Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
april 2024
 

Inhoud

Op vakantie in verre landen maak je graag selfies. De boodschap voor thuis is vaak net zo dun als je smartphone: “Kijk mij ‘ns!” Voor een echte ontmoeting met de andere cultuur is noest handwerk nodig. Het musiceren van Black Pencil bijvoorbeeld, of dichten in het Nederlands door Mathanius Al Daoud en misschien ook wel pannenkoeken bakken in Het Boegbeeld. Verder is het natuurlijk prima om selfies te maken. Maar doe dat liever niet tijdens een spelletje jeu de boules. Dan gebeuren er ongelukken.

In Damascus had Mathanius Al Daoud een winkel waar hij klokken en horloges repareerde en gedichten schreef. Tot de oorlog uitbrak en hij uit Syrië moest vluchten. Hij kwam tezamen met vrouw en kinderen naar Almere. Eenmaal gesetteld in Nederland opende hij aan de Kerkgracht zijn eigen winkel waar hij klokken repareerde. Hij bleef dichten, sloot zich aan bij een dichterscollectief en bracht zelfs een dichtbundel uit. Mathanius werd getroffen door een herseninfarct en ging een revalidatietraject in. Op dit moment woont hij alleen in De Archipel. Een van zijn gedichten vind je hieronder.

Omdat ik uit het Oosten kom,             
is mijn vrouw als mijn schaduw            
en mijn traditie als een gevangenis.        
Ik zal naar je vluchten in de nacht.        
Omdat het vluchten onverwacht komt,        
Neem ik geen cadeau mee.
Maar ik word een honingbij,            
om de nectar te verzamelen van de bloemen,    
voordat het licht wordt.                
Hier zijn veel bloemen, ik ga snel,            
maar ik blijf haken in een spinnenweb,
ik probeer eruit te komen, het lukt niet.        
De ochtend komt.                
Ik zie jou komen van ver.                
Ik roep je heel hard,
maar je luistert niet.                
Ik probeer los te komen, maar het lukt niet.            
Jij loopt verder.
Ik zie de liefde uit jouw ogen wegvloeien        
En de leeftijd als een zeilboot wegvaren.
Omdat ik uit het Oosten kom,
Kan ik niet loskomen uit het web.    

Mathanius Al Daoud

In 2010 was Istanbul de culturele hoofdstad van Europa. Er kwam een oproep om de Turkse cultuur te integreren in die van een ander Europees land. De van origine Venezolaanse blokfluitist Jorge Isaac had een connectie met Ottomaanse muziek. Kleine Turkse schilderijtjes waren de inspiratie voor een compositie voor een kwintet. Jorge ging op zoek naar muzikanten en vond de Turkse Esra Pehlivanli die altviool speelt. Vervolgens kwamen de Nederlandse panfluitspeler Matthijs Koene en de Spaanse Enric Montfort voor percussie erbij. Een Turkse muzikant speelde de ud, een Turks snaarinstrument. Later werden de ud en zijn speler vervangen door een accordeon, bespeeld door Marko Kassl uit Oostenrijk. In deze samenstelling trad Black Pencil in 2010 op in de kleine zaal van het Concertgebouw en werd bekend in Nederland. Het repertoire veranderde langzamerhand van Oosters naar meer Europees. In Almere trad het gezelschap op tijdens de opening van de Floriade en nog vele malen daarna. Ook tijdens het lichtfestival Alluminous kon je Black Pencil zien en horen. 

 

Panfluit en blokfluit behoren tot de oudste instrumenten ter wereld. Aangevuld met de warme klanken van altviool, accordeon en percussie speelt Black Pencil de meeste uiteenlopende soorten muziek. Composities van 1000 jaar geleden tot en met hedendaagse muziek staan op het repertoire. Regelmatig worden er componisten uitgenodigd voor een nieuwe compositie. Inmiddels zijn 500 componisten actief geweest voor Black Pencil. Ze arrangeren de composities zelf en bedenken ook speciale acts zoals die met lege flesjes. De altviool en de accordeon zijn standaard onderdeel van het instrumentarium. Esra en Marko bestaan ook als duo Mares en treden vaak als zodanig op. Jorge heeft ongeveer tien blokfluiten op het podium staan bij een concert maar bezit er inmiddels ongeveer 50. Matthijs houdt het op 2 panfluiten. De grote is ook de grootste panfluit ter wereld en de kleine is gefabriceerd door orgelbouwer Flentrop. 

 

Door samenwerking met Cultuurbedrijf Noordoostpolder zijn er sinds een paar jaar ook optredens op Schokland, ooit een eiland in die polder. Er zijn in de zomer zowel concerten in het kerkje als muziekwandelingen over het hele terrein. De thuisbasis van Black Pencil is Almere en inmiddels zijn ze hier zeer gewaardeerd. Ze werken regelmatig en succesvol samen met theatergezelschap Suburbia. Als je meer wilt weten over dit unieke en energieke muziekensemble en hun optredens, kijk dan op de site www.blackpencil.org en schrijf dat in je agenda, met een zwart potlood.




In het Flevoziekenhuis in Almere werken veel vrijwilligers. Pien van Bueren is in dienst als coördinator vrijwilligers en is voor hen het dagelijkse aanspreekpunt. Zij organiseert en coördineert alle werkzaamheden, zoals het aannemen van nieuwe vrijwilligers, begeleiding bij hun werkzaamheden en het maken van de roosters. Zij begon haar werk als verpleegkundige, maar is al sinds 2007 coördinator vrijwilligers.

Vrijwilligers werken op allerlei plekken in het ziekenhuis, met veel verschillende taken. Zo vinden we gastvrouwen en gastheren meteen al bij binnenkomst in de centrale hal. Ze zijn herkenbaar aan hun donkerrode kleding met het logo van het Flevoziekenhuis. Zij verwelkomen de bezoekers en helpen bij de aanmeldzuilen. Pien: “Mensen zijn soms ongemakkelijk en nerveus bij het bezoek aan het ziekenhuis. Het is groot en - ondanks goede route-aanduidingen - kunnen mensen soms hulp gebruiken bij het vinden van de juiste afdeling. De gastvrouwen en gastheren zien vaak al snel aan een vragende blik of mensen bij binnenkomst hulp of advies nodig hebben.” 
Als patiënten zich melden voor een ziekenhuisopname, begeleiden ze hen naar de betreffende afdeling. Ze zijn ook oproepbaar om patiënten binnen het ziekenhuis te begeleiden. Op de spoedeisende hulp verlenen ze hun diensten, door een kopje koffie te schenken en een luisterend oor te bieden.
Een andere groep vrijwilligers geeft handmassages aan patiënten die op de verpleegafdelingen verblijven. Zij worden hierin geschoold en begeleid door de consulent complementaire zorg. “Patiënten zijn heel dankbaar, ze ervaren de handmassage als een moment van rust en ontspanning”, zegt Pien. 
En dan zijn er nog de pianisten. Tweemaal per dag klinkt er een uur pianomuziek in de centrale hal. De piano wordt alleen door de vrijwilligers bespeeld; passende muziek, uitgevoerd door geoefende pianisten. 
De groep vrijwilligers bestaat voornamelijk uit senioren, meer vrouwen dan mannen. Er is een kleine groep jonge mensen, vaak studenten die de sfeer in een ziekenhuis willen proeven om bijvoorbeeld een studiekeuze te maken. Vóór corona had Pien de beschikking over 160 vrijwilligers. Maar tijdens de twee coronajaren, waarin vrijwilligers niet in het ziekenhuis konden werken, is het aantal helaas teruggelopen naar 100. Pien: “Inmiddels groeit dat aantal gelukkig weer.” 
Eenmaal per jaar is er een gezamenlijk feestelijk uitje als waardering voor de werkzaamheden van de vrijwilligers. Ook de kerstattentie is een traditie. Op de afdelingen worden vrijwilligers vaak bij feestelijke gelegenheden betrokken.
Pien zou graag over een ruimte beschikken waar vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten bij het komen en gaan, maar dat is voorlopig nog een onvervulde wens. Zij noemt alle werkzaamheden die door deze grote groep worden verzet “de kers op de taart” voor het ziekenhuis. De groep is trouw en gemotiveerd en erg belangrijk geworden voor het soepel verlopen van allerlei zaken. Mede dankzij Pien van Bueren, die zorgt voor contact, waardering en een goede sfeer.












Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom! Pien: “We vinden het wel belangrijk dat een vrijwilliger tenminste één dagdeel per week beschikbaar is en de Nederlandse taal beheerst. Ook is een Verklaring Omtrent het Gedrag vereist. We kijken samen met de aspirant vrijwilliger welke functie het beste past.” Op 15 mei a.s. is er een banenmarkt in het ziekenhuis waarbij ook aandacht wordt besteed aan het vrijwilligerswerk. Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk in het ziekenhuis dan ben je van harte welkom op 15 mei.

Zoals bekend heb je een aantal officiële feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerst. Maar wist je dat er nog veel meer bijzondere feestdagen en bijzondere dagen zijn? Bijna iedere dag van het jaar valt er wel iets te ‘vieren’. Soms zijn er zelfs verschillende ‘vieringen’ op één dag.
Om een aantal minder bekende te noemen: januari start voorzichtig met ‘dry January’ of ‘Bloody Mary dag’, maar februari maakt het wel erg bont met ‘naakt werken dag’, ‘dikke truien dag’, ‘internationale kussengevecht dag’, de ‘fiets-naar-je-werk-dag’, ‘nationale opa en oma dag’, ‘complimenten dag’ of de ‘dag van het schaap’. En dat is nog niet eens alles.
Op 8 maart was het tegelijkertijd internationale vrouwen- en pannenkoekendag. Of de laatste ook het predicaat ‘internationaal’ draagt, is niet bekend. In ieder geval lijken vrouw en keuken een hardnekkige combinatie. 

 

In Het Boegbeeld is pannenkoekendag uitbundig gevierd. Om elk misverstand weg te nemen zijn deze keer de mannen de keuken ingestuurd. Ze hebben op professionele wijze poffertjes gebakken voor de ouderen en pannenkoeken voor de kinderen; een echt smulfestijn! Iedereen was erg enthousiast en men kijkt vol verwachting uit naar pannenkoekendag 2025.

Langzaam maar zeker laten we de winter achter ons. De lente komt eraan.
We krijgen weer zin om naar buiten te gaan, te wandelen, te fietsen, te tuinieren.
Allemaal gezonde en leuke activiteiten. Hoog tijd om ook de ‘boules’ sport weer eens onder de aandacht te brengen. En dan niet alleen als kneuterig seniorenspelletje maar als een serieuze sport.
Veel mensen spelen jeu de boules tijdens hun vakantie op de camping en zijn hier enthousiast over. Maar zodra ze zijn teruggekeerd, worden de boules netjes opgeruimd om pas het volgende jaar weer tevoorschijn te worden gehaald. 
Dit is dan ook de reden om aan het begin van het zomerseizoen onder de aandacht te brengen dat Almere al vele jaren een jeu de boules-vereniging met meer dan 100 leden heeft, gevestigd in het Klein Brandt Sportpark. 

 

Op het terrein met zonnige en schaduwrijke plekken bevindt zich een mooi clubhuis met goed onderhouden banen. Er wordt op recreantenniveau gespeeld maar ook wordt deelgenomen aan landelijke competitiewedstrijden. Voor ieder lid een niveau dat bij hem of haar past. Er worden provinciale competities en zomeravond activiteiten georganiseerd en een aantal keren per jaar zijn er landelijke toernooien in Almere. Bovendien is er de mogelijkheid om door trainingen de tactiek en techniek te verbeteren.  
‘Boulen’ is een sport die eigenlijk voor iedereen toegankelijk is: heerlijk in de buitenlucht, geen dure sportkleding en schoenen, het hele jaar geopend, gezellig clubhuis, maandelijkse klaverjasavonden. Bovendien heeft de vereniging een grote overdekte speelhal, dus bij regen en in de winterperiode wordt er gespeeld op banen in een verwarmde omgeving! 

 

De Zomerschool, Stichting Diligence en een veteranenclub zijn regelmatig te gast. Feestelijke, officiële en zakelijke bijeenkomsten vinden plaats in het ruime clubhuis dat ook gehuurd kan worden voor middelgrote feesten en vieringen. Daarbij moeten dan de faciliteiten van de club gebruikt worden en de sport moet een onderdeel van de feestelijkheden zijn. 
Als je geïnteresseerd bent, kun je op woensdag- en zondagmiddag vanaf 12.30 uur een bezoekje brengen om een indruk te krijgen bij Jeu de Boules Almere in het Klein Brandt Sportpark, 1323 MG  Almere (naast Almeerse Hockey Club). 
Tel. 06- 385 506 15, www.jeudeboulesalmere.nl.

Van zaterdag 30 maart t/m vrijdag 5 april vindt de landelijke Museumweek plaats. Museumkaarthouders mogen tijdens deze week voor één keer de Museumkaart (die normaal persoonsgebonden is) uitlenen aan iemand anders. Oma’s, (klein-)kinderen, buurmannen, vrienden of de lokale bakker en groenteboer kunnen zo onbeperkt en gratis genieten van de collecties in Musea.

Dementie komt lang niet alleen bij ouderen voor. Wat maakt dementie op jonge leeftijd bijzonder en welke impact heeft het op de familie?
Alzheimer Nederland biedt regionaal hulp en advies, bijvoorbeeld via het Alzheimer Café en Trefpunt en de Onvergetelijke Kookclub. Zoek je een fijne ontmoetingsplek bij jou in de buurt voor tips en informatie over dementie? Stel je vragen op de bijeenkomst van Alzheimer Café Almere en wissel ervaringen uit met lotgenoten.
Wanneer: 8 april 2024, 19.30 uur - 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Waar: Restaurant De Ziel (bij woonzorgcentrum De Archipel) Poëziestraat 166.re

… Outdoorpark SEC Almere op eerste en tweede paasdag een speciaal paasevenement organiseert? Ga op een avontuurlijke schatzoektocht, speel een lekker potje Paasei Golf en bezoek de gezellige paasmarkt. Een heerlijk uitje voor iedereen! Meer informatie en aanmelden 
https://www.outdoorparkalmere.nl/

… op 31 maart 2024 bij Café 1e Rang, op de Grote Markt een themamiddag/avond met Nederlandstalige live muziek plaatsvindt? Lekker op het terras genieten van muziek, een hapje en een drankje!

… je in het Almeerderhout heel leuk Pasen kan vieren? De paashaas is langs geweest op het veld naast het buitencentrum. Hier zijn allemaal opdrachten en paasactiviteiten te doen. Los je alles op? Misschien krijg je wel een prijs die de paashaas heeft achtergelaten. Informatie en reserveren: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/pasen-in-het-almeerderhout.

… de derde editie van de Groene Plantenmarkt eraan komt? Een 100% duurzame en bij-vriendelijke markt in Almere Oosterwold! De StadsBomerij, Kwekerij de Arend en Kwekerij de Eenvoud organiseren op 1 april van 11.00 tot 16.00 uur samen een duurzame plantenmarkt met planten zonder gif en kunstmest. Plaats: Pieperweg 17. 

… op maandag 1 april een stoffenbeurs wordt gehouden op het Stadhuisplein? Op deze beurs vind je hobbystoffen, woonstoffen, fournituren, patronen en vakbladen. Ben jij helemaal fan van zelf kleding naaien en ben je altijd op zoek naar lappen stof om iets leuks te maken? Kom dan naar deze unieke beurs om nieuwe inspiratie op te doen.

© De Schoor 2024
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl