Bekijk deze e-mail in de browser
 
NIEUWSBRIEF AlmerePLUS
februari 2023
 

Inhoud

We zijn de rijmelarij van Sinterklaas voorbij. Wel zaten er soms kleine diamantjes bij. In 2024 gaan we voor het serieuze werk. En de moeilijkste weg is de mooiste. Dus vergeet ChatGPT, want er is een wijk vol literaire helden in Almere. Stel hen niet teleur. Ga schrijven, al is het met een kroontjespen. Of loop eens met Bert Pieters door de wijk. In de toekomst gaan we dat ook doen in Muziekwijk. Elke straat zijn eigen muziek, van Rachmaninov tot Rolling Stones. En als je uit je wijk geen inspiratie haalt, dan ga je naar je volkstuin. Kijk onderweg wel uit voor piraten op een Segway.

Als deze nieuwsbrief in jouw mailbox valt is de maand januari haast voorbij. Op nieuwjaarsdag, als de mist weer een beetje is opgetrokken zit je meestal vol goede voornemens. Eigenlijk moet die paar pond die er in de maand december bijgekomen is er weer vanaf, aan dry January meedoen is misschien ook wel een goed idee, stoppen met roken en meer bewegen staan ook op het lijstje. De sportscholen stromen in januari weer vol, maar aan het einde van de maand zie je het aantal sporters slinken en twee of drie maanden later is een groot gedeelte van de ‘nieuwelingen’ weer verdwenen.
Mocht je geen zin hebben in een sportschool, maar gewoon rustig aan wat meer willen bewegen dan zijn onderstaande wandelingen misschien iets voor je, maandelijks, wekelijks of éénmalig, er is keuze genoeg. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

In verschillende buurtcentra van De Schoor vind je wandelclubs die wekelijks wandelingen organiseren, vaak met een kopje koffie na afloop. 
Kijk op https://deschoor.nl/html/index.php?pid=20, trefwoord: wandel.  
Ook zijn er verschillende City Walks; je kunt kiezen uit City Walk Almere Centrum, Filmwijk, Regenboogbuurt, Almere Haven en Almere Poort. Je wandelt dan samen met een gids door de meest bijzondere delen van de stad. De deskundige gidsen vertellen je alles wat je wilt weten.
Ga je liever op eigen gelegenheid, dan zijn er mooie wandelroutes in Buitencentrum Almeerderhout, de Lepelaarsplassen, de Oostvaardersplassen, het Kotterbos, Pampushout en het Vroege Vogelbos.
Als je meer routes, tips of informatie wilt, ga dan eens langs bij de VVV, Diagonaal 199, Almere.
Op 28 januari is er weer een literatuurwandeling in de Literatuurwijk, dit keer is het thema “de kracht van de poëzie verbindt ons” (zie ook het artikel over Bert Pieters).
Op 22 plaatsen in het land wordt ieder weekend een Parkrun georganiseerd. In Almere is dit iedere zaterdag in het Beatrixpark, start om 9.00 uur. Vijf kilometer lopen, joggen of hardlopen; lopers van ieder niveau zijn welkom. Je moet je wel van tevoren aanmelden via www.parkrun.co.nl.
In de buurtcentra of op de website van De Schoor vind je regelmatig aankondigingen van kunst in de wijk. Het is een ommetje van een uur tezamen met een kunstambassadeur, die vertelt over de kunstwerken in de openbare ruimte en je op een andere manier laat kijken naar jouw omgeving.

Over tijd

Babytijd
Kindertijd 
Puberteit
Geen spijt
Studententijd
Arbeidstijd
Waar blijft de tijd
Zomertijd
Wintertijd
Einde werktijd
Altijd vakantietijd

Je tijd

 

Netty Veltman

In het voorjaar van 1990 kwamen 17.000 bezoekers met pendelbussen uit Amsterdam en omstreken naar de eerste BouwRAI in Almere. Zij konden voor 17 gulden het omheinde en afgesloten terrein van de expositie in Almere Muziekwijk bezoeken. De buitenexpositie “bouw en woon” in Odense, Denemarken had model gestaan voor de Almeerse BouwRAI. De straten kregen de namen van bekende, overwegend Amerikaanse, jazzmuzikanten. Zij waren jaren voor de bouw al overleden. De enige Nederlander was slagwerker Wessel Ilcken die maar 33 is geworden. Op de naar hem genoemde straat staan woningen, die zijn ontworpen door Teun Koolhaas. 
Yoka zag het project vanuit de trein en Dick had het gelezen in een bouwkrant. Zij kochten een woning aan de Duke Ellingtonstraat, een ontwerp van architect Klaas van den Berg. Het was gebouwd door de firma Nijhuis volgens het concept ‘Customized Housing’. Dat houdt in dat de plattegrond en de gevel flexibel afgestemd kunnen worden op de individuele wens van de kopers. Mensen hoeven zich niet meer aan te passen aan de woning, maar de woning richt zich naar de mensen. In het “4 Dee 2000” gevelsysteem zijn de geveldelen van glaspanelen en dichte panelen verwisselbaar. Dat is zeker handig in verband met de plaatsing van de badkamer.  

 

De gevel is bijna zeven meter breed, waardoor er aan de zonnige achterkant veel licht naar binnen komt. Toen Yoka en Dick het huis kochten was de kolom met trappenhuis, toilet en leidingschacht al geplaatst in het midden van de benedenverdieping. Er waren echter overal voorzieningen om de indeling te veranderen. In de loop der jaren hebben zij dat ook gedaan. Alleen hun keuken staat nog op de originele plaats aan de voorkant van de woning. Het project omvat twaalf woningen die allemaal verschillen en soms opgedeeld zijn voor verhuur. In drie van de twaalf huizen wonen nog steeds de eerste bewoners. 
Aan het begin van de Duke Ellingtonstraat staat wooncentrum ’t Spectrum. Dit markante en kleurige gebouw is ook ontworpen voor de BouwRAI. Het is zeven verdiepingen hoog en bevat 40 huurwoningen voor senioren.

In de Literatuurwijk, bij de ingang van Het Boegbeeld, verzamelt zich een groep liefhebbers om met dichter, schrijver en voorlezer Bert Pieters op stap te gaan. Een keer in de maand loopt hij door een aantal straten in de dichters- of schrijversbuurt en leest daar enkele gedichten of fragmenten voor uit het werk van de betreffende schrijver of dichter. Zijn doel is poëzie en proza levend houden en te genieten van het sociaal-literaire karakter van de wandelingen. Ook kinderen worden weleens meegenomen in een wandeling gebaseerd op jeugdliteratuur. 

 

Het is zondagmiddag, stervenskoud en toch een stevig zonnetje. Vandaag zijn er twee geïnteresseerden die van de wandelingen hebben gehoord. Enkele bekenden sluiten zich aan. Na de kennismaking beginnen we te lopen.
Bert heeft een grote tas bij zich, vol met boeken en een cadeautje voor zijn jarige kleindochter. Daar kan zijn dochter haar gelijk uit voorlezen bij het naar bed gaan.
Bert leest graag voor aan iedereen die maar luisteren wil en dat zijn er best veel geworden in de loop der jaren. Wat de tas zo zwaar maakt zijn de bundels van dichters die we beter zullen leren kennen op de route die hij heeft uitgestippeld. Een serieuze aanpak zal gauw blijken. De straatnaambordjes bepalen altijd zijn keuze.
We beginnen met J. Slauerhoff en komen daarna bij Ida Gerhardt waar hij het een en ander over vertelt, voor en tijdens het lezen uit meerdere bundels van deze dichteres. Vervolgens slaan we de Pierre Kempstraat in, de Gerrit Achterberg- en de M. Vasalisstraat. Af en toe voegt iemand iets toe aan de verhalen over de dichters of stelt een vraag. 
Intussen heeft iedereen handschoenen aangedaan. Bert heeft nergens last van. Voorlezen in Almere doet hij al bijna vijf jaar, in zomer en winter. Als leraar Nederlands en enorme filosofie- en taalliefhebber, raakten de straatnaamborden in Almere een snaar. Hij besloot er een wandeling met uitleg aan te koppelen. De vaste meelopers vertellen dat zij door hem in oude bundels zijn gedoken en zo weer aan het lezen zijn geslagen. Bert hoort dit allemaal ingetogen glimlachend aan. Geen branie of stemverheffing. Ook niet tijdens het voordragen.
Na een uur staan we ineens in de Cees Buddinghstraat, waar de laatste gedichten worden voorgelezen. De tijd is omgevlogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieters is hoofdredacteur van What's Up!, een groepsinitiatief en buurtkrant, speciaal voor Literatuurwijk. De digitale versie is online te lezen. Verder is hij vrijwillig voorlezer in de Archipel, bibliotheek Almere Stad en soms in Het Boegbeeld in Literatuurwijk. Hij noemt zich passief liefhebber van muziek, art house films en schilderen. Maar ook als Sinterklaas, paashaas en voedselbankmedewerker weet Pieters van wanten. Hij helpt graag waar dat nodig is. Zo collecteert hij al jaren voor Reuma Nederland en de Nierstichting. Daarnaast is hij buddy van een Syrische meneer met NAH (niet-aangeboren hersenletsel).

 

Zondag 28 januari is de volgende Literaire Voorleeswandeling (Europese poëzie) in Literatuurwijk. Geïnteresseerden kunnen mailen naar brpieters@gmail.com.

(geen titel)

een losgebroken onhoudbare jonge hengst
weg galopperend door het verse gras
naar zijn doelen zonder oor voor verboden,
geboden, taboes en verplichtingen,
humane creaties, volgt hij uitsluitend
zijn paardenhart en instinct,
draaft waar zijn bloed en hartslag hem
sturen zonder bit, teugel, spoorloos
mijn passie
zijn weg verlicht door de fakkel van de anarchie

Op 6 april 1983 werd volkstuinvereniging “De Flevotuin” opgericht. Het eerste complex in Almere Stad heette “de Annatuin” met 88 tuinen. Inmiddels, na veertig jaar, telt Almere acht tuincomplexen. Daar tuinieren bijna zeshonderd mensen. De meesten zijn tussen de veertig en tachtig jaar oud. De vereniging wordt volledig draaiende gehouden door vele enthousiaste en trouwe vrijwilligers, onder wie bestuursleden, een redactieraad, tuincommissarissen en coördinatoren.
De grond wordt gehuurd van de gemeente. Er is geen subsidie. De vereniging is volkomen zelfvoorzienend. De leden betalen tuinhuur per vierkante meter. Het onderhoud van de complexen wordt gedaan door de leden zelf. Ze zijn bij de georganiseerde tuindiensten verplicht hun aandeel te leveren. Dat alles vergt nogal wat organisatie. Deze praktische kant van het vrijwilligerswerk wordt per complex gedaan door twee tuincommissarissen.   
In Almere Buiten ligt het 85 tuinen tellende complex “De Baaituin”. De tuincommissarissen daar zijn Sylvia en John. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud, de communicatie en de complexkas, waarover zij maandelijks verslag uitbrengen aan het bestuur.
Zij organiseren vijf tot zes zaterdagen per jaar de tuindiensten. Alle tuinders leveren dan hun aandeel in het onderhoud van het complex: snoeien, paden onderhouden, tegels leggen, kleine reparaties uitvoeren, schoonmaken en opruimen in en om de blokhut. Tuinieren is niet vrijblijvend. Wie niet helpt krijgt aan het eind van het jaar een rekening. Die tuindiensten zijn ook een sociale aangelegenheid; mensen ontmoeten elkaar, wisselen ideeën uit, er is altijd koffie en je kunt zaden en planten ruilen.
Verder controleren John en Sylvia of de afspraken op het complex worden nagekomen en of er geen verwaarloosde tuinen zijn. Als je je tuin niet bijhoudt, kun je geroyeerd worden. Dat is noodzakelijk omdat er voor het huren van een volkstuin in Almere lange wachtlijsten zijn. 
Op het complex mogen ook kippen en duiven worden gehouden. John en Sylvia controleren of de verzorging en de hygiëne in orde zijn en of er geen overlast wordt veroorzaakt. Hanen zijn verboden. Die gaven in het verleden te veel geluidsoverlast voor de omwonenden.

 

De leden komen uit allerlei culturen en niet iedereen beheerst de Nederlandse taal. Dat vergt vaak veel tijd en moeite van de commissarissen om goed te communiceren. Er is een nieuwsbrief en een app maar vrijwel altijd moet er nog veel mondeling worden meegedeeld. Alle verschillende culturen leveren wel zeer gevarieerde teelt op. Vele exotische gewassen hebben al hun intrede gedaan.
Twee à drie keer per jaar is er een feestelijke bijeenkomst. Dit complex heeft een blokhut met een gezellige zitplek en zelfs een zonnepaneel zodat er elektriciteit is. Dit alles gerealiseerd door handige leden. 
Een van de tuinen is ingericht voor de ‘Stichting Wensjes Almere’ Deze tuin wordt vrijwillig door leden ingezaaid en onderhouden. De opbrengst gaat wekelijks naar de stichting. Alle tuinders kunnen overschotten aan groenten op een plek bij de blokhut deponeren. Een mooi initiatief; hierover meer in een volgende editie.
De vraag aan Sylvia en John of zij dit vrijwilligerswerk willen blijven doen beantwoorden zij beiden met een volmondig ja. Het kost veel tijd en energie maar zij zien veel resultaat. Het complex moet steeds mooier, groener en natuurlijker worden. Daar dragen zij hun steentje aan bij.

Een nieuw jaar is weer begonnen! Het Team Oogcafé Almere zou het heel leuk vinden om jullie (weer) te ontmoeten en dit jaar gezellig met een hapje en een drankje te openen op zaterdagmiddag 27 januari van 12.30 uur tot 14.30 uur in Buurtcentrum Kolkzicht (Grote Zaal), Klokkeluiderstraat 57, Almere Stad.
Toegang is gratis en iedereen is welkom. (Kolkzicht is bereikbaar met bus M1 – M4 – M8 - bushalte Passage. Kom je met de auto, let op: hier is betaald parkeren).

 

We hopen iedereen weer te ontmoeten. Ben je nieuw? We zouden het erg leuk vinden kennis met je te maken. Graag als het kan even aanmelden via mail: oogcafe.almere@gmail.com of telefonisch doorgeven aan Monica – 06 - 4553 0041

De Segway is een elektrisch aangedreven, zelf balancerend, eenpersoons vervoermiddel, uitgevonden door Dean Kamen en sinds december 2001 geproduceerd door de Amerikaanse firma Segway. Helemaal onschuldig is de tweewieler niet. De eigenaar van de Segway-fabriek, multimiljonair Jimi Heselden is overleden door een ongeluk met zijn eigen Segway en bij een WK Atletiek reed een cameraman op een Segway atleet Usain Bolt van de sokken.
Linda en Hester rijden als stadsgidsen op een Segway door het centrum van Almere Stad en zijn inmiddels zeer bedreven. Hester leerde het elektrische voertuig kennen in Denemarken. Iedere keer als ze daar met vakantie was, verheugde ze zich op het rijden op de Segway. Via een advertentie werd ze stadsgids in het centrum van Almere. Linda maakte door een collega kennis met de Segway. Beide dames hebben een grondige training gehad voordat ze op de Segways door het centrum konden rijden. Het voertuig haalt maximaal 25 km per uur, maar in het centrum passen ze de snelheid aan. In het begin is het berijden van een Segway een beetje eng.
Het team bestaat uit twaalf personen. De Segways zijn eigendom van de Gemeente Almere en staan gestald op een veilige plek. Na een winterpauze zijn ze vanaf eind maart weer vijf dagen per week van 10.30 – 15.00 uur en op zondag van 12.00 – 16.00 uur op pad. Hester is de coördinator; ze werkt bij de VVV in het centrum van Almere Stad. Daar kunnen alle Segwayrijders de sleutel van de stalling ophalen. Zelf rijdt ze een keer per maand door het centrum maar Linda doet dat een keer per week. De belangrijkste taak is om mensen de weg te wijzen in het stadscentrum. Er waren dit jaar veel vooral Duitse toeristen die ook meerdere malen terugkwamen. Behalve de weg wijzen helpen Linda en Hester ook mensen met dementie die gedesoriënteerd zijn. Ze kunnen soms de bushalte niet meer vinden. 

 

De Segway-dames kennen bovendien ook alle winkels. Daklozen en verslaafden worden geholpen met een praatje of een geruststelling. Op verzoek van de centrummanager van de Gemeente melden ze ook kapotte of verzakte tegels.
Linda en Hester vinden het leuk om te kijken naar al die verschillende mensen. Het meeste genieten ze echter van de peuters en kleuters bij de waterstralen op de Grote Markt. Aan verzoeken van voorbijgangers om ook een rondje te mogen rijden op de Segway kunnen ze helaas niet voldoen.

In het buurtcentrum Parkwijk, Haagbeukweg 42, wordt elke woensdag koersbal gespeeld van 14.00 uur tot 16.00 uur. Buurtcentrum Parkwijk ligt dicht bij het station Parkwijk. Bij koersbal is het de bedoeling dat de speler de ovale bal zo dicht mogelijk bij het kleine witte balletje rolt, zijn tegenspeler gaat daarna proberen nog beter zijn koersbal dichterbij te rollen (net als jeu de boules maar nu over een mat met ovale ballen) Het is een hele gezellige club. 

 

Als je belangstelling hebt, kun je eens komen kijken en vrijblijvend meespelen. Je bent welkom. Voor meer informatie kun je bellen naar 036-7852638.

‘Sneeuwbeesten’ is een wervelend midwinterfeest. Het hyper-muzikale cabaret duo Maartje & Kine neemt het publiek mee op een hallucinerende vlucht langs alle continenten. Overal en nergens strijken ze neer om te laten horen en zien hoe men daar het feest van het Licht viert. Dit belooft een rijke avond te worden vol poëzie, kolder, kerstklassiekers én magische sages. Bovendien zijn er gastoptredens van bekende en onbekende Nederlanders. En alsof dit nog niet genoeg is, zal in elke stad het lokale zangkoor het duo vergezellen.

 

Want bij deze voorstelling zal het Almeerse koor Poldertranen Almere zich op het podium bij Maartje & Kine aansluiten! Poldertranen Almere is een heel gezellig en gemengd koor en heeft nu bijna 50 leden. Sinds 2000 zingen zij Nederlandstalige nummers, van vroeger en van nu: smartlappen, levensliederen, zeemansliederen… alles met een lach, een traan én een knipoog. 

 







Sneeuwbeesten is te zien op donderdag 1 februari in Kunstlinie!
Voor kaarten, ga naar www.kunstlinie.nl.

Avanti Almere (het platform voor inclusiviteit in Almere) organiseert op 27 februari de talkshow “Almere 2050”. Samen praten over de toekomst van Almere. 
Almere gaat binnen nu en 30 jaar net zo veel veranderen als in de afgelopen 30 jaar. Welke kant het op gaat, dat is de vraag. Een vraag waar gemeenteambtenaren zich in hun werk dagelijks mee bezighouden. Maar jij als burger natuurlijk ook. Want hoe gaat jouw omgeving eruitzien en welke voorzieningen komen er in jouw buurt? Daar kun je over meepraten.
Wanneer: dinsdag 27 februari van 20.00 – 22.00 uur
Waar: Stichting Casa Casla, Weerwaterplein 3, 1324 EE Almere.

 

 

 

 

 

 

 

 

© De Schoor 2024
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
webmaster@deschoor.nl