Nieuws > Kerstverhaal: Paniek..., geen geld en de Kerst komt er aan

Geen geld… Een jonge moeder, ik noem haar Janine, bezoekt met haar 7-jarige zoon, Joshua, het spreekuur van het Wijkteam. Zij ziet er uiterst mager uit met een ingetrokken gezicht waar veel leed uitspreekt. Joshua  blijft dicht bij zijn moeder staan alsof hij haar wil beschermen en tevens bescherming zoekt bij haar. Janine spreekt met een zachte stem. En vertelt haar verhaal. “Mijn man is bij ons weggegaan. Tot op de dag vandaag weet ik niet waarom. Hij liet gewoon niets meer van zich horen. Totdat ik via via vernam dat hij een andere vriendin had. Gelukkig kregen we in de tussentijd wel eten van zijn familie. Later hield dat op en nam zijn familie mij ook nog kwalijk dat hij bij mij was weggegaan.” Ze snikt enkele keren en haar zoon gaat nog dichterbij haar staan.

Janine kreeg het voor elkaar om de scheiding te regelen en een bijstandsuitkering aan te vragen. Dit heeft haar wel de nodige stress en fysieke problemen gegeven, maar ze doet wat ze kan. De jonge moeder werd met schulden geconfronteerd waar zij helemaal geen weet van had. Ineens klopten er schuldeisers aan haar deur en beten haar toe; “Het kan wel zijn dat uw man de schuld gemaakt heeft maar u bent medeverantwoordelijk.”

Janine voelde zich genoodzaakt om schuldbekentenissen te ondertekenen. Later deed zij de deur niet meer open. De gordijnen waren altijd dicht. Het is toch allemaal leed en verdriet dat zich aan haar voordeur aandiende. Zij betaalde de schulden, at zelf zeer weinig maar zorgde er wel voor dat Joshua goed te eten kreeg en deed moeite het hem naar de zin te maken.

Maar nu komt de Kerst eraan en Joshua mag voor het eerst meedoen met het kerstspel op school. Als ik aan hem vraag hoe hij dat vindt, duikt hij verlegen glimlachend weg achter zijn moeder. Mooi… dat is de eerste keer dat ik hem zie lachen. En moeder glimlacht ook. “Ja,’ zegt ze, “Hij vindt het mooi. Vanaf dat zijn vader is weggegaan heb ik altijd alles zelf gedaan en geregeld. Het is zwaar en ik red het nog maar net. Maar ik houd door alle vaste lasten en de schulden geen cent over om gepaste kleding voor mijn zoon te halen.”

Kerst is een tijd van liefde, geluk en samenzijn, maar het levert toch nog heel veel stress en geldzorgen op voor Janine. Maar ze kwam niet voor geld, wel voor advies. Voor iets onbetaalbaars dat haar echt gelukkig zou maken in deze kerstperiode. Ze wilde Joshua zien schitteren in gepaste kleding bij het kerstspel.

Ik heb Janine en Joshua meteen meegenomen naar de Weggeefwinkel en samen hebben zij enkele leuke en gepaste kledingstukken en speelgoed uitgezocht. Van pure blijdschap moest moeder huilen, terwijl ze me bedankte: “Ja, de Kerst komt eraan en het wordt mooi. Ik ben gerust gesteld. Dank u wel.”

Voor meer informatie over de Weggeefwinkel, zie de rubriek Cursussen en activiteiten op www.deschoor.nl en kijk bij buurtcentrum Cobra.

Janine’s verhaal staat niet op zich. Er zijn heel veel mensen die niet of nauwelijks geld hebben om kleding te kopen. Gaat u binnenkort uw kledingkast opruimen? Gooi uw oude kleding dan niet weg, maar breng het naar de Weggeefwinkel in buurtcentrum Cobra in de Hildo Kropstraat. Alvast bedankt.

December 2017
Lucia Dam-Fer, wijkwerker/opbouwwerker© De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl