Jongeren > JVSA - Jongeren Veilig Stadshart Almere

Jongeren Veilig Stadshart Almere (JVSA) is opgericht naar aanleiding van de aandeelhoudersvergadering VSHA 2002 waaruit naar voren kwam dat 'hangjongeren' in het centrum tot irritatie leidde. Aangegeven werd dat de jongeren een 'eigen' plek moesten hebben in het stadscentrum. Om deze plek te ontwikkelen is er een ambulant jongerenwerker voor het centrum aangesteld. In samenwerking met de gemeente ging een groep enthousiaste jongeren op vrijwillige basis naast hun studie en werk aan de slag.

Deze groep was het jongerenplatform Jongeren Veilig Stadshart Almere (JVSA). Het platform bestaat uit jongeren die regelmatig gebruik maken van het stadscentrum. Deze jongeren komen uit allerlei sub-culturen en hebben verschillende achtergronden. Hierdoor hebben wij allemaal verschillende invalshoeken en durven wij alle 'hangjongeren' uit het stadshart te vertegenwoordigen.


Wij hebben de opinie over onze 'oplossing' gepeild a.d.h.v. een onderzoek op AlmereRulez.nl, Het Baken en het Echnaton. Dit onderzoek werd gedaan in de vorm van enquêtes en interviews. Sterk naar voren kwam uit dit onderzoek dat een Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) in of nabij het centrum gewenst is. Ook hadden we hierdoor een beeld van hoe zo'n JOP er uit zou moeten zien.

Naar aanleiding van deze wens hebben wij de mogelijke locaties voor zo’n JOP bekeken. Dit hebben we gedaan met het oog op bestemmingsplannen, veiligheid, bereikbaarheid en de ligging t.o.v. het centrum. Tevens hebben wij gekeken naar de inrichting van deze plek en deze met zijn allen bedacht en geschetst a.d.h.v. de onderzoeksresultaten en met het oog op de veiligheid. Dit hebben wij hierna door een aannemer uit laten werken.

Na dit traject van ruim anderhalf jaar is het aan de politiek, om het plan voor de JOP van ruimte en geld te voorzien om het te realiseren. Zodat jongeren zich in het centrum kunnen vermaken en elkaar ontmoeten zonder anderen daarmee last te bezorgen.Ook is dit weer een mooie bijdrage om het centrum van Almere te laten bruisen en brengt het jongeren in contact met elkaar, sport, kunst en cultuur.

Inmiddels zijn een aantal werkgroepen actief:

  • secretariaat, interne en externe communicatie
  • werkgroep pr, filmploeg, website, promotie
  • werkgroep veilig stadshart jop’s, onveilige plekken, enquêtes
  • werkgroep veilig uitgaan meldpunt, alle uitgaansgerelateerde problemen t.a.v. jongeren
  • werkgroep straat cultuur muziek, toneel ,bmx, graffiti, zie ish etc.

Wil je meer weten, heb je ideeën of iets te melden of lijkt het je leuk om als jongere mee te praten en denken in het stadscentrum, mail dan.

Voorzitter JVSA: Sander Blokland

Kijk op http://www.jvsa.nl

© De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl