Nieuws > Almeerse jongeren winnen ‘Ik ben van mij’ actie!

Op donderdag 9 november was de eerste conferentie ‘Ik ben van mij!’ in het Muntgebouw te Utrecht. Het jongerenwerk van De Schoor, Welzijn in Almere was met een extra speciale reden aanwezig met 6 Almeerse jongeren. De jongeren waren niet alleen mee voor de interessante lezingen en workshops van deze dag maar ook omdat ze genomineerd waren voor hun filmbijdrage aan de actie ‘Ik ben van mij!’, een vervolg op WE CAN Young.

Dit is een methode waarmee 15 gemeenten, waaronder Almere, de afgelopen vijf jaar hebben gewerkt. Via educatie, activatie en mobilisatie gaan jongeren aan de slag met seksuele wensen en grenzen. Hoe geef je aan wat je wel of niet wilt? Waar ligt de grens? Wat is experimenteren en wanneer is het schadelijk voor jezelf of de ander? ‘Ik ben van mij!’ gaat ook over stereotype beelden van jongens en meisjes. Binnen ‘Ik ben van mij’ gaan jongeren aan de slag met zelf bedachte kleine of grote acties. Om eigen wensen en grenzen te verkennen, maar ook om andere jongeren bewust te maken.

De Almeerse jongeren maakte een nummer met de titel ‘Ik ben van mij!’ waarin de verschillende seksregels, vertaald vanuit de 6 criteria vanuit het vlaggensysteem, een methodiek om seksueel gedrag bij kinderen en jongeren te duiden en te beoordelen.

Naast het nummer dat zij zelf schreven maakte zij hier ook een videoclip bij. Wat uiteindelijk resulteerde in een videoclip die niet te onderscheiden is van wat wij zien op televisie vandaag de dag. Hiermee wonnen zij dan ook uiteindelijk de actie en werden uitgenodigd een spetterende performance te geven met hun winnende videoclip op de achtergrond. De 250 bezoekers van het congres konden niet stil staan op het swingende nummer met de pakkende tekst, die nog dagen in de het hoofd blijft hangen.

Zij gingen ieder naar huis met de prijs, voor ieder een JBL bluetooth speaker! ‘Mooi om te zien dat iedereen zo enthousiast is over de inzet van de jongeren. Na één bijeenkomst met de jongeren om te praten over de onderwerpen en seksregels van ‘Ik ben van mij!’ zijn ze compleet zelfstandig te werk gegaan. Toen ik op de einddatum, van het inleveren van de filmpjes, dit filmpje binnen kreeg viel mijn mond open. Zo goed de items erin verwerkt die we besproken hadden en een duidelijk verhaal weergegeven, we waren zelf dolenthousiast! Er is ons zelfs verteld dat de organisatoren van het congres tijdens de organisatie van het congres even ‘bijkwamen’ met het nummer van Almere en swingend op het kantoor stonden. Wij zijn bijzonder trots op ze! Aldus de jongerenwerkers van De Schoor.

‘Ik ben van mij’ een project van De Schoor, Welzijn in Almere. De thema’s hiervan worden verwerkt door jongeren in verschillende activiteiten. Op dit moment repeteren 19 jongeren om een theaterstuk te maken over de wensen en grenzen in relaties die op 14 en 15 december gespeeld wordt voor Almeerse scholen.© De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl