Nieuws > Special Olympics Regionale Spelen groot succes

Op 4 en 5 november zijn in het Topsportcentrum Almere en Sporthal Olympiakwartier de Special Olympics Regionale Spelen georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast konden diverse vormen van aangepast sporten en bewegen worden uitgeprobeerd in de vorm van clinics.

In Almere waren dit de 3e Regionale Spelen,
met dit keer als unicum dat het voor Special Olympics Nederland de eerste regionale spelen waren die over 2 dagen werden georganiseerd. Samenwerkingspartners zijn Gemeente Almere, Triade, Sportservice Flevoland, Stichting Special Sport en Co. en Stichting De Schoor. De volgende editie staat gepland op 2 en 3 november 2019.

     

Op zaterdag waren de wedstrijdsporten turnen en hockey geprogrammeerd en is eveneens het eerste NK bocce gespeeld. Bocce is een sport voor mensen met een verstandelijke beperking, vergelijkbaar met jeu de boules. Op zondag waren er indoor atletiek wedstrijden en een handbal toernooi.

Beide dagen werden de spelen geopend in samenwerking met Torch Run Nederland, die samen met een aantal atleten de Flame of Hope de sporthal in brachten, dit alles omlijst door de aanstekelijke meezingers van Danny Lit, zodat zelfs wethouder René Peeters meeliep in de polonaise! Voorafgaand aan het ontsteken van de Special Olympics vlam werd beide dagen de eed uitgesproken door een van de sporters, samen met alle deelnemers: ‘Ik ga voor de overwinning, maar door mijn inzet ben ik al een winnaar!’ Na het hijsen van de vlag verklaarde wethouder René Peeters op zaterdag de spelen voor geopend; op zondag nam gedeputeerde Jaap Lodders dit voor zijn rekening.

Special Olympics wedstrijden kenmerken zich o.m. door divisioning: deelnemers worden na afloop van het ochtendprogramma naar prestatieniveau ingedeeld in categorieën (divisioning). Binnen iedere categorie wordt er in de middag om de medailles gestreden. Dit zorgt ervoor dat elke wedstrijd een eerlijke en gelijkwaardige strijd is en dat iedere sporter (ongeacht niveau) zijn succesbeleving kan hebben.

Op zaterdag werd tijdens het genodigdenprogramma tevens de pledge Alles is Gezondheid ondertekend door 14 partijen uit de sectoren overheid, zorg en sport. Namens De Schoor was Michael Buth vertegenwoordigd. De ondertekenaars spreken hiermee de intentie uit zich in te zullen zetten voor het bevorderen van de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking.

 © De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl