Nieuwsbrief De Schoor
Nieuwsbrief Vrouw & Wijzer
juli 2018

 1. Inleiding
 2. Vrouw&Werk
 3. Vrouw&Meedoen
 4. Kick off nieuw seizoen Vrouw&Wijzer
 5. FILM met PIT in Corrosia
 6. Theater Eigen Wijzer
 7. Interview Sylvia de Leeuw, Dasos
 8. Vrouw&Wijsheid
 9. Trainingen/Workshops Najaar 2018
 10. Vrouw&Wijzer is op zoek
 11. Colofon


Inleiding


Beste geïnteresseerde in Vrouw&Wijzer,

 

Voor de vakantie willen we graag samen met jou nog even terugblikken op de voorgaande maanden en alvast een blik werpen op het programma van dit najaar. 

 

We hebben ook een nieuwe rubriek: Vrouw&Wijs, waarin we iedere keer een vrouw aan het woord laten en haar vragen 'wijsheid' mee te geven aan andere vrouwen. Laat je verder inspireren door de film Hidden Figures, 4 september te zien in Corrosia, uitgezocht door onze 'nieuwe' collega Noni Pulungan, lees het interview met Sylvia de Leeuw en nog veel meer. 

 

Benieuwd naar het cursusaanbod? Verderop lees je meer of kom naar de kickoff op 7 september a.s.  

 

Vanuit Vrouw&Wijzer willen we iedereen bedanken die zich inzetten om vrouwen te helpen stappen te zetten op weg naar hun onafhankelijkheid. 

 

En aan alle lezers een hele mooie zomer toegewenst!!!

 

Team Vrouw&Wijzer

volgende bericht top


Vrouw&Werk

We hebben een 'nieuwe' collega gevonden in Noni Pulungan. Zij heeft eerder voor Vrouw&Wijzer gewerkt en is nu weer terug. Zij gaat zich richten op vrouwen die weer aan de slag willen met opleiding, (vrijwilligers)werk of het opstarten van een eigen onderneming.

 

De volgende trainingen zijn gestart in maart en inmiddels afgerond.

 

Noni aan het woord over:

 • Empowerment. Altijd een fantastische ervaring om deelnemers stappen te zien maken tijdens een Empowermenttraining. Zodra je deze training volgt, kan je er eigenlijk niet meer omheen. De focus wordt gezet op een stap naar opleiding, vrijwilligerswerk, leerwerkplaats, betaalde baan of een eigen onderneming. Het kan intensief en confronterend zijn. Dit was te merken in de groep met Margriet van Galen als trainer, maar ook dit hoort bij de ontwikkeling.  Weer is het een groep gelukt om zich bewust te worden over wie ze zijn, wat ze kunnen en hoe ze dit willen inzetten. Van harte gefeliciteerd met het bereikte doel!

 

 • Actiegericht ondernemen is een training die alweer voor een vierde keer is gegeven door Rudy Veraar. In de afgelopen training zijn we weer zulke leuke ideeën tegengekomen onder de deelnemers! De vraag die ik vaak hoor voordat ze de training volgen is: “wat nu?”. Nu de training voorbij is, weten de deelnemers waar ze staan en met welke stappen zij verder gaan uitbouwen. Ik vind het geweldig om te zien hoe vrouwen hun dromen nastreven. Dit is wat ik uit deze training heel mooi heb zien gebeuren. 

 

 • SUPERvisie. Een nieuw concept die wij in het voorjaar hebben gedraaid. De sessies zijn wekelijks en worden begeleid door onze fantastische vrijwilliger Lisa Bakker. In groepsverband bespreek je thema’s rondom het solliciteren. Een eyeopener voor mij is, dat er zoveel onbesproken gevoelens bij het solliciteren komt kijken. Gevoelens die je blokkeren en niet durft te delen. Dit kan tijdens het solliciteren demotiverend werken, terwijl je alle positieve energie goed kan gebruiken om je baan te vinden. Deze sessies zijn er om met elkaar te sparren, te delen en elkaar te motiveren. Lisa heeft jarenlang ervaring als coach en geeft elke week weer goeie tips.

 

Omdat deze activiteiten zo goed zijn bevallen, staan deze trainingen weer op het programma voor het najaar en gaan we door met SUPERvisie!!

volgende bericht vorige bericht


Vrouw&Meedoen

Jennifer Daal richt zich op Vrouw&Wijzer Meedoen. Vrouwen activeren om samen de krachten

te bundelen, om meer grip op hun leven te krijgen.

 

Jennifer heeft de afgelopen maanden meegedraaid in de buurtkamers van het Kardoes en de Draaikolk.

 • Wat is een buurtkamer?Afbeeldingsresultaat voor buurtkamer draaikolk
  In de buurtkamer bieden we ruimte voor informele ontmoeting en overleg en worden kleinschalige (inloop)activiteiten georganiseerd. Deze ruimte is kosteloos te gebruiken.  In de ruimte kunnen meerdere ontmoetingen tegelijkertijd plaatsvinden.

 

Met de vrijwilligers en de buurtbewoners van de beide buurtkamers is geïnventariseerd waar vrouwen behoefte aan hebben. Hieruit zijn de volgende activiteiten ontstaan.

 • Buurtkamer bezoeken in Amsterdam
 • Wildplukwandeling Floriade
 • Yogales
 • Workshop: Kleur & Styling
 • Training: Organiseren kun je leren
 • Training: Communiceren

Deze activiteiten gaan wij in het najaar van 2018 (september t/m december) inzetten.

Let op! De meeste activiteiten zijn gratis. Voor een aantal wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Mocht je vragen en of interesse hebben om mee te doen aan een van de activiteiten of wil je vrijwilliger  worden in een van de buurtkamers neem dan contact op met

 • Jennifer Daal, Vrouw&Meedoen 06-19411889/ daal@deschoor.nl of
 • Sadia El Benhaji,  Sociaal Cultureel Werker, 06-42741976 / elbenhaji@deschoor.nl

 

In juni 2018 zijn we met de workshop Ken je Recht veel te weten gekomen over welke rechten en plichten je hebt als je van plan bent te gaan samenwonen, trouwen en scheiden. Deze workshop vindt ook weer in het najaar plaats. Hou de website in de gaten voor de datum.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 6 mensen, lachende mensen, staande mensen en binnen

 

En kom eens naar buurtcentrum Parkwijk, waar we vanaf 14 septemer a.s. weer starten met Bollywooddansen op iedere vrijdagochtend van 9.15 tot 11.30 uur. Verbinding door middel van dans. Hier word je vrolijk van. Zowel voor beginners als gevorderden.

 

Waan je even in een andere wereld! 

 

volgende bericht vorige bericht


Kick off nieuw seizoen Vrouw&Wijzer

Wil je kennismaken met het aanbod van Vrouw&Wijzer? 

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, tafel, binnen en eten

 

SAVE THE DATE!

7 september a.s. is er weer een informatiebijeenkomst in 

Buurtcentrum Parkwijk,

Haagbeukweg 42, 1326 CP  Almere.

Het programma start om 9.30 uur.

 

Je kunt dan ook kennismaken met de trainers en vragen stellen over de inhoud van de trainingen en de workshops en wordt je geinformeerd over andere activiteiten.

 

Er is die ochtend ook gelijk de mogelijkheid om je in te schrijven.

 

 

volgende bericht vorige bericht


FILM met PIT in Corrosia

Op dinsdagavond 4 september a.s. in Corrosia de film Hidden Figures. Deze mag je niet missen.

Cultureel Centrum Corrosia

Noni Pulungan heeft deze film (12+) voor Corrosia uitgezocht. Hidden Figures is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat de strijd zien, die vrouwen soms moeten leveren en laat zien hoe krachtig vrouwen kunnen zijn. Laat je met vele anderen je inspireren en empoweren.

 

Kosten van deze film zijn 6,50, inclusief consumptie na afloop.

LET OP: de film is nog niet te vinden op de site van Corrosia. Alvast reserveren/kaarten bestellen?

Neem contact op met Corrosia via info@corrosia.nl of 036-5215929 (dinsdag t/m vrijdag)

 

Klik op de afbeelding voor het starten van de trailer.

 

Afbeeldingsresultaat voor hidden figures

volgende bericht vorige bericht


Theater Eigen Wijzer

Vind jij het ook leuk om theater te spelen en wil je je verhalen delen met een groep andere vrouwen? In het najaar start Margriet van Galen bij Vrouw & Wijzer een theatergroep. Zij is theaterdocent en vindt het erg leuk om met jullie iets moois te maken. 

 

Margriet legt uit:

"Je hoeft geen spelervaring te hebben, alleen plezier en een beetje lef.
Veel vrouwen worden sterk en zelfbewust, als ze de nodige levenservaring hebben opgedaan. Die ervaring komt naar voren in persoonlijke verhalen. We hebben allemaal verhalen die de moeite waard zijn om verteld te worden.  Ze zijn vaak herkenbaar en kunnen anderen kracht geven. Als we met die verhalen theater maken, kunnen we andere vrouwen laten zien dat het de moeite waard is om in beweging te komen en je eigen weg te zoeken.

Met de theatergroep gaan we eerst voor onszelf spelen en ontdekken wat we kunnen. 

Afbeeldingsresultaat voor Theater zaal

Dan ga ik met jullie de mooiste verhalen verwerken in een theaterstuk, dat we uiteindelijk een paar keer gaan spelen in verschillende buurthuizen.
Data en tijd staan nog niet vast. Die zijn ook afhankelijk van de tijd die jullie als deelnemers goed uitkomt. Meld je nu vast aan, dan houd ik je op de hoogte. " 

 

Heb je interesse, maar twijfel je nog of het iets voor je is, zoek dan contact met Margriet van Galen, 06-37455580. Zij vertelt  je graag meer.

volgende bericht vorige bericht


Interview Sylvia de Leeuw, Dasos

Sylvia is eigenaresse van administratiekantoor Dasos, en ze geeft de training ‘Financiëel Geluk(t) voor Vrouw & Wijzer. Toch heeft Sylvia ook een tijd gehad dat ze als huisvrouw zonder werk voornamelijk thuis zat. 

Administratiekantoor Dasos verzorgt belastingaangiftes en helpt onder meer mensen die in een moeilijke situatie zitten. Op dit moment zijn Sylvia’s klanten particulieren en kleine zelfstandigen die hulp nodig hebben met hun administratie en boekhouding. Ze helpt ook starters met veel vragen.

Hoe begon het?
Voordat ze begon te werken zat Sylvia jaren thuis. Langzamerhand begon er iets te kriebelen, ze wilde iets van haar leven maken. Maar wat ga je dan doen? Werk zoeken? Weer een studie oppakken? Vrijwilligerswerk? Wat kan je eigenlijk en wat vind je leuk? Als je zo’n tijd thuis zit, raak je ook je zelfvertrouwen kwijt. Dan is het moeilijk om weer in beweging te komen.
Sylvia had altijd plezier gehad in administratie en hielp graag mensen die daarmee in de knoei kwamen. Ze ging vrijwilligerswerk doen bij een gastouderbureau. Ze deed daar de boekhouding, en vulde de belasting in voor de gastouders. In de empowerment-cursus, hoorde ze van andere cursisten wat die in haar zagen. Toen besloot ze dat ze werkelijk verder wilde met financiën, administratie en mensen helpen. Na de cursus ging Sylvia bij Vrouw & Wijzer vrijwilligerswerk doen. Ze organiseerde workshops, haalde trainers binnen en zorgde voor de aankondigingen op de website. Dat deed ze ruim twee jaar met veel plezier.

 

Een eigen administratiekantoor.
Zeven jaar geleden schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel met haar bedrijf Dasos.


“Dat was de grootste hobbel: wetende dat het nu echt is en dat ik moet waarmaken wat ik steeds hebt gewild,” zegt Sylvia. Haar man en een goede vriend zijn in die tijd haar steun en toeverlaat geweest. Ze hebben haar steeds vertrouwen gegeven en geholpen om door te zetten. In haar werk geeft ze financiële en emotionele steun. “Ik merk dat mensen vaak in een vicieuze cirkel belanden. Ze hebben geen geld en voelen zich niet lekker en komen daardoor soms in financiële problemen, waardoor ze zich nog slechter gaan voelen. Die cirkel wil ik doorbreken door mensen overzicht en inzicht te geven. Maar vooral door geen oordeel te hebben. Iedereen kan tegenslagen in het leven hebben. Als je kunt accepteren wat er aan de hand is en je bewust met jezelf wilt omgaan, dan durf je ook weer verder te kijken dan de moeilijke situatie waarin je zit. Dan kun je zelf weer controle krijgen over je eigen leven. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Een afspraak met jezelf moeten net zo belangrijk zijn als een afspraak met de huisarts.”


Over de training Financiëel Geluk(t) zegt Sylvia: Overzicht geeft inzicht. Als je orde op zaken stelt en weet wat je kunt doen en laten, geeft dat rust. Door het delen met lotgenoten ontdek je dat je niet de enige bent die moeite heeft met geld en de bijbehorende emoties. Het helpt om de schaamte achter je te laten en echt een verandering in te zetten.

 

Interview door: Margriet van Galen

volgende bericht vorige bericht


Vrouw&Wijsheid

In deze rubriek iedere keer een vrouw aan het woord, die andere vrouwen iets mee willen geven.

Deze aflevering: Lida Dijkman, inmiddels met pensioen, zij zet zich in voor de zelfstandigheid en onahankelijkheid van vrouwen.

 

Profielfoto van Lida Dijkvrouw

'Vrouw en wijsheid; De titel roept bij mij op, wat moeten vrouwen veel, ook wijs zijn, en zo heb ik dat ook ervaren. Had een half jaar huishoudschool gehad, was getrouwd en kreeg twee kinderen, alles heel traditioneel. Ik ging op mijn 30ste studeren met dispensatie van het ministerie van onderwijs, omdat ik te weinig vooropleiding had. Heb uiteindelijk 10 jaar gestudeerd.

Snel volgde een scheiding omdat mijn toenmalige man niets moet hebben van een studerende vrouw. Achteraf kan ik zien, we waren beide arbeiderskinderen, het zal heel bedreigend voor hem zijn geweest.

Het was soms zwaar, alleenstaande moeder, studerend en werkend, want er moest brood op de plank komen, maar ik had het voor geen prijs anders gedaan. Mijn familie keerde zich van mij af, want die vonden dat ik verbeelding kreeg, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Gelukkig is dat uiteindelijk goed gekomen en waren ze trots op mij. Het kost tijd, neem die.' 

 

Wat ik andere vrouwen wil mee geven.

'Zorg voor je economische zelfstandigheid, dat maakt je sterker en onafhankelijker in wat je moet doen in het leven'.

 

 

volgende bericht vorige bericht


Trainingen/Workshops Najaar 2018

We zijn druk bezig met het inplannen van trainingen en workshops die niet alleen vrouwen in hun kracht zetten, maar ook gericht zijn op werk. Een aantal van deze trainingen vinden jullie hier. Hou Facebook en onze website in de gaten voor het actuele aanbod.

 

10 september                             Financieel geluk(t)

Buurtcentrum Parkwijk, Haagbeukweg 42, 1326 CP  Almere

Tijdens 10 bijeenkomsten krijgt u tips, trucs, ideeën, werkmateriaal en praktische informatie. In stapjes krijgt u meer inzicht in de eigen situatie. Wat zou u hierin willen veranderen en hoe? We gaan concreet aan de slag met een verbeterplan van de financiële situatie. Dit vraagt een actieve inzet, want u bepaalt hierin wat u wilt veranderen.

 

12 september en 8 november    Vind jouw Baan

Filmwijkcentrum, Walt Disneyplantsoen 76/78, 1325 SX Almere

 

Leer alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van solliciteren. Zoek niet langer in de krant naar vacatures, maar begeef je in de wereld van het online solliciteren. Wat is LinkedIn en hoe gebruik je sociale media om een baan te vinden? Hoe schrijf je een professionele sollicitatiebrief en wat hoort er eigenlijk allemaal in je cv te staan? Al een hele tijd geleden dat je voor het laatst een sollicitatiegesprek voerde? Geen zorgen. Wij oefenen sollicitatiegesprekken met jou zodat je straks zelfverzekerd op pad gaat.

 

24 september                              Actiegericht Ondernemen

Buurtcentrum De RuimteNimfenplein 1, 1363 SV Almere-Poort

 

Een praktische training waarin je alles leert over succesvol ondernemerschap!

 

24 september                              Empowerment

Buurtcentrum Het Kardoes, J.G. Suurhoffstraat 45, 1314 NR Almere

 

Deze Empowerment training geeft een boost aan jouw zelfvertrouwen. Ontdek je eigen kracht en stel samen met jouw trainer een plan op. Zo stippel jij je persoonlijke route uit naar vrijwilligerswerk, een opleiding, het ondernemerschap of een betaalde baan op een manier die precies bij jou past.

 

26 september                              Empowerment NT2

Buurtcentrum Het KardoesJ.G. Suurhoffstraat 45, 1314 NR Almere

 

Empowerment NT2 biedt hetzelfde programma aan als Empowerment. Het enige verschil is de manier van taalgebruik in het trainingsmateriaal. Dit hebben we speciaal ontworpen, zodat anderstaligen het programma beter kunnen volgen.   

volgende bericht vorige bericht


Vrouw&Wijzer is op zoek

Wij zoeken:

 • vrijwilligers die mee willen werken aan de de nieuwsbrief, de website en/of social media. 
 • vrijwilligers die willen coachen en/of  trainen.
 • Organisaties die aansluiten bij waar Vrouw&Wijzer voor staat.
 • Rolmodellen voor een interview in de nieuwsbrief of andere media.

 

Interesse? Kom naar de informatiebijeenkomst op 7 september a.s. We gaan graag met je in gesprek. Kan je die dag niet? Stuur dan een mail naar vrouwenwijzer@deschoor.nl met daarin in het kort wat je voor ons wilt of kunt betekenen en een korte omschrijving van jezelf of je organisatie.

volgende bericht vorige bericht


Colofon

Deze nieuwsbrief is speciaal voor vrouwen die een stap vooruit willen! Wil jij ook weer iets doen, meedoen aan activiteiten, andere vrouwen ontmoeten? Weer naar school of aan de slag? Iets voor jezelf beginnen? Of  weet je iemand die hier ook belangstelling voor heeft, stuur de nieuwsbrief door of meld je aan via www.deschoor.nl/vrouwenwijzernieuwsbrief.

 

Meer informatie over Vrouw&Wijzer is te vinden op www.vrouwenwijzeralmere.nl.

 

Heb je vragen neem dan contact met ons op via het contactformulier of via vrouwenwijzer@deschoor.nl

 

Contactgegevens:
Haagbeukweg 42
1326 CP  Almere

 

T: 06-11320786

E: vrouwenwijzer@deschoor.nl

I: www.vrouwenwijzeralmere.nl

F: vrouwenwijzer

 


 

vorige bericht


© 2018 
Deze digitale nieuwsbrief is een uitgave van De Schoor.
Wie geen prijs stelt op de ontvangst van deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
Voor meer informatie, mail naar: pr@deschoor.nl