft gissen, een kunstenaar wellicht die meer bekendheid wil en ervoor kiest om letterlijk aan de weg te timmeren?

 

Mocht jij het weten, of heb je een vermoeden, mail dan een kort stukje aan de redactie van deze nieuwsbrief: almereplus@deschoor.nl.

‘De leeftijdloze samenleving’, geschreven door Elske Doets.
Ook als vitale senior kun je bedenken dat er een periode komt van lichamelijke en mentale achteruitgang. Je partner kan wegvallen en het huis wordt te groot. Wat ga je dan doen? Je kunt het huis verbouwen en een deel daarvan afstaan aan een jongere of een jong gezin. Elske Doets doet in haar boek vele suggesties om jongeren en ouderen te mixen. Ze benoemt de voordelen daarvan voor beide generaties.
Voor zorginstellingen, voor ouderen en voor mensen met dementie heeft ze waardevolle adviezen. Er zouden meer pogingen gedaan moeten worden om contacten te leggen met de directe omgeving. Activiteiten en initiatieven van de buitenwereld naar binnen halen, is haar advies. Dat kan eventueel wat risico betekenen maar het levert veel meer welzijn op. 
In haar boek noemt Elske Doets enkele instellingen als voorbeeld, zoals 'Het Polderhofje' in Anna Paulowna (Noord-Holland). Dat is een kleinschalige voorziening met twintig kleine woningen voor senioren en een eigen verpleegkundige.  
Na het lezen van dit boek realiseer je je hoe het anders en beter kan. De laatste decennia als senior wil je zo aangenaam mogelijk doorbrengen. Omgaan met jongeren en lichamelijk en geestelijk actief blijven maakt het leven leuker. 

 

Elske Doets: ‘De leeftijdloze samenleving, een nieuwe visie op jong en oud’
ISBN 978 90 470 1688 5 - Uitgeverij Business Contact - www.elskedoets.nl.

We hebben allemaal wel eens problemen met onze tablet of smartphone. En soms kunnen we best wat hulp gebruiken bij het regelen van digitale zaken. Een extra computerlesje op z’n tijd zou is ook handig. Maar waar? 

Voor al jouw digitale bijsturing kun je terecht in DeNieuweBibliotheek in Stad. Op 11 mei is er van 13.00 -16.30 uur een gratis middag vol hulp bij je vragen over computers, smartphones, tablets, Apps, DigiD en andere digitale zaken. Toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Muziek aan de Haven bestaat uit een gevarieerde reeks gezellige muziekavonden in de Havenkom in Almere Haven. Op vrijdag 24 mei kunnen jazzliefhebbers genieten van swingende jazz artiesten! Tijd: van 18.00 - 22.00 uur. Op dit moment is het volledige programma nog niet bekend. Kijk voor meer informatie op https://www.muziekaandehaven.nl/.

‘Wanted happy older people’
WHOP kennen we intussen al: 50+ bewoners uit Almere en omgeving die elkaar graag een keertje in de maand ontmoeten om (mee) te zingen en/of hun instrument te bespelen. Elke keer is er een thema op basis waarvan iedere zanger of muzikant maximaal drie liedjes kan kiezen. Op zaterdag 27 april is het thema (hoe kan het anders): Feest (-dagen), op 25 mei: Vrijheid en op 22 juni: Zomer. De WHOP-bijeenkomsten zijn in Buurtcentrum De Inloop a/h ’s Hertogenboschplein 8 in Stedenwijk, van 10.00 -13.00 uur. 
Kijk voor meer informatie op: https://www.deschoor.nl/.

In ons drukke leventje kan het geen kwaad om ver vooruit te plannen. Daarom hier alvast de aankondiging van de jaarlijkse AlmerePlusBeurs die de ouderenwerkers van De Schoor organiseren op 5 oktober a.s. van 10.00-15.00 uur in het Stadhuis van Almere. De toegang is gratis. 

De AlmerePlusBeurs informeert en inspireert de inwoners van Almere over de mogelijkheden op het gebied van o.a. gezondheid, welzijn, wonen, vrijetijdsbesteding en vervoer bij het gezond ouder worden. Op de beurs vind je circa 60 verschillende organisaties, professionals en bewonersinitiatieven die jou antwoord geven op de vele vragen van dit moment, zoals: Wil je graag vrijwilligerswerk doen? Zou je graag een maatje willen? Wordt je mobiliteit wat minder maar wil je graag blijven meedoen aan activiteiten? Heb je zorg nodig? Woon je naar je zin of wil je graag verhuizen? Kun je oud worden in je eigen woning? Zou je digitaal vaardiger willen worden? Wil je meer aan bewegen doen, maar je weet nog niet wat? Gaat je gezichtsvermogen achteruit en heb je meer nodig dan een bril? Voel je je eenzaam? Ben je mantelzorger en wordt het allemaal te zwaar? Heb je tijd over en zou je graag een nieuwe hobby willen starten? Wordt de zorg te zwaar en zou je meer ondersteuning willen hebben? Kun je alles nog wel betalen nu alles duurder wordt?
Voor meer informatie kunt je mailen naar almereplusbeurs@deschoor.nl.

© De Schoor 2024
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl